Tassike elu topelt koorega »

Valges veinis pošeeritud pirnid

Meie 2012/2013 talve lemmikmagustoit – pošeeritud pirnid! Kuigi susisev nimi lubab ennast tõlgendada nii, et see on raudselt-täiesti-võimatult-raske-magustoit, tahaksin ma liialdamata täheldada, et tõenäoliselt on see vastupidiselt üks maailma kõige lihtsamaid ja retsepti mõttes vabamaid magustoite üldse!

Lihtsamaid, sest suures osas valmivad pirnid ise – tuleb need vaid ära koorida ja ülejäänud koostisosadega potis pehmeks hautada. Vabamaid, sest kasutada võiks tegelikult mistahes maitsetega maitsestatud mistahes vedelikku – fantaasia lennaku, peaasi, et vedelik saaks hää! Kui vedelik ise, millesse pirnid küpsema lähevad, just keelt alla ei vii, tuleks seda veel timmida, sest täpselt nii head, kui on vedelik, saavad ka pirnid!

valges veinis pošeeritud pirnid
Miks on nad nii geniaalsed nii mitmeski mõttes?

1) maitsevad hästi (ilmselgelt)
2) kasutusvõimalusi mustmiljon – serveerida võib soojalt või külmaltiseseisvalt, kokku keedetud kastmegajäätisegavahukoorega, endale meeldivalt maitsestatud jogurtiga või nt koos mõne tummisema (šokolaadi)koogiga (nt meie sõime punases veinis ja granaatõunamahlas valminud jõulupirne vanillijäätisega rootslaste šokolaadikoogi kõrvale). Tavaliselt teen pirne kohe suurema portsu ja säilitan neid koos vedelikuga suletavas karbis külmkapis. Nii on neid hea ka pühapäeva hommikul pannkoogi peale napsata või miks mitte ka hommikuti kaussi müsli ja jogurti sekka lisada, nagu soovitab ka härra David Lebovitz, kes on kirjutanud ka üsna näitliku blogipostituse sellest, kuidas pirne pošeerida (tema soovitatud küpsetuspaber ei ole minu kogemuse põhjal absoluutselt kohustuslik, kui pirne aeg-ajalt keerata).
3) küpseid pirne (ja ka nt õunu) on palju kergem seedida
4) ei nõua kohest serveerimist ehk nt külaliste jaoks saab juba varem valmis teha (vt punkti 2)


Valges veinis vanilli ja tähtaniisiga pošeeritud pirnid*

2-4 kõvemat keskmise suurusega pirni
3 dl vett ja 3 dl kuiva valget veini (või 6 dl veini ja pokaal nautimiseks, samuti võid asenda veini mahu hoopiski kuiva siidri, vahuveini või mõne mahlaga)
1 dl suhkrut
4 tähtaniisi
1 vanillikaun

Pane väiksesse potti vesi, vein (või siider/vahuvein/mahl, kui asendad), suhkur, aniisid, poolitatud vanillikaun ja sellest kraabitud seemned. Lase segu keema. Samal ajal koori pirnid (vars jäta külge) ja lõika põhi sirgeks, et pirnid hiljem taldrikul püsti seisaksid (võid kasutada ka kooritud ja poolitatud pirne). Kui vedelik keeb, keera kuumus keskmise peale ja lisa pirnid. Vedelikku peaks olema nii palju, et pirnid on sellega kaetud (kui ei ole, lisa vett või veini või mõlemaid võrdselt). Keeda pirne hästi tasasel tulel, aeg ajalt neid keerates, u 20-25 minutit või kuni need on pehmed (sõltuvalt pirni suurusest – katsu noaga).

Eemalda pirnid vedelikust või keera tuli kinni ja jäta pirnid serveerimiseni vedelikku seisma (nii maitsed aina tugevnevad). Soovi korral keeda pärast pirnide eemaldamist vedelikku kõrgel kuumusel ligi poole koguse ulatuses kokku (u 15 min) ja kasuta hiljem serveerimisel kastmena. Serveerimisvõimalusi vaata ülalt punkti 2. alt! Serveerimisel piisab lusikast, sest pirnid on küpselt väga pehmed.

 

* Retsept ilmus ka 2013. a jaanuari Cosmopolitanis.

 • Suurepärane pilt! See vedelikunire on lausa müstiline :)VastaTühista

 • Jana

  Suurepärane retsept, aitäh! Pakkusin seda norralaste Gjetosti ja kaneeliga ülepuistatud kreeka pähklitega. Kõrvale Uus-Meremaa riesling. Suureepärane maitseelamus!VastaTühista

 • olen seda pilti juba mitmendat korda siin imetlemas. Nüüs lõpuks siis tuleb mu imetlusest lahtivajunud suust piuks ka ja ütlen, et see foto on Sul, Marju, lihtsalt fantastiline! Sobiks hästi suures formaadis ja raamitult köögiseinale…;)VastaTühista

 • Ja just peale selle kommentaari kirjutamist käisin ühes armsas fotoblogis, kus lugu köögist ja seal seinal ilutsevatest fotodest…:)))VastaTühista

 • Aitäh Teevi! Rõõm kuulda, Jana, et külalised olid rõõmsad! Mul õnnestus endal ka seda kuulsat Gjetosti alles hiljuti maitsta ja mulle väga meeldis! :)

  Ja Mari-Liis, aitäh sullegi Lahe kokkusattumus jah! :D Aga tea siis, et kui sul selline soov peaks tekkima, siis… on sul mu kontaktid risti-rästi ja igate pidi olemas! ;)VastaTühista

 • Äärmiselt head fotod!
  Retsepti ma proovin varsti aga enne lihtsalt pean veel pilte vaatama.VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*