Tassike elu topelt koorega »

Isetehtud lihtne marjajäätis (ilma jäätisemasinata)

Jäätis on üks maiustest, mis on mind siinpool kera elades tasahilju järjest enam ahvatlema hakanud. See on justkui siinne rahvusmagustoit – Wikipedia andmetel on Ameerikas jäätisega seotud pühasid aastas lausa kuus: alates rahvuslikust jäätisepäevast, jäätis hommikusöögiks päevast, loomingulise jäätisemaitse päevast (poeriiuli ees seistes võib üllatuda, milliste eriskummaliste maitsetega on katsetatud) kuni näiteks kohvijäätisepäeva ja virsikujäätisepäevani, mis ongi õigepea 17. juulil saabumas.

Alles paar tundi tagasi seisin isegi turul kõiksugu kollakas-punastes toonides ja rohkem või vähem pehmekarvaliste luuviljaliste all lookas lettide taga. Virsikud, nektariinid, aprikoosid, ploomid, kirsid… kuumad suveilmad on täies hoos ja jahutav jäätis, mis tehtud just praeguse aja parimatest viljadest kõlab igal juhul üsna vastupandamatult. Siis aga saabub jälle teadaanne Eestist: “Täna tuli peenrast jälle 9 kg maasikaid…” ja mõte liigub kodusemate suvekuulutajate peale.

Semifreddo_raspberries

Juba tükk aega tagasi potsatas mu postkasti Bon Appétit ja ahvatles mind esimesel sirvimisel katsetama üht väga lihtsat jäätist, mida saab edukalt ilma jäätisemasinata valmistada. Itaallased nimetaksid selle retsepti järgi valmistatud maiust semifreddo‘ks, mis tähendab tõlkes poolkülma ning millega võiks tähistada laial skaalal eri magustoite, mida osaliselt jahutatakse või külmutatakse, kookidest jäätiseni. Aga nimetagem seda lihtsalt ja koduselt marjajäätiseks või külmutatud marjamaiuseks. Katsetasin ühel hommikul käepärast olnud vaarikatega ja tulemus tundus olevat jagamist väärt, eriti kui manasin silme ette need Saaremaa kuhjaga täidetud maasikakausid ja teised Eestimaa suvises rütmis kulgevad kodud, aiamaal valitsev maasikauputus.

 

Isetehtud marjajäätis (ilma jäätisemasinata)
Allikas: Bon Appétit, mai 2015

6-8 maiustajale
Valmistamine: 30 min

Külmas: 5 h

380 g vaarikaid (või nt maasikaid), puhastatud (kui kasutad maasikad, lõigatud ka pooleks või veeranditeks)
65 ml suhkrut (kasutasin turbinado toorsuhkrut)
1 sl valge veini äädikat
400 ml vahukoort
näpuotsaga soola
135 ml magusat kondenspiima
100 ml Kreeka jogurtit (või maitsestamata jogurtit)

soovi korral serveerimiseks: röstitud musti seesamiseemneid

Keeda väikeses potis keskmisel kuumusel marju suhkruga, aeg-ajalt segades, kuni marjad on lagunenud ja suhkur sulanud, u 5-10 min. Lisa äädikas. Jäta jahtuma.

Vahusta koor soolaga keskmiselt kõvaks vahuks. Tõsta õrnalt sisse kondenspiim ja jogurt ning sega, kuni mass on täielikult segunenud. Nirista õrnalt sisse pool moosist, sega lusika või vispliga vaid veidi, nii et näeksid veel moositriipe. Lisa ülejäänud moos ja sega samamoodi vaid veidi, et moos jääks klompidena maiuse sisse.

Kalla kõik u 1 liitri suurusesse vormi ja külmuta, vähemalt 5h.
Soovitav tarbida 3 päeva jooksul. 

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*