Tassike elu topelt koorega »

Mis täna hommikusöögiks on? Müsli ja viigimarjad.

“Never work before breakfast. If you have to work before breakfast, get your breakfast first.” Josh Billings

See on üks mu lemmikütlusi hommikusöögi kohta. Ma ei mõista neid inimesi, kes ärkavad, vuhisevad duši alla ja juba kõlabki uksepauk. Ilma hommikusöögita olen mina küll nagu rosin – kokku kuivanud ja kirtsus, võib-olla isegi natuke torssis ja kuri.. ühesõnaga mitte oma parimas vormis… Nii et minu jaoks on tugev hommikusöök alati olnud asendamatult hädavajalik. Ja õnneks on läbi aegade selle kinnituseks öeldud ka väga tabavaid lauseid. Ise ma nii kuldseid ridu ei väljasta, aga tegin väikse valiku, mis mulle veel meeldivad:

hommikusöök

“All happiness depends on a leisurely breakfast.” John Gunther

“Only dull people are brilliant at breakfast.” Oscar Wilde

“Rather go to bed supperless, than run in debt for a Breakfast.” Benjamin Franklin

“Pere, kes sööb ühe laua taga, ei lähe lahku!” Peeter Pihel

“Eat breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like a pauper.” Adelle Davis

(kommentaarides võib seda loetelu jätkata…)

hommikusöök

Ilmselgelt ei oleks neid ütlusi olemas, kui hommikusöök paljude inimeste jaoks nii oluline poleks. Ehk kui need lähenemisnurgad on mõne jaoks liiga traditsioonilised, aitab ehk vähe teise nurga alt mudimine? Noh nii karupoeg Puhhi moodi:

“When you wake up in the morning, Pooh,” said Piglet at last, “what’s the first thing you say to yourself?”
“What’s for breakfast?” said Pooh. “What do you say, Piglet?”
“I say, I wonder what’s going to happen exciting today?” said Piglet.
Pooh nodded thoughtfully.
“It’s the same thing,” he said.


Tuli tuttav olukord ette? Mulle küll tuli. :) Igatahes… läinud nädalavahetusel tegin Puhhi ja täiendasin oma meevarusid tuttava mesiniku lahke abiga. Ikkagi talvehooaeg ju ees!  Ja mitmest meepotsikust inspireerituna ka üks lemmikuks kujunenud meemüsli retsept siia blogisse ka.

hommikusöök

Müsli tegemine on ülilihtne ja kui vähegi võimalik, siis poest ma seda ei osta, sest nende kvaliteet ei ole nende eest küsitava hinnaga minu jaoks üldse heas suhtes. Pealegi on tavaliselt nende pakid pooleldi õhku täis. Isetehtud müsli aga valmib lihtsalt, kiirelt ja täpselt nende koostisosadega, mis endale meeldivad.

 

Meemüsli (1 l purgitäis)

5 dl kaerahelbeid
1,5, dl hakitud pähkleid/seemneid vms (mina kasutasin Kreeka pähkleid ja mandleid)

2 munavalget
0,5 tl vanilliektrakti

2 sl pruuni suhkrut
0,5 tl kaneeli
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl soola
1,5 sl mett

Sega kokku kaerahelbed ja peenemaks tükeldatud pähklid (või tambi need väiksemaks näiteks rätiku/kilekoti sees, kasutades kokteilitamperit (nagu mina) või pudrunuia). Seejärel vahusta munavalged vanilliekstraktiga kohevaks vahuks ja sega helveste ja pähkli segu hulka.

espressokann

Lisa kõik ülejäänud ained (v.a. mesi) ja sega korralikult läbi. Viimasena sega hulka mesi. Laota mass võimalikult õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 150 kraadi juures 25 minutit (vahepeal 2 korda segades), kuni müsli on kergelt kuldne. Tõsta ahjuplaat koos müsliga välja jahtuma (jahtudes muutub müsli krõbedamaks). Kui jahtunud, säilita õhukindlas purgis. Naudi piima, jogurti või jäätisega.

See kogu hommikusöök sai tehtud viigimarjahooaja puhul ja Cooking Light‘i eeskujul – Kreeka jogurt meega, müsli, mee ja soolaga ahjus 10 min küpsenud viigimarjasektorid. Peale veel nõreke mett.

