Tassike elu topelt koorega »

Turujutt ning apelsinisalat Kreeka pähklite ja kitsejuustuga

Pühapäev on turupäev! Oleme ennast mõnusalt sisse seadnud meie uues kodus, mis asub Redwood Citys, Bay Areas, umbes 45 minutilise (rongi)sõidu kaugusel San Franciscost. Kui kevadel siinkandis olles külastasime palju just SFi turgusid, siis nüüd on meil traditsiooniks saanud pühapäevane käik meie naaberlinna Menlo Parki turule. See on teiste Bay Area linnakeste turgude kõrval üsna väike (u 15-20 telki). Võrduseks võin tuua näiteks Mountain View turu (novembris siia tulles elasime ajutiselt ka Mountain Views), mis on Bay Area suurim – seal on 3-4 korda rohkem telke kui Menlo Parki omas, ostjaid aga veelgi rohkem.

Niisiis olen sel korral siin rohkem keskendunud kohalikele turgudele. Olen juba harjunud meie enda kodu lähedal asuva pisikese turuga, kus kõik pakutav kaup on organic. Viiendat nädalat jutti seda külastades on juba selgelt välja kujunenud, millise farmeri käest saab imeilusat spinatit, kellelt magusaid ja mahlaseid Cara Cara apelsine, kellelt värkseid rooskapsakesi ja kui piisavalt vara lähed, ka häid koduseid mune!

Menlo Park Farmers

Siin olles, igal pühapäeval turgu külastades ja suuresti sealt koju tassitud kraamist ka järgmise turupäevani toitudes olen tõeliselt aru saanud ja omal nahal kogenud, mida tähendab hea ja kvaliteetne tooraine. See on natukene nagu isegi paradiis – liiga hea, et olla tõsi! Praegu müüakse palju tsitruselisi (alustades sidrunitest ja eri sorti apelsinidest kuni erinevate pomelite, mandariinisortide ja väga eriliste laimideni), avokaadosid, hurmaasid, granaatõunurooskapsaid ja teisi kapsalisi, rediseid, sellerit

Neil on siin sellised taimed, mille kohta nad ise ütlevad cooking greens ehk toitudes kasutatavad (enamasti) rohelised taimed, mis on tavaliselt suurelehelised, tugevamad ja nahkjamad ehk mis vajavad söömiseks suuremat (kuum)töötlust – nt lehtpeet ja loomulikult lehtkapsas ehk kale (ka collard greens)! Lehtkapsast on neil siin alati saada vähemalt 5-6 eri sordis – roheline, punane, nahkjam dinosauruse sort, tammelehe sarnane sort, kapsalehele sarnane sort, kähar sort jne.  See on asi, mille nimel tullakse varakult turule. Olen sellest aru saanud nõnda, et selleks ajaks, kui mina turule jõuan, on sellest enamasti alles vaid viimased räbalad. Kui ma sel pühapäeval erakordselt varakult oma salatimüüja järjekorras seisin, tuli sinna üks vanem härrasmees ja küsis müüjalt: “Kas teil kale‘i ka on?” Naine vastas, et on. Mees seepeale rõõmsalt kilekotti müüja poole sirutades: “Ma võtan suure kotitäie, ainult näidake, milline see on!”

Lehtkapsas on siin vaieldamatult kõige populaarsem superfood – sellest tehakse smuutisid ja toidupoodides müüakse vähemalt 5 erinevat lehtkapsasalatit, lehtkapsakrõpsudest ma üldse ei räägigi. Minu teada peaks lehtkapsa kasvatamine Eestis oleme väga lihtne, aga mäletan, et lehtkapsa seemnete hankimine seda polnud. Nii jäigi endal eelmisel hooajal proovimata. Nüüd aga saatsin juba varakult emale ja ämmale seemned sahvrisse valmis ja loodan suvel oma silmaga näha, mis neist selleks ajaks saanud on.

Aga aiamaalt turule tagasi… Ja siis on neil praegu muidugi erinevaid salatilisi. Ühed müüvad juba varrerootsu või pea küljest lahtirebituna, aga mina eelistan neid, mida müüakse veel pea või põõsana. Sel korral tahtsingi jagada üht lihtsat salatiretsepti, mis kasutab siinseid lihtsalt imelisi salatilisi ja praegu igati võidutsevaid apelsine!

Frisée salad

Puntarelle

Chard

Wild mountain spinach

Cara cara navel oranges

Seda salatit olen viimase kuu aja jooksul korduvalt ja korduvalt teinud – nii iseseisva roana kui salatina hommikuste munade või õhtuse prae kõrvale. See sündis lihtsalt, pannes kokku praegused hooajalised headused – turult saadud imelise kvaliteediga salatid ja mõrkjad endiiviad (nende eri sortide kohta joonis-pilti näed selles postituses, selles salatis kasutan alati radicchio‘t ja friseesalatit ehk käharat enviiviasigurit). Apelsinihooaeg on just praegu täies hoos, mis tähendab, et just nüüd on nad kõige mahlasemad ja magusamad! Kreeka pähklid annavad salatile mõnusa tummise maitse ja närimist ning kitsejuust sulab veidi kastmega ühte ja annab juurde kreemisust. Vahel kui tuju on ja tahan salatist suurema roa teha, panen salatisse ka ühe küpse avokaado viilud, mis lisavad veelgi kreemisust. Aga salat on ilma avokaadotagi väga hea!

