Tassike elu topelt koorega »

Esimesed maasikad ühes pisi-Pavlovatega

Ei, oma toaaiandusega ei ole ma veel nii kaugele arenenud, et aprillikuus esimest maasikasaaki korjata (kuigi võiks, on, mille poole püüelda!). Need esimesed on ikka Hispaania omad. Kohe, kui need meie poelettidele ilmuvad, ei ole ma kindlasti ainus, kellel tekib vastupandamatu soov neid kokku osta. Jah, isegi teades, et need ei ole omad ja ei maitse veel nii magusalt – siiski saab isu võitu.

Pisi-Pavlovad maasikatega

Sõitsin nädalavahetusel bussis, riidest turukotis olid Tagurpidi Lavkalt hangitud maapirnid, pastinaak, peediväänikud ja trobikond talumune. Ja kõige selle kodumaise hea kraami peal ilutses plastmassist karp Hispaania maasikatega. Ehh.. huvitav kooslus. Istusin bussis, naabriks u 50-aastane daam. Meid lahutas vaid kott, millest õhkas maasikalõhna (kui maasikamüügiletist mööduda, siis on samasugune pahmakas õhus). Meil oli seal oma minipahvakas. Daam küll ei jõllitanud mu kotti, kuid ma olen täiesti kindel, et ta haistis ja mis veel kindlamast-kindlam, nüüd ajasin ka talle maasikaisu peale! Ihih.

Pavlovad maasikatega

Et aga maasikalõhnaga suudan mina küll seostada ainult head, siis olin omaette rahul, et olin saanud kellegi päeva veel vähe rõõmsamaks teha – võib olla meenus talle mõni 1980ndate sume suveõhtu, heinapallid ja kõrre otsa aetud maasikad? Ehh, igatahes oleks nii ilus mõelda, kuigi reaalsem oleks vahest pilt mõnest Tallinna magalast ja selle naksuva vakstuga ühisköögi lauast, millel paberiga vooderdatud maasikakorv? Ei tea. Igatahes oli see minipahvakas seal omal kohal ja pisi-Pavlovate ideega tundus hästi klappivat!

Retsepti osas toetusin juba vilunud Pavlova “tootjale” Mari-Liisile. Aitäh, eriti detailsete instruksioonide eest! :)

Põhi:

2 munavalget, toasooja
näpuotsatäis soola
100g suhkrut (125 ml)
2 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl maisitärklist
0,5 tl valge veini äädikat

Kate:

100 g maitsestamata toorjuustu, toasooja
100 ml vahukoort
1/2 sp tuhksuhkrut
maasikaid

Vahusta munavalged soolaga valgeks kohevaks vahuks nii, et vahutipud juba tekivad, kuid veel ei “tardu”, vaid vajuvad ära. Jaota suhkur mõtteliselt kolmeks osaks ja lisa ükshaaval vahule. Pärast iga osa lisamist vahusta u 2 min. Kolmandale suhkru satsile lisa juurde ka vaniljesuhkur. Nüüd vahusta seni, kuni vaht saab kõva ja läikiv (võta vahustamiseks kohe julgelt u 10 min). Kõige lõpuks lisa vahule tärklis ja äädikas. Lase veel paar tiiru vahustada, et need seguneksid massiga.

Kuumuta ahi 160 kraadini, jaota vaht muffinipaberitega vooderatud muffinivormidesse (pallilaadse kujutisena) ja pista ahju. Alanda kohe kuumust 110 kraadini ja lase 30 min küpseda (NB! ära ahju ust vahepeal paota!). Kui 30 min täis, keera ahi välja ja lase kookidel veel jahtuvas ahjus 10 min seista. Seejärel tee ahjuuks paokile ja lase nii kookidel täiesti ära jahtuda.

