Tassike elu topelt koorega »

Kõrvitsavorm apelsiniga. Tsipa ühest kohviaroomist ka.

Nagu öeldakse – kõik uus on hästi unustatud vana. Nii ma siis taasavastasingi eelmisel nädalavahetusel selle roa – vanatädi kõrvitsavormi mannaga. Ma ei mäleta, millal ma enne eelmist nädalavahetust seda viimati sõin (pakun, et vähemalt 15 a tagasi), aga ometi nii pea, kui möödunud nädalavahetusel ema retseptikaustikust selle roa pealkirja lugesin – Irma kõrvitsavorm – välgatas kuskilt mälusopist nii silme ette kui ka keele peale selle kõrvitsaroa sügav kollane värv ja teraline tekstuur.

Kõrvitsavorm

See, kuidas mõni maitse, tekstuur või lõhn end su mällu on söövitanud, võib olla oi-oi kui üllatav. Näiteks nagu siis, kui ma osalesin ühel cupping’ul – s.o. põhimõtteliselt eri kohvide degusteerimisel. Seda sorti üritustel (tegelikult ükskõik, kas veini, kohvi või ka tee degusteerimisel) öeldakse ikka, et “nuusutage, nuusutage ja öelge julgelt, mida see teile meenutab, ükskõik mis see ka ei oleks“. Ja kui enamasti on raskusi selle lõhna sõnadesse panemisega (“appi, ma tean küll seda lõhna ju, aga ma ei saa öelda, mis see on, see sõna on mul keele peal”), siis ühe kohvi lõhn lõi mul silme eest plaksti punaseks.

Vajaminev

Punaseks selles mõttes, et nii pea kui see aroom jõudis kohvipaksu kooriku alt mu ninna aurata, kuvas mu aju mulle sekundi murdosa jooksul silme ette korteri, kus ma lapsepõleves elasin, sealse ema-isa toa ja ühe musta riiuli, kus ema hoidis oma kreeme, küünelakke jms. Nende seas oli üks vana veneaegne tulipunane huulepulk. Ja see kohv lõhnas täpselt samamoodi nagu see huulepulk, mida ma väiksena salaja näppimas käisin! Kusjuures see lõhn ei olnud meeldiv (ehk keegi mäletab seda ja ehk on just sinna maetud ka koer, miks ma eriti suur huulepulgafänn ei ole?), aga piisavalt eriline, et nii eredalt meelde jääda. Sellist assotsatsiooni ei olnud cupping‘ul varem vist ette tulnud (tegelikult ma arvan, et nad ei julgenud seda lihtsalt välja öelda), sest samahästi kui seda lõhna mäletan oma avaldusele järgnenud naerupurskeid (ja no oli ikka vedamine, et tegemist oli sel hetkel nuusutamise, mitte maitsmisega…).

No ja selle kõrvitsavormiga oli suhteliselt sama lugu. Ainult, et seose vallandumiseks piisas sõnadepaarist retseptikausitus.

kõrvitsavorm

Mu vanatädi oli väga hea kokk, aga nagu nende jaoks ikka, on kõik asjad elementaarsed. Üldiselt tegin kõik nii, nagu retseptis öeldud, kuigi retseptiks on seda ikka väga palju nimetada – umbes 4 lopsaka käekirjaga kirjutatud rida ja 2 lauset, mis ütlesid, et tuleb teha kõrvitsapuder ja siis see vahustatud munade ja mannaga kokku segada ja ahju pista. Põhimõtteliselt oli see kõik, kogustest ei hakatud üldse rääkima (elementaarne ju!), nii et oma versioonis panin ka silma järgi ja väheke täiendasin seda maitset apelsiniga. Ja juba hakkasid mõtted liikuma, et kui sama proovida kookoshelvestega… või hoopis maapirniga… igatahes võiks katsetada. :)

 

Kõrvitsavorm manna ja apelsiniga

kõrvitsat (umbes 6 suurt peotäit viilutatuna)
0,5 dl vett
(väheke võid)
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
1/4 tl muskaatpähklit
3 tl suhkrut (või kui maitse soovib magusamat, siis rohkem)
0,5 apelsini riivitud koor ja mahl
1 dl mannat

Lõika kõrvits suhteliselt õhukesteks viiludeks ja keeda kaanega kaetud potis veega pehmeks (aeg-ajalt segades). Kui kõrvits on pehme, tambi mass enam-vähem ühtlaseks – võid lisada ka väikese võitüki (aga ei pea, mina näiteks seekord ei kasutanud). Vahusta munad vanillsuhkru, riivitud muskaatpähkli ja suhkruga ning sega kõrvitsamassi hulka. Lisa apelsinimahl, -koor ja manna. Sega ühtlaseks ning kalla õli ja mannaga vooderdatud ahjuvormi.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 35-40 minutit. Lase jahtuda ja söö näiteks õunakisselliga.

Kõrvitsavorm õunakisselliga

  • Eva

    Tore retsept, usun, et läheb proovimisele, kõrvitsapüree külmkapis juba ootab :)
    Ja muidugi kaunid fotod, nagu alati.VastaTühista

    • Tänud, Eva! Tore, ootan siis kriitikat! ;)VastaTühista

      • Eva

        Järele proovitud, tegin väikestes ahjuvormides (mul nii kena vormi kui Sul ei ole!). Selline maitsev kodune toit, apelsinil oluline roll maitses mängida.VastaTühista

  • Väga lahe blogi ja mõnus lugemine!
    Ja taaskord üks retsept, mis tuleb ära bookmarkida. Ning ette võtta, kohe peale seda kui eelmise postituse müsli tehtud saab:DVastaTühista

  • Oeh, ma sain just oma kõrvitsaga ühele poole ja nüüd siis selline postitus su poolt. Pean uue kõrvitsa hankima!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*