Tassike elu topelt koorega »

Tee ise: vanilliekstrakt ja vanillsuhkur

Viimasel ajal olen ma täiesti pöördumatult sattunud isetehtud kingituste(ideede) keerisesse. Ja kui moosipurgid välja arvata, siis olen nokitsenud vaheldusekt hoopis mittesöödavate objektide kallal – ehted, padjad, tualettpaberihoidjad ja isegi mütsi hakkasin kuduma (saavutus, sest selles olen ma täielik amatöör muide)! Nüüd aga sattus mu teele üks hea kingiideepaar ka köögis askeldavate sõprade jaoks ja tahtsin need väärt ideed ka siia blogisse pista (sest headel ideedel on halb komme rändama minna) – niisiis, täna meisterdame isetehtud vanilliekstrakti ja -suhkrut!

Vanillsuhkru ja vanilliekstrakti tegemine

Kui rääkida veel isetehtud kinkidest, siis esimesena meenuvad läbi aegade lahedate kinkidena kohe näiteks mu esimestest toidufotodest tehtud kollaaž (ehib siiani köögiseina, kuigi varsti oleks aeg seda uuendada), kunagi 18. sünnipäevaks saadud CD, kus 2 klassivenda tegid ise minust, mu pinginaabrist ja ühest sõbrast laulu (isetehtud sõnad, viis, räpp.. naerupurse tuleb juba paljast mõttest peale) ning üks kruus, mille meisterdas mulle üks torulukksepast sõber erinevatest torujuppidest. Mhmh, ja vett peab see ka (enam-vähem)! :) Et miks need kingid siis nii ägedad on? Eks vist ikka sellepärast, et on ju meelitav teada, et keegi on su peale mõelnud ja võtnud selle jupi oma nii hinnalisest ajast selleks, et just sulle midagi luua. Originaalsusest rääkimata!

Need 2 asja vanillikaunast on aga sellised, mille tegemiseks ei kulu rohkem kui 5 minutit, kuid see-eest nõuavad nad nn küpsemisaega. Ma ei taha üldse seda sõna veel oktoobrikuus suhu võtta (aga teate ju küll seda paari kuu pärast saabuvat aega, kus enamik inimestest ärkab 2 päeva enne ja satub siis kingirallipaanikasse), voh, selleks ajaks on need asjad praegu ideaalne juba riiulisse “käima” panna…

Vanillikaunad

Enne aga veel väike teadmistekontroll vanilli kohta. Kõik võib-olla ei tea (aga kindlasti paljud teavad ka), et vanill on maailmas safrani järel kõige kallimate maitseainete nimekirjas kohal nr 2. Miks see nii on? Sest vanillitaimedest (mis kuuluvad orhideeliste hulka (Vanilla planifolia)) viljade kätte saamine ja töötlemine sellisele kujule, nagu meie neid teame, on väga aeganõudev töö. Ja ega neid taimi igal pool ka ei kasva. Algselt on vanill pärit Mehhikost, kus elavad ka erilised mesilased ja koolibrid, kes on vajalikud selle taime tolmeldamiseks (ja seega ka vilja moodustumiseks). Tänapäeval kasvatatakse seda suuremas mahus aga ka Indias ja Madagaskaril. Viljad korjatakse taimelt u 5kuusena, kui need on veel kollakas-rohelised. Seejärel võtab vanillikaunade töötlemine meile tuttavale kujule – must ja krimpsu tõmmanud kaun – veel u 6 kuud.

Vanillikaunas on 2 osa, mis head lõhna ja maitset annavad – esiteks kaun ise ja teiseks kauna sees leiduvad tuhanded pisikesed mustad seemnekesed (seepärast ei tohiks kasutatud vanillikauna kunagi pärast  kasutamist või seemnete välja kraapimist ära visata. Kui kauna on kasutatud piima vms vedelike sees, tuleb see pärast kasutamist korralikult puhtaks pesta ja kuivatada ning kaun ongi taas kasutamiskõlblik).

Keelelisest küljest on EKI järgi muide parem kasutada sõna vanill (vanillsuhkur, vanillijäätis jne), mitte aga vanilje. Tööstuslikult sünteesitud vanilliasendajat nimetatakse vanilliiniks. Viimase üledoseerimisel lisandub mõru kõrvalmaik, mis ei ole just kõige meeldivam.

Nüüd siis aga nende imelihtsate headuste juurde, alustuseks ekstrakt (pildil olev on seisnud alles 2 nädalat):

vanilliekstrakt

Isetehtud vanilliekstrakt

250 ml viina* (võib kasutada ka muud 40% alkoholisisaldusega jooki, kuid nt rummi kasutamisel tuleb arvestada siis ka sellele omase maitsega)
vähemalt 3 vanillikauna (rohkem võib alati olla)
õhukindlalt suletavat pudelit/purki

Vanillikaunad tuleb lõigata pikkupidi pooleks, jättes kaunad ühest otsast u 2 cm jagu lahtilõikamata. Seejärel need pudelisse/purki pista, viinaga üleni katta ja korralikult läbi loksutada. Edasi tuleb ainult oodata ja aeg-ajalt pudelit loksutada – kasutama võib ekstrakti hakata juba 1-2 kuu pärast, kuigi täiesti valmis on see alles 6 kuu pärast.

