Tassike elu topelt koorega »

Inspiratsioonireisil Helsingis: disain, kohv ja räimelaat

Helsinki

Vahel tuleb tunne, et on vaja minna veidi eemale ja näha asju teise nurga alt. Ja siis on hea avastada, et selleks ei peagi üldse mitte kaugele minema. Nii veetsimegi eelmise laupäeva Helsingis. Peamiseks reisijuhiks oli Design District, aga külastamata ei jäänud ka juba vanad lemmikuid.

 

1. Turgudel

Farmers market in Helsinki

Kuna olime sel korral tulnud katamaraaniga (sõidab kõigest 1,5 h), siis selle maabumiskohast on turule vaid paar minutit, et mitte öelda 2 sammu. Kell oli pea 10, päike taevasse tõusnud ja vaatasime turul ringi. Paljud olid tulnud sinna hommikust sööma, istudes mummulise vakstuga ümmarguse laua taga, juues kohvi ja süües värsket pirukat.

Olin juba varem lugenud, et Helsingis toimub sel ajal ka räimelaat. Pean ütlema, et mul on nõrkus kõikide asjade vastu, mis sisaldavad sinepit ja selle alla kuuluvad ilmselgelt ka Põhjamaade kuulsad magusad marinaadid heeringale või räimele. Ostsime veel kerge suitsumekiga rukkileiba – sinepises marinaadis räim ja leib kokku maitsesid oivaliselt. Inspiratsioonireis läks kohe käima! Juba sel nädalavahetusel ongi mul just plaanis sääraste magusate sinepimarinaadidega katsetama asuda.

Fish market in Helsinki / Baltic Herring Fair

Helsinki farmers market

Helsingis on Helsingi hinnad.

 

2. Raamatupoes

Akateemisen Kirjakaupan in Helsinki

Raamatupood Akateeminen Kirjakauppa (Keskuskatu 1) on koht, mille külastamiseta ei toimu vist ühtegi mu käiku Helsingisse. See on hiiglaslik raamatupood, mis asub mitmel korrusel ja kus on eriti mahlakas valik kokandusega seotud raamatuid (peamiselt inglise, soome ja rootsi keeles), veidi väiksem, aga siiski hea valik ka ajakirjade osas. Lihtsalt väga palju mõnusat ja huvitavat, mida vaadata ja nautida. Sinna võib ennast väga pikaks ajaks ära unustada.

PS! Selgus, et ka raamatupoes on Helsingi hinnad – nt üht Eesti kokaraamatut müüdi seal 10€ kallimalt kui Eestis.

3. Design district

Helsinki

Design District on piirkond Helsingis, kus asuvad paljud ettevõtted, galeriid, poed jms, mis pakuvad kohalikku disaini. Ma ei olnud selles piirkonnas varem käinud, aga nii kui ma nende kodulehele sattusin ja sealt erinevate teemade kaupa teejuhid (kaardina) leidsin, teadsin, et see saabki meie peamiseks teejuhiks, põiked aeg-ajalt siia sinna. Ja nii oligi. Väga mõnus piirkond, kus jalutada, aeg-ajalt siia-sinna sisse hüpata ja nii päev mööda saata.

4. Kohv, röstikojad…

Coffee

Soomlased on maailmas nr 1 kohvijooja rahvas ja seda võib märgata mitut moodi. Näiteks pea igas poekeses, olgu see suuremat sorti kodusisustuspood või tilluke disainigalerii võib kindel olla, et neist saab alati ka kohvi! Ise ma ei saa kohvi kahjuks väga tihti juua, aga selle lõhnast ei saa vist kunagi küll. Värskelt jahvatatud kohvi lõhnaga, eriti hommikuti, on raske võistelda. Õnneks on Elar suur kohvisõber, nii et siis on ka kohvikohtade külastamine igati õigustatud.

Üks kohviröstikodasid on Helsingis Kaffa Roastery (Pursimiehenkatu 29), mis jääb ka Design Destricti. Selle röstikoja kohvi pakutakse La Torrefaziones, mis asub kohe kesklinnas (Aleksanterinkatu 50). Seal on mõnus hommikust süüa, kui aga ruumi ei ole, saab enne või pärast raamatupoodi lähedalt topsi mõnusalt kaasa haarata. Kes kohvisõbrad ei ole, soovitan proovida Milk Oolongit – väga huvitava maitse ja lõhnaga tee.

Olen kuulnud, et üheks parimaks kohvikohaks peetakse Helsingis kohta nimega Good Life Coffee (Kolmas linja 17), aga see jäi sel korral kahjuks trajektoorilt liiga kõrvale. Plaanis järgmisel korral.

Design Districti äärealale jääb ka pood Kaffecentralen, kust leiab vahendeid kõikvõimalikel meetoditel kohvi valmistamiseks.

