Tassike elu topelt koorega »

Pühapäevaõhtune grill sääskede ja palsamiäädika seltsis

Esiteks on mul nii hea meel, et mu ürdipliit on viimaste päevade jooksul nii palju head tagasisidet saanud! Teiseks suur tänu kõikidele pöidlahoidjatele, sest juba täna õhtul lendan ma taevasse õhtustama (juhuu!) ja kolmandaks – on see Eesti suvi ikka mõnus küll, eks? Pool aastat on kottpime, hirmkülm, aga ühest päevast alates näitab kraadiklaas püsivalt 25+ ja ööd on nii valged, et kohe valged. Pole siis mingi ime, et eestlased kasutavad neid pimedaid talveõhtuid ei millegi muu kui suviste nädalavahetuste planeerimiseks, et ikka viimnegi päikeseenergia doos saaks ammutatud. Ja kes hiljaks jääb, see tavaliselt ka ilma jääb. Meil aga läks vähe õnnelikumalt – murdsime küll tavasid ja otsustasime üsna suvalisel hetkel korraldada ühe grilliõhtu, aga nagu näha, tuli välja küll.

Salat tomatist ja mozzarellast

Tõsi, päris plaanipäraselt see ei läinud, kuna seltskond on aktiivne (kes töötab nädala sees väljamaal, kes elab ja hingab bändi töögraafikuga ühes rütmis ja kes on niisama ettevõtlik) mistõttu mõningane kadu oli kahjuks paratamatu. Aga grilliõhtu siiski toimus ja teemaks kujunes sujuvalt palsamiäädikas (kuigi tagantjärele hinnates ei jäänud ka sääsed üldse palju maha), kuna üks osa aktiivsetest perekonnatuttavatest otsustas neid hakata maale tooma (kui huvi pakuvad Itaalia väiketootjate veinid või palsamiäädikad, siis soovitan korraks Frizza lehele sisse astuda, kui aga sääskedest lahtisaamine, siis lugeda seda artiklit).

Sissejuhatuseks sai otsitud igasuguseid ideid grilliõhtule, kus oleks kasutatud palsamiäädikat. Nende seas nii igipõlised lemmikud (nagu ahjus kuivatatud tomatid, tomati-mozzarella või rukola-mangosalat), aga ka uued üllatajad: grillitud banaanid peekoniga (mmmm!), grillitud rabarberisalat (mmm-hmmm-hmm!) ja ülejäänud asjade üle võib nüüd vaielda, aga mulle meeldis väga ka mustas marinaadis sea kaelakarbonaad ja ürdikanafilee (mis sai muide üllatavalt mahlane ja üldse mitte kuiv!).

Grill

Õhtu oli tore. Oli päikest, palavust, veini, sääski ja head seltskonda. Õhtu tipnes kohvi ja jäätisega ja mis siin salata – ka superstaari hääletusele elavalt kaasaelamisega (ja sama suure pettumisega). Aga see selleks. Nüüd rida retsepte, mida me grillõhtul mekkisime, ja ka üks uudis!

EELROOG

Peekonisse keeratud banaanid

3 banaani
u 15 peekoniriba
hambatikke

Koori banaanid ja lõika 3-4 cm pikkusteks juppideks. Mässi peekon ümber banaanitükkide, kinnita hambatikuga ja grilli u 5 min või kuni peekon on krõbe. Idee pärit Pärnumaa Meistrivõistlustelt Grillimises.

***

Ahjus kuivatatud tomatid

500 g kirsstomateid
2 sl oliiviõli
1 sl palsamikreemi
3 väikest pune oksa
soola-suhkrut

Sega kausis oliiviõli, palsamikreem, peeneks hakitud pune, sool ja suhkur. Poolita kirsstomatid ja keeruta neid (osade kaupa) kastmekausis. Seejärel laota lõikepool ülespool ahjuplaadile ning kuivata ahjus 50 kraadi juures pöördõhuga programmiga vastavalt soovile 4-14 h. Minul oli esialgne plaan hoida neid 4 tundi, aga see ei toonud soovitud tulemust, hoidsin üle öö ahjus, kokku 14 h.

