Tassike elu topelt koorega »

Magusalt ja kihiti

Layer_cake_steps

Olen seda varemgi kirjutanud, et mulle kangesti meeldivad raamatuprojektid, kuna need on mõnusalt pika vinnaga. On aega, et sisse elada ja leida see õige tunne, stiil, nõud… Tead, et see on pikk protsess, aga iga sammuga jõuad finišile lähemale. Naudid nõude-taustade kokku kuhjamist, katsetamist ja kangesti tahaks kohe kõike tehtut ka jagada. Aga hoiad ennast kuni raamatu ilmumiseni tagasi. See on magus valu.

Eile saabuski kirjastuselt kauaoodatud teade, et üks mu selle suve projektidest on kaante vahele saanud – trükipresside alt on tulnud uus tordiraamat “Kirss tordil”!

Kirss tordil

Kirss tordil

Kirss tordil

Layer cake

Kirss tordil

Kirss tordil

Kirss tordil

Kirss tordil

Kirss tordil

Raamatu ja tortide autoriks on Sandra Veeremaa, kellest olen oma blogis juba korduvalt kirjutanud (nt siin ja siin). Ta on tõeliselt innukas noor ja andekas uus tulija Eesti tordi- ja koogimaastikul, kelle köögis, sildi “Please God – if you can’t make me thin make my friends fat!” kõrval see raamat valmiski. Nii et mul on väga hea meel, et lõpuks ometi saan meie koostöövilju jagada! Ma lihtsalt pean mainima, et Sandraga oli nii mõnus koos töötada – tal on endal nii selge visioon ja ideed, kuidas ta midagi näeb. Ja nalja sai ka! Just omanäoline ja kordumatu ongi need sõnad, millega ma seda raamatut kõige paremas mõttes kirjeldaksin. Paar näidet nimedest, mida koogid raamatus kannavad: Tahan olla mustikas, Kits armastab peeti, Sarkasm, Ära mind unusta, Svipsis kastan jne.

Suur tänu ka kirjastuse Menu kujundajale, Einike Soosaarele, kes rikastas raamatut mõnusate mustrite ja tekstuuridega, mis koos fotodega mõnusasti kõlama hakkasid! Ja Sandra õele Joannale, kes tegemise ajal meile pidevalt kaasa elas ja raamatusse ka väikesed mõnusad jutukesed kirjutas. Ja aitäh Sandrale ja kirjastusele, kes mulle selle võimaluse üleüldse andsid! Loodan, et ka Eesti magusalembelistel on selle raamatu üle hea meel!

 Kirss tordil seest

Nagu raamatu-uudiste juures juba traditsiooniks saanud, kingin ühe raamatu ka blogilugejatele! Osalemiseks vasta siin kommentaarides küsimusele, millised on olnud sinu kõige huvitavamad-põnevamad-omanäolisemad maitsekooslused ühes tordis või koogis? Õnneliku magusalembe selgitan välja juba järgmises postituses! 

________________________

Loe veel raamatu autori Sandra Veeremaa blogipostitust raamatu valmimisest (vt ka raamatuloosi!).

Raamat on müügil raamatupoodides ja peagi toimub ka raamatuesitlus Tallinnas söögikohas Kukeke. Aga sellest juba siis, kui täpne päev ja kell kokku lepitud!

  • Helen

    Üks lahedamaid kooke koosluse mõttes ja üks lahedaim kirjeldus ka on siin http://peastpehme.blogspot.com/2009/12/kook-kolmes-vaatuses.html

    Ehk Hummingbird Bakery kolmekihiline kook. Pole seni kedagi külmaks jätnud. Tööl võitsin isegi koogikonkursi sellega.VastaTühista

  • üks populaarsemaid torte, mis ma teinud olen, on kõrvitsa-kondenspiimakook küpsisepõhjal. kui nüüd järele mõelda, siis puudusid sellelt koogilt ainult kreeka pähklid, arvestades rammusat ja jõulust maitsekomplekti. ise armastan lihtsust, kiirust ja NB! et kooki saaks kohe sööma hakata, mitte külmkapis päevi tarduda/jahtuda/kuldseks muutuda laskma. samas ei armasta ma eriti magusat ja koogimaailmas jääb näiteks biskviit mulle täiesti arusaamatuks. veel on koogi juures oluline kvaliteet ja selle all ma mõtlen, et ühest tükist piisab magusa- või šokolaadiisu rahuldamiseks. sellepärast on minu lemmikud tummised köögiviljadega (porgand, peet, suvikõrvits – you name it) brownie’d, milles on ohtralt tumedat šokolaadi ja väike tšilli. peale väike suhkruta vahukoor ja mu päev on tehtud!VastaTühista