Hoida tuleb pudelit pimedas kohas ja seda aeg-ajalt loksutada. Aja möödudes võib vanillikaunu pudelisse juurde lisada (nt neid, kust seemned juba välja võetud ja mõnes roas ära kasutatud) ja kui pudel on pooltühi, võib lisada ka viina (nii ei saa ekstrakt kunagi otsa).

* Kinkimiseks võib valmistada ekstrakti suuremas koguses ja pärast 6 kuud seismist küpse ekstrakti väikestesse pudelitesse kurnata.

 vanillsuhkur

Vanillsuhkur

0,5 kg suhkrut
vähemalt 1 vanillikaun
õhukindlalt suletavat purki/suhkrutoosi

Töökäigu variant nr 1:

Pista õhukindlalt suletavasse suhkrutoosi suhkru sisse üks poolitatud vanillikaun (ideaalselt sobib ka see, millest on seemned juba välja kraabitud). Raputa toosi aeg-ajalt, et maitsed ühtlaselt leviksid ja juba paari nädala pärast ongi oma kodukootud vanillsuhkur valmis.

Variant nr 2 :

Haki vanillikaun väikesteks tükkideks ja pane koos paari supilusikatäie suhkruga kohviveskisse ning jahvata ühtlaseks. Seejärel sega hoolikalt ülejäänud suhkruga ja hoia tihedasti suletavas anumas. Nii saad kohe kasutamiskõlbliku vanillsuhkru.

Ja kohvisõbrad võivad valmistada endale ka vanillimaitselist kohvi – selleks tuleb kohviubedega koos jahvatada ka vanillikauna seest kraabitud seemneid ja seejärel saadud segust igaühele omasel moel kohv valmistada.

vanilliespresso

 Kuidas teile meeldiks selline isetehtud kingikomplekt? Mulle küll meeldiks. Ja üleüldse võib-olla on see liiga minakeskne lähenemine, aga..) kinke tehes mõtlen alati, kas ma ise seda asja ikka tahaksin saada või mitte. Kui selgub, et kaldub rohkem viimase poole, siis võiks ajurakke veel ragistada ja midagi lahedamat välja mõelda. Nagu ma enne mainisin, väänab see klassivendade tehtud lugu siiani naeratuse kõrvuni!

Aga tore oleks ka teie ägedamatest kinkidest kuulda.. niisiis, mida lahedat oled ise kingiks saanud või hoopis ise kingiks teinud? Sest häid ideid ei ole ju kunagi liiga palju :)

  • anna tamm

    aaaa kui vahva idee! ja maitsev muidugi ka :)VastaTühista

  • mul lihtsalt ei ole sõnu , kui stiilne!! mina räägin piltidest-)VastaTühista

    • no kui nüüd ka sõnatu olla, siis mul ei ole ka neid õigeid sõnu selle kohta, kui hea on neid sõnu niisuguse professionaali, nagu SINA, suust kuulda! aitäh sulle, Annika! :)VastaTühista

  • Merilin

    oh, tõesti väga hea idee!
    mul on aga küsimus vanillikaunade endi kohta – kust saab parimaid? santa marial vist (?) on ka paki sees neid müügil, aga ma ei ole kunagi nii hoolika pilguga vaadanud, rääkimata sellest teadmisest, et kas nad kõlbavad.
    nüüd sa panid mõtlema, et näiteks emale oleks see üks ütlemata hea kink :)VastaTühista

    • Mina olen ostnud erinevatest loodustoodete poodidest, aga osa supermarketitest omab ka eraldi ökoletti, kust olen ka leinud (nt Solarises, plastiksilindri sees, 2 tk u 4€). Aga üks siiani odavamaid kohti on netist tellides (2 tk, ligi 2€): http://www.tervitus.ee/?page=pood&cid=13&mode=cat&pid=3067 (otsi lehelt ‘vaniljekaunad’, siis leiad).

      Väljanägemiselt peaksid kaunad olema hästi tumedad ja läikivad (ehk mitte kuivanud, siis muutuvad nad rabedaks ja seemneid on kätte saada võimatu), (paki peal on tavaliselt ka säilivusaeg). Santa Maria omasid ei ole ise ostnud (esiteks olen kuulnud juttu halvast kvaliteedist), teiseks juba sellepärast et nad on seal purgikeses kokku murtud ja pealegi saan teistest kohtadest selle raha eest 2tk..

      Seni on õnnestunud saada Madagaskari bourbon-vanilla kaunu, Tahiiti ega Mehhiko omade otsa pole sattunud.

