Tassike elu topelt koorega »

Ära anda: 2 uhiuut kokaraamatut

Õnneks ei ole minu sõnumid Californiast vastuseta jäänud. Eelmisel nädalal laekus Eestist 2 kauaoodatud uudist – on ilmunud 2 uut kokaraamatut! Esimene neist Sandra Sentjurini maailma magustoituderaamat “Magustoitudega ümber maailma. Lihtsaid hõrgutisi 80 riigist” ja teine kaua tehtud kaunikene Tuuli Mathiseni “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni”.

Aga et raamatute väljaandmiseks on aastas peamiselt 2 nn head aega – sügisel enne jõulu ja kevadel enne suurt suve (jah, see on sellel aastal siiski plaanis!), võibki arvata, et teisi põnevaid raamatuid on samuti ilmunud ja ilmumas veelgi. Ühele neist olen juba üle poole aasta pealtvaatajana kaasa elanud – Ragne Värgi ja Andra Kalda äsja ilmunud mahukale raamatule “Retseptisahtel käsitöökapis” (loe Ragne postitust, kus kokaraamatu valmimise käigus figureerivad muuseas ka katkine objektiiv, haihtunud fotod, ehe maaelu jt). Ootan juba Eestisse naasmist, et seda lõpptulemust ka oma silmaga näha!

Nüüd aga uute kokaraamatute juurde, millega ka minul on midagi pistmist.

“Magustoitudega ümber maailma”
Autor: Sandra Sentjurin

Tegelikult ei olnud mul üldse plaanis Sandra raamatut teha. Aasta alguses, kui ma juba teadsin, et aprillist mai lõpuni mind Eestis ei ole, olin ühel hommikul lõpetanud just ajagraafiku kalendrisse maha joonistamise. Ees ootas 2,5 kuud väga tihedat tööd erinevate raamatu- ja ajakirjaprojektidega. Olin õnnelik, et tööd on nii tublisti ja projektid väga põnevad. Nüüd oli vaja need kõik enne aprilli ka reaalselt valmis saada, vastasel juhul – no California. Siis aga helises telefon (justkui teades, et mu äsja kirja pandud ajaplaanis olidki mõned päevad eesootavatel nädalatel veel vabad) ja sealt tuli ettepanek osaleda tantsijast maailmaränduri ja magusalembelise Sandra kokaraamatus. Mõtlesin hetke, kas ma ikka tulen kõikide projektidega läbi-segi ja paralleelselt toime, aga… kui ei proovi, siis ju ei tea! Ja proovilepanekud mulle iseenesest ju meeldivad. Raamatu mõte – magustoitudega ümbermaailmareisile – kõlas ka huvitavalt.

Magustoitudega ümber maailma

Ja enne kui ma arugi sain, arutasime juba raamatu kontseptsiooni üle. Valisime märksõnadeks värviline, puhas, rõõmus. Algusest peale sujus kõik nagu sulavõiga määritult, tõeline lust! Sandra kokkas vahepeal üsna hullumeelse tempoga (umbes nii, et mina ei jõudnud oma asjadega pärast pikka pildistamispäeva veel uksest välja astudagi, kui tema juba vahustas ja kloppis ja sõtkus, ikka järgmise pildistamispäevaku jaoks valmistudes).

Magustoitudega ümber maailma

Kogu selle projekti peale tagasi vaadates on täiesti uskumatu, kuidas kõik töötas nagu kellavärk – pildistamised, kokkamised ja ka kujundus. Selgus, et meil oli kujundaja Jan Garshnekiga põhimõtteliselt üsna sarnane kujundusidee vaimusilmas olemas ja enne kui ma lootagi jõudsin, oli raamat juba trükis. Tagantjärele tarkus ütleb, et inimesed on võimelised palju enamaks, kui nad ise arvavad!

