Tassike elu topelt koorega »

Valgete jõulude plaan B – valged piparkoogid

Nii nagu on mul lood väga suure osaga küpsistest, on sama ka piparkookidega – kohe mitte ei aja need mind isutama. Poes võin rahulikult käia, kartmata et küpsiseriiuli ees pea kaotan (mis aga alati näiteks turul juhtub)…  Aga. Alati on mingi aga, eks. Taustaks ütlen, et meil tehti vanasti ikka traditsioonilisi piparkooke, s.t. neid pruuni värvi jõuluhõngulisi küpsiseid. Kõik on muidu tore – nende tegemine, kaunistamine, ainult et nende söömisega on raskusi.

Aga, see aga. Paar aastat tagasi kohtusin ma esimest korda valgete piparkookidega. Saaremaa jõulutraditsioon (öelge palun, et te kuulete ka sellest esimest korda?). Tuli välja, et neil on jõulude ajal alati tehtud neid pärispiparkooke ja ka valgeid “piparkooke” (mis on põhimõtteliselt tavalisest liivatainast küpsiseid). Aga mitte ainult, sest kui on valged ja pruunid piparkoogid, peavad ilmselgelt olema ka siiruviirulised, pruuni ja valgega piparkoogid.

valged piparkoogid

Pidasin targemate ja kogenenumate Saaremaa naistega nõu ja nii siis sündisid need valged piparkoogid, mida ka detsembrikuu Oma Maitses näidati. Ja miks ma sellest ka siin kirjutan – põhjus on lihtne – need nn valged piparkoogid, mis said mõnusalt muredad, meeldivad mulle, mittekõigesuuremaleküpsisesõbrale nii väga, et plaanin sel aastal neid kindlasti rohkem teha kui pruune. Äkki juhtub, et on veel sarnase murega inimesi? Siis soovitan ka ära proovida! :)

valged piparkoogid

Valged piparkoogid
u 40 tk

150 g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 muna
375 ml nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud nelki

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Lisa muna ja vahusta ühtlaseks. Sega eraldi kausis kõik kuivained ning sõelu osade kaupa võimassi hulka ning sega puulusikaga, kuni saad taina palliks mätsida. Jaga tainas kahte ossa ja pane 10-15 min külmkappi. Rulli üks tainapall jahuga kaetud laual või küpsetuspaberil umbes 3-4 mm paksuseks ning lõika tainast piparkoogivormidega meeldivad kujud. Aseta mõnda abivahendit kasutades (tordilabidas, juustunuga vms) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 7-8 minutit (või kuni koogiääred hakkavad õrnalt pruunistuma).

Siiruviiruliste piparkookide tegemiseks võta pall tumedat ja natukene väiksem pall valget piparkoogitainast. Vajuta tume piparkoogitainas käega jahusel pinnal lapikuks, tee sama valgega ja aseta valge tainas tumeda peale. Rulli kaks tainast koos enam-vähem ristkülikukujuliselt lahti ning rulli lühemast äärest tihedalt rulli (kui soovid väiksemaid piparkooke, siis alusta rullimist pikemast äärest). Lõika tainarullist u 1 cm paksused tükid ja rulli iga tükk veidi jahuse tainarulliga parajalt õhukeseks ovaaliks.

Nipp! Kui soovid piparkooke hiljem kuskile kaunistuseks riputada, siis tee neile enne ahju pistmist joogikõrre või söögipulgaga auk sisse.

"Kulinaarsete kroonikute kokaraamatu" esitlus

Ja lisaks, suur tänu teile armsad lugejad, kes olid eile võtnud plaani tulla meie ühise kokaraamatu esitlusele! Väga tore oli teiega silmast-silma kohtuda! Kes ei käinud, siis siin üks fotokatkend. Rivistuses vasakult: mina, (esireas) Tiina kirjastusest Pegasus, (tagareas) Ülle, (esireas) Tuuli, (kahjuks Tuuli taga) Aet, Mari-Liis, Elis, Liina, Priit ja Piret. Ja elava fantaasiaga tuleb juurde mõelda meie Juta, kes ei saanud kahjuks kohal olla.

P.S. Ülejäänud fotosid “Kulinaarsete kroonikute kokaraamatu” eilselt esitluselt näeb Tassikese Facebooki lehelt. Kellel on õnne loosimistega ja kes soovib seda kokaraamatut endale saada, siis Piretil (blogis Puhas rõõm) on käimas loos, kus jõuavad kiiremad veel osaleda – loosi läheb 3 raamatut! :)

  • Kerttu

    Neid siiruviirulisi on minu Muhu-vanaema alati teinud, aga ma ei teadnud, et see on kohe selline traditsioon. Arvasin, et mu vanaema kiiks mingi:). Proovin ka päris valged ära.VastaTühista

    • jaa

      Minu Saaremaa vanaema ka on teinud iga aasta valgeid piparkooke. Olen valge piparkoogi tegijaid ainult Saaremaal kohanud. Armastan neid valgeid rohkem kui pruune piparkooke :)VastaTühista