      Kui keegi vähegi küpsetab, siis talle sobib see pakk igal juhul. Emadele üldiselt 99,9%! :)VastaTühista

  • Eveliinu

    No lihtsalt Super idee. Ja pildid on nii kaunid.VastaTühista

    • Eveliinu, aitäh! tegelikult juba väga paljude poolt teostatud, kuigi jah, nõus, et täiesti väärt idee, et see ka siia üles riputada! :)VastaTühista

  • Kas tegid ka pruuni suhkruga ?VastaTühista

    • Ilse, ei seekord ei teinud, kuigi kindlasti võiks ka ühe kauna pruuni suhkru toosi pista! :)VastaTühista

      • Hallo,leider konnte ich mich nicht eegolngin, obwohl alle Plugins etc. installiert sind. Beim letzten Versuch gerade eben meinte der Browser dann, es seien zuviele Teilnehmer angemeldet Wird die Veranstaltung evtl. aufgrund des hohen Zulaufs in ne4chster Zeit wiederholt?Ich we4re sehr daran interessiert sowie einige Kommilitonen sicher auch.Vielen Dank und Grfcdfe,MarcioVastaTühista

  • Ma olen juba vähemalt aasta aega plaaninud vanilliekstrakti teha, nüüd läheb küll tegudeks :)
    Pildid on kenad – nagu alati ;)VastaTühista

  • Anõn

    Küsin hoopis, et kust veinipudelile korki saab?VastaTühista

    • Kas mõtled korgist? Neid müüakse praegu isegi suurtes toidupoodides, a la Pristma jne. Koduveini tegemise asjadega üheskoos. Minul on vanilliekstrakt pandud endise palsamiäädika pudelisse – igasugused maitseainete, kastmete, õlide jms pudelid on minu meelest selleks ideaalsed – väiksed ja armsad ja tavaliselt ka hea korgiga! :)VastaTühista

  • Mariann

    Küsisid lahedate kingituste kohta.
    Eelmisel jõulul tegin onule kingiks apelsinilikööri :)
    Selleks oli vaja apelsinid tükeldada, apelsini koori oli vaja hõõruda suhkrutükkidega (et ikka rohkem apelsinine oleks) ja kogu see kupatus läks rummi sisse seisma/loksuma 3 nädalaks. Hiljem tuli ära kurnata ja pudelisse panna. Kuuldavasti oli täitsa joodav jook olnud :)VastaTühista

    • Oo, sellist napsu pole proovinud, aga oleks väga põnev ja värskendav mekkimine kindlasti :) Ma ise panin sel suvel endale mustikalikööri käima. Jõululauda on nüüd isetehtud naps olemas!VastaTühista

  • Tere!
    Mul on küsimus suhkru koguse kohta ühe vanillikauna kasutamisel.

    Nimelt ülaltoodud retseptis on kirjas 500 g suhkrut + 1 vanillikaun, perenaine.ee-s (http://www.perenaine.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=3) räägitakse ühe kauna kohta väiksemast suhkrukogusest. Kuidas Sinu kogemus näitab, kas 500 g suhkru kohta on üks vanillikaun piisav või tuleb selliselt pigem lahjemapoolsem vanillsuhkur?VastaTühista

  • Karin

    Kui kaua vanilliekstrakt säilib?VastaTühista

  • Madagaskari imelisi pehmeid vanillikaunu saab osta siit: http://stores.ebay.co.uk/vanillamart. Ma tellin alati suurema portsu ja siis jagub nii oma tarbeks kui sõpradele jagamiseks!
    SM-i omad on kuivad, kõvad ja kallid.VastaTühista

  • anna

    üritasin täna teha creme brüled (ma õigekirja ei hakka parandama) ning ostsin-kasutasin täna esimest korda elus vanilje kauna (kui ma jällegi õiget väljendit kasutan). aga teel poest koju sõites hakkasin mõtlema, et mis ma selle kaunaga edasi teen küll. mäletan nagu midagi et seda saab ju kasutada veel ja veel, aga ei olnud endas kindel. et kas tõesti peabki pärast ühte kasutuskorda ära viskama. ja siis meenusid sina ja seesama postitus ja näed oligi kirjas, et pesta korralikult ära ja saab kasutada uuesti ja uuesti.
    aitäh :)VastaTühista

  • […] Hay buttermilk panna cotta Tassike vanilla bean tea Paris Paper & Clay danish mug Lemon almond cakelets The Faux Martha carrot cake donuts A cake […]VastaTühista

  • […] Hay buttermilk panna cotta Tassike vanilla bean tea Paris Paper & Clay danish mug Lemon almond cakelets The Faux Martha carrot cake donuts A cake […]VastaTühista

  • […] Hay buttermilk panna cottaTassike vanilla bean teaParisPaper & Clay danish mugLemon almond cakeletsThe Faux Martha carrot cake donutsA cake for no […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*