Tassike elu topelt koorega »

Kanalaksa riisinuudlitega ja naeratav loosiõnn

Alustan viimasest ehk likvideerin kõigepealt eelmise postituse võla. Nagu lubatud sai, kingin ühele lugejale Merit Raju uue raamatu “Leia oma tee”! Ma ise ei ole sellega veel täitsa ühele poole saanud, aga lähipäevil peaks see juhtuma. Igaljuhul, nagu mu kõhutunne juba poes ütles, on päriselt ka tegemist väga mõnusa, motiveeriva ja jällegi äratundmist täis lugemisega! Sel korral küll ka veidi praktilisemast küljest (ettevõtlusega alustamisest ja sellega seonduvast), aga väga põnev oli lugeda ka teiste eestlaste lugusid elust, unistustest ja nendega tegelemisest. Lühidalt – kogumik heade mõtetega.

Nonii, kujutan taustaks trummipõrina ja lotomasina kolina asemel näiteks… nugade-kahvlite klõbinat ja… üks, kaks, kolm…raamat läheb sulle, Kristel, palju õnne ja aitäh artikliviite eest ka! Luban, et su postkasti potsatab üsna pea ka sama sisuga kiri. :) Aga nüüd tänase väga maitsva postituse juurde… taustaks üks loosoovitus ka.

Kanalaksa

Ma üldse ei salga, et viimasel ajal olen hakanud kalduma Aasia suunas. Nii köögis kui ka peas toimetades. See on nii põnev maailm, mida ikka ja jälle midagi uut avastades tasahilju tundma õppida.

Täna tegin laksat. Laksat peetakse tavaliselt supiks, kuigi see võib tähendada ka kausi- või taldrikutäit (riisi)nuudleid supitaolises kastmes. Laksa ajaloo ja päritoluga on üsna segane lugu, aga see on väga levinud just Kagu-Aasias – Malaisias, Singapuris, Tais jne.

Laksasid on laias laastus 2 eri sorti: 1) curry laksa ehk paksemapoolne karrisupp, mille põhjaks on kookospiim, ja 2) asam laksa ehk magushapu maitsega supp, mille põhi on curry laksa‘ga võrreldes vedelam ning selgem ning mis saab oma hapuka maitse tamarindi viljalt. Aga et asi liiga lihtsalt ei kõlaks, on mõlemal laksatüübil veel väga-väga palju eri variatsioone. Siinne laksa on esimest tüüpi.

Riisinuudlid

Kui ma seda laksat esimest korda tegin, sai kohe selgeks, et see on midagi täpselt minu maitsele! Kreemikas kaste magusast kookospiimast, hapust laimimahlast, veidi vürtikust… midagi lihtsalt nii head, et ma pidin täna selle laksa tegemise spetsiaalselt ette võtma, et see ka blogi jaoks üles pildistada ja et seda headust ka teistele edasi jagada. Ja et saaks seda jälle lõunaks nosida muidugi ka. Ja nagu minusugusele laisale inimesele kohane, on see roog väga mõnus ka sellepärast, et selle tegemine on väga lihtne, see valmib kiiresti ning on pealekauba ka väga tervislik ja kerge seedida! Nii et mul on igatahes pöidlad püsti ja soovitan :)

Kana-laksa riisinuudlitega (25-30 min)

(kohandatud Anjum Anandi retsept)

4-le

1 sl rapsiõli
1 keskmine sibul
1 pöidlasuurune jupp ingverit
3 küüslauguküünt
1/4 tl jahvatatud kurkimit
1 tl jahvatatud koriandrit
soola
1/2 tl värskelt jahvatatud musta pipart
250 ml kvaliteetset kanapuljongit
3 keskmist kanafileed või 4 kondita kintsu (soovi korral võib asendada tahke tofuga)
300 ml kookospiima
1/2 tl garam masala‘t
1 laimi mahl
150 g riisinuudleid
1 väiksem brokoli (võib asendada nt roheliste ubade, suhkruherneste või paksoi ehk Hiina lehtnaerisega)
serveerimiseks värkseid mündi- või koriandrilehti
(soovi korral võib serveerida veel porgandi ja värske ingveri ribasid)

Ettevalmistused (u 5 min)

1) Haki sibul väikesteks kuubikuteks.
2) Küüslauguküüned ja ingver haki nii peeneks, kui vähegi saad (pastataoliseks massiks) ja pane ühte kaussi.
3) Kanaliha lõika suurteks tükkideks (kui kasutad kintse, eemalda enne ka nahk).
4) Pese ja puhasta brokoli, lõika õisikud üksteise küljest lahti.
5) Tee/mõõda valmis 250 ml puljongit.

