Tassike elu topelt koorega »

Kuidas tomateid meeldivalt hävitada?

Käes on üks mu lemmikaegadest aastas – kasvuhoone külastamise tippaeg. Kurgid ja tomatid. Viimased, need magusad, eri värvi ja kujuga headused valmivad seal justkui üleöö. Alguses näpsad päikesesoojasid kirsstomateid taime küljest mööda minnes niisama, kommi asemel. Ja siis ühel hetkel on eri variatsioonides tomatisalatitest, võileibadest ja muudest kiirmeetoditest juba küllastumus. Tahaks midagi küpsemat, sügavamat, tummisemat, huvitavamat…

Alles paar päeva tagasi korjasin kasvuhoonest kilo jagu hästi küpseid, mmmagusaid kirsstomateid ja mõtlesin, mida nendega teha? India(pärased) road on mulle alati meeldinud ja juba lihtsalt nende peale mõtlemine paneb mul süljenäärmed tööle. Vürtsikad, soojendavad, milliste mõnusate maitsekooslustega! Chicken tikka masala (kana tikka vürtsikas kastmes), mis pidavat olema muide brittide lemmikroog, on minu meelest just tomatihooajaks loodud retsept! Eriti kui sügis akna taga juba vaikselt ulub ja/või ladistab, on mõnus seda trianglit turvaliselt köögiaknast vaadata, head muusikat kuulata ja klaasikest veini ja kõiki neid oh-kui-häid aroome nautida…

tomatoes and cucumbers

Selle roa valmistamiseks kulub u 1,5 h, aga need minutid on seda igati väärt – tomatid saavad ühe maitsvaima kuju, elamine täitub imeliste aroomidega, seest läheb soojaks ja kõht lööb pärast mõnuga nurru.

 

Koorene tomatikarri kanaga ehk kana tikka masala (ingl k chicken tikka masala) (vt pilte roast siit)
Aarti Sequeira mugandatud retsept.
6-le

Marinaad kanalihale:
200 ml maitsestamata (koore)jogurtit
3 sl ingveri-küüslaugupastat (vt valmistamist altpoolt)
1 tl soola
1/2 tl värskelt jahvatatud musta pipart
500 g kondita ja nahata kanakintsuliha, suupärasteks tükkideks lõigatuna

Kaste:
2 tl oliiviõli
3 sl võid
ülejäänud, u 80 g ingveri-küüslaugupastat (vt valmistamist altpoolt)
1-2 tšillit, hakituna (kui soovid vürtsikamat tulemust, ära seemneid eemalda)
2 sl tomatipüreed
1 tl garam masala‘t (India maitseainesegu)
2 tl paprikapulbrit
8 keskmist hästi küpset tomatit (või väikseid magusaid kirsstomateid vms, arvesta lihtsalt, et kokku oleks u 1 kg tomateid), hakituna
1,5 tl soola
200 ml vett (sõltuvalt tomatite mahlasusest võib kuluda ka rohkem)
õli grillimiseks
125 ml koort (35%)
serveerimiseks hakitud koriandrit ja keedetud riisi

Ingveri-küüslaugupasta:
100 g küüslauku (u 2 küüslaugu pead), puhastatud ja väiksemaks lõigatuna
100 g ingverit (1 keskmine ingverijuurikas), kooritud ja väiksemateks tükkideks lõigatuna
3 sl õli

1. Ingveri-küüslaugupasta valmistamiseks purusta küüslauk ja ingver õliga ühtlaseks pastalaadseks massiks. Selleks võid kasutada mini-kombaini (tavaliselt saumikseriga kaasas), blendrit või saumikserit. Seda pastat võid valmistada suuremas koguses ja säilitada seda 2-3 nädalat suletuna külmkapis ning kasutada seda erinevate kastmete, pastade vms maitsestamisel.

2. Marinaadiks sega kokku jogurt, ingveri-küüslaugupasta, sool ja pipar. Sega sisse kintsulihatükid, jälgi, et liha oleks marinaadiga kaetud ja jäta vähemalt 30 minutiks toatemperatuurile marineeruma (kuigi mida kauem liha marinaadis on, seda parem – kui lased lihal pikemalt marineeruda, hoia kaussi marinaadi ja lihaga lihtsalt külmkapis).

3. Kastme jaoks kuumuta suur pann, lisa oliiviõli ja või. Kui või on sulanud, lisa ingveri-küüslaugupasta ja hakitud tšilli ning kuumuta paar minutit segades. Lisa tomatipasta ja kuumuta, kuni pasta muutub värvilt veidi tumedamaks, u 3 minutit. Lisa garam masala ja paprikapulber ning kuumuta veel u 1 minut, et nende maitsed avalduksid.

Lisa hakitud tomatid, sool ja vesi. Lase mass keema ja lase seejärel madalamal kuumusel podiseda, kuni kaste on muutunud paksemaks, 20-30 minutit. Sõltuvalt tomatite mahlasusest võib juhtuda, et pead vahepeal veidi vett juurde lisama. Nüüd on vahepeal hea koht, et riis keema panna!

Kui riis keema pandud, kuumuta grill või grillpann (kui kumbagi ei ole, toimi samamoodi tavalise suure panniga). Pintselda grill kergelt õliga, raputa kanalihatükkidelt liigne marinaad maha ja grilli kanalihatükke kõrgel kuumusel, kuni liha on väljastpoolt saanud tumedad triibud, u 2 minutit mõlemalt poolt. Kana ei peagi seestpoolt kohe grillil küpseks saama, kuna see küpseb kastmed veel edasi.

Kui kaste on paksenenud, vala see blendrisse, köögikombaini või kasuta püreestamiseks saumiksrit, töötle mass ühtlaseks. Vala kaste pannile tagasi ja lase korraks keema. Lisa kana ja alanda kuumust, lastes kanal kastmes u 10 minutit tasasel tulel podiseda. Võta pann tulelt, lisa koor ja sega läbi. Serveeri koriandri ja riisiga.

tomatoesTomatitelembusest, nende ajaloost ja kasvatamisest kirjutasin pikalt ka juba 2 a tagasi postituses Pühendatud tomatitele.

 

  • Ei suuda kuidagi artiklit lugeda, pildid on liiga uskumatult ilusad :9VastaTühista

  • Marju, ma keskendun ka fotodele :) Esmalt kiidan hirmsasti ja taevani ja siis uurin, et mis see väike roheline kirsstomat on?VastaTühista

    • Aitäh! :) Pille, tegemist on ühe triibulise soridga, küll aga ei ole ta loomulikus (küpses) olekus roheline. Kasutatud on lihtsalt üht maha kukkunud toorest tomatipunni värviskaala täiustamiseks! Kuigi pean ütlema, et olen isegi neid rohelisi sorte otsinud, aga taimena ei ole veel Eesti kaubandusest leidnud. Kui sul on, siis järgmisel aastal võtaks heal meelel! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*