Magustoitudega ümber maailma

Jah, ma tean, et ma kipun ennast kordama, aga jällegi avastasin endast väikese magusasõbra ja väga palju uusi mõnusaid maiuseid. Kes ei tea, millest maiustamist alustada, siis annan väiksed vihjed – minu TOP 3 raamatu magustoitudest:

1) Kanada Nanaimo ruudud (nendest vaimustudes blogisid juba siin)
2) Senegali maapähklijäätis karamelliste banaanidega (alloleval pildil)
3) Taani kreemjas riisipuding vaarikatega

Maapähklijäätis karamelliste banaanidega

Lugege kindlasti ka, mida kirjutab Sandra ise raamatu idee sünnist ja nendest 80 magustoiduretseptist üle maailma, mis ta nende kaante vahele kogus. Sandra pälvis muide Naistelehe toidublogide lemmikute valimisel oma blogiga parima uustulnuka tiitli, nii et kiigake see blogi kindlasti üle ja salvestage väärt retseptiideede jaoks ära. Tänud nõude eest lähevad Homeartile, Tuulile ja Sandra tuttavatele, kellelt neid lahkelt laenata saime! Aitäh teile veel kord!

“Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni”
Autor: Tuuli Mathisen

Nagu raamatu alapealkirigi ütleb, on selles raamatus kokkamisõpetusi leivast jäätiseni. Ja just nimelt õpetusi, sest tegemist ei ole puhtalt retseptiraamatu, vaid pigem käsiraamatuga, mis õpetab ja jagab nippe põhiretseptideks, julgustades seejuures ka omaloomingule! Tutvustuses seisab nii:

Põhjalik ja praktiline kokaraamat, kus hulgaliselt õpetusi ja retsepte erinevate toiduainete koduseks valmistamiseks. Iga hobikokk leiab sealt alusteadmisi ja juhendamist, et teha kodus leiba, juustu, kohupiima, erinevaid hoidiseid ja ka magusaid hõrgutisi. Raamatus on lisaks õpetused soolamise, marineerimise, suitsutamise ja hapendamise kohta.

Koduköögi kuldvara

Tuuli raamatuga ei olnud nii välk-ja-pauk lood. Selle raamatu idee oli tegelikult kirjastaja Tiina peas idanenud juba pikemat aega, enne kui möödunud sügisel see järjest konkreetsemat kuju võtma hakkas. Novembrist istusime osapooltega maha ja panime tööplaani paika. Tuuli raamatu puhul lõi mul kohe algusest peale silmad särama ja näpud sügelema väga põnev kujunduslik kontseptsioon – kui klassikaliselt on kokaraamatutel kujunduses tavaliselt 2 iseseisvat lehekülge – retseptilehekülg ja fotolehekülg, siis selle raamatu puhul on kujundus pigem ajakirjasarnane. On palju suuri üle 2 lk ja 1 lk fotosid, millele on sätitud tekst. See tegi pildistamise ja kogu planeerimise põnevakas, sest sai kasutada igsuguseid Tuuli varakambris leiduvat ägedat muud kraami. Samas pidin ma juba pildistades teadma peatüki sisulist mahtu ja püüdma sellega ka pildikeeles arvestada. Mõned näited, kuidas see raamatus välja näeb:

Koduköögi kuldvara

Koduköögi kuldvara

Koduköögi kuldvara

Koduköögi kuldvara

Jällegi pean olema tänulik, et mulle sattus nii tore autor nagu Tuuli, kellega koostöö sujus super hästi. Kuna Tuulil on ju ka toidublogi ja ta teeb samuti kaastööd ajakirjadele, pildistades ise oma toite-jooke, ei olnud paljudes kohtades sõnu vajagi. Kui minul said mõne võtte puhul näiteks nõude osas ideed otsa, tuli Tuuli oma varanduse (kastid täis igasuguseid nõusid ja köögitarvikuid) juurest, näpus täpselt see õige kopsik või muu vidin. Nii et suur aitäh sulle, Tuuli, oma ideede ja ka (käe)modelliks olemise eest! Ja tänud ka su teistele pereliikmetele, kelle rutiini ma järjepidevalt nädalast nädalasse, kuust kuusse projektiga “köök-stuudio-varakamber keset elutuba” rikkusin! Palun vabandust, Tuust, kõikide nende õuekupatamiste eest ja aitäh, Breti, et sa seda suitsusinki sealt meetri kauguselt siiski ainult piidelda otsustasid!

