Tassike elu topelt koorega »

Tagasi juurte juurde: borš (talveks purki)

Borsh

Pole lemmikumat juurvilja kui peet. Kui ma väike olin, haukasin keedetud peeti nagu õuna ja praegugi on enda tehtud suitsulihaga rosolje, see tuunitud peedi-küüslaugusalat ning lihtsad tüümiani ja küüslauguga ahjus röstitud peedisektorid sageli menüüs. Puudu oli mu peedirepertuaarist veel hea borš. Supp, mida ma väiksena nii väga armastasin, aga mis on viimasel ajal mu menüüst märkamatult haihtunud.

Aiamaal ja kasvuhoones kogu vajalik kraam olemas – see viga tuli kohe parandada. Otsisime emaga üles ühe paberilipiku, mille peale oli ema sõbranna kirjutanud käest-kätte levinud talveks purki tehtava boršipõhja retsepti. Vana hea klassika (aitäh sulle, Ilme!). Puhtalt mõte ilusast sügavpunasest boršist värske tilli ja külma hapukooretutsakaga ei jätnud süljenäärmeid laisklema. Viljad kasvuhoonest ja -kastidest korjatud (ainult kapsa pidime poest tooma), pestud-puhastatud ja borš võiski tasapisi potis valmima hakata. Olen seda usku, et kõik algab toorainest. Nii mõtlen sügiseti tihti, milline luksus see ikka on, kui toorainet saab oma aiamaalt võtta – paremat ega värskemat enam ju ei ole. Võib-olla on asi minu elavas fantaasias, aga minu meelest on seda nähtud hoolt ja armastust ka maitses tunda. Ja see ongi see “miski”, mida ei saa asendada ega ühestki maitseainepurgist “lünkade täitmiseks” peale raputada.

Nonii, ongi valmis. Esimene lusikatäis prooviks, veidi maitsete kohendamist ja kõik eeldused maailma parimaks supiks ongi täidetud. Lihtsuses peitub võlu, täitsa kindlalt kohe. No tõesti hea kraam!

Selle retsepti järgi valmistatud boršipõhja võid kasutada supi valmistamiseks, aga süüa ka salatina.

Borš (talveks purki)
20 x 0,5 l purki

Selle koguse valmistamiseks läheb vaja vähemalt 10 liitrist potti, aga kui nii suurt potti ei ole, võib teha poole koguse, siis piisab 5 liitrisest potist.

1 kg peeti*
1 kg porgandit
3 kg peakapsast
1 kg kurki (kuna mul oli hiigelkurgid, eemaldasin ka seemned)
1 kg tomatit
1 kg sibulat
1/2 l rapsiõli
200 g suhkrut
7 sl soola
5-6 loorberilehte
30 musta pipra tera
4 sl äädikat (30%)
tilli/peterselli
serveerimiseks hapukoort

1) Riivida (jämedalt) – porgand, peet, kapsas (viimase võid ka kapsariivi või köögikombaini puudumisel viilutada lihtsalt õhukesteks ribadeks)

2) Tükeldada – tomatid, kurgid, sibul (viimane peenemalt, esimesed jäta suuremad suupärased tükid)

3) Kuumuta suure poti põhjas õli.

4) Passeeri ehk kuumuta õlis porgand ja peet – 5 minutit. Passeerimine on oluline, et köögiviljad säilitaksid oma värvi.

5) Lisa kapsas ja maitseained: suhkur, sool, loorber, pipar. Kuumuta kaane all 20 minutit, vahepeal aeg-ajalt segades (kapsas läheb veidi kokku).

6) Lisa tomat, kurk, sibul, kuumuta kaane all 20 minutit, vahepeal aeg-ajalt segades.

7) Lisa äädikas, hakitud till/petersell ja keeda 2-3 minutit.

8) Pane valminud boršipõhi kohe pestud ja steriliseeritud purkidesse, sulge läbikeedetud kaantega. Säilita jahedas.

Maire Suitsu nõuanded Toidutarest, kuidas purke steriliseerida: “Lihtne viis purkide steriliseerimiseks on asetada purgid kohe pärast pesemist põhi ülespidi ahjurestile ja kuumutada 100 °C juures ahjus 20 minutit; vees keetmisel aitab purkidele 10 minutist, kaantele aga 1 – 2 minutist (selle võib asendada ka kaante korraliku pesemise ja sellele järgneva piiritusega ülehõõrumisega).”


Mina olen harjunud nii, nagu minu ema teeb, et pärast pesemist lasen veekeedukannus vee keema, kallan suure kausi põhja paar sentimeetrit vett ja keerutan siis purke küliti vees, kuni kogu purk on steriliseeritud. Samal ajal lasen kaantel väikeses potis paar minutit keeda. NB! Steriliseeri keevas vees ka kulp/lusikas, millega borši potist purki tõstad!

9) Supi valmistamiseks lisa 0,5 l purgisisule 500-750 ml vett, vajadusel maitsesta veel soola-pipraga ja lase korraks keema. Soovi korral võid lisada ka eelmisest söögikorrast ülejäänud liha või keeta lihast puljongi, lisada supipõhja ja tükeldatud liha. Serveeri borši hakitud tilli või peterselli ja hapukoorega.

* kogused on juba kooritud ja puhastatud köögiviljade kohta.

** boršifoto on n-ö illustreeriv, tegu on küll boršiga, kuid see on tehtud San Franciscos, Missioni linnaosas asuvas söögikohas Bar Tartine (väga mõnus koht, muide).

  • Nii ilus pilt! Olen ka suur peedifänn, kahjuks läheb see mul liiga tihti meelest. Tegin kohe õhtused söögiplaanid ümber su postituse peale.VastaTühista

  • AItäh, Kärt! :) Loodan, et supp tuli maitsev! Mina olen nüüd seda hoidistamisversiooni 2 korda teinud ja mõlemal juhul on väga hea tulnud. Uskumatult lihtne ja ülimaitsev ikka tõesti!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*