Tassike elu topelt koorega »

Kuidas köögivilju aurutada – bambusauruti

Bamboo steamer

Möödunud pühapäevahommikul helises mu telefon. Kõne oli Oregoni suunakoodiga ja kui vastu võtsin, kõlas teiselt poolt tuttav hääl – mu sõbra ema A, keda olin paar nädalat tagasi enda juures majutanud, kui ta San Franciscot külastas. 45 minuti jooksul jõudsime rääkida paljudest maailma asjadest, aga tegelikult oli tema kõne mõte lihtne – jagada nii armsalt oma siirast suurt rõõmu ja vaimustust siit SFi Chinatownist kaasa ostetud… bambusaurutist!

Eks see on ikka nii, et kui keegi meil külas on, läheb jutt varem või hiljem toidule ja toitumisele. Siis on tõenäoliselt kaks võimalust – kas kellelgi on pärast 5 minutit surmigav või just vastupidi. Õnneks oli A toiduteemadest huvitatud ja juttu jätkus. Kes seda enam teab, millest see konkreetne jutt pihta hakkas, igal juhul jõudsime välja köögiviljade aurutamiseni. Näitasin enda bambusaurutit (mis oli üks esimesi asju, mis ma enda tühja kööki Californiasse kolides ostsin) ja lisasin, et oma vanematele hiljuti kingitud auruti on samuti tihedalt kasutuses. Nüüd, mil ta paar nädalat hiljem mulle helistas, sain aru, et aurutijutt oli läinud väga õigele inimesele – ta kasutab seda nüüd igapäevaselt ja naudib naturaalseid maitseid (ja tõenäoliselt sööb ka rohkem köögivilju kui varem). Ja mis tegelikult peamine – ta oli selle üle nii õnnelik! Loomulikult ei ole asi paljas bambusaurutis, vaid palju laiemas mõttes toitumises ja oma harjumustes (ja nende muutmises). Selle kõne emotsioone on aga raske sõnadesse panna – see on see ütlemata hea tunne, kui saad aru, et sinu tegemised ja jutt on tegelikult ka kellelgi korda läinud, oled kedagi inspireerinud ja sõna otseses mõttes kellegi elu muutnud.

See kõne tekitas mus kuhjaga häid emotsioone ja ma kohe tundsin, et pean selle endast välja paiskama. Kõigepealt külvasin muidugi Elari üle, kes seepeale käis välja, et äkki ma peaksin sellest ka blogis kirjutama. Ja siin ma nüüd olengi.

Köögiviljade aurutamine on tegelikult väga lihtne ja kindlasti väga paljud juba teevad seda. Ja kindlasti on paljudel ka kodudes bambusaurutid (või muud aurutid). Nii et ma ei jaga siin tegelikult mitte midagi uudset, iga uus on ju hästi unustatud vana. Kui juhtub, et keegi saab sellest postitusest natukenegi innustust, siis on see igati asja ette läinud!

Bamboo steamer

Miks aurutada?

Aurutamine on kõige tervislikum viis toidu valmistamiseks. Seda mitte ainult põhjusel, et aurutamisel ei kasutata õli või muud rasvainet (nagu nt praadimisel või röstimisel, kuigi olgu selguse huvides mainitud, et siinjuures ei pea ma silmas seda, et rasvainete kasutamine toiduvalmistamisel oleks totaalselt ebatervislik või mitte vajalik – vastupidi, paljude toitainete omastamiseks värskest kraamist on just vaja rasvaineid, lihtsalt on vahe, kuidas ja milliseid rasvained toiduvalmistamisel kasutada), aga ka selle poolest, et nii säilitavad toorained ka nendes sisalduvad kasulikud ained. Ilmestamiseks võib tuua näite keetmisest, mille puhul läheb enamus kasulikest ainetest värsketest viljadest keeduvette – tulemuseks see, et kasulikum oleks tihti tarbida hoopis keeduvett, mitte aga enam keedetud vilju endid (supi tegemisel seda muret ei ole, kuna sööd nagunii kogu kraami ära).

Aurutamine säästab aega ehk on väga kiire viis toidu valmistamiseks. Kuuma auru käes valmivad köögiviljad minutitega – kõvemad juurviljad (nt porgand, kaalikas, naeris, kartul) valmivad u 8-10 minutiga, rohelised oad, spargel, rooskapsad, brokoli vaid mõne minutiga. Mõtle porgandi või kartuli keetmise peale, palju selleks tavaliselt kulub?

Ja vähetähtis ei ole toidu puhul ka selle maitse! :) Aurutatud köögiviljadel on n-ö “mitte lahjendamisest” ja “mitte maitsestamisest” tulenevalt ka puhtam ja tugevam naturaalne maitse.

