Tassike elu topelt koorega »

10 videot toidust, mis mind ikka ja jälle inspireerivad

Selle postituse mõte on mu peas olnud juba pikka aega. Seda eelkõige selle sisu poolest, mis on väga kaasahaarav, liigutav, inspireeriv… ja ma lihtsalt tahaks saadud tunnet ja teadmist kogu maailmaga jagada. Aga nüüd, mil see mu peast välja, konkreetsele kujule sai, sobib see praegusesse aega aastasse hästi oma vormiltki. See ülevaatlik nimekiri koosneb 10 videost, mis ma olen viimastel aastatel enda jaoks avastanud ning millest tarkust, innustust ja inspiratsiooni ammutanud. Tahtsin need kõik ühte kohta kokku koguda. Ja siin nad nüüd on, ootavad seedimist. Need videod on toidust, söömisest, toitumisest täna ja varasematel aegadel, toidu kasvatamisest, selle valmistamisest, sellest, mis on toidu sees ja sellest, kuidas see, mida me endale suhu pistame, meid, elavaid organisme, mõjutab. Ja veidike on siin juttu isegi toidufotograafiast. Aga eelkõige on siin tegu valikuga lugudest, mis ma olen endale sinna kuskile ajusagarasse salvestanud ja mis mind täna jätkuvalt inspireerivad.

Nii et võib vist öelda, et see on minu selle aastane väike jõulukink teile, kes te jätkuvalt mu blogisse aeg-ajalt sisse astute! Loodan, et naudite sama palju kui mina! Tõenäoliselt leiate siit vanu tuttavaid, mida uuesti vaadata ja mille tarkusi meelde tuletada. Aga loodetavasti ka uusi lemmikuid ja mõtteid, mida endaga peagi algavasse uude aastasse kaasa võtta! :)

Maitsvaid ja meeleolukaid jõule ning rahulikku pühadeaega! ♥

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1. Mark Bittman: What’s wrong with what we eat

Food writer ja kolumnist Mark Bittman räägib sellest, mis on meie toidulaual täna valesti (liiga palju liha, liiga vähe taimset toitu, liiga palju kiirtoitu ja liiga vähe kokkamist) ning kuidas see meid kõiki siin planeedil mõjutab ja ohustab.

2. Michael Pollan: “In defense of food”

Ligi tunnipikkune loeng, mis on peetud Google’is üritustesarja Authors@Google raames ning mis tutvustab Pollani üht raamatut “In defense of food. A eater’s manifesto” (2008).

3. Michael Pollan: “Cooked: A natural history of transformation”

Samuti ligi tunnipikkune loeng, mis on ka sarnaselt eelmisele tema videole peetud Google’is üritustesarja Authors@Google raames, kuid see loeng on väga värske (veidi üle kuu tagasi peetud) ning tutvustab Pollani uut raamatut – “Cooked: A natural history of transormation” (2013).

4. Marla Spivak: Why bees are dissappearing

Marla Spivak on uurinud mesilasi väga pikka aega. Ta jutustab väga inspireeriva loo mesilastest ja sellest, kuidas nende kogukond toimib. Vastatakse ka paljusid painavale küsimustele, miks ja kuidas on maailm on jõudnud seisundisse, kus mesilased hakanud massiliselt surema.

5. Jamie Oliver: Teach Every Child About Food

Emotsionaalne kõne Jamie Oliverilt, kelle eesmärk on, et iga laps teaks, kust toit tuleb, kuidas see kasvab, kuidas toorained välja näevad ja mida nendest eelistada ja mida mitte. Suurettevõtted ja toiduainetööstus teevad selle aga järjest raskemaks. See on tema üleskutse, et lapsi ja täiskasvanuid haritaks ka toidu teemadel.

6. Ann Cooper, a lunch lady: What’s wrong with school lunches

Ehe näide oma tööd hingega tegevast n-ö söögitädist, kes räägib, millised toidud olid nende koolis varem tavalised (USA seaduste poolt lubatud koolitoit), mis on selles süsteemis valesti ja kuidas nende koolis on suudetud vastu voolu ujuda.

7. Dan Barber: How I fell in love with a fish

Ühe koka lugu armastusest kala vastu. Mure sellest, kuidas kala endiselt toidulaudadel hoida ja üks väga eesrindlik praktika Hispaaniast, kus kalakasvatus eksisteerib ühiselt hingates koos loodusega, nii et mõlemad võidavad.

8. Dan Barber: A foie gras parable

Sama kokk, kes eelmises videos rääkis armastusloo kala vastu, räägib nüüd loo armastatud foie gras‘st. Ta jutustab muinasjutuliku loo mehest, kes leidis viisi kasvatada hanesid loodusega kooskõlas.

9. Nathan Myhrvold: Cooking as never seen before

Väga põnev ja tõenäoliselt ainulaadne projekt, kus kasutatakse toidufotograafiat nii ekstreemses vormis, kui siin. Ühe kokaraamatu tegemisse on lisaks ägedale toidufotograafiale põimitud ka teadust ja ajalugu, püüdes nii kokkamist inimestele huvitavamaks teha.

10. Birke Baehr: What’s wrong with our food system

Lõpetuseks lühike kõne 11-aastaselt poisilt, kes võtab väga lihtsate näidetega kokku selle, mis on meie toitumissüsteemis praegu valesti. Ja pakub välja, mida igaüks saab järgmine kord toidupoodi minnes paremini teha!

Ja loomulikult on igasugused täiendused nendele lugudele siin oodatud! :)

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*