Tassike elu topelt koorega »

Koorene lõhesupp – (ja mitte ainult) meie pere lemmik!

See supp on kindlalt üks mu kõige suurem köögihitt. Millest ma seda järeldan? Esiteks sellest, et ühel päeval hakkasid mu ema sõbrannad kordamööda mulle helistama ja mingist lõhesupist rääkima. Tuli välja, et mu ema oli seda suppi neile pakkunud ja nüüd ei jäänud muud üle, kui retsept välja käia. Teiseks sellest, et igas seltskonnas, kellele olen ise seda suppi juba viimase 2-3 aasta jooksul valmistanud (ka oma sünnipäeval näiteks), on alati keegi, kes pärast helistab ja retsepti küsib. Ja kolmandaks sellest, et seda kalasuppi on söönud ka üks mittekalasööja (kusjuures ma ei tea, kas mu mälu tahab nii mäletada, või oligi see nii, igatahes mäletan mina, et ta võttis veel teise portsu juurde ka!). Ja lisaks on avaldatud soovi, et ma selle supi retsepti ka siia blogisse pistaksin :)

Koorene lõhesupp

Võimas sissejuhatus tehtud, võib vist asja enda kallale asuda. Selle supiga on kohe pikem lugu, sest teatavasti ei ole ma suurem kalasõber. Õigemini veel umbes 4 aastat tagasi ei võtnud ma kala üldse suu sisse (või kui, siis ainult ema paneeritud koha, sest see ei olnud kala maitsega :P). Kui ma aga 2007. aastal sattusin tööle ühte Tallinna restorani, pidid senised söögiharjumused ja pirtsutamised minuga hüvasti jätma. Seda seepärast, et tänu sealsele peakokale hakkasin ma sööma asju, mida ma polnud elu sees tahtnud nuusutadagi – seened, kala, mereannid, sushi jne.

Lõhefilee

Üsna kiiresti sai selgeks, et iga toiduaine võib olla just maailma parim, kui seda osata õigesti maitsestada ja valmistada (praegugi tuleb meelde seal söödud seesamiseemnetega praetud makrell ja suu hakkab kohe vett jooksma..mmm). Tõenäoliselt teab igaüks, kes on kuskil restoranis-kohvikus töötanud, et ilma “nakkuseta” sealt ei pääse. Midagi jääb ikka külge ja paratamatult hakkad ka ise koduköögis katsetama ja poeletil varem tundmatuid tooraineid muheda äratundmisega vaatama. Ei, lõhe mulle selles mõttes tundmatu ei olnud, aga selle supi valmistamismeetod jäi kuskile ajurakkude vahele pidama küll (ja mitte ainult lõhe imeilusa roosa värvi pärast ;) ).

Lusikas

Aastatega on mul välja kujunenud enda arusaam, missugune see koorene lõhesupp olema peaks (kuigi tollel peakokal oleks siinkohal kindlasti palju näpunäited jagada :P). Mulle meeldib selle supi juures selle valmistamise kiirus ja ka hea hind, sest kui lugeda toorainete nimekirja, siis peaks silma torkama, et peaaegu ainuke asi, mis sealt veidi rohkem maksma läheb on lõhe ise. Ülejäärnud on mul peaaegu alati kas külmkapis või sügavkülmikus olemas. Ahjaa, ja suured lõhetükid on seal sees ka jube mõnusad. Nii maitse kui ka väljanägemise poolest.

Nüüd siis nimekiri, mida vaja läheb:

~80 g võid
törts oliivõli
2 väiksemat porrut (või 1 suur) *
2 väiksemat porgandit (või 1 suur)
4 keskmist kartulit
peotäis tilli (koos vartega)
soola-pipart
2 l vett
kanapuljongit (2 l vee kohta)
100 ml kohvikoort (või rammusama supi jaoks vahukoort)
~400 g lõhefileed

Koorene lõhesupp

Alusta sellest, et puhasta porru* ja lõika ribadeks, riivi suurema riiviga porgand ja tükelda kartulid suupärasteks tükkideks. Seejärel pista potti või ja törts oliivõli ning lase ära sulada. Esimesena kalla potti porru ja tillivarred, kuumuta neid paar minutit väiksel tulel ning seejärel lisa porgandid ja peotäis hakitud tillipealseid (tillivarred olen ma sidunud porru lehe ribaga kokku, et pärast neid ükshaaval välja nokkima ei peaks). Maitsesta musta pipra ja soolaga (viimast vähem, sest puljong on ise juba üsna soolane). Sega ja kuumuta veel veidikene.

