Tassike elu topelt koorega »

Alligaatorpirn ehk avokaado oma lihtsas headuses

Avokaado on kindlasti üks mu lemmikpuuviljadest ja juba sellepärast väärib see veidi pikemat juttu ja eraldi postitust.

Pean alustama veidi kaugemalt. Mina mõtlen sellest kui maitsetepüüdmisest või ka –kogumisest – endale siiani võõra toiduaine avastamisest. Jah, ma tean, et inimesi ei ole ilus lahterdada, aga minu mõistes jagunevad nad uute maitseelamuste mõttes laias laastus 2 leeri: 1) need, kes teevad krimpsus nägu ja ütlevad kohe: “Ma ei söö seda,” ja haaravalt laualt näiteks krõpsu, singivõileiva vms, ühesõnaga lähevad kindla peale välja, ja 2) need, kes mõtlevad: “Oo, huvitav,” ja pistavad tükikese põnevat kraami heal meelel põske, lootuses kogeda ja avastada midagi uut ja huvitavat.

Avokaado

Ma ei teagi, kellele ma selle tänu võlgnen, aga mul on ülimalt hea meel, et ma olen jõudnud selles kontekstis esimesest leerist teise, sest just sellised uued maitsed ja nende avastamine on toonud minuni mu tänased suured lemmikud: avokaado, oliivid, seened, erinevad juustud, sushi, hurmaa, mereannid jne jne (mida ma ilma nendeta teeksin?). Ja kõige selle kõrval tundub mulle, et selliste mitte nii igapäevaste toiduainetega harjumise juures on olulisel kohal mingisugune tume faas. Mõtlen seda hetke, mil oled otsustanud asja ära proovida, aga seda ahhaa-elamust ei järgnegi. Ei, veel ei tasu lootust kaotada :) Minu meelest lähebki uute asjade meeldimiseks, st tundmiseks, et see lõhn ja maitse on mulle tõeliselt isuäratavad veidi aega ja harjumist. Kõige parem näide on sellest vetikatega misosupp – kui ma seda esimest korda maitsma pidin, oh jeerum, selle protseduuri kirjeldamine läheks inetuks. Aga sellega ära harjununa on üks suurematest isutekitajatest misosupp, millest õhkab mõnusat soolasust ja garneeringuks lisatud rohelise sibula värsket lõhna. Mmm.. kõht läheb juba mõttest tühjaks. :)

Ja avokaadoga oli üldiselt sama lugu – pärast esimest proovimist ei saanud ma eriti midagi aru. Aga iga järgmise korraga hakkas järjest rohkem meeldima ja isutama. Avokaado esimesel proovimisel võib kindlasti selle küpsusastmega alt minna ning nii võibki mõni julge katsetaja saada ebameeldiva kogemuse osaliseks, sest rohkem ebameeldivamat puuvilja ma vist toorena ei teagi – toores avokaado on hamba all imelikult kõva ja maitse mõru ja üldse mitte meeldiv. Poest avokaadot ise ostes tasub neid katsuda – küps avokaado on kõva, kuid pöidlaga muljumisel jääb koorele sellest jälg. Küpset avokaadot poest aga tihti ei leiagi. Siis tuleb aga kasuks teadmine, et avokaado küpseb väga eduakalt kodus köögikapil juba paari päevaga. Seltsiliseks tasub talle panna banaan või õun, mis eraldavad etüleeni (nn küpsemishormooni), mis kiirendavad erinevate viljade küpsemist – kasutan seda nippi ka teiste toorete viljade puhul. ;)

Heal lapsel mitu nime – nii on avokaadot kutsutud ka alligaatorpirniksalligaatorpähkliksmetsavõiks ja pirnloorberiks. Kuigi avokaado on puuvili (bioloogiliselt tegelikult isegi mari), siis tema neutraalne maitse, mis meenutab veidi pähklit, ning pehme võitaoline konsistents meenutavad pigem köögivilja. Avokaadot hinnatakse tema väärtusliku sisu pärast: küps avokaado sisaldab sõltuvalt viljast 5-30% õli. Erinevad rasvhapped suudavad vähendada halva kolesterooli sisaldust ning tõsta hea kolesterooli taset. Lisaks sisaldab vili palju E-vitamiini, mis aitab nahal säilitada oma pehmuse, sära ja värskuse ning annab ka juustele täiendavat läiget. Puuvilja kõrge kaaliumisisaldus aitab regulereerida vererõhku ning on hea lihastele. Samuti sisaldab see vitamiine A, B, C.

Must leib avokaado, kitsejuustu ja idudega

Suure õlisisalduse tõttu muutub avokaado viljaliha hapnikuga kokkupuutes kiiresti pruuniks – selle vastu aitab pärast avokaado “avamist” viljaliha sidruni- või laimimahlaga piserdamine.

Ja mis puudutab avokaadotaime ise kasvatamist, siis talvekülma ta kahjuks ei kannata, nii et Eesti aias on avokaadopuud võimatu kasvatada, aga tubastes tingimustes olen paaril tuttaval isegi näinud. Niisiis panin ka oma seemne idanema. Hetkel veel 2 nädalaga muutusi näha pole, aga see pidigi kaua võtma – avokaadopuu kasvatamiseks aknalaul leidsin ühe eestikeelse versiooni lehelt Avasta Ameerikat, aga ka Youtube oli ingliskeelseid ülevaatlikke videosid täis.

Mulle meeldib avokaadot süüa hästi lihtsalt – võileiva peal, soola ja pipraga. Mõnus hommikusöök.

Selle võileiva tegemiseks kasutasin:

1 viil musta leiba
kitsejuustu
pool küpset avokaadot
sidrunimahla
soola-pipart
murulaugu ja punase kapsa idusid

Võta leib, määri kitsejuust peale, viiluta avokaado ja laota võileivale. Piserda avokaadole veidi sidrunimahla ning puista peale värskelt jahvatatud soola-pipart ja posu värskeid idusid (mul arenevad need akna kõrval, nii et oli hea kohe omast käest võtta). Ja nii lihtne ongi! :)

  • Mm, avokaado! See sai minu suureks lemmikuks siis, kui Šotimaal elasin, kus koduuksest üle tee asus puuviljakauplus, kus igasuguseid huvitavaid asju sai. Elatusingi vahepeal avokaadost ja mangodest, sest need olid odavad ja äärmiselt maitsvad.

    Eestis on aga selle avokaadoga nii, et olen ainult mõnel korral ostnud… Ise ka ei tea, miks… Pean seda muutma :)VastaTühista

    • Tundub, et tuleb tõesti see maitse ka Eestimaal meelde tuletada. See on seda 100% väärt! ;)

      Aga Hannele, nüüd sa ajasid mulle hoopis mango isu peale. :PVastaTühista

      • Avokaadot proovisin ma esmakordselt Eestis ja oli väga ebaõnnestunud proovimine. Poes palusin emal avokaadot osta lihtsalt selle pärast, et huvitav vili ja ei olnud varem proovinud (mina ilmselt kuulun selle teise leeri inimeste hulka). Kahjuks ei olnud ma enne eeltööd absoluutselt teinud ja ei teadnud esmalt isegi kuidas ma seda vilja lahti lõikan jms ja kui oluline on küpsuse aste. Tollane pooltoores avokaado maitses nagu seep ja peale väikese tükikese läks see prügikasti poole.

        Kolides Inglismaale ja kohates oma Kariibidelt pärit abikaasat tulid minu ellu paljud uued maitseelamused ja tema tutvustas mind ka heale ja küpsele avokaadole, millele on natukene soola peale raputatud. Nüüdseks on see üks mu lemmikvilju :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*