Tassike elu topelt koorega »

California sõnumid 5: jäätis 60 sekundiga

Californias on minus tärganud jäätisesõber! Toidupoodides on valik lai ja ka jäätist kohapeal ise valmistavaid kohvikuid-putkasid on San Franciscos õige mitu. Üks huvitavam kooslus (minu jaoks), mille poest siiani leidnud olen, on ricotta-viigimarjajäätis. Meenutas veidi seda, kui ma kunagi ammu lapsena suvilas Jänksi kohukese kogemata ära külmutasin (pärast mida hakkasingi kohukesi ainult külmutatuna sööma). Ainult et ricotta-jäätis oli veel teralisem ja kuigi jäätise kirjeldamiseks ei tundu kuiv võib-olla just kõige apetiitsema sõnana, siis ausalt, kuiv on positiivne! Ja mõnusalt teraline tekstuur ka. Midagi teistsugust.

Üks tõsiselt hea jäätisekohvik asub Missioni linnaosas – Bi-Rite Creamery (Mission on üldse üks ägedate poodide-kohvikute-söögikohtade-toidupoodide pesa, aga sellest pean teinekord veel pikemalt kirjutama). Bi-Rite’i kuulus salted caramel oli tõeliselt mõnus maius. Ja kuigi kõikidel jäätisekohvikutel on oma stiil ja oma lugu, ühendab neid kõiki kaks asja: mahe tooraine ja koostöö nn naabritega. Igal kohvikul on oma kindel talu, kellelt saadakse mahepiima, mune jne. Eri maitsete väljatöötamisel vaadatakse eelkõige hooaega (nt aprillis rabarber, mais maasikad, juunis lavendel, juulis nektariinid…), aga ka lähedal asuvaid fanatte. Näiteks kohvi- ja šokolaadikultuur on siin samuti väga au sees, nii kasutataksegi jäätisekohvikus oma jäätisemaitsete loomisel nt naabertänavas asuva kohvik-kohvipoe kohvi ja šokolaadimeistrite šokolaadi.

Üleeile käisin aga esimest korda täiesti teistsuguses jäätisekohvikus – Smitten Ice cream. Eriliseks teeb selle jäätisekoha see, et seal tehakse jäätist tellimise peale nullist! 60 sekundiga saab piimast, koorest ja näiteks maasikatest värske jäätis, mis kahe pallina (siinne väike ports) topsi või kohapeal valmistatud vahvli sisse rändab.

Smitten Ice Cream

Smitten Ice Cream

Et jäätist nii lühikese ajaga valmistada, tuleb kasutada vedelat lämmastikku (mis iseenesest ei ole jäätise- või toidumaailmas uus asi), aga tellimise peale nullist valmistatud jäätist pakkuv kohvik juba on. Vedela lämmastiku kasutamine võimaldab jäätiseks vajaminevaid toiduained (piim, koor, maasikad jne) ülikiiresti külmutada, sest selle keemistemperatuur on -196 kraadi. Tänu ülimadalale temperatuurile on tekkinud jääkristallid jäätises väga väikesed, mis tähendab jäätisesööjale eriliselt mõnusat pehmet tekstuuri. Mmm – järele proovitud!

Aga nii lihtsalt, sõrmenipsuga see jäätisekohvik siiski ei sündinud. Üks huvitav asi on selle jäätise valmistamistehnoloogia. Kuna vedela lämmastiku kasutamine nõuab ka erilist ettevaatlikkust, kulus ühe sellise masina ehitamiseks idee autoril ja punti võetud endisel NASA inseneril 2 aastat. Aga teine ja ehk veelgi inspireerivam on lugu selle jäätise sündimise taga.

Robyn Sue Fisher, Smitten Ice Creami looja, ütleb, et ta on väiksest peale uskunud, et tal on 2 kõhtu – 1 neist puhtalt jäätise jaoks. Niisiis tundub jäätiseäri üsna loogiline ettevõtmine, eks. Ainult et loomulikult pidi see olema maailma parima tekstuuriga, värskest maitsvast toorainest, sisaldamata ülearust kahtlast kraami. Robyn oli õppinud ülikoolis psühholoogiat, aga teadmata, mida täpselt oma eluga peale hakata, otsustas minna edasi õppima. Sel korral ettevõtlust Palo Altosse Stanfordi. Äriplaani kirjutamise ja tootedisainimisega saigi jäätisemasina loomine kaudselt hoo sisse. Aga protsess venis pikaks ja nagu arvata võib, ei ole ühegi eduloo tee üleliia sirge. Nii oli Robynil vahepeal juba laual tööpakkumine FBI-lt, mille ta siiski oma jäätiseäri ehitamiseks ära ütles.

Smitten Ice Cream Brr

Smitten Ice Cream Brr

Smitten Ice Cream

Leidnud lõpuks endale inseneri, kes oli valmis ilma rahata (sest seda tal äsja ülikooli lõpetajana just ülearu ei olnud) selle masinavärgi ehitamiseks appi tulema. Prototüüp valmis 2 aastat hiljem. Aasta oli siis 2009. Nimeks sai masin Kelvin (muuseas, alles hiljuti korraldas Smitten masinavärgile uue nimekonkursi, sest Electrolux keelas Kelvini nime kasutamise, viidates oma tootesarjale Kelvinator – nii sai Kelvinist Brr ja Brriga jäätist valmistavatest teenindajatest Brr-istad).