Valmistamine (u 20 min)

1) Kuumuta pannil õli. Prae sibul servadest pruuniks.
2) Lisa ingveri-küüslaugupasta ja kuumuta u 30 sekundit, kuni tunned küüslaugulõhna.
3) Lisa kurkum, koriander, sool, must pipar ja u 4 sl vett. Kuumuta, kuni vedelik on aurustunud.
4) Lisa puljong, lase keema ja keeda kaane all keskmisel tulel 10 minutit. Vedelik peaks selle ajaga tunduvalt kahanema.
5) Samal ajal keeda riisinuudlid pakil oleva juhendi järgi.
6) Lisa pannile kana, kookospiim ja garam masala, lase keema ja keeda kaane all madalal tulel, kuni kana on valmis (filee puhul u 5 min, sõltuvalt tükkide suurusest).
7) Sega sisse laimimahl, maitse ja vajadusel maitsesta.
8) Blanšeeri brokoliõisikud (ehk aja vesi potis keema, lisa brokoliõisikud ja lase u 1 min keeda, seejärel kurna ja jahuta õisikud kohe külma vee all maha – see peatab keemisprotsessi ja brokoli jääb mõnusalt krõmps).
9) Serveeri kaussidest või sügavatest taldrikutest. Aseta igaühele veidi riisinuudleid, kana, brokkolit ning kalla kastmega üle. Kaunista värkse mündi- või koriandrilehtedega (soovi korral ka porgandi- või ingveriribadega).

kanalaksa

  • Tiiu

    Sain ainuüksi nende piltide vaatamisest täieliku (maitse)elamuse.VastaTühista

  • suur suur aitäh! pildid on tõesti taaskord imelised:) võiksid ükskord foto workshopi teha…VastaTühista

  • Pildid on niiiiiiiii ilusad ja ahvatlevad! Siin lennujaamas tühj(enev)a kõhuga neid vaatama hakat oli ikka suur viga … :)VastaTühista

  • Margit

    Väga maitsev ja toitev ja samas mõnus kerge :) Olin alguses vürtsidega ettevaatlik aga soovitan neid ikka julgelt lisada, siis saab ka tulemus (kaste) palju maitsvam :)) Aitäh Mamm!VastaTühista

    • Jah, Maku, need vürtsid ei ole teravad ja neid võib vabalt ka vastavalt maitsele veidi rohkem panna, ei juhtu midagi põletavat. Tore, et meeldis! :)

      Silja, kahju sust. Aga see on magus valu! ;)
      Kristel – never know ;)
      Tiiu – pean sind ikka üks kord ülakorrusele sööma ka kutsuma, siis ei pea ainult piltidega piirduma!VastaTühista

  • Kristiina

    Suur aitäh suurepärase retsepti eest! Kuigi sellest on juba aasta möödas kui selle retsepti siit blogist endale nö kõrva taha panin, jõudsin alles eile tegemiseni. Võin öelda, et edaspidi kavatsen seda veel palju teha, sest see oli nii hea!
    Ainuke asi, mis mulle nalja teeb, on minu võimetus mahtuda kaugeltki mingi asja tegemise jaoks mõeldud aja raamidesse. Näiteks kui Marju saab laksa ettevalmistustega hakkama umbes 5 minutiga, siis mul läks umbes 45 minutit. Ainuüksi ingveri koorimine ja hakkimine võttis mul 10 minutit. Valmistamine võttis aega 20 minuti asemel teist 45, nii et mul läks poolteist tundi kokku. Aga tulemus oli seda väärt kah :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*