Tassike elu topelt koorega »

Külalispostitus: 3 lihtsat ja maitsvat retsepti Merit Rajult

Õnnelikult tagasi kodumaal! Tasapisi toibumas võimsast  lõpuks ometi taanduvast jet lag’ist ja leidmas endas taas tasakaalu Eesti elu- ja töörütmi vahel. Selle viimasega on alati nokk kinni, saba lahti – töölainelt ei saa hästi puhkuserežiimile ja vastupidi. Aga kuskilt tuleb ots lahti teha ja ratas veerema panna! Õnneks teadsin ma juba Californias, et mind ootab siin ees üks tore olemine, mil Merit teeb süüa ja mina siis pildistan tulemust. Eile saigi see teoks ja mul on väga hea meel jagada oma blogis esimest külalispostitust! Merit Raju jagab mõtteid ja tarkusi eelkõige värksetele emadele, kuigi need 3 lihtsat, maitsvat ja kiiresti valmivat retsepti maitsevad kindlasti ka teistele pereliikmetele!

_________________________________________________________________________________

On kaks perioodi naise elus, kus ta on tegelikult Päris Naine. See, milleks naiseks sünnitakse. Naise n-ö loomulik olek on beebiootus ja imetamine. Need mõlemad perioodid on küll rõõmurohked ja ette võib tulla isegi liigutusepisaraid, kuid kehale on need sarnase koormusega aeg. Samuti on need perioodid pungil igasugustest nõuannetest – sõbrannadelt, arstidelt ja vanaemadelt, raamatutest, internetist ja kursustelt. Püüad ennast usaldada ja otsid oma rada. Ja leiadki.

varbad

Kuid ometi võid ühel päeval avastada, et just sinu lapsel lõi välja allergia ning arst soovitab süüa ainult tatart, riisi, hirssi, banaani, mustikaid, astelpajumarju ning kartulit, kõrvitsat ja peeti. Rohelist. Ning liha. Kui aga liha on niikuinii toidusedelist väljas ja nüüd jääb ära ka kõik gluteeni- ja laktoosisisaldusega, pähklid, tomat, vürtsid, siis mida süüa, kui ema toit peaks olema võimalikult kvaliteetne ja toitaineterikas. Kvaliteetne toit on teada päritoluga ja temast pole kõike välja keedetud või praetud. Need aga pole ainsad kriteeriumid. Täpsem olles on kriteeriume peaaegu sama palju kui lubatud toiduaineid:

  • Esiteks siis kvaliteet ja toitaineterikkus
  • Kuid seni armsaks saanud slow food’i asemel on imetamise ajal vaja kiirtoitu. Toitev ja kvaliteetne kiirtoit on toortoit.
  • Muidugi peab sellega olema ettevaatlik, et ükski koostisosa ei tekitaks beebile gaase.
  • Imetamise ajal on hea, kui ema joob palju, kuna imetamine kulutab kaloreid (vähemalt +500, teine samapalju sageli jalutamisele ja kolmas samapalju lapse tassimisele). Vedelikku on vaja liitrites ja mitte ainult vett, vaid ka nn seotud vedelikku st ka toit võiks olla vedel. Näiteks smuuti või supp, kurk, suvikõrvits või mahlased puuviljad. Kui “tohib”.
  • St toit ei tohi tekitada gaase ega kõrvetisi, allergiat ega toidutalumatust.
  • Sisaldab häid rasvhappeid (st külmpressitud õlisid ja rasvu, nt esimestena maitsesin oliiviõli ja kookosõli).
  • Toit peab olema lihtne valmistada ning ühe koostisosa puudumisest või asendamisest ei tohiks olla midagi, sest poodi pole enam nii lihtne pääseda.
  • Ja viimaseks – see toit peaks soovitavalt sobima ka teistele pereliikmetele  ja külalistele.

 

Hommikusöögiks – toortatrast smuuti

Koostisosade järjekorras, mida võiks kasutada, kui ei ole allergiat, alates nendest, mis peaksid kindlasti olema (nt 1-5). Samasugust toorputru võib teha oma lastele, olen kuulnud , et sobib juba üheaastastele: idandatud tatar, banaan, mustikad (+vesi).

Smuuti

Põhiained:

1. toortatar (nn valge tatar – ökopoest või maakaup.ee vms, vaata et ei oleks purustatud) 1-3 ööd leotatud, iga päev pestud ja enne kasutamist ka põhjalikult pestud (sooja ilmaga idanda ja hoia külmkapis) – 5 kuhjaga spl
2. 2-3 banaani sõltuvalt sinu magusa-armastusest
3. külmutatud astelpajumarjad või jõhvikad 5-6 tk (C-vitamiini rikas, et mineraalid paremini imenduksid
4. suur peotäis metsamustikaid (tooreid või külmutatud
5.vett (kraanist või aprikooside ja datlite leotamisest)

Lisada võib veel:

  • 5 kuivatatud aprikoosi või datlit (magususe, aga ka ainete pärast, nt aprikoosides on palju rauda). Mõtet on kasutada muidugi vaid kuivatatud ökopuuvilju!
  • tapioki jahu (teeb piima rammusaks, kui seda on sul vaja, saab Piprapoest)
  • jahvatatud seesami-, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemne segu (kokku ca 2 spl, sh kõige rohkem linaseemneid)
  • kookosrasva (terapeutiliseks koguseks peetakse muidu 2-4 spl päevas) – et see hästi seguneks, peaks smuuti olema natuke soe
  • chia seemned (kui linaseemneid juba ei pannud) – 1 spl
  • vee asemel mandlipiim, kaerapiim, riisipiim, (kookospiim – kuid see vajab üldiselt hapumaid koostisosi nt ananassimahla, muidu tuleb smuuti liiga lääge). Joogas naistele soovitatakse 10-20 leotatud, kooritud mandlit päevas. Pildil on leotatud India pähklid, sest need on kõige ebatõenäolisemad allergeenid.
Smuuti
Smuutis võiks kindlasti olla ka midagi rohelist. Olen ise n-ö umbrohtude usku, milles on palju väge – isegi nii palju, et nad “söövad” teised taimed välja. Umbrohuvaesel ajal või piirkonnas brokkoli või rukolavõrsed aknalaualt või meelepärased idandid. Milliseid “umbrohte” korjata oma smuutisse ja sügavkülmikusse?

  • Nõges on teada-tuntud imetamisaegne ravimtaim, tavaliselt tee vormis. Aga värskes nõgeses on kõiki kasulikke aineid kordades rohkem! Kellel madal hemoglobiinitase raseduse ajal, neid aitab samuti nõges. Kõrvetamise vastu aitab kuuma veega “ehmatamine”
  • Naat – väiksed lehed
  • Vaher – noored lehed või õied
  • Meelespea – õied
  • Nurmenukk – lehed ja õied
  • Malts – …kuigi tegelikult malts on hea hoopis lõunasöögiks – kasuta nagu spinatit!
  • Noored kuusevõrsed (saab ka külmutada)
  • Raudrohulehed – igal ajal
  • Võilillelehed (kibeda maitse vastu on soolvees leotamine)

Ja siis kõik saumikseriga smuutiks ja …mmmm!

 

Lõunasöögiks – kinoa-peedisalat

Sobib nii soojalt kui külmalt, nii külalistele kui ka pereliikmetele – pearoaks, salatiks või lisandiks. Lisandid ja kohandused on võimalikud vastavalt sööjate eelistustele.

Peedi-kinoasalati toorained

Põhiained:

1. riivitud keedupeet
2. kinoa või tatar (sobib nii nö poetatar kui ka kuumutamata, nö valge tatar ehk Eesti talu tatar)
3. basiilik
4. oliiviõli
5. sool-pipar

Sobivad veel:

  • küüslauk
  • avokaado, kurk või toored suvikõrvitsatükid
  • naat, kodus kasvatatud hernevõrsed vm võrsed või idandid (nt lutsern)
  • päevalilleseemned – 1 öö idandatud vees ja enne kasutamist korralikult pestud (maitsevad ka lastele, sest need on magusad)
  • Parmesan või erineva vanusega kitsejuust
  • pestoga rukkileib

Sellel toidul on vähemalt üks eelis veel – säilib homseni.

Peedi-kinoasalatPeedi-kinoasalat

 

Magustoiduks – gluteenivabad pannkoogid

Põhiained:

  • Tatrajahu
  • Vesi
  • Sool

Sega kamapaksuseks, oota 20 min enne praadimist, et jahu paisuks.

  • Praadimiseks ghee või kookosrasv
  • Mustikamoosi või vahtrasiirupiga – mmmmm! või tellisin ka Maakaubast pohla toormoosi – sellega ka nii hea.

Lisaks võib tainasse panna: riisijahu ja maisimannat ehk polentat. Tõsi, mida rohkem polentat, seda rohkem rasvainet oli praadimiseks vaja, sest kui on liiga palju polentat, siis taigen ei seo hästi.

Merit Raju gluteenivabad pannkoogid

Kokk: Merit Raju
Fotod: Marju Randmer

  • Tiiu

    Oooo, väga tore on siin Meriti mõtteid lugeda. Palju edu ja jaksu, Merit. Olen ise selle tee läbi käinud, aga saan öelda, et “nälgimisest” oli kasu ja nüüd enne 2-aastaseks saamist on laps täiesti allergiatest vaba.
    Minu toiusedeli üks liige oli ka mais, nii jahuna kui ka mannana. Vahva igatahes!VastaTühista

  • Imeilusad pildid. See viievarba pilt on nii armas:)
    Ja vahva, et kokku saite:)VastaTühista

  • Mariliis

    Nojah, ma saan aru, et mees on siis Päris Mees ainult viljastamise hetkel…VastaTühista

  • […] Retsepti idee ja põhiained sain siit blogist. […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*