  • Kärt

    Oi, viigimarjad, mu teine armastus! Või midagi sellist … Hommikusöök on minu jaoks ka oluline, vahest kui keset ööd üles ärkan või õhtul eriti und ei tule, mõtlen ma, mida head ma juba varsti hommikul süüa saan. Mitte, et see väga normaalne oleks … :)VastaTühista

    • Kusjuures, minu arust on see jumalast normaalne, sest ma teen seda ise ka ja kohe tuleb uni peale (tähendab noh siis, kui külmkapis on ikka midagi head ootamas)! :) Ja paljudele ei meeldi viigimarjad nagu vaarikadki, et neil on seemned sees, aga mulle just need tekstuurid meeldivad!VastaTühista

  • Paremat kui kreeka jogurt meega ei olegi vist olemas ja seda sööks lõunal ja õhtul ka, rääkimata kui sinna lisada veel küpseid viigimarju ja isetehtud müslit. Aga kohvikannust ei sõnagi?VastaTühista

    • Kohvikann läheb iga hommik tulele, aga ei saa öelda, et mul sellest sõltuvus oleks. Viimasel ajal olen hoopiski hakanud ennast rohelise tee peale harjutama, aga see võtab veel vist aega, kuna siiani on ju koguaeg “kohvitatud”. Ja just sellepärast mulle kohvi meeldibki, kohvitamise mõistes, mitte muud… :)VastaTühista

  • “Seitsmepäine haldjas” Ervin Làzàr

    “Kõigepealt sööme hommikust!” ütles Sigfrid Bruckner.
    Ta karjuti maha, juba kas või ainult sellepärast, et kell oli kaks päeval. Kuigi nad kõik teadsid, et Sigfrid Bruckner on võimeline ükskõik mis kellaajal hommikust sööma. Vähe sellest – et ta on võimeline hommikust õhtuni hommikust sööma.VastaTühista

  • Sa oled kindlasti ka ilma munavalgeta müslit teinud. Mis vahe on munavalgega ja munavalgeta müslil – kas maitse või krõbeduse vahe?VastaTühista

    • Munavalge käitub põhimõtteliselt kerge liimina – ilma on müsli “sõmeram”, aga munavalgega müslis on moodustunud ka väiksed helveste jms kogumikke (mulle see näiteks meeldib, aga kindlasti on ka teine leer). Aga üks põhjus munaga varianti teha on ka sellepärast, et nii saan kasutada vähem rasva ja tulemus jääb munaga tehes minu meelest pigem nätskem kui krõbedam. Aga see on kõik ju tegelikult maitse küsimus :)VastaTühista

  • Sannu

    Mul oli ka just mõttes müsli tegemine, aga munavalge kasutamise peale ei oleks ise küll tulnud. Nüüd on värske kodune müsli suures purgis ja ootab uut töönädalat. Kuna talvel on vitamiine ja energiat veel rohkem vaja, siis panin seemnetele ja teraviljadele mõned supermarjad – goji ja mustikas – ka lisaks, et värvi ja tervist ikka rohkem oleks. Ja viigimarjad on pildil nii imelilusad, et pean need ka ühel heal päeval ära proovima.
    Elagu hommikusöögid! :)VastaTühista

    • Sannu! Kusjuures me nii mõtlesin sinu peale seda postitust kirjutades. Meie suvised hommikused pikad hommikusöögid meite juures olid nii mõnnad! Loodetavasti meenutab see purgitäis imemarjadega müslit sulle ka seda – elagu hommisöögid, jah-jah-jah! ;)VastaTühista

  • Nora

    Marju, kas saad öelda, kus kohast sa viigimarjad ostsid? Tänan juba ette! :)VastaTühista

    • Nora, neid müüdi sept-okt Balti jaama ja Keskturul, 5€/kilo kui ma ei eksi. Aga sai ka Stockmanist, kus oli kilohind erinevatel aegadel 3.60-4.40. Viimased nädalad ei ole enam vaatamas käinud, viimati olid juba väga küpsed viljad :)VastaTühista

      • Nora

        Aitäh nii kiire vastuse eest – lähen vaatan nädalavahetusel turule või Stocki. :)VastaTühista

  • Täna sai tööl olev müslipakk tühjaks ja eriti peen oleks kodus tehtud müsli hoopis kaasa võtta. Ma olen poe omade suhtes väga pirtsakas nagunii, pigem ise endale meeldiv kokku segada. Aitäh selle hea idee eest! :)VastaTühista

    • No mis ma oskan muud kosta, kui et väga hea mõte! Ära kade ole ja jaga kolleegidega siis ikka ka ;)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*