Loe raamatu valmimise kohta ka Tuuli blogist!

Koduköögi kuldvara

Mõlemad kokaraamatud on raamatupoodides saadavad ja ma väga-väga loodan, et leidub kokkamishuvilisi, kes nendest ka reaalselt kasu ja inspiratsiooni saavad! Kes aga loodab rohkem oma õnneliku käe kui paksu rahakoti peale, jätku siia kommentaar selle kohta, millise kokaraamatu autor tahaksid sa ise olla? 2 raamatut leiavad endale uue koduköögi juba nädala pärast teisipäeval! :)

***

Raamatuloos naeratas Kristile, kes saab endale Sandra Sentjurini magustoiduraamatu “Magustoitudega ümber maailma”! Tuuli Mathiseni raamat “Koduköögi kuldvara” kolib nüüd aga Kertu raamaturiiulisse! Palju õnne teile ja jaksu kokkamiseks! Võtan teilega meilitsi ühendust. Ja suured tänud ka kõigile teistele, kes te oma ideid raatsisite jagada! Unistustel on ikka kombeks ju täituda, vahel on vaja nad lihtsalt konkreetselt sõnastada! ;)

NB! Raamatutel on tulemas ühine esitlus, mis toimub 28. mail algusega 17.30 Rahva Raamatus Viru keskuses!

  • Mirjam

    Tsau Marju! Mul on nii hea meel, et järjekordselt täieneb inimeste võimalus õppida süüa tegema. Kuigi ma pole teab, mis super kokk, siis nälga ei jää ja tänu ema õpetusele ja tema kohal olekule teisel pool telefonitoru (elav kokaraamat mul), siis tihtilugu saab sealt häid mõtteid ja nippe. Seepärast, kui ma ostaksin, siis ostaksin just selle kodusema variandi. Leivast jäätiseni. Ma olen kunagi jäätist teinud. Meil oli kunagi üks nõukaaegne masin, mida pidi sügavkülmas hoidma, nii et juhe oli külmikust väljas, ja siis see segas seal seda möksi :)
    Aga sulle, kiitus! Tubli töö, nagu ikka! :) Naudi oma reisi! :)VastaTühista

  • helle

    Mina kirjutaks raamatu MARJU KOKKAB JA PILDISTABVastaTühista

  • Magustoitude raamatu autor :) Ma olen seda poes juba paar korda sirvinud ja mõelnud, et see oli kindlasti ülimaitsev projekt ;)VastaTühista

  • Signe

    Minule kuluks riiulisse ära “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni”. Tihtilugu pean netis otsima ja järge ajama, kuidas mingit asja täpselt teha (nt tarretis). Hea, kui oleks riiulilt kohe võtta üks tark raamat, kus kõik head nõuanded kirjas.VastaTühista

  • Kerlin

    Egas midagi, tuleb hakata uut raamaturiiulit soetama. Lihtsalt liiga palju vajalikke ja häid raamatuid kirjutatakse. Ja mitte ainult mõnusate retseptide vaid ka Marju vaimustavate piltide pärast. Minu köögist võiks kaante vahele saada vast kõige enam suupisted ja ulukiliharoad.
    Palju õnne uute raamatute puhul!VastaTühista

  • Hedi

    Oi kui ilusate piltidega väga lahe postitus! Minu kokaraamat sisaldaks lahtiseid pirukaid ning kooke .. kooke ja veelkord kooke :)VastaTühista

  • Karima

    Tere, oooo kui lahe uudis! mulle meeldivad mõlemad asjad nii soolased kui magusad aga ma olen rohkem soolase sõber ja ma usun,et Tuuli raamatust oleks mul rohkem midagi järgi proovidaVastaTühista