Lisa kartulikuubikud ja vesi (olen selle enne potti pistmist veekeedukannus keema ajanud). Supi keemise ajal puhasta filee üksikutest luudest ja lõika u 1,5cm x 1,5cm kuubikuteks. Keeda suppi seni, kuni kartulid on peaaegu pehmed (u 10 min), siis lisa puljongikuubikud. Keeda veel paar minutit, kuni kartulid on täiesti valmis.

Võta pott tulelt. Vala juurde kohvikoor, sega ning seejärel lisa lõhe kuubikud. Juba mõne sekundiga muutuvad kalatükid su silme all heleroosaks ja supp ongi valmis! :) Võta punti seotud tillivarred supist välja ning maitse ka – võib olla on vaja soola-pipart juurde lisada. Serveerimisel soovitan kõrvale ampsata mõnd ahjusooja saia (mulle meeldivad need poes müüdavad poolvalmis külmutatud saiad (küüslaugu või ürdivõiga). Ja eriti hea oleks, kui peale saaks lonksata ka pokaali külma valget veini… :)

Porru

* porru puhastamiseks on meelde jäänud hea nipp Jamie’lt (võib tekkida küsimus, et mis seal puhastada, eks, aga kui piiluda lehtede vahele, vaatab sealt vastu tavaliselt päris mitu mullatükki :S). Niisis, eemalda koledad pealmised lehed ning lõika porru pikkupidi pooleks nii, et porru juurte ots jääks terveks (vt vasakpoolset pilti). Nii avanevad kõik porru kihid, aga porru ei lagune laiali, sest läbilõikamata juureosa hoiab lehti kinni. Seejärel loputa porru kraani all puhtaks (juureosa hoia ülevalpool, siis voolab muld ja mustus kraanikaussi, mitte porrusse ;)). Jamie näitab seda oma saates “Jamie at home” (kohe video alguses).

  • ulli

    Ohh, niii ilusad pildid. nagu ajakirjast..VastaTühista

    • kerle

      Uskumatult hea supp :) nii nagu kirjas, lihtne ja kiire ja tõeliselt maitsev ja arvata on,et asjale lisas värvi vein :P minu elu esimene kalasupp tehtud ja võin lugeda seda õnnestunuks :) Suured tänud :)VastaTühista

  • Superkenad fotod (jälle!)VastaTühista

  • Väga tubli oled:)VastaTühista

  • Mina kui tuntud kalavihkaja alustain oma kalasupiteekonda punase karri pastaga (noh, et seda va kala maitset kohe kindlasti üldse tunda ei oleks)! Samuti kasutan veel senimaani kalapuljongi asemel kana-või juurviljapuljongit. Aga Sinu supp on igal juhul isuäratav ja tuletab meelde, et peaks isegi ühe kalasupisupiteo ette võtma:)VastaTühista

  • Oi ma ei või – tõesti, väga väga ilusad pildid!
    Retsepti eest muidugi ka suur tänu :)VastaTühista

  • Aitäh Ulli, Eva, Karit, Merit ja Mari-Liis! Fotosid on põnev teha jah. Ja tihtipeale võtab see palju kauem, kui söögi enda tegemine :))

    Merit, kusjuures kunagise mittekalasööjana võin seda suppi kahe käega soovitada. Ja praeguse tõeliselt vastiku ilmaga (tänavad on jääst!) ongi mõnus nädalavahetusel koduseinte vahel üks soe supp ja endale pai tegev lõuna- või õhtusöök valmistada :)VastaTühista

  • No tõesti kenad pildid, super-super!VastaTühista

  • Imetelen Su annet kokanduse, aga eriti fotograafia vallas :)VastaTühista

  • Ohhhhh, millised pildid! Võrratu lihtsalt, Sul kohe on seda silma ja kätt :). Koorene kalasupp on ka meie peres alati täielik hitt muide!VastaTühista

