Tassike elu topelt koorega »

Uus ja põhjalik veebipõhine toidufotokoolitus

Mulle on hästi meelde jäänud ühe blogilugeja kommentaar, kui  olin enda antud esimesed toidufotokoolitused paar aastat tagasi just selja taha jätnud. Ta kirjutas, et ma võiksin kunagi välja anda ka eestikeelse toidufotograafia raamatu. Eks veel ehedamalt mäletan ma seejuures iseenda mõtteid ja tundeid, kui neid ridu lugesin… Meelitatud, kahtlemata, aga… mina? Vaevalt. Tundub aga, et nagu kiuste on saatusel kombeks just sellised mõtted endale väljakutseteks võtta, sest täna saan jagada uudist oma uuest ja mahukast veebipõhisest toidufotokursusest!

food_photography_inviteKõik sai alguse mõned kuud tagasi, kui sain kirja Laurilt. Ta haldab Photopointi veebipõhiste fotokursuste lehte fotokursus.ee ja tema ettepanek oli teha sinna ka üks toidufotokoolitus. Võtsin endale kohe mõtlemisaega – idee oli loomulikult äge, aga kas ma suudan seda nii hästi ellu viia, kui ma tahaks? Kui  teha, siis juba korralikult.

Kibelesin sügelevate näppudega teemade kondikava koostama, et näha, kui palju mõtteid mul sel teemal endast välja kirjutada oleks ja milliseid teemasid ma üleüldse toidufotograafiast rääkides katta tahaks. Ja järjest rohkem hakkasin taipama, et see on üks jube kihvt väljakutse, sest just nende samade teemadega, olgu need siis tehnilised või töökorralduslikud, olengi ise ju erinevatel etappidel samuti maadelnud. Senistel 4-5 tunnistel koolitustel pole aga jõudnud ju kõigest rääkida. Kirjutades ja pildimaterjali-jooniseid kõrvale näideteks tuues saaksin kõik jutud vähemalt südamelt ära rääkida, veensin ennast. Ja hakkasingi materjali kokku kirjutama ja pildistama, kuniks mitu kuud hiljem, ongi kursus purki saanud (see kõlas nüüd muidugi oluliselt lihtsamalt, kui see tegelikult oli) ja Fotokursus.ee lehele üles saanud –  vaata Toidufotokoolituse tutvustust ja videot siit »

Varem läbiviidud koolitused tulid selle kursuse koostamisel kindlasti kasuks, kuigi mulle meeldiks mõelda, et kõnealune on nendest oluline edasiarendus, kuna ka aastad on vahepeal mööda läinud ja kogemusi juurde tulnud. Koolituses on loomulikult oma osa tehnikal, valgustamisel, kompositsioonil, samuti jagan nippe-nõuandeid stilistika ja rekvisiitide valimise tarbeks. Juures on veel aga palju uut, mida ma varem ei ole koolitustel käsitlenud. See osa puudutab just toidufotograafiat kui tööd või eriala – kes on toidufotograaf, mida see eriala endast kujutab ja mida see töö endas hõlmab? Tahtsin selle teema sisse tuua, sest kuigi toidufoto on viimastel aastatel järjest populaarsust kogunud ja päris palju antakse välja ka kokaraamatuid, haigutab selle teema ümber mõningane ebamäärane hall ala, seda nii kõrvaltvaataja, kliendi kui fotograafi enda vaatenurgast. Ja seda ma püüangi valgustada. Mida klientidelt küsida? Kuidas oma tööd hinnastada? Kuidas üks toidufotoprojekt üleüldse välja näeb, kaua aega võtab? Kuidas toidufotograafias alustada jpm.

See veebist ostetav ning loetav koolitus ei ole küll raamat, nagu see blogilugeja soovis, aga oma mahult võiks ta tegelikult  ka seda olla – tekstimahuks tuli lõpuks 66 tihedalt täidetud A4, lisaks üle 100 näite fotode ja jooniste näol. Nii et ma loodan, et kõik need, keda toidufotograafia huvitab ja kelleni ma ei ole koolitustega veel jõudnud, leiavad sellest kursusest endale just seda, mida nad parasjagu otsivad ning saavad edasi arenedes selle juurde ikka ja jälle tagasi tulla!

