Tassike elu topelt koorega »

Apelsinihõnguline kinoapuder rosinatega

Kuigi ma olen alati kõigile, kes on uurinud, et millal siis minu enda kokaraamat ilmub, vastanud, et tõenäoliselt mitte kunagi, siis täna hommikul tabasin ennast uutsorti mõttelt. Mitte, et ma ei tahaks ise olla kokaraamatu autor, ärge saage minust valesti aru – mulle meeldib toit, kokkamine ja kõik selle juurde kuuluv, aga minu jäägitu armastus kuulub pildistamisele ja ma tean, et 2 asja korraga ei ole võimalik nii realiseerida, et üks või teine mingil määral ei kannataks (vähemalt mina tunnen, et ei ole nii osav). Seega olen praegusel hetkel lojaalne pigem pildistamisele, aga lihtsalt mõtteis mängides panin ennast hommikul olukorda, kus ma oleksin valikuta, st ma peaksin tegema ühe kokaraamatu ega saaks sellest taganeda, siis mis oleks selle teema? Ja vastus tuli ootamatult kiiresti – hommikusöögid.

Meie pimedatel talvehommikutel on mul tihti raske ennast voodist üles saada. Siis aga aitab teadmine, et ootamas on mõni eriti hea hommikusöök – see on üks parimatest motivaatoritest, et ennast üles vinnata, külma veega karastada ja köögis askeldama asuda (kõige parem on muidugi taevalaotuses särav päike, aga seda juhtub praegusel ajal kahjuks nii harva, et sellele ei tasu just liialt suuri panuseid panna).

Nagu tõenäoliselt paljudel, käivad ka mul asjad periooditi. Ja hetkel on mul periood “kinoa” (ing k quinoa ehk Tšiili hanemalts, eesti keeles rõhk o-tähe peal, ainsuse osastav kinoad, mitmuse omastav kinoade). Kes ei ole varem kinoaga kokku puutunud, siis see on üks vanimaid nn teraviljasarnaseid toiduaineid maailmas (tegelikult on tegu seemnetega). Inkade jaoks oli kinoa püha taim, kandes nime seemnete ema. Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti teda ka asteekide kullaks. Kinoa ei sisalda gluteeni ja seda peetakse kergesti seeditavaks toiduks, see sisaldab rohkesti valke ja kuna tema nn glükeemiline koormus on madal, annab kinoatoit täiskõhutunde pikaks ajaks. Mistõttu sobib see just hommikusöögiks väga hästi! Sorte on samuti erinevaid – alates valgetest, punastest kuni mustade seemneteni välja. Guugelda huvi korral kinoa kohta lähemalt või loe lühiteavet nt siit.

Kinoapuder

Kinoad on ka imelihtne valmistada. Kuna seemneid katab mõru vaigusarnane saponiinikiht, tuleb kinoad enne kasutamist hoolega voolava vee all sõelal loputada, kuni vesi enam ei vahuta. Keetmiseks tuleb võtta 1 osa kinoad ja 2 osa vedelikku (ehk nt 1 dl kinoad ja 2 dl vett), lasta keema ja seejärel kinoad pooleldi kaetult madalal tulel kuumutada, kuni see on valmis. Sellest annab märku see, kui seemned muutuvad poolläbipaistvaks ja valge idu eraldub tera kehaosast, nähes välja justkui valge spiraalne saba.

Kinoad kasutatakse väga palju salatites, suppides, see sobib asendamaks mistahes teisi lisandeid – riisi, kartulit… Aga täna ei taha ma jagada salatiretsepti (neid leiab netist päris palju), vaid hoopis kinoapudru oma.

Kui ma väike olin, mäletan selgelt, kui kõikidel teistel sai hommikusöök söödud ja nad kadusid oma toimetusi tegema. Mina istusin oma mannaputru täis kausi ees ja solberdasin selles lusikaga. Lõpuks tuli ema, võttis mind sülle ja pidi iga pudrulusikatäie peale panema maasika, et ma selle ära sööks. Nii et pudruga, mistahes sorti, ei ole mul kunagi olnud head suhted. Aga miski pole igavene! See kinoapuder on minu elus tõenäoliselt esimene puder, mis mulle ka tõsiselt maitseb ja mida ma lihtsalt niisama kiiruga kõhutäiteks ära ei söö. Järelikult on see piisavalt hea avastus, mida ka teistega jagada!

Kinoa sordid

Seoses hommikusöögiga tuli aga meelde veel üks lugu. Üleeile hommikul olin sunnitud kodust varakult lahkuma, juba veidi peale 7, mis tähendas, et süüa ei jõudnud. Eks tegelikult oleks jõudnud küll, aga ma teadsin, et mul on linnas 1 h vaba aega, mille sees jõuab kuskile hommikust sööma minna. Kuna olin autoga ja sihtmärk ei olnud kesklinnas, vaid Tartu mnt pidi Tallinnast veidi väljas, siis seisin silmitsi küsimusega – kuhu Tallinnas hommikul kell 8 hommikusööki sööma minna?

