Tassike elu topelt koorega »

Lihtne tomatitšatni

Jaanipäevaks valmistasin sõprade juurde külakostiks kaasa selle lihtsa tomatitšatni. Lihtne oli selle tegemine tõepoolest ning tulemus ka väga maitsev. Kuna juba jaanil läks ka retseptijagamiseks, tundus patt seda lihtsat, maitsvat ketšupiasendajat ja tõhusat seedimise toetajat meie grilli- ja peagi algaval tomatihooajal vaid endale hoida. Allpool kirjutan pikemalt, mis on tšatni ja mis on magustaja jaggery, mida traditsiooniliselt võiks selles retseptis kasutada.

Retsep on pärit ühest 80ndate klassikalisest India taimetoidu raamatust, mille kõik 800 lk paar aastat tagasi NYCst ühest kasutatud raamatute poest endaga kaasa haarasin. Kuna olen sellest üle 500 retseptiga kogust ka teisi roogi katsetanud ja täielikke ahhaa-elamusi saanud, soovitan soojalt ning hoiatan ette, et sealt leitud inspiratsioonist võib tulla tulevikus veel nii mõnigi postitus. Mõnusat suve jätku ja imelise aiamaahooaja nautimist!

lihtne-tomatitšatni-marju-randmer-nellis

LIHTNE TOMATITŠATNI*

Ideaalne kaaslane grillipeole ning (senini minu jaoks) parim asendus suhkrust pungil poeketšupile. Vürtsid toetavad lisaks hästi ka seedimist. Allikas: “The Art of Indian Vegetarian Cooking” Yamuna Devi.

Kogus: u 240 ml
Valmistamise aeg: 30 min
Säilib külmas: u 1 nädal

2 sl selitatud võid ehk ghee’d
1–2 tervet kuivatatud punast tšillit
1 tl vürtsköömneid
1 kaneelipulk
u 600 g küpseid tomateid, suurteks tükkideks lõigatud
3 sl jaggery toorsuhkrut**, alternatiivina sobivad hästi nt kookospalmisuhkur või hele pruun suhkur
0,5 tl soola

Kuumuta potis keskmisel kuumusel selitatud või, seejärel lisa tšillid, vürtsköömned ja kaneelipulk ning kuumuta, kuni vürtsköömned muutuvad pruuniks. Lisa ettevaatlikult tomatid, magustaja ja sool ning sega särisevat segu 10–15 minutit, kuni tšatni on suhteliselt kuiv ja/või sinu maitsele piisavalt paksu konsistentsiga. Eemalda kaneelipulk ja tšillikaunad. Serveerida võid kastet soojalt, toatemperatuuril või jahutatult. Suletud anumas säilib külmas u 1 nädala.

Nipp! Kui teed seda tšatnit suuremas koguses, arvesta, et kuumutamisaeg pikeneb märgatavalt tomatites sisalduva veekoguse tõttu.

 

* Tšatni võib olla nii värske kui ka kuumutatud teravamaitseline lisand, mida pakutakse teiste roogade juurde toidukorra elavdamiseks ja rikastamiseks. Kui roogade kõrvalt puudub tšatni, peetakse Indias sellist toidukorda tihti poolikuks. Lisaks maitseomadustele hinnatakse neid paksu moosi sarnaseid lisandeid aga kõrgelt just seedesüsteemi korrashoidja ja toetajana – enamasti sisaldavadki tšatnid erinevaid seedetuld toetavaid tooraineid nagu ingverit, tšillisid, sidrunimahla, hapusid puuvilju ja/või erinevaid vürtse.

** Ajurveedas välditakse teadlikult keemistemperatuurini jõudvate roogade valmistamisel mee kasutamist magustajana, kuna see mõjutab oluliselt maitset ning muutub keedes toksiliseks. Niisiis on sajandeid kasutatud magustajana kindlaid rafineerimata suhkruid – nt jaggery toorsuhkrut –, kuigi seda mitte ainult traditsioonide hoidmiseks, vaid ka kuna see toimib roogades väga hästi ning maitseb paremini kui alternatiivid. Jaggery’t valmistatakse suhkruroo- või datlipalmimahla kuumutades, kuni see on kokku keenud ning saanud fudge’i või lehmakommisarnase konsistentsi. Kuna tegu on loodusliku suhkruga, mida ei ole puhastatud ega pleegitatud (nagu valge suhkru puhul), sisaldab see enam vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid. Enamasti müüakse jaggery’t loodustoodete- või rahvusköögipoodides ümara tüki kujul (viitelt leiad pildi). Sobiva koguse saad sellest sel juhul kätte nt riivides või õhukesi viile lõigates. Head alternatiivid jaggery’le on vahtrasuhkur, datlipalmisuhkur, kookospalmisuhkur, aga võid kasutada ka heledat pruuni suhkrut.

lihtne-tomatitsatni-marju-randmer-nellis

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*