  • Aitäh kiidusõnade eest! Eriti tore on neid saada just inimestelt, kes ise samas vallas tegustevad ja sama rõõmu jagavad :)VastaTühista

  • kass

    tegin ära!
    imeilus ja imemaitsev tuli.
    (ja kõik üheksa ja pool sõpra kiitsid ning varsti hakkavad ise ka keetma).

    suhkruherneid panin ka juurde, sobis väga hästi.VastaTühista

    • Nii tore kuulda, et maitses ja sõbrad ka rõõmsalt retseptiaadressid taskus koju läksid :) Tegime ise täna ka jälle, endiselt lemmik! :)VastaTühista

  • Annan teada, et ka meie peres on see nüüd proovitud ja tuli väga hea välja! Suur tänu retsepti jagamast! Omalt poolt lisan sellise nüansi, et kui valmistamise ajal kuulata head muusikat (mul mängis juhuslikult Klassikaraadio), on kohe eriti tore kõik ;)VastaTühista

    • Aitäh ja väga õige tähelepanek, Mari-Liis! Alati on retsepti sees midagi, mida toiduainete nimekirjas ei ole välja toodud – kodusoojus ja armastus. Klassikaraadio kindlasti ainult võimendab seda ;)VastaTühista

  • Heili

    Imestan vaid selle üle, et kalasupp, aga kanapuljongist,liiati veel valmiskuubikutest, eelistan ikka ise ka kalapuljongi keetaVastaTühista

    • Tere, Heili!

      See retsept on juba nii mitu aastat vana, ajast, mil ma ise puljongit ei keetnud ja puljongikuubikuid nii hoolega ei vältinud. Kui sinu jaoks on puljongikeetmine tavapärane, siis on see loomulikult supervariant! Ise kasutan enamasti loodustoodete poodidest ostetud puljongipulbrit. :) Aga kanapuljong kalasupi sees ei ole midagi erakordset. Loomulikult võib katsetada nii ürdi- kui ka kalapuljongiga! Loodan, et jääd tulemusega rahule :)VastaTühista

  • Miiu

    Heameelega jagan maitseelamust – super maitsev! Meie pere poisid ei ole just kõik suuremad kalasõbrad ja üks noormees üldse ei söö aga nüüd, ennäe imet, sellest kalatoidust ehk supist on saanud meie pere üks oodatumaid toite:-D Meile just väga meeldib, et retseptis on kanapuljong, mis mahendab pisut kalamaitset aga samas ei kaota ära. Igatahes, suured tänud, imehea retsepti eest! Ahjaa, mina lisasin näiteks krevette natuke, saab pidulikum:-D aga pole kohustuslik lisada! Ja juba olen seda retsepti ka jaganud oma sõpradele, tagasiside veel puudub aga tean juba mida nad ütlevad:-DDD Lennukaid ideid ja häid katsetusi!VastaTühista

    • Nii vahva lugemine selle supi kohta, Miiu, aitäh sulle, tõsiselt, väga muhe! :) Ja krevetid on hea mõte, kindlasti viskan teinekord neid isegi sisse. Mis tuletabki mulle meelde, et polegi tükk aega seda suppi teinud. On vist jälle aeg ;)VastaTühista

  • Georg

    Pean kiitma retsepti, meeletult maitsev.
    Kuid tegin väikest ümbertöötlust.VastaTühista

  • karmo

    muidu oli väga hea aga kala oli apuks läinudVastaTühista

  • tinnu

    Suur tänu super retsepti eest! Väga maitsev tuli! Muutsin retsepti juures seda, et hakitud tilli pealsed panin alles lõpus koos kalaga, siis säilib värv ja maitse paremini.VastaTühista

  • Sten

    2 l vett
    kanapuljongit (2 l vee kohta)
    100 ml kohvikoort (või rammusama supi jaoks vahukoort)
    ~400 g lõhefileed ???????????????

    kalas mitte poole piisavalt rasva ja 100ml koort??? pssssss, asotsiaalid söövad ka paremini!VastaTühista

    • See retsept ju ongi koorese lõhesupi valmistamiseks! Kui ei taha koort panna või tahad vähem panna, on see OK, maitse küsimus :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*