  • Monika

    Mulle meeldiks reisida magustoitudega ümber maailma:) Ma lihtsalt armastan helgeid ja “õhulisi” toidupilte! Pildid eraldi lehel lasevad raamatut ka pildiraamatuna nautida:)VastaTühista

  • Liili

    Mina ei ole üldse nii tegija, et suudaks kokaraamatu kokku kirjutada ja sellepärast ma olen tänulik neile, kes on nii tegijad köögis kui ka suudavad oma tegevuse raamatukaante vahele köita ja teistega jagada. Aga meeldivad mulle just sellised lihtsad retseptid ja lihtsad raamatud nagu siin äsjatutvustatud “Koduköögi kuldvara” :)VastaTühista

  • Külli

    Kokaraamatu autorit minust vist ei saaks, kuig mulle meeldib väga küpsetada ja aegajalt ka ise midagi põnevat välja mõelda. Kuid, kui siiski… siis ehk mõni koogiraamat :)Seni sirvin heal meelel ilusate fotodega, kaunilt kujundatud retseptiraamatuid. Edu! Ja toredat reisi jätku!VastaTühista

  • Kristiina

    Tere!

    Kui mul oleks võimalused, oskused ja kõik muu, et üks kokaraamat kokku panna, siis mina teeksin raamatu tervislikest toitudest ja just igasugustest, sh kookidest jne, aga tervislikus võtmes :)VastaTühista

  • Helene

    Mmm…kui isuäratavad raamatud! Kuigi magustoitude raamatud on poelettidel palju, oleksin kõige meelsamini ka just koogiraamatu autor:) Tervislikud salatid oleks teine variant.VastaTühista

  • Oo, kui ületamatult palju mulle meeldib esimese raamatu lihtsakoeline efektsus. Ma vist ei jõua ära korrutada, kuidas mulle ei mahu pähe, et keegi oskab nii ilusaid pilte teha ja veel sellistest väikestest liikumatutest objektidest! See on omaette kunst, igatahes.

    Ma olen inimene, kes jälestab söögitegemist, aga ometi teeb seda kogu aeg suures koguses – sest mulle meeldib, kui kiidetakse ja mulle meeldib, kui kõik asjad laual on isetehtud. Minu kokaraamat olekski tingimata köögivõõrastele inimestele mõeldud lihtsa vaevaga tehtavad toidud, mida kõlbab külalistele lauale panna.VastaTühista

  • Oioi, iga päev keegi kirjutab mõne raamatu ilmumisest- ja üks on põnevam kui teine. Tundub, et tuleb oma raamaturiiluit oluliselt täiendada, ega neid ongi seal muidu liiga vähe :)
    Palju õnne raamatute puhul! On väga tore, et Su pildid nii paljusid raamatuid kaunistavad, mulle meeldivad ilusate piltidega raamatud :)

    Aga et millise kokaraamatu autor ise olla tahaks… ma ei saa ju öelda, muidu annan idee ära :P Ha-ha, tegelikult tahaks teha midagi põnevat- sellist teistmoodi, kus ei oleks vaid toiduretseptid. Aga eks näis, äkki jõuan kunagi ka sinnamaale…

    Jaksu edaspidiseks, ootame uusi ilusaid ja põnevaid (raamatuid, blogijutte, jms) :)VastaTühista

  • Annika

    Ma arvan, et minu kokaraamat võiks olla tasakaalus ja täisväärtuslikku toitumist silmas pidades. Tsiteerides Michael Pollanit: “Eat food. Not too much. Mostly plants.” :)VastaTühista

  • Liis

    Ohsaa, millised suurepärased kokaraamatud on peagi poelettidel meid rõõmustamas. Ootan juba väga-väga, sest mõlemad tunduvad olevat nii põnevad ja ahvatlevalt headust täis! Kui aga pean nüüd valima, kumba autor ise olla tahaks, siis võtab ikka korraks mõtlema küll… Pika vaagimise tulemusena vist kaldun selle esimese, ümber maailma magustoitude poole, sest sel juhul oleks ma ju ka ise pidanud kogu maakerale tiiru peale tegema, et üks nii fantastiline kogumik kokku panna. Ja oi, reisida meeldib mulle ka väga! Sestap, jap, mina oleksin kirjutanud “Magustoitudega ümber maailma”!VastaTühista