Banaanid peekoniga

PEAROOG

Sea kaelakarbonaad mustas marinaadis

0,5 tl köömneid
2 nelki
1 kuhjaga tl jahvatatud punast paprikat
1 apelsini koor ja mahl
väike punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
150 ml ketšupit
6 sl palsamiäädikat (mina kasutasin 3 sl tšillimaitselist palsamikreemi, 3 sl traditsioonilist)
soola-pipart

600 g tükk sea kaelakarbonaadi (5 viilu)

Purusta köömned ja nelk kombainis või uhmris. Lisa paprika, apelsinikoor ja -mahl, tüümian, küüslauk, ketšup ja palsamiäädikas, sega ühtlaseks. Lõika liha 5 viiluks ja maitsesta mõlemalt poolelt soola ja pipraga, seejärel keeruta neid marinaadikausis, kuni lihatükid on sellega täielikult koos. Jätsin liha marinaadi 6 tunniks (aga minimaalne aeg oleks 1 h). Grilli liha ühelt küljelt 2 min, seejärel teiselt 2 min (et mahlad kinni kõrvetada), seejärel grilli kaane all, keera u 4 min järel ja pintselda alles jäänud marinaadiga kuni liha valmis (sõltuvalt grillist, kuumusest, ilmast jne 15-20 min). Retsept raamatust Cook with Jamie (lk 181).

***

Palsamiäädikaga “praetud” toorvorstid

toorvortse (peeneid või pakse)
palsamiäädikat või -kreemi (me proovisime ühed Barbeque omaga, teised kirsiga)

Keeda toorvorstid eelnevalt (seda võib varem juba teha) vastavalt vorsti paksusele 7-12 min. Grillimisel tee fooliumist vann ja pane grillrestile. Vala vanni palsamiäädikat või mõne maitsega palsamikreemi ja lisa vorstid. Keeruta vorste grillimise ajal, kuni need on ühtlaselt siirupitaolise kastmega kaetud (u 10 min). Idee Nami-namist.

***

Ürdimarinaadis kanafilee

1 sidruni koor ja mahl
3 oksa piparmünti
3 oksa basiilikut
2 oksa punet
8 küüslauguküünt
6 sl oliiviõli
3 sl valget palsamiäädikat
1 tl musta pipart, purustatud
3 tl meresoola

4 kanafileetükki

Tee marinaad juba päev varem valmis ja jäta üleöö külmkappi seisma, seda iga paari tunni tagant loksutades. Soovitan võtta mõne kindlalt suletava purgi, kuhu marinaadi tegema hakata. Riivi sidrunilt koor, pressi mahl purki, lisa peeneks hakitud ürdid, küüslauk (ka peeneks hakitud), oliiviõli, palsamiäädikas, must pipar ja sool. Enne grillimist määri terved kanafileetükid marinaadiga kokku ja grilli ühelt poolt 1,5 min, teiselt poolt 1,5 min, seejärel kaane all jälle esimeselt poolelt 3 ja teiselt 3 minutit (see aeg eeldab korralikult kuuma grilli – saad hoida kätt grillresti kõrgusel 3-4 sekundit, aga mitte kauem). Marinaadi retsept raamatust Meistrite Grilliraamat (lk 67).

grill


LISANDID

Tomati-mozzarella salat

5-6 tomatit
2 pk (250 g) mozzarella‘t
peotäis basiilikulehti
palsamiäädikat või -kreemi

Viiluta tomatid ja mozzarella ühejämedusteks ratasteks ning laota vaheldumisi kaussi. Puitsa peale basiilikulehti. Meie lasime igalühel salati seejärel taldrikusse tõsta ja siis ise erinevate kastmetega, kas palsamiäädika või palsamikreemidega proovida.

***

Rukola-mangosalat

3 suurt peotäit rukolat (ehk põldvõõrkapsast)
2 küpset mangot
1 tl fariinisuhkrut
palsamikreemi

Tükelda mango kas viiludeks või kuubikuteks ja pane koos rukolaga kaussi. Lisa fariinisuhkur ja sega kergelt läbi. Meie katsetasime igaüks oma taldrikus erinevaid palsamikreeme ja nii tuleb minu meelest ka parem tulemus, kui palsamikreem lisada alles igaühe portsjoni juurde (mitte suures kausis).

***

Grillitud rabarberisalat

u 10 vart rabarberit
2 punast sibulat
4-5 sl fariinisuhkurt
5 cm pikkune ingveritükk
4-5 sl palsamiäädikat või -kreemi
fooliumit

Pese rabarberid (ära koori) ja lõika u 10 cm juppideks. Koori sibul, lõika veeranditeks ja viiluta suhteliselt jämedateks viiludeks. Riivi või lõika ingver väikesteks tükkideks. Jaota rabarber, sibul, fariinisuhkur, ingver 6-8 fooliumitüki peale, lisa palsamiäädikas ja voldi pakid kokku. Grilli u 10 min, serveerimiseks pane pakkide sisu ühte kaussi kokku. Idee autor  Tiina Lebane.

