Tassike elu topelt koorega »

Imelisi jõule! Ja 2 kinki

jõulukuusk

piparkoogid

kuuseehted

piparkoogid

kingipakid ja kaardid

kingipakid

Vanasti oli meil kodus jõulude ajal nn eurojõulupuu, sest kui me vennaga suuremaks saime ja jõuluvana enam kohale ei viitsinud tulla, kadus ka kuidagi kuuse tuppa toomise traditsioon. Selle asemel mõtles ema siis igal aastal välja uue eurojõulupuu (nii me neid kutsusime) idee, millega elutuba jõulusemaks teha ja et millegi alt oleks ka kinke lunastada. Näiteks ühel aastal oli see tehtud vitstest ja kaunistatud kuldsete niitide otsas rippuvate samblapallidega, teisel aastal kasutasime palmi moodi toataime jne…  Iseenesest ilusad olid ja säästlikud puude mõttes ka, aga sellest ajast peale on mul jõuluti igatsus korraliku kuuse ja kõige selle juurde käiva järele.

Sel aastal lahendasin kõik võimalikult lihtsalt ja koduselt – kuusejala ümber ja okste vahele läks kotiriie, eheteks said kaunistatud piparkoogid ja enda tehtud kangapallid. Ja loomulikult tuled, mis pimedal ajal mõjuvad kodus eriti hubaselt.

Eile õhtul pakkisime E-ga koos veel kinke ja täna hommikul said tehtud viimased ettevalmistused – kaardid. Maailmalõpp õnnelikult üle elatud, võib pühasid ootama hakata :)

Et pühad mõnusalt mööduksid, soovitan:

  • tee pühade ajal midagi, ükskõik mida ja ükskõik kui lihtsat, elus esimest korda ja tunne ennast pärast eriti uhkelt – nt ma tahaks hüpata otse saunalavalt lumme!
  • tee sporti, mida sa pole aastaid teinud – suusata, kelguta, uisuta…
  • pane soojalt riidesse ja jaluta (mere äärde) ja hinga värsket õhku!
  • naudi aega oma lähedaste ja sõpradega ja tunne huvi, kuidas neil päriselt läheb!
  • söö hästi, aga mõtle, et homme on ka päev (kehtib ka vedelike kohta)!
  • ära muretse, ära võta kõike nii tõsiselt, elu on ilus! :)

Jõulude puhul on mul kingid ka. 2 raamatut – “Magus kiusatus” (millest olen juba kirjutanud siin ja siin) ja “Nii meil jõulud tuppa toodi” (millest ei ole veel jõudnud kirjutada, aga mis ilmus ka 2012. a novembris ja jutustab vana aja jõuludest, autor Piret Õunapuu, ning jagab Eesti traditsiooniliste jõulutoitude retsepte vähe modernsemal kujul – raamatu toidufotod minu tehtud, toidud lõi Sadama turu perenaine ja blogipidaja Liina Karron). Kui soovid üht neist endale saada, jäta kommentaar, mis on see asi, mida sa oled kogu aeg mõelnud, et võiks teha, aga ei ole teinud ja plaanid loodetavasti nüüd lähipäevil ära teha? :)

***

Kingi jagamine 29.12.2012: Palju õnne, Martina, sinule sai loosi tahtel raamat “Magus kiusatus” ja palju õnne sulle, Aet, sinule “Nii meil jõulud tuppa toodi”. Võtan teiega meili teel ühendust! Aitäh kõigile ideede jagajatele, sai jälle palju häid mõtteid ja tundub, et nüüd hakkan ise ka makroonidega katsetama :)

***

Söögid on aga meie peres jõulude ajal olnud alati traditsioonilised ja sellepärast ei taha ma ka verivorsti ja hapukapsastega seapraadi ära peletada, vaid pakun pidulaua täienduseks lihtsalt mõned ebatraditsioonilisemad, kuid samas lihtsad, maitsvad ja kerged ideed (retseptid ja fotod ilmuvad ka homses, 22. detsembri Pärnu Postimehes, kus on mu blogi saamisest ja toidufotograafiast väike lugu!).