 

Kuidas bambusaurutiga aurutada?

Klassikaliselt käib bambusauruti vokkpanni sisse, aga võib kasutada ka sobivas suuruses potti (jälgi, et auruti ja pott oleksid sarnases suuruses ja auruti istuks hästi ja kindlalt poti peale).

Auruti resti võib enne köögiviljade laotamist ka vooderdada (kuigi see ei ole kohustuslik ja mina seda ei tee), et hiljem pesemist vähem oleks (aga seda ei ole tavaliselt niigi palju). Selleks kasutatakse Aasias nt banaanilehti või Hiina kapsa lehti. Müüakse ka spetsiaalseid ümmargusi augustatud küpsetuspaberilehti, mida võib lihtsa vaevaga muidugi ka ise kodus teha. Erinevalt taimsetest vooderajatest ei anna küpsetuspaber ülejäänud toidule lisamaitset.

a) Pane panni või poti põhja u 5 cm vett – jälgi et vesi ei ulatuks aurutini, kui auruti vokkpanni sisse toetad.
b) Lase vesi suurel kuumusel keema.
c) Laota köögiviljad ühe korrusena ja suhteliselt hõredalt (kindlasti mitte nii tihedalt üksteise kõrvale surutult nagu siin illustreerivatel fotodel! :)) aurutirestile, pane kaas peale (jälgi, et köögivilju ei oleks liiga palju ja et kaas saaks vabalt sulguda).
d) Kui vesi on täies hoos keema läinud, tõsta auruti pannile.
e) Aurutamise ajal lase veel täiel kuumusel keeda (jälgi, et vesi panni põhjast otsa ei saaks – vajadusel lisa vett) ja püüa iga natukese aja tagant kaane alla mitte piiluda (alguses peab kogemuste saamiseks seda muidugi tegema). Aurutamise aeg sõltub sellest, kui kõva ja kui suur köögivili on.
f) Kui köögiviljad on valmis, eemalda auruti ettevaatlikult panni pealt, eemalda kaas (et vältida edasiküpsemist) ja asu võimalikult kiiresti sööma.
g) Kui soovid, võid värskelt aurutatud köögivilju maitsestada veidikese extra virgin oliiviõli, soola-pipra ja/või peenelt riivitud Parmesaniga.

 

Milliseid vilju aurutada?

Bambusauruti on pärit Aasiast, kus peale värske taimse kraami aurutatakse selles ka mereande, liha ja erinevaid tainasse mässitud pelmeenilaadseid roogasid (dim sum jt). Toon siin ära nimekirja köögi- ja juurviljadest, mis on aurutades eriti head, kuigi aurutada võib põhimõtteliselt kõike, mis hamba all ei karju!

Juurikad: porgand, pastinaak, juurseller, peet, kaalikas, naeris, kartul, bataat (maguskartul), maapirn

Kapsalised: brokoli (ehk spargelkapsas), lillkapsas, rooskapsas, nuikapsas

Muud: igasugused sibulad, spargel, rohelised oad, herned

 

Nipid-nõuanded-tähelepanekud:

– kui kasutad mitme korrusega aurutit, arvesta, et alumine korrus saab suuremat kuuma kui ülemine ehk alumisele asetada need viljad, mis nõuavad pikemat kuumutamist ja ülemisele need, mis vähem; samuti võid teisi korruseid koos kiiremini valmivate viljadega jooksvalt aurutamise ajal “vahele” lisada;

– mida vähem on aurutis asju, seda kiiremini nad valmis saavad;

– “maitsesta” restile pandud köögivilju teiste saadustega – nt küüslauguga, sibulaga (viimane on aurutatult isegi väga maitsev), ürtide vms;

– kui oled esteet, auruta peeti tervelt (nii kulub küll rohkem aega, aga peet ei määri aurutajat ära);

– aurutamisel võid vee asemel vastavalt soovile ja katsetamisisule kasutada muid vedelikke, nt puljongit, teed, õlut, veini, mõnd mahla või maitsestada vett nt ingveriviilude, apelsinirataste või muuga, mis pähe tuleb ja tundub, et võiks maitsva nüansi anda;

– aja kokkuhoiuks pese, koori ja tükelda köögivilju samal ajal, kui kuumutad vett;

– kui soovid, võid värskelt aurutatud köögivilju maitsestada veidikese extra virgin oliiviõli, soola-pipra ja/või peenelt riivitud Parmesaniga, aga võid aurutatud köögivilju kasutada ka salatiteks, püreedeks jne;

– pärast kasutamist pese auruti sooja vee ja harjaga puhtaks ja enne kappi panemist lase täielikult kuivada;

– bambusaurutil on ka teisi lõbusaid otstarbeid – köögis saad seda kasutada nt sõela või puuviljakausina, aga see on ka põnev “kingipakend” – ülejäänud kingi osised võid pista aurutisse, kaane peale panna ja soovi korral auruti paelaga lihtsalt kinni siduda.