Orange salad with walnuts and goat cheese

Nagu öeldud, teeb sellest salatist selle salati parim värske tooraine. Niisiis peaks sellesse retsepti ka loominguliselt lähenema – valides poest-turult tooraineid, mis tõeliselt head ja värsked välja näevad. Üks põhimõte on aga kindel – salatilisi valin alati vähemalt 2 või 3 eri tüüpi – ühed krõmpsud ja mahedamaitselisemad (nt little gem või Rooma salat), teised mõrkjamad (nt friseesalat ja/või radicchio, mis on tavaliselt ka krõmsumate killast) ja kui tuju, lisan ka midagi vürtsikamat nagu rukola.

 

Lihtne apelsinisalat Kreeka pähklite ja kitsejuustuga
2-le

2 apelsini* (soovitan kasutada veriapelsine ja/või Cara Cara apelsine, aga sobivad loomulikult ka Navel** apelsinid)
suur peotäis värsket krõmpsu mahedamaitselist salatit (nt Little Gem)
peotäis erinevaid endiiviaid (mina kasutan friseesalatit ja radicchio’t – need on mõlemad mõrkja maitsega)
peotäis spinatit
1 küps avokaado (soovi korral)
väike peotäis pehmet kitsejuustu
peotäis Kreeka pähkleid
hästi väike suts extra virgin oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

 

1) Rebi pestud ja kuivatatud salatid suupärasteks tükkideks ja pane kaussi.
2) Koori apelsinid, väiksemad viiluta ratasteks, suuremate apelsinide rattad võid poolitada.
3) Nirista peale hästi väike suts oliiviõli, maitsesta kergelt soola ja pipraga ja sega kätega kergelt läbi (nii saab salat apelsinimahla, õli ja maitseainetega kokku).
4) Puista peale Kreeka pähklid, murenda näppude vahel kitsejuust. Kui kasutad avokaadot, poolita see ja lõika avokaado koore sees viiludeks, nii et koor jääb terveks. Seejärel võta viilud lusika või noa abil koorest välja. Sega salat kergelt läbi ja asu kohe sööma!

 

* Kui ostad poest rohkem apelsine (või teisi tsitruselisi), kui paari päevaga ära jõuad süüa, säilita neid lahtiselt külmkapiriiulil (kilekotis lähevad need kiiresti hallitama). Kuna tsitruselised ei järelvalmi köögiriiulil, siis säilvad nad külmkapis lihtsalt kauem.

** Isegi kui poes ei ole apelsinisorti kirjas, tunneb Navel apelsini ära selle järgi, et tal on varre vastasküljel naba moodi auk, nagu ka tema nimi viitab (ingl k navel – naba).  Cara Cara apelsinid on samuti Navel apelsinid, aga nende viljaliha on roosakam (neid kutsutakse ka punasteks Navel apelsinideks). Apelsine ostes pea meeles, et mida värvilisem ja sügavama tooniga on selle sisu, seda rohkem kasulikke toitaineid see sisaldab! Veriapelsinid, mille hooaeg on u jaanuarist aprillini, on seega väga hea valik! Vaata kõiki sorte kõrvuti siit.

  • Katz

    Tsau Mamm. Tänan, et panid hommikul kell 10 kõik mu süljenäärmed nii tööle, et tunne on nagu lõuna oleks vähemalt kolme päeva kaugusel :) Ma tahaks ka seda värsket krami saada! Katsetan siin erinevate salatitega ja eks ma everyme’s sheerin Sulle kuidas see välja tuli :) Kas sa muidu tead, kas Eestis kusagil seda punastapelsini müüakse üldse? Meil on ju tavaline oranz ja siis järgmine, mis on punasem, on juba greip :DVastaTühista

    • Tsau, Katz! Kõige pealt – anna andeks! :) Aga veriapelsine müüakse Eestis kindlasti ka! Nendeks peab ainult hooaeg olema ja see aeg hakkabki umbes täpselt praegu. Meilgi siin on neid veel vähe (mis tähendab, et hooaeg on alles algamas), aga kuni aprilli keskpaigani peaks neid rohkem liikuma ja jaguma. Nii et hoia silmad lahti! Cara Cara apelsine võib ka täitsa olla, ma pole eriti kindel, kuidas Eesti poodides neid nimetatud on, aga vaata järgi! Cara Cara tegelikult näebki sellise roosaka greibi moodi sisuga välja, aga kui maitsed, saad aru, et hoopis teine asi ;)

      Jään su katsetustest jäädvustusi ootama!VastaTühista

  • Anneli

    Vahelduseks võiksite minna Sunnyvale’i, seal laupäeviti Farmer’s Market.
    Leiate eest tänava, kus kõik müüjad ilusti reas.
    Lahe koht paljude väikeste raamatupoodide ja söögikohtadega.
    S Murphy Ave, Sunnyvale’i Macy’s kõrval.VastaTühista

    • Suur aitäh soovituse eest, Anneli! Sunnyvale’s olen siiani vaid korra käinud, aga turule pole veel seal jõudnud. Raamatupoed on mu teised suured lemmikud, söögikohtadest rääkimata! Nii et müüdud, lähen käin sel laupäeval juba ära! Aitäh veel kord :)VastaTühista

  • KK

    Oh, RSis on meie peakontor (ümmargused tünnid:)) ja ma olen sellest alati nii ilusaid fotosid näinud. Ise pole kunagi sinna sattunud. Jutt värskest ja mõnusast toorainest toob suvetunde peale.VastaTühista

  • KK

    Vabandust, RCis ikka :)VastaTühista

  • […] hetkest hakkas kõik paremini minema. võtsin ju tallinnast kaasa ka oma ihukoka, kes meisterdas tassikesest inspireeritud sünnipäevasalati ja sinna kõrvale parti, meelelahutuseks oli menüüs veel vein ja meie viimase aja lemmikmäng, […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*