Tassike elu topelt koorega »

Piparmündi-šokolaadi pulgakommid – hingele pai

Kes mind vähegi tunneb, see teab, et ma ei ole eriline šokolaadisõber. Ja õnneks ei põe ma ka seda nüüd-pean-küll-terve-šokolaaditahvli-ära-sööma haigust, mis tavaliselt avaldub eriti tugevalt siis, kui tahvel šokolaadi on paari tüki tarvis lahti tehtud. Aga seda šokolaadimaiust tehes… läks kõik risti vastupidi.

Šokolaadi pulgakommid

Mis meenub esmalt piparmündi ja šokolaadi koosluse peale mõeldes? Ausalt öeldes ei pidanud ma selle peale pikalt mõtlema. Tegelikult ei pidanud üldse mõtlema, sest nii kui ma oma nina sulašokolaadi ja piparmündisegusesse purki pistsin, lausa karjus mulle sealt vastu After Eight. Teate küll, need pabertaskutes õhukesed šokolaadilehekesed, täidetud piparmündiga – imelised kommid.

Millegipärast on mul nendega seoses selgelt meeles üks mälestus 2. klassist. Ilmselt ei olnud sellel ajal neid komme Eestist saada ja ma mäletan, et meie USA sugulased, kes iga 2 aasta tagant Eestit külastasid, tõid neid komme meile kingiks kaasa. Olin sellisest välismaa kraamist üliõhinas ja tahtsin kohe veidi eputada. Aga et nii väärt kraami hoiti hoolsamini kui silmatera, ei saanud ma terve karbi omastamisega riskida. Seega pidin hakkama saada vähesega. Pistsin 2 lehekest jope taskusse, seadsin sammud muusikakooli poole ja andsin seal need oma esimesele klaveriõpetajale. Enam ma kahjuks ta nime ei mäleta (pakun Külli?), aga mäletan hästi, et ta naeratas ja tänas mind. Mina hakkasin oma klaveritükke ette mängima, ise salamahti mõeldes, et praegu ei oska ta veel nende kommide saamist hinnata, aga oodaku, kui ta on need suhu pistnud. ;)

Šokolaadi pulgakommid

Neid enda tehtud šokolaadimaiuseid pakkusin oma häädele sõpradele, kes kogunesid mu ülikooli kraadi saamist tähistama. Ja mulle tundus, et neile meeldis! Mind olid need igatahes juba ammu ära võlunud, sest ainuüksi nende valmistamine tegi ühe tõeliselt pika ja sooja pai hingele. Umbes nagu filmi “Chocolate” vaadates, kui tundub, et lõhnad tulevad telekast tuppa. Ainult et nende kommide puhul tulidki! :)

Kui akna taga on päike, sinine taevas ja -24 °C, on see ainulaadne kooslus, mis kohe nõuab enda kõrvale sooja šokolaadi ja piparmündi aroomiga mängimist. Kas pole? Laenasin idee blogist Christelle is flabbergasting, kus tehti neid komme sõbrapäevaks ning piimašokolaadi ja lavendliga.

12 pulgakommi tegemiseks läheb vaja:

300 g mõrušokolaadi
peotäis kuivatatud piparmündilehti
12 (puu)pulka
fooliumit
hermeetiliselt suletavat purki (~1 liitrine)
kaunistamiseks paela

Murra šokolaad ruutudeks ja pane koos piparmündilehtedega purki. Võta pott, vala põhja u 5-7 cm vett ja pane madala kuumusega tulele soojenema. Sulge purk ja tõsta potti. Lase šokolaadil sulada ja piparmündi maitse endasse tõmmata. Kuumuta šokolaadi nii madalal tulel u 2 tundi. Vahepeal kontrolli, kas potti on vaja vett juurde kallata ning kui šokolaad on sulanud, sega purgi sisu korralikult läbi (selle ajal tasub oma lõhnameeltele rõõmu valmistada ja paar sõõmu otse purgi kohal sisse tõmmata – seda ei saa sõnadesse panna!). Segamise juurde kuulub ka kohustuslik osa – lusika puhtaks limpsimine.

Šokolaadi pulgakommid

Kui šokolaad on ihaldatud taevaliku maitse saavutanud, siis kurna šokolaad läbi sõela, et eraldada piparmündi tükikesed (kõigile need vast ei meeldi, aga kellel pole väikse “ampsu” vastu midagi, võivad need ka sinna sisse jätta). Võta foolium ja lõika sellest u 10×10 ruudukesi, iga kommi jaoks 2tk (kokku 24 tk). Võta üks fooliumiruuduke, läikiv pind üleval, ning aseta alusele, millega kommid hiljem külmkappi tõsta. Võta üks supilusikatäis šokolaadi ja lase keset ruudukest laiali valguda. Võta kommide jaoks mõeldud pulk ja pane see kommi sisse. Võta teine fooliumiruuduke ja pane šokolaadilaigu peale (läikiv pind allpool), vajuta õrnalt. Korda sama, kuni šokolaad otsas, seejärel aseta kommid külmkappi. 20 minuti pärast on need täiesti kivistunud ja valmis külalistele või perele head ja magusat meelt tegema. :)

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*