  • Jaa liivataignast küpsised on ülihead! Armastasin neid lapsena eriti, nüüd aga pole kaua aastaid neid teinud.Ja olgem ausad maitsestanud ei ole ma neid ka kordagi ei kardemoni, kaneeli, ingveri ega nelgiga. Aga ma juba tunnen ette et see teeb need veel paremaks, mm.. Kindlasti peab leidma selle aja, et neid küpsetada, olgu siis kas või une arvelt. Aitäh armsake :)VastaTühista

  • Mina armastan piparkooke küll (tainast natuke ka!). Valgete piparkookide olemasolu olin aga täiesti unustanud, nüüd seda postitust lugedes meenus, et kui väike olin siis minu memmel olid ka alati lisaks pruunidele piparkookidele valged jõululaual. Ju siis on tõesti Läänemaa komme, sest mujal pole ma neid hiljem kohanud. Tuleb ka ise järele proovida. Memmet küll enam õpetamas ei ole aga siinse retsepti katsetan kindlasti ära! Aitäh-aitäh!VastaTühista

  • Jah, täitsa esimest korda kuulen, et saarel selline kiiks.
    Tore kiiks.
    Meil Läänemaal tehti pruune ja siiruviirulisi. Päris valgeid tegin nüüd esimest korda, kui Oma Maitse postkasti tuli.
    Mul pole piparkookidega mingit muret. Kõik läheb söögiks – värv pole oluline.
    Aga need sinu valged paistavad nii udupeened.VastaTühista

  • Päris huvitav – meil jälle vastupidi, on iga aasta kõrvuti pruunide piparkookidega laual ka valged:) Ja viimastel aastatel ka siiruviirulised. Ei mäletagi enam päris täpselt, kust nende idee tekkis – vist ei viitsinud piparkoogivormidega rohkem teha ja siis keerasime lihtsalt kaks taigent kokku rulli. Muide, kui pruunid piparkoogid ei maitse, siis julgen neid siiruviirulisi küll soovitada – valge taigen teeb nad palju mõnusamaks ja muredamaks. Ja samas säilib ühtekokku ka seda “õiget” piparkoogi maitset.

    (aga võibolla on tõesti see komme rohkem levinud saarte peal, sest olen ise Muhust pärit ja niikaua kui mäletan, on ikka alati valgeid piparkooke ka olnud)VastaTühista

  • Olen nüüd otsinud ühelt ning teiselt poolt ja mitte ei leia.
    Seda punase-valge triibulist nööri.
    Kõik välismaa jõulud tunduvad seda täis olema, aga siit maalt ei leia.

    Sul ju ka see äge nöör pildil. Kus ma seda leiaks?VastaTühista

    • Rael, mul on see tegelikult peenike lõng. Sain nii selle punase-valge kui ka pruuni-valge kirju lõngatoki vist sügisel juhuslikult ühest lõngapoest Pärnust. See lõngapood asub Riia mnt Maxximaga ühes majas, kahjuks ei tea öelda, mis firma see oli (Maxxima kodulehel ei old ka kirjas, aga muidu oli tegemist vist lasteriietepoega). Olen ise muidu ka mujalt vaadanud, aga pole näinud, kuigi arvatavasti kuskil kindlasti on, aga ei oska juhiseid anda kahjuks :(

      Muidu minu lõngad on Itaaliast, firma on Polo ja 100% puuvillast (kui see aitab), hinnasiltki on veel peal – 1 euro/tokk. Arvatavasti on sul seda enne jõule vaja jah? Muidu saaksin sulle peale jõule ehk organiseerida, aga ei lähe enne jõule kahjuks Pärnusse…VastaTühista

  • Välismaal on seda nööri tõesti igas koguses ja pea igas värvitoonis. Võite minna näiteks leheküljele Etsy.com, tippida sinna sisse Divine Twine ja valida kategooria supplies.
    Mis puudutab aga küpsiseid, siis ma täna tegin neid ja olgem ausad peab tõesti enesega võitlema, et need homseks otsa ei saaks. Ääretult maitsvad!VastaTühista

    • Oi kui tore on seda kuulda, Kairi! Muidu jääb mulje nagu ma ainult “ise teen ja ise kiidan”, väga tore, et meeldisid! :)VastaTühista

  • aleuti

    Võtsin just piparkoogid ahjust välja. Viimane pannitäis sai küll pigem pruun kui valge aga mulle meeldivadki krõbedamad :) Maitsevad imehästi, mis sest et olin sunnitud või asendama margariini ja nisujahu riisi-, maisi-, hirsi- ja kartulijahu seguga. Nii et, kiidan heaks, sobilik ka allergilistele lastele. Ma juba mõtlesin, et see jõul tuleb piparkoogitu aga Sul on siin nii ilusad pildid, et vesitasin mitu päeva suud ning lõpuks võtsin end kätte ja proovisin ära. Järgmine nädal julgeb juba suurema laari teha. Aitäh idee ja piltide eest!VastaTühista

  • Sipsik

    Väga head küpsised tulid!!! Aga mul oli tõsiseid raskusi, et taigen ei jääks tainarulli külge kinni. Panin kõvasti rohkem jahu, kui retseptis ette nähtud oli. Aitäh hea retsepti eest. Septembris lähevad need küpsised ka väga hästi peale:)VastaTühista

  • jah!!!!!!!!kindel see, et on väga head ja valged piparkoogid!!!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*