Tassike elu topelt koorega »

Kevadroheline avokaadojäätis

Avokaadojäätis

Avokaadost ehk alligaatorpirnist kui ühest oma lemmikviljast olen blogis juba korduvalt kirjutanud – küll salati, võileivakatte ja isegi hernestega supi vormis. Just vaatasin, et millegipärast on need kõik korrad olnud kevadeti. Millegipärast, sest avokaado on meil tegelikult ju aastaringselt saada, aga ju on sellel viljal minu jaoks siis kevade, vitamiinide ja värskusega oma seos, et just sellisel ajal isu peale ajab.

Sel korral kirjutan avokadoost aga esimest korda kui magustoidust! Avokaadost tehtud magustoitu sain esimest korda, kui ülikooli kõrvalt restorani tööle läksin. See oli nii omapärane magustoidukogemus – mitte just ülemäära magus, aga väga teistmoodi maitsega, olemuselt siidine ja pehme ning värvilt mõnus pastelne heleroheline avokaadokreem. Isutas juba välimuselt. Kuigi nii klientide kui restoranitöötajate endi suur lemmik oli menüüst hoopiski riisijäätis, jäi avokaadokreem teenimatult tagaplaanile. Minu jaoks oli see vist aga piisavalt kiiksuga asi ja sellest ajast alates ajavad avokaadomagustoidud mind, pigem soolase inimest, ikkagi isutama.

Avokaadojäätis

Praegu on avokaadod meil poes väga head (nii maitselt kui hinnalt). Kuigi mitte 100% alati küpsed, aga selle mure lahendavad paar päeva, mil avokaadot köögikapil banaani või õuna kõrval hoida (avokaadost, selle valimisest poest, (ette)valmistamisest ja kasulikkusest kirjutasin pikemalt avokaadovõileiva postituses). Kuna ühe hetkel käsil oleva raamatu tegemise käigus tuli meil eelmisel nädalal mitu korda avokaadomagustoitudest juttu, ei saanud isu enam ära ajada. Seadsin pühapäeva õhtul sammud poodi, kust õnnestus saada täiesti küpseid avokaadosid (kilohinnaks muide vaid 1€ kopikatega). Ostsin avokaadosid kohe 6 tk ja varem välja vaadatud avokaadojäätise retsepti jaoks ka kondenspiima, vahukoort ja laimi ja kööki naastes oligi 10 minutiga jäätis sügavkülmas.

Muidugi mekkisin kreemi ka vedelast peast ja juba tunduski, et ka sellisena sobiks väga hästi seda kausist limpsida. Järgmisel hommikul, kui aga külmutatud kraami kallale sain, tuli tõdeda, et hea, et kreemiga ülemeelikuks ei läinud – külmutatult lõi avokaado maitse kuidagi eriti hästi välja. Maiste oli hea, sulas mõnusalt siidiseks ja värvist ei hakka ma üldse rääkimagi. :) Väga lihtsalt ja kiirelt valmiv magustoit pealegi.

 

Avokaadojäätis (kohandatud Rachel Ray retsept)
(u 8 pulka)

Valmistamine: 5-10 minutit
Külmutamine: min 4 h

2 (küpset) avokaadot
2 laimi mahl
300 g (u 2 dl) kondenspiima (suhkruga)
200 ml vahukoort
näpuotsatäis soola
8 jääkuubikut

Poolita avokaado, eemalda seeme ja kraabi viljaliha lusikaga blendrisse. Lisa kõik ülejäänud koostisained ja blenderda ühtlaseks. Vala vormi(desse)* – soovi korral pista iga vormi keskele ka jäätisepulk – ja külmuta.

* Vormina võib kasutada mistahes anumat. Kui on soov jäätistest teha kindlasti pulki, soovitan mõnd sobiliku kujuga silikoonist küpstusvormi, sest sealt on jäätist väga lihtne välja võtta (tuleb silikoonist vorm lihtsalt n-ö tagurpidi vajutada), aga põhimõtteliselt võiks kasutada mistahes anumat – ühekordset joogitopsi, klaasi vms. Sellisel puhul saab jäätise kätte, kui vormi mõni aeg sooja veega soojendada.

***

Recipe in English

Avocado ice cream pops (adapted from Rachel Ray)
(ca 8 pops)

2 (ripe) avocados
juice of 2 limes
300 g (ca 2 dl) condensed milk (sweetened)
200 ml double cream
pinch of salt
8 ice cubes

Split the avocados, remove the seeds and scrape the flesh with a spoon into a blender. Add all remaining ingredients and blender until smooth. Pour into mold(s)* – if desired, put a ice cream stick in the center of each pop – and freeze.

* If you have the desire to make the ice pops, I recommend some type of a container made of silicon (because it’s easy to get the pops out). But you could use any type of container you have at home – drinking glasses, disposable drinking cups etc.. In that case just hold the containers under hot tap water after freezing and the pops will come out after a few seconds. 

  • Liisu

    Pühapäeval läheb katsetamiseks :)VastaTühista

  • Anõn

    Laimi ei olnud ja hetkeks oli kiusatus ilma külmutamata ära süüa. Värv imeline! Aitäh!VastaTühista

  • Liisu

    Tehtud :), meeldis. Kindlasti proovin sama retsepti ka puuviljadega, eriti ahvatleb mango.
    Aitäh!VastaTühista

    • Rõõm kuulda Liisu ja Anõn! :) Ma katsetan siin ka veidi teisel kujul, aga loodan, et tuleb vähemalt sama hea välja :)VastaTühista

  • Miaa~

    ***ENGLISH TRANSLATION***

    Avokaadojäätis (adjusted Rachel Ray recipe)
    (approx 8 bars)

    Preparation time: 5-10 minutes
    Freezing: min 4 h

    2 (ripe) avocado
    2 lime juice
    300 g (u 2 dl) condensed milk (with sugar)
    200 ml double cream
    pinch of salt
    8 ice cubes

    Split the avocados, remove the seeds and scrape the flesh with a spoon blendrisse. Add all remaining ingredients and Blender smooth. Pour into mold (s) * – if desired, put the form in the center of each jäätisepulk – and freeze.

    * The formatting can be used in any container. If you have the desire to make sure the ice-cream sticks, suggest any suitable shape silicone küpstusvormi because there is ice cream very easy to take out (just the silicone form a so-called inverted press), but in principle could be used in any container – disposable drinking cups, glasses, etc.. In this case you can cream the form of a time with hot water heat.VastaTühista

  • Rahulolev kodukokkaja

    Proovisin ka täna inspireeritult sellest retseptist jäätist valmistada. Minu avokaadod nii värske kevadrohelise värviga ei olnud, kuid lõpptoode sellegipoolest kole just välja ei näe. Peamiselt muutsin koguseid ja lisasin veidi rohkem laimimahla, sest olen suur hapusõber ja pean tunnistama, et tõepoolest – väga mõnusa ja värske maitsega jäätis tuli! Ei oleks ise selle peale tulnudki, et avokaadot jäätise sees kasutada. Suurimad tänud selle vahva retsepti eest! :)VastaTühista

  • […]  simpleblueprint.typepad.com,  seasons.nl,  marthastewartweddings.com,  abeachcottage.com,  tassike.ee,  beautifulcakepictures.com,  oncewed.com,  recipe.com,  heyweddinglady.com, […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*