Tassike elu topelt koorega »

Täistera spagetid porru ja juustuga

Olen üsna suur pastasöödik (tegelikult liigagi suur!), aga alles hiljuti avastasin, et siin blogis ei olegi ma veel selles osas patustanud. Niisis, tuleb kiiresti korrektuure teha ja esimene pastapostitus kirja panna! Pasta on üks mu lemmiktoite ja seda tõenäoliselt suuresti tänu Jamie’le, kellelt olen selle tegemise tarvis päris palju nippe õppinud. Eriti seda, et pasta valmistamine ei ole üldse raske (nagu ma alguses arvasin). Tavaliselt teeme pastat iga nädal vähemalt paar korda, igas võimalikus asendis – koorekastmes, tomatikastmes, seentega, kanaga, mereandidega, juustudega, ravioolidena, värskest pastast, kuivpastast jne.

Pasta meeldib mulle eriti sellepärast, et sellega on nii palju mängimisruumi ja samas ei ole ta üldse nõudlik. Oletame, et tuled õhtul koju, poest pole läbi käinud ja külmkapist haigutab vastu tühjus, võipakk, killuke parmesani ja 1 nukker porru (vms, tuleb enam-vähem tuttav ette?). Siis ongi sellised lihtsad, nagu ka need Jamie’st inspireeritud spagetid porruga väga maitsev, lihtne ja kiire õhtusöögi variant.

Pasta porruga

Mis puudutab porrut, siis selle pikemal kuumutamisel muutub porru tõeliselt mõnusaks, pehmeks, magusaks ja kuldseks. Sibulataolisest maitsest ei ole jälgegi. Lihtsalt imeline, loodan, et ka siit pildi pealt on see ilus värv ja pehme tekstuur näha (mulle meenutab see tekstuurilt millegipärast tegelikult veidi raberberitükke kisselli sees, kas see on imelik?). Ja kuna muidu on porru üsna ühekülgse maitsega, siis on ta igasugustele maitsetele äärmiselt vastuvõtlik. Parimad sõbrad: või, ürdid (tüümian, salvei jne), juustud ja veel kord või! Olen enda jaoks porru täielikult avastanud ja kasutan seda ka tihti sibula asemel salatites ja muudes roogades. Lihtsalt väga suur lemmik!

4 portsjoni jaoks läheb vaja:

1 suur porru (või 2 väikest)
3 küüslauguküünt
võid
oliivõli
tüümiani
~ 10 cl valget veini
~10 cl kana- või koogiviljapuljongit
paremsani juustu
sinihallitusjuustu
täistera spagette
soola-pipart

Alustuseks tuleb porru pesta (üks nipp selle kohta sai kirja lõhesupi tegemise juurde), pikkupidi poolitada ja viilutada u 1 cm jämedusteks viiludeks. Viiluta ka küüslauk peeneks. Kuumuta pann, lisa oliivõli ja korralik tükk võid, küüslauk ja tükeldatud tüümian. Kui või on sulanud, viska viilutatud porru pannile. Sega läbi, et porru saaks üleni rasvainega kokku, seejärel lisa porrule valge vein, maitsesta soola ja pipraga. Lisa puljong, sega läbi ja jäta kaane alla u 15 minutiks hauduma.

Porrupasta

Samal ajal pane spagettide jaoks vesi keema. Kui vesi juba keeb, lisa törts oliivõli, peotäis soola ja ka spagetid. Keeda nii kaua, kui pakil märgitud. Vahepeal riivi parmesan ja sinihallitusjuust peene riiviga. Kui porru on pannil valmis saanud, siis lisa pannile killuke võid (u 25g), puista peale korralik peotäis parmesani ja sinihallitusjuustu ning koos vähese keemisveega ka spagetid. Sega roog läbi ja serveeri kohe ekstra parmesani ja tüümianioksakestega :)

  • Kärt

    Porru ei rända just eriti sageli mu ostukorvi. Mitte maitse tõttu, vaid mul lihtsalt puudub kasutamiskogemus. Kuna aga selle pasta kõik ülejäänud koostisosad mulle väga meeldivad, siis miks mitte proovida. Taas väga maitsvana tunduv retsept.VastaTühista

    • Jah, mul olid täpselt samad mõtted! Aga alustada võib näiteks sellest, et iga asi, mille sees on sibul, tuleks hetk mõelda, kas porru saaks seda nii asendada, et tulemus oleks kokku veel parem? :) Igaljuhul, porru+või. Töötab alati. :)

      Kusjuures, Kärt, minu arust me kunagi Kauna tänaval tegime taolist pastat teile ka, aga jah, veidi teisel kujul (koos parma singiga oli tol korral). ;)

      Aitäh, ja kui te köögi täitsa valmis saate, siis me tuleme teile ka külla sööma. Üks pitsaõhtu on raudselt plaanis, eksju! ;)VastaTühista

  • […] spaghetti de blé entier aux poireaux et parmesan Image par Tassike.ee – Marju Randmer Histoire et recette en estonien dans mon weblog http://www.tassike.ee […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*