Soovin mõnusaid, rahulikke ja maitsvaid jõule! :)

kuum õunapunš

Pärast lumekühveldamist või lihtsalt pikka päeva, mil enam autoga kuskile minema ei pea, on mõnus jalad seinale lüüa ja juua seda soojendavat õunapunši.

Kuum õunapunš
6-le
1,5 l kuiva õunasiidrit
0,5 l kvaliteetset õunamahla (soovitavalt kodust)
8 cm pikkune tükk ingverit
3-4 kaneelipulka
15-20 tera nelki
3 sl muscovado’t (võib asendada nt fariinsuhkruga või tavalise suhkruga)
4 dl kalvadost või brändit

 

Pane kõik koostisained potti. Sega kergelt läbi ja kuumuta, kuni segu on tuline, kuid veel ei kee (vastasel juhul alkohol eraldub). Kurna klaasidesse ja naudi kuumalt.

 

peedisalat

Pidulauda saab kerge vaevaga rikastada, kui valmistada prae kõrvale eri sorti lisandeid. Näiteks see peedisalat sobib pakkumiseks nii soojade kui ka külmade peedisektoritega, samas lisab vürtsikust mädarõigas. Kui soovid, võid peedisektoreid serveerida ka lihtsalt kastmega (ilma rukola ja/või pähkliteta) sarnaselt ahjukartulile, sooja lisandina.

Magusad peedid soojendava mädarõikaga

4-le

4 keskmist peeti
suur peotäis rukolat (soovi korral)
väike peotäis Kreeka pähkleid (soovi korral)
Kaste:
2 sl palsamiäädikat
1 sl külmpressi rapsiõli
1 sl vedelat mett
1/2 sl Dijoni sinepit
pöidlasuurune tükk mädarõigast
soola-pipart

 

Pese peedid ja pane küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 1-1,5 h, kuni peedid on pehmed. Lase veidi jahtuda, koori ja lõika sektoriteks. Laota pähklid ahjuplaadile ja rösti 200 kraadi juures paar minutit, kuni need on lõhnavad ja kuldsed (võid seda teha ka koos peetidega juba varem).
Kastme jaoks pane kõik komponendid väiksesse kaanega purki ja loksuta ühtlaseks kastmeks.
Serveerimiseks laota peedid vaagnale ja nirista peale kaste. Soovi korral lisa rukola ja pähklid.

 

punases veinis pošeeritud pirnid

Dessert, mille valmistamine on imelihtne, kuid tulemus igati pidulik ja maitsev.

Punased pirnid
8-le

8 väiksemat sorti pirni
500 ml punast veini (nt Syrah)
300 ml granaatõunamahla
1 apelsini peenelt riivitud koor ja mahl
1 vanillikaun
2 kaneelipulka
10 rohelise kardemoni kupart või 1 tl kardemoniseemneid (kui kasutad kupraid, mulju need noa abil katki, et seemned pääseksid välja, kasuta kesta koos seemnetega)
100 g muscovado’t või muud suhkrut 
serveerimiseks granaatõunaseemneid (soovi korral)

Pane kõik ained peale pirnide potti, sega ja lase korraks keema. Seejärel keera kuumus maha ja lisa pirnid, mis on kooritud (aga vars külge jäetud) ja mille põhi on sirgeks lõigatus, et see taldrikus püsti seisaks. Kuumuta pirne aeg-ajalt keerates, et need ühtlaselt värvuks, u 20-30 minutit, kuni pirnid on pehmed ja nuga läheb ilma vastupanu osutamata pirni sisse.

Tõsta pirnid taldrikutele ja serveeri granaatõunaseemnetega. Kui soovid, võid lisada veel vanillijäätist või sooja šokolaadikooki. Aga võid pirnide vedelikku veel u 15 minutit keeta ja seejärel pirne selle kastmega serveerida. Kui kohe kõiki pirne ära ei söö, säilita neid koos vedelikuga suletud nõus külmkapis.