  • mercredi

    Küll Sina ikka, Marju, jõuad palju! Üks imeilus raamat teise järel. Palju õnne!
    Minu üks suurepärasemaid maitseelamusi on olnud Opéra-kook Prantsusmaal. See on selline üsna tagasihoidliku välimusega kook, aga maitse kütkestab sedavõrd, et raske on lusikat käest panna enne, kui terve kook otsas.
    Kes prantsuse keelt oskab, siis üksikasjalik tegemisõpetus on siin:
    http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/opera.htmlVastaTühista

  • Palju õnne raamatu puhul! Nii hea on näha raamatut, mille pildid nii-nii väga kutsuvad kokkama. Imeilus :)
    Minu huvitavaim kooslus tordis on vist leib+murulauk+kitsejuust, aga see oli soolane tort :) Magusatest meeldib mulle igale poole astelpajumekki lisada. Hea hapumagus :)VastaTühista

  • Palju õnne veel ühe ilusa ja erilise raamatu puhul!
    Proovisin kord küüslaugu-õunakooki, polnud just minu maitse, aga omanäoline oli küll :)VastaTühista

  • Anni

    Tõeliselt ilusad pildid ning raamatupoodi külastan nüüd küll esimesel võimalusel:)
    Mulle meeldivad viimasel ajal väga erinevavd tordid/magustoidud rohelise teega (matcha pulbriga).VastaTühista

  • Kerlin

    Väga maitsva šokolaadikoogi saab peet-hirss kooslusest. Ka avokaado-spinat passivad kenasti koogi sisse. Ootan põnevusega raamatut, et katsetama hakata!VastaTühista

  • Mulle meeldib igasuguste erinevate jahudega koogid, nt rukkijahust, maisijahust, quinoajahust küpsetised. Valeldamatu lemmik on kookose ja porgandi kooslus :)VastaTühista

  • Katrin

    Teadagi, et “huvitav” on söögi kohta väga paljutähenduslik sõna. ;) Minu silmis ei ole ühegi koogi huvitavuse osas seni leidunud vastast hapukapsa-šokolaadikoogile, mida kokandusseiklushimulise sõbrantsiga koos plätserdasime, kohusetundlikult mugisime ja… arvestatava osa siiski kompostihunnikusse viisime, et anda oma panus looduse aineringlusse.

    See magustoitude ja ümbermaailma raamat on siiamaani mu lemmik Eestis välja antud kokaraamat ning on ülitore, et see nüüd omale väikese õe (või venna?) sai – tubli töö! Tunduvad taaskord olevat omanäolised (kõige paremas mõttes huvitavad) reptseptid ja pildid, mis võluvad oma lihtsusega – alati polegi kümmet linikut taustaks vaja. :)VastaTühista

  • Kaapekakuke

    Ilusad pildid.
    Huvitav kooslus- sulatatud juust koogi sees toorjuustu asemelVastaTühista

  • Kertu

    Just nädalavahetusel proovitud šokolaadi ja peedi kooslus oli vägagi maitsev ja huvitav.
    Raamatut jään huviga ootama, tahaks juba rohkem kaante vahele piiluda.VastaTühista

  • Virve

    Ooo..mis imeilus raamat!
    Ma pole väga maitsetega ekperimenteerija, kuid viimase aja põnevad proovimised on olnud peedi-šokolaadikook ja meresoolaga tarte tatin.
    Mitte küll kook, kuid muidu üks üllatavamaid maitseelamusi on olnud küüslaugujäätis:)VastaTühista

  • Aet

    Üks väga huvitavaid maitsekooslusi on mandlijahust, mooniseemnetest ja pruuni roosuhkrust valmistatud keeks koos mahlase avokaado-sidrunikreemi täidisega :)VastaTühista

  • Janet

    Pildid, nagu siinses blogis ikka, on imeilusad ja raamat põnev! Kõige huvitavam ja samas ka väga maitsev kooslus, millest kooki olen teinud on riivleiva põhja ja kattega mango-toorjuustu kook. Lihtne, maitsev, põnev ja tervislik. :PVastaTühista

  • Triin

    Kui kaunis!
    Mina armastan apelsini igal pool, eriti apelsin+šokolaad. Kuna ma eriline magusasõber viimastel aastatel pole olnud, siis apelsini hapukus tõmbab kõigel selle lääge-magususe hästi tagasi.