Kõigepealt käisin silme eest läbi kõiksugu kohvikuketid: Reval Café, Kehrwieder ja ka Gourmet Coffee… Kuna aga plaan ei olnud ennast tipptunni ajaks kesklinna lõksu jätta, siis kadusid need variandid üsna kiirelt valikust, sest vanalinna ei tahtnud minna ja parkimine oleks võinud ka tasuta olla. Gourmet Coffeesse oleksin heal meelel läinud, sest seal käime nädalavahetuse hommikuid üsna tihti nautimas, aga selgus, et see avatakse alles kell 9. Jäi ära. Niisiis ainuke variant, mis meelde tuli, oli Liivalaias asuv Mamo. Sai käidud, oldud ja söödud, aga kuklasse jäi terendama ikkagi üks küsimärk. Mis on need mõnusad, hubased, kodused kohad, kust saaks Tallinnas hommikul kell 8 head hommikust süüa?

—————————————————————————————————————————————————————————–

Apelsinihõnguline kinoapuder rosinatega
2  väiksematsorti portsu

1 dl kinoad (mul oli must kinoa, kinoad müüakse praegu juba üsna laialdaselt, aga kindlasti leidub neid igasugustes tervise- ja mahekaupade poodides)
1 dl vett
1 dl piima
1 suur peotäis rosinaid (või kuivatatud mustikaid, jõhvikaid või kirsse)
1/2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vanilliekstrakti
1/2-1 (väiksema) apelsini riivitud koor
vedelat mett (või vahtrasiirupit, toorroosuhkrut või agaavinektarit)
peotäis kõrvitsaseemneid

Loputa kinoa peenel sõelal korralikult jooksva vee all. Pane väiksesse potti kinoa, piim ja vesi. Lase keema ja keera seejärel kuumus madalaks. Kata pott pooleldi kaanega ja lase 15 minutit haududa. Lisa pestud rosinad, kaneel, vanilliekstrakt ja apelsinikoor. Kuumuta veel u 10 minutit, kuni kinoa on pehme. Lõpus timmi konsistents oma maitsele vastavaks – soovi korral lisa veidi sooja vett.

Jaga puder kaussidesse, nirista peale mett ja puista üle kõrvitsaseemnetega.

Retsept on mugandatud Anjum Anandi raamatust “Toitu õigesti vastavalt oma kehatüübile”.

  • Oo, aitäh! Jälle uus ja huvitav toiduaine, mille saan menüüsse võtta. Olen nimelt tükk aega sellise pilgu ja sellise kõrvaga ringi käinud, et leida midagi kartuli-riisi asendajaks. Ainult juurikaid ei suuda ma liha-kala kõrvale süüa. Nii et kinoa läheb käiku.VastaTühista

  • Triin

    Mulle väga maitseb kinoa :). Varasemalt olen seda pigem salatina ja soolaste toitude juurde proovinud aga alles hiljuti katsetasin hommikul värskete puuviljade, maitsestamata jogurti ning meega. Väga nämma oli.
    Ja aitäh hea uue retsepti eest. Kindlasti proovin.VastaTühista

  • Annika

    Mulle ka maitseb kinoa väga! Teen kindlasti seda täna õhtul! Aitäh idee eest!
    (hommikuks ei saa, kuna hommikud on mul eranditult kaerahelvestele broneeritud) ;)VastaTühista

  • Tiiu

    Ootan huviga siis seda raamatut – see oleks kindlasti üks mu lemmikutest ja tunnen juba sellisest puudust. Hommikusöögist niipaljut meie kasutame aegajalt hotellide pakutavaid hommikusööki – see ei ole küll mis gurmeeaga vahelduseks võibolla tore (lemmik on muidugi swiss aga* iga päev just sellise raha eest hommikusööki ei söö).VastaTühista

    • Kusjuures need hotelli hommikusöögid on päris kaval mõte, polegi selle peale varem tulnud, nii et panen kõrva taha! Tänud! :) Ja ega oluline ei olegi miski gurmee, tol päeval oli mul lihtsalt puudus kohtadest, kust midagi sooja või toitvat süüa-juua saaks, aga näed, pea tühi ja kohti njetu…VastaTühista

  • Kristiina

    Tahtsin ka seda suurepärast hommikusööki proovida homme hommikul. Läksin siis poodi kinoa järgi, Prismas loomulikult polnud, Marks ja Spenceris samuti mitte, leidsin lõpuks Biomarketist 5,49/ 500 gr. No ei tõusnud käsi seda korvi panema, jube kirvehind. Kas kõik kinoasõbrad ostavadki seda kraami sellise hinnaga ja mina olen lihtsalt ihne või müüakse seda kuskil normaalsema hinnaga?VastaTühista