  • Kätlin Tuisk

    Nonii – minul on plaan sel aastal esimest korda ise piparkoogi tainast ja maksapasteeti teha jõuludeks. Retseptid on juba kokku kogutud, homme saab ka tooraine ja siis pole muud, kui küpsetama-vaaritama, et midagi päris ise tehtud ka jõululaual maitsta saaks. :)VastaTühista

  • Tegelikult on see asi mul isegi juba tehtud nüüd. Kaks päeva tagasi tegin 5 armast kaarti ise, kirjutasin sisse, et sõbralt ja soovisin kõikidele enda trepikojas Röömsaid ja armsaid Jõule ja Uut Aastat! Siis hiilisin salaja postkastide juurde ja panin neile posti. Nii kaua oli see idee, aga kuidagi ei julenud või ei olnud õige aeg. :) Aga süda läks endal küll röömsamaks. Loodan, et ka neil. :)VastaTühista

  • Kaia

    Minul ka juba tehtud :) Tegin ise ühe jõulukaardi, mis tuli teise Euroopa otsa heale sõbrale saata. Ise tehtud, kaunikene! Jäin tulemusega nii rahule, et tahtsin kedagi veel nendega rõõmustada. Nii siis, said töökaaslased ka jõuludeks endale need :) Vahel on ikka nii mõnus ise midagi valmis meisterdada :)VastaTühista

  • Mul on suur soov lähipäevil teha banaani-kaeraküpsiseid, et siis need ilusti ära pakendada ja sõpradele jõuludeks kinkida :) See on selline magus ja tervislik kingitus :)VastaTühista

  • Maarika v. Wahl

    Ma koguaeg môtlen, et tahaks lôpuks ometi cupcake’id ära proovida. Ses môttes, et ise teha. Ja kui just väga aia taha ei lähe, siis järgmine projekt on makroonid. :)
    Kauneid jôule Sulle ja Sinu perele!!! :)
    Tervitused Münchenist,
    -Maarika-VastaTühista

  • Aliise

    Minul oli plaan see aasta palju pisikesi kingitusi ise teha ja see on ka teoks saanud. Jube palju aega läks, aga tulemus on seda väärt olnud. Loodetavasti hindavad mu panust ka kingisaajad :)
    Mulle tohutult meeldib su blogi. Need pildid on alati just sellised, mida ma ise tahaks teha. :)VastaTühista

  • Elise

    Plaanis on teha ise piparkoogitainast, tahaks proovida täiesti ise tehtud piparkooke :)
    Blogis on imeilusad pildid ja poes kokaraamatut vaadates tuleb alati magusa isu peale. :)VastaTühista

  • Diana

    Otsustasin ka sel aastal omatehtud kingituste kasuks ja valmistasin 3 eri sorti trühvleid ning küpsiseid, mille pakin väikestesse läbipaistvatesse kotikestesse. Kotikese sisse poetan ka kaardikese heade soovidega. Muudest tegevustest tekkis soov üle väga pika aja (lapsepõlves vist sai viimati pühade ajal käidud) kirikusse jõulujumalateenistust kuulama minna. Loodan, et see toob tõelise jõulutunde hinge.VastaTühista

  • Minul oli plaan ja täna tegin ka selle teoks:) Nimelt tegin esimest korda sülti. Kuidas ta välja tuli veel ei tea, sest pole veel ära jahtunud ega lõplikult tarretunud.
    Samuti on plaan teha jõuludeks põdrapraad.

    Ilusaid jõulupühi!VastaTühista

  • Sel aastal oli/on plaanis teha absoluutselt kõik kingid, mis nii enda koju kui sõpradele/sugulastele mingil moel kuuse alla satuvad, ise. Ja seda suuremalt jaolt siis läbi toidutegemise perspektiivi. Täna olin tubli, keetsin valmis esimesed laarid päris enda (esimest korda!) tehtud jõuluhõngulist õunamoosi, küpsetasin valmis kergelt piparkoogised kaerahelbeküpsised ja panin hakkama leivataina, et homme pätsid ahju panna. Ja sellele järgneb ka trühvlitegu, et suu ikka päriselt magusaks saaks! Ja kõik sai kenasti paberisse mähitud, koos pisikese sõnumiga minult endalt. Midagi, mida ma olen juba aastaid teha tahtnud, kuid milleni ma millegipärast kunagi jõudnud polnud. Sest “nii palju lihtsam on poest lihtsalt midagi valmis vaadata ja ära pakkida”. Usun, et pärast seda aastat jätkan traditsiooni ka järgmistel, sest see tunne, kui midagi päris enda südamega ja käekestega valmistatut ilusate paberite ja kaunistuste näol imelise kingi kuju võtab, on uskumatult kaunis. Päris oma on ikka teistmoodi!
    Lisaks kavatsen jõuluperioodil korralikult trennitegemist jätkata. Varasemalt on ikka lõdvalt võetud ning pärast pikka ning väsitavat söömispidu diivanile pikali visatud, selle asemel, et end pisut rohkem liigutada. Kuid nüüd panen jooksutossud jalga suurest lumest ning külmast hoolimata. On aeg muutuda – paremuse poole! :)VastaTühista