 

Bamboo steamer

Kas sul on bambusauruti (või mõni muu auruti)? Kas kasutad seda tihti? Mis on sinu lemmiktoidud-toorained, mida aurutades valmistada?

  • Liisu

    Mind hakkas see täitsa huvitama :)
    Kas sa oskad öelda, kust seda Eestis osta saab ja kui palju see umbes maksab?VastaTühista

    • Rõõm kuulda, Liisu! Eestist saab neid tellida nt Umamist (http://goo.gl/uMnkY4) või Piprapoest (http://goo.gl/wVFXXL) ja kindlasti müüakse neid ka paremates köögitarvikutepoodides, kuigi ega praegu ei oskagi öelda, kus ma neid Eestis veel näinud oleksin.. Äkki keegi teine teab?

      Hind on neil suhteliselt soodne – USAst saab neid u 15 dollari ringis, Eestis maksavad umbes sama palju, aga hind eurodes. Edu ja põnevat katsetamist! :)VastaTühista

      • Liisu

        Aitäh, aitäh info eest. Läheb tellimiseks ja katsetamiseks :)VastaTühista

      • Küsisin ka FB lehel teiste käest, kus neid müügil võiks olla ja siin 2 vastust:

        Triin: “Olen näinud vahelduva eduga stockis, kaubamajas ja mingil kummalisel hetkel ka koduekstras, enda omad on Soomest pärit, sealne tootevalik on väga esinduslik.”

        Eva: “Tallinna Kaubamajas olen näinud müügis, mistõttu tasub ka Selveritest otsida…”VastaTühista

    • Maria

      Ostsin eile (26.03.14) Koduekstrast ja ainult 7€’ga! Alghind 15€, hetkel seal soodukad :)VastaTühista

  • Mul on seda KOHE praegu nüüd vaja. Mul sama küsimus, kas Eestist ka saab?

    Ma mõtlen juba tükk aega auruti soetamisele, aga olles täiesti võhik selles, arvasin, et selleks kõlbabki kasutada vaid spetsiaalseid auruteid. Palju toredam on ju kasutada tavalist potti ja sellist vidinat, kõvasti odavam ka kindlasti. Mulle meeldib!VastaTühista

    • Vaata eelmist vastust, sealt saad paar viidet, kust osta! :)

      Tegelikult aurutamiseks ei peagi olema bambusarutit – aurutatakse ka lihtsalt vokkpannile või potti pandud spets resti-sõela peal ja toimib ka väga hästi. Aga eks see on maitse küsimus, kellele ja kuidas rohkem meeldib. Mulle meeldib mu bambusaurutaja!VastaTühista

  • Hannele

    Oo! Jälle kukuvad juhtumised kokku. Nägin mõned päevad tagasi kuskil aurutit ja mõtlesin, vat seda võiks kasutada… Aga ei tea täpselt kuidas ja ei viitsi otsida ka. Nüüd siis kohe selline süllepotsatanud blogipost sinult. Aitüma! Soetan endalegi ja proovin!VastaTühista

  • Katz

    Mul on see poti-sõela meetod. Oleme viimasel ajal hakanud seda päris tihti kasutama. Rohkem oleme aurutanud külmutatud köögivilja segusid, kuna meil siis pole sellieid ilusaid ja värvilisi hästi maitsvaid köögivilju :) Ma koguaeg panen oma ostuga puusse…küll on liiga toores ja siis jälle liiga valmis :) Aga küll ma öpin :) Ausalt, need juurikad näevad ikka löpp isuäratavad välja :)VastaTühista

    • Liisu

      Kas sa kasutad selleks mingit metallsõela?VastaTühista

      • Katz

        Ma ostsin Rimi kleepsude eest kohe selle poti, mis oli aurutusrestiga. Jah metallist.VastaTühista

      • Liina

        Mina kasutan sellist spetsiaalset metallist sõela, mis käib poti sisse, kui on väiksem kogus toitu vaja aurutada. Ostsin väga väikse raha eest Tartu turul asuvast toredast poest :). Suurema koguse jaoks on mul poti peale käiv sõel, mis oligi kaasas potikomplektiga.