Ahjus kuivatatud tomatid

DESSERT

Palsamikreemine jäätis

1 pk (või soovi korral 2 :P ) koorejäätist
erinevaid palsamikreeme

Serveeri jäätis kaussi ja maitse erinevate palsamikreemidega (minu lemmikuks sai jäätise peal sidruni kreem, lihaga aga mustikaga ja noh.. traditsioonilise ja siirupise palsamiäädika vastu mozzarella-tomati salatis ei saa ikka miski!).

 

Kui kellelgi on veel huvitavaid ja häid järele proovitud suvehooaja retsepte, kus kasutatud palsamiäädikat, on need väga teretulnud! :) Täna õhtul ei jõua kohe järele proovida, sest ootama teie kõikide toel võidetud õhtusöök Taevarestoranis (!), aga homme on ka päev! Üüratud tänud teile kaasaelamast! :)

P.S. Tassikesel on suure küsimise peale (et miks veel ei ole) nüüd ka Facebooki leht. Sinna pistan lisaks uutele postitustele ja fotoampsudele ka sellised väiksemad palad, mis blogisse ei jõua, aga elu teevad heaks ikka! Huvilised on oodatud ja palutud sisse astuma ;)

 

 

  • Head lendamist ja toredaid emotsioone!VastaTühista

  • Ohsaaraks, milline vägev grillipidu. Tead, ma olen nagu väike laps, juba kaks ööd ei saa magama jäädud, sest elu tundub nii põnev ja ootus Eesti suve järele ei lase uinuda. See Sinu esimene pilt, värve ja päikest täis, võib vist vabalt juba üksi ühe uneta öö juurde lisada. Nii, et kui ma homme zombie olen, siis oled Sina ja Su imeline grillipidu selles ka pisut süüdi :)VastaTühista

    • Kui tohib, Juc, siis ma ei tunne ennast sellepärast üldse süüdi. Muidugi tule Eestisse, mõnusat suve nautima ja loodetavasti leiab siis aega ka kohtumiseks (millal täpsemalt tuled)? :)VastaTühista

      • Ikka võib, Marju! Ma tegingi rohkem nalja. Olen Eestis jaanieelse nädala ja siis peale seda poolest juulist poole augustini. Kas sa Põhjakale tuled 28. juulil? Vahva oleks kohtuda!VastaTühista

  • Väga vinge idee teha sellest eestlasele nii igapäevasest asjast nagu grillimine mingisugune teemaüritus. Banaanid peekonis jäid kohe kuidagi eriti siit kummitama, kuidas olid?
    Ja muidugi lennukat õhtusööki Sulle, Marju! Loodan varsti muljeid kuulda :)VastaTühista

    • Banaanid peekonis – super! 5+ Muud ei oska öelda. Küpse banaani magus maitse ja suitsupeekoni soolane kooslus oli lihtsalt super! Kui otsa said, öeldi kohe, et neid tuleb küll varsti uuesti teha, nii et raudselt üks selle suve grillihitt! :)

      Ja tänud, Elis, muljeid on lootust kuulda, kuna fotografeerimise vastu ei pidanud neil seal üleval midagi olema ;)VastaTühista

  • Proovin kindlasti. Aitäh, Marju!VastaTühista

  • Jälle üks tore postitus. Banaanid peekonis tahaks küll ära proovida, tundub intrigeeriv.VastaTühista

  • Tõeliselt inspireeriv postitus! Mulle tundub, et kuidagi vähe osatakse meil siin võõrustamise kunsti hinnata – tullakse vorstid ja 6-pakk näpus ja ongi nagu olemas!:) Samas mulle endale väga meeldib juba nädal ette menüüd planeerida, õiged joogid valida, sobiv laudlina ja nõud leida ning alati värsked lilled vaasi panna. Paljud ilmselt arvavad, et see on ülepingutamine, aga minu jaoks kuidagi elementaarne:)VastaTühista

    • Kusjuures, Merit, mul on täpselt sama asi (kas sa oled ka lõvi tähtkujus? neil pidi see veres olema!) – kui külalised tulevad, siis ma tavaliselt teen ikka suhteliselt palju ettevalmistusi, mis on minu jaoks ka pigem elementaarne, aga külas käies saan aru, et igaühe jaoks ikka ei ole :)

      Aga mulle meeldib see sättimise protsess ja mulle meeldib endale ka ilusas lauas süüa, seega teen seda tihti ka tavalistel päevadel. Kelle jaoks seda laua hõbedat ja lillelisi linu siis ikka hoida, endal peab ka mõnus olema :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*