Tassike elu topelt koorega »

Isetehtud Reese’s ehk komm maapähklivõiga

Reese’s peanut butter cups – kohalik ülipopulaarne maius, mis sisuliselt koosneb vaid 2 koostisosast – šokolaadist ja maapähklivõist. Maapähkel. Tema nime järgi võiks arvata, et tegu on millegi Kreeka pähkli või mandli sarnasega, mis kasvab puu otsas ja millel on tugev kest. Tegelikkus on aga palju üllatavam. Kuuludes kaunviljaliste hulka sarnaneb ta rohkem hoopis hernele ja oale. Samas erineb ta oluliselt ka nendest kahest, sest kasvatab oma kaunad hoopis maa all, just nagu ta nime esimene pool vihjabki.

Homemade peanut butter cup

Sellest eksitava nimega toorainest on läbi aegade tehtud väga palju tooteid – enamasti küll söödavaid, aga nende seas ka nt värvi, millega maju üle võõbata. Üks toode, mis selle toorainega tänapäeval aga kindlasti esmalt seostub, on maapähklivõi. Ja pole ka ime, sest kui ühest konkreetsest tootest on välja arenenud suisa haigus – arahhibutürofoobia ehk hirm pähklivõi suulakke kleepumise ees -, peab ju olema tegu üsna laialt levinud kraamiga!

Neid komme on äärmiselt lihtne teha ja kui valida kvaliteetsed toorained, saab kõrvale põigata ka nendest E-ainetest (nt TBHQ ehk E319), mis tavaliselt selle kommiga poest ostes kaasas tulevad.

 

Isetehtud Reese’s ehk maapähklivõi kommid
u 20 kommi

150 g tumedat šokolaadi
u 10 kuhjaga tl maapähklivõid (võib kasutada nii peenema kui koredama tekstuuriga variante, soolast kui mahedat)

paberist või fooliumist kommivorme

Sulata vesivannil šokolaad (selleks pane väike pott  veega keema ja aseta potile sellest veidi suurem kuumakindel kauss, jälgi, et kauss ei oleks põhjapidi vees). Samal ajal laota kommivormid mõnele alusele, vaagnale või suuremale taldrikule valmis.

Kui šokolaad on sulanud, nirista iga vormi põhja u 1/2 teelusikat sulašokolaadi, vajadusel aja see lusikaotsaga vormi põhja peal veidi laiali, et vormi põhi oleks üleni õhukese kihiga kaetud. Pista vormid koos alusega u 3-4 minutiks sügavkülma. 

Kui kommide põhjad on tahenenud, tõsta igasse vormi u 1/2 tl maapähklivõid. Silu lusikaseljaga ühtlaseks, aga jälgi, et pähklivõi ei puutuks vormi äärtega kokku. 

Nüüd nirista igasse vormi veel u 1 tl sulašokolaadi, jälgi et komm saaks üleni šokolaadiga kaetud. Pista kommid külma tahenema. Kui kommid on tahenenud võid need kergesti eemaldada paberitest või serveeridagi neid koos paberiga.

_DSC3836

Kindlasti ei jää märkamata, et olen blogi väljanägemist uuendanud! Loodan, et sellisel kujul on blogi lugemine-vaatamine mõnusam ja esimene pilk annab ka ülevaatlikuma mulje. Nokitsemist ja nuputamist veel jagub (nt kuidas kuvada postituste rubriigid nii, et ka teistele teemadele lisaks retseptidele ligi saaks ja et retsepte leiaks ka kategooriate järgi), aga suurem osa on siiski valmis. Ja mul on selle üle eriti hea meel, sest tunnen, et nüüd on see paik jälle rohkem minu nägu. Esmamuljeid on loomulikult teretulnud ja kui kuskil esineb mõni viga, siis olen selle teavitamise eest väga tänulik! :)

  • Pildid väga meeldivad! Ja uus kujundus kah ;) :)VastaTühista

  • Kasutan isegi sama põhimõttega lahendust kujunduses – on minu arust mõnusalt ülevaatlik ja inimesed ju tihti valivad retsepte väljanägemise järgi. Sinul on veel lisaks nii ilusad pildid, et tahaks kohe kõike ära süüa..
    Need kommid on loomulikult kurjast, sest on nõnda sõltuvusttekitavad.. Ise olen kommidesse lisanud ka Digestive küpsiseid, et muuta tekstuuri natuke :)VastaTühista

  • Mari-Liis

    Ei ole võimalik, et maailma parimad kommid nii lihtsalt käivad :D

    Kas jääb nagu “päris”? Mulle alati tundus, et poekommide täidises on maapähklivõi millegagi segatud, selline… saiasem konsistents. Või siis küpsisetaignasem.

    KINDLASTI proovin järgi.VastaTühista

    • Poekommidel on kindlasti veel lisasid sees, kuna need peavad ju hästi säilima jne. Osasid asju nendest ei tahaks kindlasti vabatahtlikult süüa. Aga isetehtud retseptides olen näinud lisaks veel kookosõli, kuigi see vist küll seda konsistentsi ei anna, mida silmas pead :) Pähklivõid on väga erinevad, nii teralisemad kui ühtlasema tekstuuriga, nii et soovitan leida see meelepärane ja sellest siis komme ka valmistada. Liskas on poeomadel enamasti kasutatud piimašokolaadi, millega võib neid ju ka vabalt kodus teha. Ma olen lihtsalt mõruda fänn :)VastaTühista

  • Mari-Liis

    Proovitud!

    Ma kohe ei valda seda ühe retsepti järgi tegemise kunsti, ikka miksin lõpuks mitu tükki kokku.
    Täidisesse läks lisaks veidi toasooja võid ja tuhksuhkrut ja saumiksriga vedelamaks töödeldud.

    Ja nagu tavaliselt ei viitsi koguseid jälgida. Nüüd tean, et 300g mõrudat šoksi annab umbes 60 väikest kommi. Ja et 60 kommi täidiseks ei ole vaja tervet maapähklivõi purki. Kaks kolmandikku täidisest ootab nüüd koogipõhjaks või küpsisteks saamist :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*