        Aurutades saab ka väga maitsva lõhe, vahelduseks ahjulõhele :)VastaTühista

    • Aitäh, Katz! Rõõm kuulda, et aurutamine jõudsalt kasutuses! Mis toorainetesse puutub, siis nt kartulid on teil kindlasti paremad Eestis kui siin ;) Ja Eesti oma porgand, peet, kaalikas ja rooskapsad (mu vanemate lemmik on lillkapsas ;)) on ka praegu kindlasti väga-väga head, nii et julgelt rohkem toorest letist aurutamiseks osta – maitse hoopis teine ja tervislikum ka. Lisaks saab osta sealt lahtiselt täpselt nii palju või vähe, kui tahad (ja ka pakendita, mis on ka looduse mõttes parem variant). Maitsvaid sööke ja katsetusi teile sinna! :)VastaTühista

  • Lee

    Mul seisab 1 auruti kodus ja olen selle täiesti ära unustanud. Lastele sai erinevaid juurikaid seal tehtud, kui nad veel väikesed olid – u 2 a tagasi :) peaks sellelt nüüd tolmu maha pühkima. Aitäh meeldetuletamise eest Marju!VastaTühista

    • Kusjuures, Lee, mulle tundubki, et aurutamine on see nn “vana hea meetod”, mis on lihtsalt meelest maha läinud natukene. Mingil perioodil jälle teed rohkem, siis jääb kappi seisma ja ununeb ära. Aga mis peamine, kui lambike süttib ja miski uuesti innustab, ei ole vahet, kas tegu on potis aurutamissõelaga või bambusaurutiga. Nt mu vanematel on kodus spets suur masin aurutamiseks, aga millegipärast seda nad eriti ei ole kasutanud – bambusauruti on nüüd pidevalt töös. Mis kellele töötab :)VastaTühista

  • Janet

    Aurutamine on ka minu lemmik! Ostsime umbes aasta tagasi spetsiaalse aurutusmasina ja väga pikaks ajaks pole küll seisma jäänud, sest aurutatud köögiviljad on ju supermaitsvad! Bambusaurutist siis veel kahjuks ei teadnud eriti midagi, kui aurutusmasina ostsime, muidugi oleks bambusest variant palju armsam, naturaalsem ja kompaktsem!Lemmikud aurutatud köögiviljad, mida olen proovinud on peet, porgand, bataat ja brokoli, kana ja lõhe olid aurutatult samuti imehead. :)VastaTühista

  • Anneli

    Minge proovige SF-s hiinlaste Dim Sum’i. Unustamatu brunchi kogemus. Ettekandja pakub bambusrestil vastvalminud pelmeene; kui neid ei taha, lükkab käru järgmise laua juurde, ja teie ootate uut käru uute “aurutitega”. Sellist Dim Sum’i brunchi kodumaalt ei leia.VastaTühista

    • Tänud soovituse eest, Anneli! Kas oskad seal mõnd konkreetset eriti head kohta selleks soovitada? :)VastaTühista

      • Anneli

        Meenub üks koht Golden Gate pargi lähedal, vist oli http://www.tonkiang.net Geary Bvld’il.
        Kui SF-sse liiga kauge minna, siis Cupertinos on Joy Luck Palace, 10911 N. Wolfe Road, Cupertino.
        Mida popim koht, seda raskem on tip-tunnil vaba lauda leida. Omamoodi söögikogemus on garanteeritud!VastaTühista

        • Ma tänan, Anneli! Sellised soovitused on alati väga põnevad proovimised! Läheb kindlasti katsetamisele! Tänud sulle veel kord! :)VastaTühista

  • Jüri

    Mul oli juba vene okupatsiooni ajal auruti olmas-1 L pott, selle peal aukudega lisatab sõel, ja siis kaan.
    Värskeid kartulaid muud moodi teha pole mõtetki, ka praegu soovitan noortele kodukokkadele selline osta, talvel aurutatud kartulid söödad kellegile teisele ära, ainult mitte omastele… Seega kallist aurutit osta pole mõtet.VastaTühista

  • Ohh, sain nii palju inspiratsiooni Sinu postitusest. Ei olnud varem selle peale tulnud, et bambusaurutiga köögivilju aurutada. Tegin enda blogisse sel teemal ja sulle viitava postituse ka: http://soolsuhkur.blogspot.com/2014/02/bambusaurutiga-koogiviljade-aurutamine.html Õhtupimedas tehtud pildid on küll kahjuks allpool arvestust :)VastaTühista

  • Marje

    Olen kokandussaadetes näinud, kuidas sellistes aurutites ka kukleid valmistatakse, kas on keegi, kel kogemust ja millist tainast tuleks selleks kasutada.VastaTühista

  • Tänu sellele postitusele julgesin minna poodi ja osta endalegi auruti. Siiani võtan veel hoogu, et “dim sum”`i teha. Aitäh näpunäidete eest! Sellest on väga palju abi!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*