    Samas üks ootamatumalt häid maitseelamusi on olnud ka peedi-šokolaadikook.VastaTühista

  • Aire

    Sisu tutvustuse järgi jääb mulje, nagu oleks ilmunud uus juturaamat…. mis tähendab, et ma lähen seda endale soetama… aaga torte meisterdama jääb mulle ikka Sandra ( loodetavalt), minule jääb lugemine…. :))VastaTühista

  • Mina väga omapäraste kooslustega pole kookides katsetanud, aga suvel proovisin hansapäevadel peedi-šokolaadikooki, mis oli väga hea. Sama retsepti kodus katsetades tuli minul millegipärast kleepuv magus peedivorm :(
    Armsa lapsepõlvemälestusena mäletan oma 5 sünnipäeva torti, kus oli peal OKASTEGA SIIL ja värvilised seened, see oli minu jaoks enneolematu!VastaTühista

  • Ruta

    Minu vaieldamatud lemmikud on kõikvõimalikud šokolaadikoogid, milles on sügavat maitset ja rammusust. Et šokolaadikoogile vastavalt meeleolule sobivat nüanssi anda, kasutan sageli tšillit, münti, greipi,ingverit – need on minu eelistatumad kombod šokolaadiga.VastaTühista

  • Kadri

    Minu jaoks on “huvitavad” maitseelamused olnud kõrvitsa-kondenspiima-toorjuustukook, kuhu peale tegin hapukoorekreemi mis maitsestatud ingveriga. Väga-väga hea. Samuti karamelliseeritud leivaga seotud asjad, nt valge šokolaadi toorjuustukook(küpsetamata). Kõik soolase-magusa kooslus maiseb mulle ka :)VastaTühista

  • Doris

    Järele mõtlema hakates olen vist alati valinud ja ka ise teinud pigem turvalisi torte. Kõige ekstreemsemaks vist jääb suvikõrvitsa, šokolaadi ja pähklitega variant, mis üllatas ka paadunud suvikõrvitsavaenlasi. Raamat on aga imeilus, suur kiitus kõigile osalistele!VastaTühista

  • Ingrid

    Mina armastan astelpaju, mistõttu näiteks pealtnäha täiesti tavaliste magusate muffinite sees võivad üllatuslikult hamba alla sattuda mõnusalt mahlased ja hapukad astelpajumarjad. Muud väga erilist ei olegi veel teha õnnestunud. Raamat tundub selle jaoks superinspireeriv!VastaTühista

  • Marika

    Üks omapäraseimad maitseelamusi oli sõbranna küpsetatud vaarika-sinihallitusjuustu kook. Maitses üsna huvitavalt aga ei olnud just minu tassike teed.VastaTühista

  • Liisu

    Viimaseaja huvitav kooslus oli vahukoor ja soolapähklid koogi peal, mõnus :)VastaTühista

  • Katrin

    Kord jõuluajal küsis külas olev sõbranna, kas mul laual oleva sinihallitusjuustu kõrvale ka piparkooke leidub. Muidugi leidus, jõulud ju! Sellest ajast krõbistan just õhemaid piparkooke sageli just toasooja sinihallitusjuustuga – selline tore vürtsikas kooslus, kõrvale tassike mahedamat teed, nt rooibust.VastaTühista

  • Keiu

    Olen teinud blondie’sid ja brownie’sid ubadest või kikerhernestest – väga maitsvad on olnud :)
    Avokaado-kakao-kookoskreemiga pirukas on mu viimase aja vaieldamatu lemmik.
    Üldiselt on minu jaoks vastupandamatu igasugune magusa ja soolase kombinatsioon – näiteks magus sai või küpsis “iseloomuga” juustuga.VastaTühista

  • Monika

    Eks elamusi ole olnud erinevaid, aga minu jaoks ei saa viimasel ajal miski karamellikreemi ja jõhvikate koosluse vastu:)VastaTühista

  • Mari

    Minu jaoks on kõige põnevam kooslus olnud Kõue mõisas pakutud kukeseene-mascarpone kook, mis maitses väga hästi.VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*