Tassike elu topelt koorega »

Kukeseenepasteet väikese puravikuga Hapukurgifestivalil

D-kokaraamatu kohvik Hapukurgifestivalil Pärnumaal

D-kokaraamatu kohvik Hapukurgifestivalil Pärnumaal

Oli neljapäeva hommik ja olin just kuulnud raadios Savisaart ette lugemas uhket nimekirja, mis kõik 20. augustil Tallinnas pidustuste raames toimumas on. Olin vaevalt jõudnud mõelda, et minulgi on see päev ju sisustamata, kui helises telefon ja toru teiselt poolt kõlas kutse väikestviisi kohvikut pidama tulla. No ja kuna olen terve suve ja kevade sellistest blogijate ühisettevõtmistest eemal olnud, siis võtsin kutse heal meelel vastu ja lõpetasingi selle nädala teisipäeval Tahkurannas, Pärnumaal, kus peeti 4. aastat Hapukurgifestivali.

Mind kaasati D-kokaraamatu väiksesse kohvikusse suupisteid pakkuma. Minuga koos pidasid kohvikut Piret Hanson (heeringamarja amps), Ülle Jukk (soolakalavõileib) ja Liisi Laanemäe (kihiline peedi-juustusalat) – kusjuures kõikide ampsude retseptid leiab lähipäevil ka D-kokaraamatust.

Hapukurgifestival on pühendatud KKK-le ehk Kurgile, Kalale ja Käsitööle ja seda kõike seal ka pakuti. Lisaks aga veel koduveini ja -õlut, suitsuliha, käsitsi valmistatud jäätist, igat sorti hoidiseid jne. Koduveinivalikust jäi silma huvitav kooslus – kõrvitsa-sidruni koduvein. Selle toorainega ei tohiks küll probleeme tulla! :)

D-kokaraamatu kohvik Hapukurgifestivalil Pärnumaal

D-kokaraamatu kohvik Hapukurgifestivalil Pärnumaal

Kohal oli ka Rootsi toidusaate meeskond, kes tegi seal pilootsaadet Eestis tehtavatest kõiksugu hapendatud toitudest. Kas ja millal see ka Rootsi teleekraanile jõuab, seda näitab aeg.

Mina pakkusin suupistet kukeseenepasteedi ja värske soolakurgiga. Pasteet sisaldas tsipake ka puravikke, mis andsid kukeseenele täiendavat tummist seenemekki. Kusjuures kuivatatud puravikud sain ma Lõuna-Eestis pildistamas käies kohalikult perelt, kurtes, et Pärnu toidupoes ei olnud müüjad nendest kuulnudki. Minu õnn, sest neil oli roheline padjapüür neid pooleldi täis!

Kukeseente järele ei pidanud samuti turule minema, need õnnestus korjata sealt samast metsast, paar sammu peatuspaigast eemalt. Kui oleks rohkem aega olnud, oleks olnud võimalik ka ohtralt pohli ja viimaseid, neid näpuotsasuuruseks paisunud mustikaid kaasa noppida. Aga sel korral haukasin neid niisama väikeste peotäitega koriluse vahepeale.

D-kokaraamatu kohvik Hapukurgifestivalil Pärnumaal

Seenepasteedi retsept, mis mulle ühes kokaraamatus silma jäi, ahvatles esmalt oma lihtsusega (seened tuleb paari lisandiga praadida, jahutada ja veel mõne lisandiga lihtsalt ühtlaseks massiks suristada). Lisaks on see hea võimalus kukeseeni hoopis teisel kujul serveerida ja mekkida. Jäin katsetusega väga rahule ja loodan, et praegu veel kestval seenehooajal saab see teistelegi inspiratsiooniks.

chanterelle patePostituse fotode eest tänud Lauri Laanele!

Kukeseenepasteet väikese puravikuga
Retsept mugandatud raamatust “A Country Cook’s Kitchen”, autor Alison Walker, fotod Tara Fisher

u 50 suupistet
Ettevalmistamine: 15 min (+ seente leotamine 30 min)
Valmistamine: 15 min

10 g kuivatatud puravikke
30 g võid (soolata)
50 g sibulat (u 4 šalottsibulat või 1 tavaline), peeneks hakitud
400 g värskeid kukeseeni, tükeldatud
1/2 tl soola
1 tl värskeid tüümianilehti
2 sl mascarpone‘t
paar tilka Tabasco kastet
2 tl värskelt pressitud sidrunimahla
Serveerimiseks küpsiseid, mascarpone’t ja värkset soolakurki.

1. Lase väikses potis 100 ml vett keema, võta tulelt, lisa kuivatatud puravikud ja leota seeni vähemalt 30 minutit.

2. Kuumuta suur pann, sulata või ja kuumuta sibulat, kuni see on pehme (u 5 min). Tõsta kuumust ja lisa väiksemaks tükeldatud kukeseened. Sega seeni pidevalt, kuni need hakkavad vedelikku välja andma. Lisa puravikud ja leotusvesi, sool ja tüümian ning kuumuta, aeg-ajalt segades, kuni kogu vedelik on täielikult aurustunud ja mass üleni kuiv.

3. Jahuta seenemass täielikult maha. Seejärel töötle köögikombainis mascarpone, Tabasco ja sidrunimahlaga ühtlaseks teraliseks massiks. Maitse, vajadusel lisa soola, Tabascot või sidrunimahla.

4. Serveeri väikese (soolata) küpsise pealt, määri küpsisele väheke mascarpone‘t, veidi rohkem pasteeti ja kõige peale pane soolakurgi või soolase juustu (nt Forte) õhukesed viilud.

  • Mari

    Selle väikse poisi nägu ja ilme alt teisel fotol on lihtsalt priceless!
    Super hetke tabamine, mis tekitas minus nii palju mõtteid ja mälestusi ja emotsioone!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*