  • Aet

    Minul on kavas teha jõululauale üks väga vahva magustoit. Inspiratsiooni sain Tallinki Riia hotellis proovitust. Magustoidu nimeks on puuvilja-marja purgike ning koosneb ta väiksesse purki kihti asetatud jõhvika-pirni püreest, ebaküdoonia-riivleivaga segatud jogurtist ja karamelliseeritud kaerakliidest. Väga mõnus kooslus ning samas ka üsna tervislik magustoit jõuluõhtusse :)
    Kauneid pühi ja kõikide soovide täitumist!VastaTühista

  • Nii kiire on, et pole olnud aega imeilusat talve nautida! Pühapäeval sõidame maale, jätan lapsukesed vanavanemate hoolde, pakin ennast sisse ja lähen lumme sumpama. Niimoodi korralikult ikka :)VastaTühista

  • Rroosi

    Toiduteemal rääkides, siis sooviksin katsetada piparkoogimaitselist jõulukooki.VastaTühista

  • Lea

    Nüüd kui terve pere jälle terve, pakime seemned, rasvapallid ja juurikad kaasa ja elu esimene jõulukingitus jõuab metsaelanikele. Mulle ei meenu, et oleksin nii kunagi teinud… Õnnelikke pühi!VastaTühista

  • Mina plaanin lähipäevil esimest korda pasteeti teha.
    Samuti tahaks kingikotti peita ka ise meisterdatud helkurid-loodan, et tulevad ilusti välja:)VastaTühista

  • Kerttu

    Kavatsen esimest korda elus veeta jõulud mujal kui oma kodus.VastaTühista

  • Kadri

    Plaanis on teha miskit head kanast, alati on olnud sealiha, tahaks seekord midagi teistsugust!VastaTühista

  • Liina

    Mina tahan kindlasti ära proovida makroonide tegemise. Need suus sulavad maiustused on mu meeli köitnud juba tükk aega kuid pole julgenud neid ise valmistama hakata. Aga hiljemalt uue aasta alguses kui mitte varem tahan esimese katsetuse ära teha.VastaTühista

  • Tiina

    Mina kavatsen esimest korda jõulujooksule minna. Tavaliselt talve tulekuga kaob viitsimine ennast külmas õues liigutada, aga nagu nad ütlevad-pole halba ilma, on vale riietus :P Rõõmsaid jõule!VastaTühista

  • Hanna-Liis

    Mina tahtsin ka see aasta lähedastele mõne kingi ikka ise meisterdada. Nii et nädalavahetusel tuleb suurem trühvlite veeretamine ning konjakisinepi keetmine ette võtta, eks näis kuidas välja tuleb :)VastaTühista

  • Tahaksin lähiajal omale õmblusmasina osta. Kasvõi kasutatud peast :)
    Ikka et lastele (ja miks mitte ka endale) ise riideid tegema hakata! See oleks alles saavutus ;)VastaTühista

  • Merle

    Mina plaanisin sellel aastal teha ise piparkoogitainast. Vaatasin erinevaid retsepte ja tegin valmis 2,6 kg tainast. Üleeile küpsetasime esimesed piaprkoogid ja no ütlemata head tulid! Siis kaunistasime kõik piparkoogid ja suur osa neist läheb pisikeste pakkidena meie sõpradele jõulukingiks.

