Tassike elu topelt koorega »

Alyssa ja tagurpidi õunapirukas ehk tarte tatin

Tema on Alyssa. Ta elab Californias ja on töötanud terve oma elu kokana. Ta on proff, kes on töötanud paljudes New Yorki tipprestoranides ja õppinud näiteks Thomas Kelleri käe all. See ütleb tema kohta juba päris palju. :)

Nüüd on tal oma ettevõte – Culinary Craftwork -, millega ta tahab õpetada tavalistele ameeriklastele, et kodus hea toidu valmistamine ei pea olema üldse nii keeruline kui kardetakse. Eestis on ju ka igasugused kokanduskursused, -koolid, -akadeemiad jms ülimenukad, aga kas mõni tippkokk-õpetaja mulle ka kutse peale koju tuleb, seda praegu ei teagi…

Alyssa

Kahjuks ei käinud ma Alyssat siiski Calofornias pildistamas (kuigi võib arvata, kui väga ma oleks seda tahtnud :)). Alyssa tuli ikka ise Eestisse ja tegelikult üldse mitte pildistama, vaid hoopis sugulastele külla. Pildistamine tuli jutuks alles Alyssa siinoleku viimastel päevadel ja algselt pidigi Alyssat pildistama üldse Kaupo. Kahjuks/õnneks ei saanud Kaupo aga ise sel ajal pildistada. Niisiis, olles minu kokanduspalavikuga (lisaks fotograafiale) kursis, pakkus ta seda võimalust, väljakutset, proovikivi… mulle. Ja ilmselgelt oli sellest väga raske keelduda!

Alyssa õpetamas

Kuna Alyssa töö on tavaliste inimeste õpetamine ja soov oli teha fotosid, mida saaks tema veebilehel illustreerivalt kasutada, siis keskendusime peamiselt “Alyssa in action” ja “Alyssa õpetamas” fotodele.

Pildistamise ajal viskas Alyssa justkui muuseas valmis ühe soolase ja ühe magusa käigu. Esimeseks kanafilee vahemerelise tomati-oliivikastme ja värske salatiga. Magusaks valmistas Alyssa tagurpidi õunapiruka (tarte tatin), öeldes, et see on üks tavalisemaid magutoite, mida ta oma koolitustel õpilasi tegema õpetab.

Rääkisime Alyssaga üldse päris palju veel kokandusest ja seda maailma puudutavast. Näiteks lemmikköökidest. Vahemere ja Itaalia köök on ühed tema lemmikud, aga mööda ei saa ta vaadata ka nn kohalikust California köögist, kus kombineeritakse Prantsuse köögi võtteid ja kohalikku toorainet. Kadedus tuli peale, kui ta oma kodukandi lokkavatest turgudest ja värskest kraamist rääkis. Heas mõttes :) Ja panin nii mõnegi nipi kõrva taha, nii et nüüd oma köögis kokates võtan need ligi ja eks neid hakkab ka siia blogisse tasapisi pudenema…

Alyssa kooki tegemas

Kohe kui olin mekkinud Alyssa pirukat (mis maitses ilma liialdamata imeliselt), pidin kohe ka kodus käed jahuseks tegema ja järgi proovima! Aga kuna tegin taina tolleks hetkeks veel enam-vähem värske mälu järgi (ja USA mõõtühikud rohkem omadesse teisendades), ei tulnud tainas nii ideaalne ja lehttainasarnane kui Alyssal, aga nüüd siis tema täpne retsept, mis toimib kindlasti kenasti.

Mul on väga hea meel, et Alyssa lubas oma retsepti ja mõningaid fotosid mul ka oma blogis jagada. Ja loomulikult üldse selle üle, et see võimalus ja väljakutse mu teele sattus. Aitäh, Alyssa, aitäh, Kaupo! Ja aitäh abistamise ja külalislahkuse eest Natalile ja Reedile!

Kel veel koduseid õunu tallele pandud, proovige kindlasti pirukat! Või kasutage neid, mida Alyssa retseptis soovitab. Mina tegin Antonovkatega, sööjad kiitsid, suud matsusid ja üldse oli hea olla :)

 

Alyssa tagurpidi õunapirukas e tarte tatin

Täidis

8 suurt õuna (Alyssa soovitab neid: Braeburn, Granny Smith, Golden Delicious – viimasega tegime ka võttepäeval)
115 g võid (soolata)
200 g suhkrut (ja soovi korral veidi pealeraputamiseks, vt valmistamiskäiku)
1 kergelt lahti klopitud muna (tilga veega)

Tainas

180 g jahu
170 g külma võid (soolata), supilusikasuurusteks kuubikuteks lõigatuna
näpuotsatäis soola
u 2 sl jääkülma vett

Esimesena valmista tainas. Pane köögikombaini jahu, või ja sool ning töötle pulse-programmiga u 10 korda, kuni võitükid on herneterasuurused ja taina tekstuur meenutab maisijahu. Lisa vesi ja töötle samamoodi nagu ennegi, kuni hakkab moodustuma ühtlane mass. Kalla tainas lauale, suru palliks ja paki toidukilesse. Vajuta tainas lapikuks ja pane vähemalt 15 minutiks külmkappi.

Täidise tegemiseks koori õunad, eemalda südamik ja lõika veeranditeks. Sulata suurel pannil (või kahel väiksel) kõrgel temperatuuril või. Lisa õunad ja suhkur. Raputa panni ja keera õunu aeg-ajalt, kuni need on tugevalt karamellistunud. Tõsta karamellistunud õunad tihedalt üksteise vastu pirukavormi ja lase täiesti maha jahtuda (nüüd võib õuntele raputada ka veidi suhkrut).

Rulli tainas jahusel pinnal lahti (läbimõõt u 35 cm). Rulli tainas rullile ja tõsta siis pirukavormile. Lõika ülejäänud tainas äärtest ära, jättes u 1 cm varu. Keera varu äärtest rulli, suru õunte ja äärte vastu. Pintselda kook lahtiklopitud munaseguga ja tee tainasse terava noaga 5 u 1cm pikkust auku.

Küpseta pirukat 200 kraadi juures ahju keskmisel tasandil u 20 minutit või kuni see on pealt ühtlaselt pruun ja tugev (Alyssa koputas selles veendumiseks nukkidega tainale). Lase pirukal u 15 minutit jahtuda, seejärel kummuta serveerimisalusele. Serveeri soojalt vanillijäätise või vahukoorega.

 

  • Marju, vaadates neid imearmsaid ja väga vahva emotsiooniga pilte, siis tuleb nentida, et Alyssal vedas fotograafiga. Hästi vahvad hetked on tabatud. Kaunis!VastaTühista

  • Oleksin ebasiiras, kui ei ütleks, et olen kadedusest sini-lilla-roheline :) Samas suudan ka aduda, kui raske töö see oli ja kui hea meel on, kui kõik hästi õnnestub.VastaTühista

  • See panniga pilt on minu lemmik. Ilus, Marju!VastaTühista

  • Aitäh Tuuli, Katrin ja Piret! See oli tõesti hoopis teistmoodi ja põnev töö. Natukene närvikõdi ei tee kunagi paha ;)VastaTühista

  • Karmen

    Tere!
    Uurin, et mida ma valesti teen, et minu taigna pealiskiht ei lähe ahjus kõvaks. Olen juba kaks korda seda proovinud, maitse on imehea, kuid ahjust tulles on taigna osa väga hõrk ja mure (mitte, et see halb oleks:)), kuid tahan saavutada õige tulemuse!

    Päikest!
    KarmenVastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*