Cafes and roasteries in Helsinki

Cafes and roasteries in Helsinki

 

5. Kodusisustus- ja köögikaup

Moko

Moko

Helsinki interior shop

Helsinki antique shop

Home interior

Design District peitis endas ka palju kodusisustuspoode, mille vastu on mul raskekujuline nõrkus. Lemmikuks sai Moko Market (Perämiehenkatu 10)  suuremat sorti sisustuspood koos kohvikuga, mille kõrval asub ka eelpool nimetatud kohvik-röstikoda Kaffa Roastery. Mõnus atmosfäär ja palju vintage stiilis asju.

Kui hakkaksin Eestis kodu ehitama, ostaksin Peroba (Fredrikinkatu 33) poest kohe kera värvilisi juhtmeid, mille külge saab ühendada eri tüüpi vanemas stiilis sokleid, lambipirne ja lampe – just selline komplekteerimisvõimalus oli seal poes olemas (vt ka pilti ülevalt poolt). Tee peale jäid ka mõned antiigipoed, kuhu ma lihtsalt huvi pärast nina sisse pistsin – seda on turvaline teha, kui tead, et midagi nagunii ostma ei hakka.

Umbes samasugune pood, nagu on Helsingi raamatupood on ka Chez Marius (Fredrikinkatu 26). Ainult et see sisaldab raamatute asemel kõiksugu põnevaid vidianaid ja tarvikuid, mida köögis kasutada. Kokkajate taevas.

 

6. Söögikohad

Fleuriste and Lungi in Helsinki

Helsingis ma ei ole väga palju söömas käinud, kuid sel korral avastasin tänu Design Districti plaanile päris mitu mõnusat kohta. Esiteks hubane pood-kohvik Sis. Deli + Cafe (Kalevankatu 4), kus pakutakse hommikusöögiks müslit, värkseid saiakesi, Kaffa Roastery kohvi ja müüakse moose, teesid, šokolaadi jms.

Üks hästi armas ja väike koht oli ka Fleuriste (Uudenmaankatu 13), mis on tegelikult tilluke lillepoeke, mille küljes ka tiba suurem kohvik. Huvi pärast käisime ära ka Brooklyn Cafe‘s (Fredrikinkatu 19), mida kohalikud ise hirmsasti soovitasid. Tegemist on imepisikese toakesega, kus on mõned lauad ja lett, mille tagant müüakse ehtsaid New York’i bagel sandwich‘e. Oli ehe tunne küll. Eelkõige muhe suhtumine ameeriklasest omanikult, kes leti taga kohvi ja võileibu valmistas.

Nii nagu üks Design Destricti kaart ka soovitas, lõpetasime oma päeva kohas nimega Lungi (Korkeavuorenkatu 2), mis on veidi suurem koht ja mille menüüs on ka isukamatele midagi. Kuulsad on nad oma burgerite poolest. See asub sadama lähedal. Pärast õhtusööki jalutuskäik sadama juures asuva mäe otsa parki ja 1,5 tunnine tagasisõit Tallinnasse hoopis värskema vaimuga võiski jälle alata.

Kas sul on ka Helsingis oma lemmikkohad? Kui raatsid neid jagada, olen rõõmus! :)

Streets of Helsinki

 

  • Kristiine

    Üheks minu vaieldamatult lemmikuks kohaks on saanud Johan&Nyström’i kohvik Katajanoka lähistel.. Nad pakuvad maitsvaid teesid ja kohvi, kõrvale huvitavaid koogikesi.. Teenindus on super ja kõik pakutav on orgaaniline või fair trade. Soovitan soojalt. Rohkem infot leiad nende fb leheküljelt: https://www.facebook.com/pages/Johan-Nystr%C3%B6m-Oy/133019830102779?viewer_id=1325304632VastaTühista

  • Nora

    Tere

    Ma sooviks teada, millises kohas see kannudest pilt on tehtud. Aitäh! :-)VastaTühista

  • Kärt

    Minu lemmik kohvik on kindlasti Yrjönkatu Patisserie Teemu&Markus!!!Imelised koogid ja saiakesed.Avastasin seal just enda jaoks voisilmäpulla (kohev kardemoniga kukkel,kus on keskel või-suhkru-mandli sisu), mis on lihtsalt kirjeldamatult hea!
    Teenindaja Liisa oskab ka eesti keelt:)VastaTühista

  • Oi, Helsingi Design District, neid pilte vaadates hakkas suu vett jooksma ja tahaks jälle sinna poekestesse hulkuma minna. Minu rahakoti õnneks on aga praegu kodus üks väikemees, kes mind kohe laevale minemast tagasi hoiab :))VastaTühista

  • […] teha ka eestis, aga välismaal on ikka teistmoodi. marsruudi koostamisel aitas meid suuresti see marju postitus, peamiselt võtsime vabalt ja lubasime kõigil teha täpselt seda, mis nad teha tahtsid. sandra […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*