    Ilusaid jõule Marju!VastaTühista

  • Birgit

    Mina plaanin sellel aastal teha lausa kahte uut asja, millest ma kaua olen unistanud:)
    Kõigepealt jõuludeks kavatsen teha esimest korda piparkoogimaja- šabloonid, glasuurid, kaunistamise ideed juba olemas. Loodan, et õnnestub.
    Teine asi, mida ma alati olen teha tahtnud on võtta uus aasta vastu Eifeli torni all ja see aasta saab see tehtud:)VastaTühista

  • Mina olen alati mõelnud, et peaks jõuluajal hane, parti vms valmistama. Igal aastal on siga. :D Tänavu veel linnuni ei jõua, tänavu jõuan metsseani :)VastaTühista

  • inga

    Minu ammune unistus sai eelmine nädalavahetus teoks, kui ma sain kõrvitsat sisse teha. Seisis kena kõrvits mitu nädalat kööginurgas ja tuletas end meelde, aga lõpuks sai tema ka endale õnneliku lõpu :) Üks unistus saab alles pärast jõule teoks – laps saab endale ilusa nuku ja kus siis hakkab emme (mina) talle ilusaid riideid õmbelma, esimesed lõiked ka juba välja otsitud, et saaks kohe tegutsed.
    PS! Adeele ütles sinu magusate peetide piltide peale: “Nii ilus toit, mina tahan ka ilusat toitu süüa!” ;)VastaTühista

  • Mina teen sellel aastal esimest korda seda, et ei jäta kingituste pakkimist 23nda õhtuks. Vähemalt plaan on selline, loodan et õnnestub ka :)
    Mulle väga meeldib teie jõulukuusk, lihtne ja nii armas!

    Ilusaid pühi!VastaTühista

  • Raamatukingi loosimises küll ei osale, aga üllatusega tõdesin, et tegeleme üsna sarnaste meisterdamistega. Tegime koos lastega sel aastal esimest korda ise jõuluehteid (üsna sarnane metoodiga, kanga sisse keeratud penoplastist muna, idee sain mõni aeg tagasi Pinterestis kolades :) ). Hästi vahva tegemine ja igaüks saab endale täpselt sobivas stiilis jõuluehted meisterdada. Piparkookidest jõuluehted said ka kingikottidesse poetatud.
    Jõululaud kipub ikka traditsioonilises võtmes olema, hapukapsad mõduga, seakülg, pardirasvaga ahjukartulid, pühadepasteet, pohlamoos ja muud kohustuslikud toidud. Esimest korda tegin sel aastal aga vasikakoodist sülti. Ema, vanaema ja vanatädi olid omal ajal nii agarad süldimeistrid, et mul võttis aega umbes 15 aastat, et ise hakata ka sülti tegema. Lapsepõlves sai isu lihtsalt nii ära söödud, et kaua-kaua ei tahtnud enam.
    Kaunist pühadeaega Sulle, Marju, ja et kõik kallid alati pai tegemise kaugusel oleksid.VastaTühista

  • Janet

    Sel aastal on mul plaanis meisterdada oma kõige kallimatele unenäopüüdjad ehk dreamcatcherid. Alles leidsin, et neid on võimalik ka ise teha ning tuli kohe suur tahtmine proovida. Eelmine aasta sai esimest korda proovitud ise teha rukkijahust piparkooke ja õlles hautatud kapsaid. Mõlemad lähevad sel aastal ka kordamisele. :D

    Imelisi jõule ja rõõmsaid kordaminemisi! :)VastaTühista

  • Mina kavatsen sel aastal esimest korda jõuluõhtuks eggnogi valmistada. Olen palju aastaid juba seda teha plaaninud kuid plaanidest kaugemale pole jõudnud :)VastaTühista

  • Eva

    Hakkan uut jõulunapsi kurnama ja ilusasse vormi villima :)VastaTühista

  • Ma tahaks väga teha piparkoogitaigna täiesti ise, algusest lõpuni.
    Veel tahaks teha ise taimset verivorsti, mille leidsin http://www.taimetoit.ee, see tundub väga põnev ja he asendus igajõulustele verivorstidele
    Rahulikke ja ilusaid jõule tahaks ka soovida võimaliult paljudele kallitele inimestele :)VastaTühista

    • Annika A.

      Mina juba tegin seda, mida aastaid pole teinud – nimelt tõime kuuse tuppa. Ja seda esimest korda nn.iseseisva elu jooksul.