Katte tegemiseks hõõru toorjuust ja tuhksuhkur ühtlaseks, vahusta koor ja lisa tõstes toorjuustule. Pese-kuivata maasikad ja lõika meelepärasteks kujunditeks-tükkideks. Kata iga pisi-Pavlova 2 teelusikatäie kreemi ja maasika(te)ga, aga alles siis, kui läheb maiustamiseks. ;)

  • Mis siin salata, need pavlovad olid maitsvad ning sobisid imehästi lõpetama meeldivat;) nädalavahetust. Aitäh naabriplika:)VastaTühista

  • Ostsin minagi nädalavahetusel esimesed hirmkallid Hispaania maasikad. Serveerisin mozzarella juustu, serrano singi, rukola ja palsamikreemiga. Nii ilus oli lihtsalt!:)VastaTühista

    • Just-just! Selle hirmkalli hinna kaalub nendega kaasnev positiivne emotsioon mitu korda üle! Seda pidasin ka mina simas :)VastaTühista

  • Pavlova tootja :D
    Marju, milline hea mõte neid muffinivormides küpsetada. Imelised fotod. Minulgi juba maasikad proovitud, no ei saanud Sadama turul sellest punasest lõhnavast letist kuidagi karbikest kaasa ostmata mööduda. Ja olid täitsa ok! Loomulikult ei kannata nad välja võrdlust südasuviste päikesesoojade mahlaste ja tumepunaste Eesti maasikatega, aga kes see siis jõuab sinnamaani hambad ristis kannatada, onju:)VastaTühista

    • Ehee… :) Muidugi ei jõua omasid ära oodata. Emotsioon loeb!

      Ja mis puudutab muffinivorme, siis sain mõtte ühelt Kreeka blogijalt, kes tegi pavlovast cupcake’e nii, et lõikas veel mütsi maha ja pistis täidise sisse, marjad vahele ja siis beseemüts uuesti peale (vt pilti http://shrt.st/xdk ). Mina aga loobusin sellest mõttest õrna beseega veel mütsitama hakata ja pistsin kõik ühte otsa. Kusjuures tulemus sai üllatavalt hea – meeldib just selle juures see “korrektne” vorm, mis lisab ehk veidi pidulikkust? Nii et mul seostusid need valge-punased totsikud väga mõne suvise pulma või muidu pidulikuma peoõhtuga :)

      P.S. meite maasikad oli ka üllatuseks ikka täitsa head!VastaTühista

  • Mis siin ikka salata, mul ka esimesed maasikad proovitud :) Ainult et minu omadel oli lõhn ikka tunduvalt parem, kui maitse. Tõesti vahva idee muffinivormis Pavlovaid küpsetada!VastaTühista

    • Ma olin oma maasikate puhul ka veidi “tagasihoidlikuma” maitse suhtes ette valmistunud, aga seekord suutsid täitsa üllatada mind :)VastaTühista

  • Ostsin minagi paar nädalavahetust tagasi esimesed hirmodavad Hispaania maasikad. Hirmodavad meiega võrreldes kuna olin kohapeal:) Maitse oli nagu päris.VastaTühista

  • Jana

    Tehtud :)))) jube head tulid ja teisel päeval olid veel paremad!VastaTühista

    • Väga lahe, Jana! Tuletad mulle meelde, et varsti on meil endal maasikahooaeg, siis tuleb tõesti jälle need maiused kavasse võtta ;)VastaTühista

  • annika

    väga hea idee tõesti need muffinivormid ja väga isuäratavad näevad välja :)VastaTühista

  • maarika

    milline inspiratsioon! plaanin neid tütre sünnipaevaks teha , kuid kas neid saab ka päev varem kattega valmis teha? Või siis üldse pavlovad sügavkülmas säilitada?VastaTühista

  • Maarika, väga tore, et neid plaanid teha! Olen sel talvel ise korduvalt Pavlovat teinud, nii tordisuurust kui ka väikseid pesasid, on ikka väga hea asi! :) Pavlovad saad päev varem valmis küpsetada küll (hoia neid siis õhukindlas karbis), kuid kate tuleks peale panne kindlasti alles vahetult söömist. Ja külmutada ka ei soovita! Igatahes edu ja toredat sünnipäeva! :)VastaTühista

    • maarika

      suur tänu ja ma annan teada kuidas õnestusid!VastaTühista

  • maarika

    no tule nüüd appi! esimesed koogid valmis aga need tulid ju nii pehmed! Milles vigaVastaTühista

  • Maarika, kas seest või ka pealt? Valmis kujul peaks koogid olema kaetud koorikuga (samas on see väga õrn, aga mitte pehme) ja sees on vahukommine pehme osa. Kui mõtlesid, et seest on liiga pehme, siis tõenäoliselt on ta sul selline, nagu olema peabki :) Kui aga väljast ka, siis võid kauem küpsetada, kuni koorik on peal! Edu!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*