  • Triin

    Kristiina, mina olen varasemalt kinoad ostnud Stockmannist ja näiteks täna ostsin Rock al Mare Prismast. Mõlemas kohas jäi poole kg hind natuke alla nelja euro.VastaTühista

    • Tänud Triin Kristiina küsimusele vastamast! Ma olen ise ka selle varem jätnud just selle hinna tõttu ostmata, aga viimas(t)e aasta(te)ga on mul tunne, et selle hind on vähe mõistlikumaks läinud, nii et aeg-ajalt võib endale lubada, kuigi jah, igapäevaselt seda ikkagi n-ö täiesti riisi/kartuli asemel ei kasuta, pigem salatites ja tegelikult nii kulub seda väga vähe 1 korraga (nii 40 g inimese kohta).VastaTühista

  • Annika

    Eile ei jõudnud putru keeta, aga täna tegin. Kasutasin mandlipiima, muidu järgisin retsepti. Mul oli valge, punase ja musta kinoa segu. Ütleks, et hea puder, aga apelsinikoort oli liiga palju. Liiga tugevalt pressis maitse esile, järgmine kord paneksin vähem.
    Siiski, jälle üks mõte juures, millega katsetada :)VastaTühista

    • Tore kuulda, et proovisid, Annika! :) Tõsi, apelsinikoort võib-olla seal palju küll, kuna mul on viimasel ajal olnud kasutuses need väiksemat sorti apelsinid (suuremat sorti mandariinide suurused) ja kui need asendada nende suuremat sorti apelsinidega, võib kokkuvõttes tulla veidi soovitust rohkem (kuigi pean tunnistama, et mulle see apelsinisus ka väga meeldib, eriti meie pimedal ja tuimal ja külmal ajal). Nii et muudan retseptis ka täpsemaks ära! Igal juhul tore, et üldiselt idee meeldib – kinoaga ju ongi see, et endal tal väga tugevat ja spetsiifilist maitset ei ole, nii et lisamaitsed võid täiesti enda mõtete ja idee järgi lisada :)VastaTühista

  • Katariina

    Vastuseks kohviku-küsimusele: tundub, et enamik kohti avavad oma uksed siiski alles kella üheksast – ka need, kes reklaamivad ennast hommikusöögi(võimaluse)kohana.
    Sadama piirkonnas on kohvik Klaus oma hommiksöögid välja reklaaminud ning siis veel Kalamaja kohvik Boheem on üheksast avatud aga jah – mõlemad üheksast. Sama ka Fahles ja kohvikus Komeet.
    Kindlasti saab mingit sorti hommikusööki hotellidest?VastaTühista

  • Jaanika

    Minu teada peaks ka NOP olema hommikul 8-st avatud. Ise pole seal küll hommikusööki söönud, aga on nagu meelde jäänud, et neil on ka hommikusöögimenüü.VastaTühista

  • Klausis olen muidu päris mitmel korral käinud, seal mõnus vaikne – linnale lähedal, aga samas tasuta parkimine ja interjöör ka hubane. Aga hommikuti veel mitte, peakski ehk teinekord proovima! Boheemis parkimisega nii head lood ei ole. Nüüd tuli meelde, et seal kandis on veel ka Sadama Turu kohvik Kai, aga see avatakse alles ka kell 9 (aga parkida saab 1h tasuta) ja Kalamaja Pagarikoda, mis oli mul ka eelmisel sügisel hommikuti lemmikkoht, aga kui sihtmärk jääb hoopis teise kanti, siis jälle sinna ei satu, kuigi nende tuunikalapirukas on ikka hommikuti värskena ülihea! ;)
    NOP ei tulnud mulle üldse millegipärast tol hetkel pähe, kuigi nende Benedicti muna on mul juba aastaid lemmikroog, mille tõttu on ülejäänud menüü proovimine väga kesiseks jäänud :) Nii et tänud aitamast, tundub, et valikut siiki on, kuigi jah, kella 8st avatavaid kohti võiks kindlasti rohkem olla! :)VastaTühista

  • […] küll globaalne, on kinoa. Viimasel ajal (st selle aastanumbri sees) on kohale sõudnud – apelsinihõnguline kinoapuder rosinatega, hommikusöök kinoast, kinoa-hakklihavorm,  mingi heinasalat kinoaga, marjadega […]VastaTühista

  • tumevalge

    Minu esimene kinoapuder on potiga pliidil. Aga mul tekkis küsimus. Lisan alati putrudele pisut soola, kas…. kas sellele võiks ka? Lähen rosinaid pesema. Tänan retsepti eest.VastaTühista

    • Tere hommikut, tumevalge! Loomulikult võiks ka siia pudrule näpuotsatäie soola lisada! Loodan, et pudru maitses! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*