      Ja ma kohe täitsa naudin neid kuuseokkaid põrandal, selline hästi armas lapsepõlvetunne tuleb peale :)

      Ilusaid pühi teile!VastaTühista

  • Kristel

    Minul sai ka see asi juba tehtud, mida kogu aeg olin mõelnud, aga polnud seni ära teinud. Nimelt ostsin sel aastal kõik kingitused varem ära, juba novembri lõpus. Sai rahulikult valitud ja siis ilusti kodus pakitud ja kaardistatud. Mulle hirmsasti meeldib pakkida ja kaunistada ning kuna teen kinke vaid kõige lähematele, siis said need seekord kohe eriti südamest.
    Ilusat jõuluaega kõigile!!VastaTühista

  • Kaile

    Ma tegin sel aastal esimest korda mustsõstralikööri ja jõuluks on plaanis sea asemel part.
    Häid pühi ja suured tänud inspireeriva blogi eest!VastaTühista

  • carolin

    Esiteks, sul on üks äärmiselt inspireeriv blogi!
    Ja mina tahaksin esimest korda ise makroone küpsetada ja tõesti selliseid, mis näevad head välja ja maitsevad ka oivaliselt.
    Samuti on mul soov teha üks korralik toorkook(kas siis šokolaadi või kookose), sest see tundub tõesti isuäratav ning samas hea kerge nende pühade roogade keskel!
    Ilusaid jõule ja loodetavasti ilmub siia lähiajal veel palju imelisi retsepte :)VastaTühista

  • Mina tegin sel aastal esimest korda aroonialikööri. Ikka otse puult pudelisse, et täpselt jõuluks valmis saaks! ja võin öelda, et väga hea tuli! meie naudime seda nii: kuumutame jõhvikajoogi (põltsamaa oma on täitsa hea) keemiseni ja valame selle tassi 4 cl-ile aroonialiköörile peale, mm..

    Ka piparkooke tegin algusest peale ise esimest korda sel aastal :) Perekond kiidab, eriti neid, mis šokolaadiglasuuri endale peale said. Nüüd, kus ma tean, kui lihtne neid on ise teha, ei tõuse mu käsi vist küll enam kunagi poes taignaleti juurde.

    .. aga nüüd lähipäevil esimest korda teha?
    Olen otsustanud soome kelguga sõitma hakata! Jah, tuleb välja, et ma pole KUNAGI ise selle atribuudi mootor olnud,(ju vist päris lapsena seal toolil istumist on olnud, aga ka seda mitte palju..) Nüüd aga, kui õues hang hanges kinni ja kelk (jess!) ootamas, on aeg talitaksoteenust tuttavatele pakkuma hakata :)
    Homme on plaan teha esimesed tiirud!

    Kauneid pühi!
    KristiVastaTühista

  • Liisi

    Ei saagi aru, kas raamatud on juba loositud… Aga kirjutan ikkagi, et lähipäevil kavatsen vastu võtta väga hea pakkumise, mis mõned päevad tagasi tehti ning see on väga rõõmustav asi. Lasen oma ellu uusi asju.
    Head vana aasta lõppu. Ilusad jõuluehted!VastaTühista

  • Martina

    Jõulud on küll juba möödas, aga siiski…
    Terve see aasta on kuidagi küpsetamistähe all möödunud ja nii ma siis otsustasin, et jõuluks peab ikka korraliku keeksi valmis tegema. Esmakordselt. Lisaks rõõmustasin kõiki tordiga, mis oli ülesehitatud, kui tavaline biskviittort,aga biskiviidi asemel tegin piparkoogitaignast põhjad ja vahele läks kaneeliga maitsestatud kohupiim. Tõeline jõulumaitsete kooslus tuli. Samuti esmakordne üritus ja õnneks õnnestus kõik. :)
    Loodan, et kõigil olid kaunid Jõulud ja head vana-aasta lõppu!VastaTühista

  • […] Tassikese kingipakid koos kuusekaunistuste ja jõuluretseptidega. Mulle üliväga meeldib see retromustriga pakkepaber ja täpp i peal on väga lihtsad kaunistuselemendid. Kes teeb isetehtud kingi, siis just neile on mõeldud need jõulupaki sildid. […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*