Prototüübi valmimise ajaks olid aga kõik rahad viimseni masina arendusse pandud ning Robyn oli taas teelahkmel, mida edasi teha – kas minna mõnesse firmasse n-ö valmis töökohale raha teenima või panustada siiski oma asja. Otsustanud, et pigem kogeb ta selle põrumist, kui jääb igaveseks mõtlema: “Aga mis oleks olnud, kui…”, hakkas ta julgustavate ja kaasaelavate sõprade-tuttavate toel tegutsema.

2009. aastal olid food truck‘id San Franciscos üsna uued asjad. Neid oli siin alles käputäis, peamiselt kokkade ja immigrantide omad, kes nn ratastel toidukohtadega tänavanurkadel ja parkide ääres peatudes inimestele toitu pakkusid. Robyn läks kampa ja hakkas infot oma liikuva müügipunkti kohta Twitteri ja Facebooki vahendusel jagama. Nii tekkisid esimesed Smitteni jäätise fännid. 2011. aastal avati Smitteni jäätisevagun San Francisco piirkonnas Hayes Valley. Vagun sellepärast, et jäätisekohvik ehitati merekonteinerisse, mis jäätisekohaks ümber disainiti (pilt allpool). Praeguseks on jäätisevagun 2 aastat töötanud, ennast tõestanud ning nüüd otsitakse päris paika, kuhu juba suurem jäätisekohvik sisse seada.

Mis mulle nende puhul lisaks loole ja maitsetele veel meeldib – lühike jäätisemenüü (siin kõikide võimaluste maal olen piiratud valikuid eriti armastama hakanud). Alati on klassikalist vanillijäätist ja šokolaadijäätist, iga kuu lisanduvad hooajalised jäätised, maikuus nt maasika-palsamiäädikajäätis või piparmündijäätis šokolaaditükkidega. Aga ülejäänud kuudel ootavad ees veel oliiviõli, maisi, lavendli, veriapelsini, pirni, rabarberi… ja paljude teiste maitsetega jäätised. Millised jäätised ja millised maitsed teie lemmikuteks saanud on? 

Smitten Ice Cream - Strawberry and balsamico

Smitten Ice Cream Brr

Sellised lood on inspireerivad, kas pole? Tahakski kohe meie oma LaMuu tegijaid tervitada ja neile indu soovida!

Kel tekkis põhjalikum huvi Smitteni ja selle looja vastu, soovitan vaadata seda põhjalikku Tech Crunchi intervjuud. Selle loo kokkuvõtteks aga mõned mõtted, mis kipuvad suures saginas meelest minema ja mida on vaja aeg-ajalt endale ikka ja jälle meelde tuletada:

  • tegele sellega, mis sind põlema paneb (ükskõik kui lihtne see asi võib tunduda)
  • tegele sellega, mida sa juba oskad ja mille vastu sul on huvi (oma tugevuste arendamisega, mitte nõrkuste likvideerimisega)
  • tugigrupp, community ja sinu ala kontaktid on üliolulised
  • mistahes protsessi läbitegemine nullist annab rohkem kui mistahes loeng ülikoolis (ehk olulisem on tahe kui kraad)
  • usalda oma sisetunnet (ja mõtle vähem rahale)
  • usu endasse
  • söö head jäätist! :)

Vaata lühemaid videosid Smittenist. Näiteks kuidas tehakse maasikajäätist:

Ja seda 12 minutilist intervjuud Smitteni loojaga Smitteni jäätisevagunis:

PS! Smitteni jäätist peetakse ka üheks 9 toidust, mille pärast tasub San Franciscosse sõita!

  • Hannele

    Kui vahva! Täna hommikul oli blogilugeris lausa KAKS blogiposti jäätistest järjest (teine on siin: http://www.unruly-things.com/2013/05/bite-sip-a-visit-to-salt-straw.html). Tekkis endalgi isu jäätist mekkida, küllap seepärast ka, et meil on juba päris soe :)

    Lämmastikujäätist mekin ma alatihti siis, kui AHHAA Teadusbuss kuskil messil on – nende stiil oli vist kaks pakki vahukoort ja purk moosi. Lihtne, aga hea. Ilmselt on sinu pakutud maitsed rafineeritumad, aga jäätis on jäätis, eks ole.

    Tervitused!VastaTühista

  • Katrin

    Ma pean ütlema, et Eesti jäätis on minu arust ikka ääretult hea! Rootsis elades tunnen sellest tihti puudust. Ma ei oskagi seletada, mis sellel siin viga on, aga mina igatsen ikka Regatti! :) Ja maitsete suhtes, et uut ja huvitavat tuleb ju turule tihti ning hooti on ka erinevad lemmikud, aga enamasti pöördun mingi hetk ikka klassikalise vanilje ja/või šokolaadi juurde tagasi. Piparmündijäätis on ka ajast aega lemmik olnud, aga sageli lisandub sellele pisut võlts maitse, mis nagu eriti ei sobi… Sel suvel kavatsen kindlasti proovida ise piparmündijäätist teha.VastaTühista

  • Ma pean selle külmutatud kohukese lõpuks ära proovima! Juba mitmed inimesed kiidavad, aga mul pole kunagi meeles kohukest sügavkülma pista :)
    Jäätistest on minu lemmikkooslus vanilje-karamellijäätis pohlamoosiga. Lämmastikujäätist pole ma kunagi proovinud. Väga äge!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*