Kõikidele huvilistele saan jagada ka sooduskoodi, millega saab 5€ soodustust (kursuse täishind on 29.99€) – sooduskood foodphotowithmarju tuleb sisestada kursust soetades ostukorvi esimeses etapis soodustuse väljale!

Teie isuäratavaid toidufotosid, mõtteid ja tagasisidet ootama jäädes…

food_photography_collage1

Pikemalt saad tutvuda koolitusega fotokursus.ee lehelt, aga panen sisukorra ja lühitutvustuse ka siia üles.

Toidufotokoolitus – Fotokursus.ee »

See põhjalik kursus juhatab sind toidufoto maailma, andes konkreetseid ja praktilisi juhtnööre nii vajaliku tehnika, valgustamise, kompositsiooni, rekvisiitide kui ka järeltöötluse osas. Oluline osa on koolituses ka sellel, mis puudutab toidufotograafiat kui eriala või tööd. Mitmete kokaraamatute kaasautorina jagab Marju oma kogemusi ärilise poole pealt, õpetades kust kliente leida, kuidas nendega suhelda ning kuidas üldse asuda tegutsema toidufotograafina.

  1. Sissejuhatus
  2. Mis on toidufotograafia?
    1. Sissejuhatus
    2. Miks on toidufotod nii populaarsed?
    3. Toidufotograafia kui elukutse
    4. Enamat kui pildistamine
  3. Millist varustust toidufotograaf vajab?
    1. Sissejuhatus
    2. Kaamerad
    3. Objektiivid
    4. Statiiv ja statiivipea
    5. Distantspäästikuga või ilma?
    6. Reflektor, hajutid jm
    7. Mälukaardid
    8. Järeltöötluse tarkvara
  4. Kaamera ja selle sätted
    1. Sissejuhatus
    2. Failiformaat. RAW või JPG
    3. Värvustasakaal
    4. Pildistamisrežiimid
    5. Ava ja teravusulatus toidufotograafias
    6. Säriaeg ja liikumine toidufotograafias
    7. ISO ehk tundlikkus ja selle kasutamine
    8. Pildistamine kaamerast otse arvutisse
  5. Valgus ja võtteplats
    1. Sissejuhatus
    2. Valgus ja selle kvaliteet
    3. Valguse suund
    4. Valguse hajutamine ja peegeldamine
  6. Kompositsioon ja kadreering
    1. Sissejuhatus
    2. Kadreering
    3. Kolmandikureegel ja kolmnurk
    4. Fookus ja teravusulatus
    5. Võttenurgad
    6. Mängi värvidega
    7. Meelespea
  7. Rekvisiidid
    1. Sissejuhatus
    2. Oma kollektsioon ja laenutamine
    3. Nõude leidmine ja valimine
    4. Taustad
    5. Kangad
    6. Keskkond kui rekvisiit
    7. Meelespea
  8. Toidu stiliseerimine
    1. Sissejuhatus
    2. Kõik algab toorainest
    3. Töövahendid
    4. Nippe
    5. Toiduainete säilitamine
    6. Kes ma täna olen?
  9.  Suhtlus kliendiga ja hinnastamine
    1. Sissejuhatus
    2. 9 küsimust, mida kliendilt küsida
    3. Hinnastamine ja ei ütlemine
  10. Töövoog projekti algusest järeltöötluseni
    1. Sissejuhatus
    2. Töövoo etapid
    3. Kui kaua tehakse ühte kokaraamatut?
  11. Töötlusest fotode üleandmiseni
    1. Sissejuhatus
    2. Failide importimine
    3. Fotode selekteerimine
    4. Järeltöötluse etapid
    5. Piltide salvestamine vastavalt otstarbele
    6. Võimalused failide üleandmiseks kliendile
  12. Nutitelefon ja toidufotod
    1. Sissejuhatus
    2. Nutitelefoniga tehtud toidufoto erinevused professionaalsest toidufotost
    3. Nutitelefon ja arenemisvõimalused professionaalses fotograafias
  13. Kuidas alustada toidufotograafina?Lõppsõna
    1. Sissejuhatus
    2. Kust leida kliente?
    3. Tee ennast nähtavaks
    4. Assisteerimine
    5. Analüüsi teiste fotosid ja harjuta
  14. Lõppsõna

food_photography_collage4

  • Jana

    sa ole suurepäranes, sellise mahuka ja põhjaliku tööga oled hakkama saanud! VastaTühista

  • Super töö! Aitäh.VastaTühista

  • Gerli

    Wow, midagi sellist eesti keeles ma ootasingi. Sa tõid mu motivatsiooni tagasi :)VastaTühista

  • Tiina

    Kursus “kotis” ja minu meelest ka superluks töö!VastaTühista

    • Nii suur aitäh teile, Jana, Kaare, Gerli ja Tiina! Puhas rõõm on neid ridu lugeda! :)VastaTühista

  • Mariell

    Ühele noorele fotograafile oli see tõsiselt põnev lugemine! Mitte, et oleksin tohutult uut informatsiooni omandanud, vaid pigem selge ja detailse pildi loomine ühe toidufotograafi elust.

    Isiklikult olen just sellises faasis, kus soovin leida oma kõige lemmikumat fotograafiaharu, et sellele pühenduda. Nagu olen aru saanud, pole assistendiks saamine mitte just kõige kergm, kuid niisama oodates ei juhtu samuti mitte midagi. Seetõttu üritan järele proovida ning kogeda nii palju fotograafiaga seounduvat kui võimalik. Sellised koolitused, olgu siis online või live, on igati suured abimehed jõudmaks lähemale eesmärkidele ning mõistma, mis suunas liigun.

    Marju fotosid nägin esmakordselt aasta tagasi Instagramis ning sellest ajast saati olen “Tassikese” tegemistel pilku peal hoidnud. Olen väga uhke sellise eestlase üle, kes positiivselt elule vastu läheb ning oskab oma tööd nauditavaks muuta ning sellest mõnu tunda. Hea meel näha, et oled San Fransisco kanti jõudnud – õige koht ühele toidugurmaanile!

    Kursusest veel nii palju, et tegu on tõesti põhjaliku, kuid samas väga arusaadavalt kirjutatud materjaliga. Autor teab, millest räägib! Väga meeldis, et oli välja toodud igasugu nippe ja trikke, et soovitud tulemused käepäraste vahenditega saavutada. Olen ise samuti loomuliku valguse austaja ning seega sain paar päris toredat nõuannet. Ainuke asi, et vahepeal korra mõtlesin, et miks pildiinfos shutter speed märkimata jäi. Samas, kõik muud andmed olid antud, seega täiesti tühine pisiasi. Kursuse läbitöötamisele kulus üpriski palju aega, kuna tekkis palju uusi mõtteid, mille kohta edasi uurisin, guugeldasin. Üks küsimus jäi aga õhku või endal midagi lugemata – kas kasutad ka mõningaid filtreid? (nt ND, Polarizing)

    Tore, et otsustasid selle kursuse kokku panna!VastaTühista

  • Aitäh sulle Mariell nii põhjaliku kokkuvõtte eest! Filtritest oli koolituses ka veidi juttu, kuigi põhilised on minu kotis UV- ja polarisatsioonifiltrid. Toidu puhul muid ei kasuta.

    Loodan, et see koolitus andis sinu hetke teeristile mingi uue mõõte juurde ja jään huviga ootama-jälgima, mis su edasised otsused teekonna valimisel on! Veelkord suur tänu sulle nii kiire reageerimise, huvi ja mõtete ees, see kõik kokku on väga soojendav teadmine! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*