  • Oi, ma olen isegi unistanud isiklikust kokaraamatust. Mulle meeldivad tohutult Anni Arro kokaraamatud ja just sellise stiiliga (kare/matt paber) ja retseptidega teeksin enda omagi. Kodused viljad, suveaed, mahetoit. Täpselt nii!VastaTühista

  • Triin

    Väga vinge uudis ja lihtsalt super pildid. Ma käin ja imetlen. See magustoitude raamat on minu riiulis küll puudu. Täiesti ausalt. Ja kui ma mõtlen, et millise kokaraamatu autor ma tahaks ise olla, siis tegelikult oleks väga tahtnud Julia Childi Prantsuse köögi kokaraamatu tegemisel kaasa lüüa. Unistada ju on lubatud! :) Kui ma praegu aga midagi teeksin, siis ehk ühe eesti aastaaegadega kooskäiva raamatu. Ma tean, et Maire Suitsul on selline tehtud, aga kontseptsioon on väga hea mu arust ja tasuks uuendatud kujul jällegi tegemist. Ei mingeid poolfabrikaate, vaid kõik ikka “from scratch” oma peenrast, turult ja poest soetatud toorainest. Ja imelised pildid juurde, nii toidust kui peenra vahelt :)VastaTühista

  • Anna

    Minu riiul juba lahekesti lehvitab raamatule “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni”, et too kiiremini riiule turvaliste seinte vahele tuleks! Väga huvitava disainiga ja ilusate retseptidega raamat.VastaTühista

  • Maia

    Tere!
    Väga kenad kokaraamatud on – vaata või söömata :) Neist kahest eelistaksin leivast-jäätiseni-raamatut, kuna tundub olevat selline põhitõdesid käsitlev raamat. Vastupidiselt vanasõnale arvan ma, et toiduga peabki mängima, tuleb ainult tunda mängureegleid – nippe, mis aitavad toidul paremini õnnestuda. Sellisel juhul ei ole enam tähtsust, kui palju täpselt mingit koostisosa peab olema. Algajamatel on muidugi väga mõnus kaaluda retseptis ettenähtud aineid grammipealt õige kogus ja ilma närvikõdita roog valmis teha.
    Ise tahaksin teha aastaaegade kokaraamatu, kus retseptid oleksid kohaliku sessoonsust arvestavas järjekorras. Selliseid on tehtud ka, aga millist kokaraamatut siis tehtud ei oleks :) Kohaliku tooraine värskelt kasutamine on väga mõistlik ning retseptide sirvimine inspireeriks võib-olla ka uueks aiahooajaks uusi ja huvitavaid ürte-juurikaid maha panema. Ise loengi kokaraamatuid eelkõige inspiratsiooniks – vaatan retsepti ning kodus olevaid toiduaineid arvestades teen samalaadse toidu valmis. Ja ma väga loodan, et keegi eelkommenteerijaist teeb ära selle tervislike kookide (magustoitude) raamatu või vähemalt blogi. Seda oleks väga väga vaja :)VastaTühista

  • Oi jeerum, millised lahedad raamatud. Tahaks kohe mõlemaid endale :)
    Kui aus olla, Marju, siis ma tahaks ükskõik millist kokaraamatut teha, millele Sa pildid teed :)
    Tervitades, JucVastaTühista

  • Reili

    Nii kaunid raamatud ja esitlust ootan ka huviga. Ja kui ma ise peaks kunagi raamatuni jõudma, siis oleks see aiandus ja kokaraamat 2in1. Selline “panen seemne mulda, kastan teda ja siis teen tomatisalatit” stiilis…VastaTühista

  • Birgit

    Mulle on magustoidud südamelähedased, eriti koogid :) Minu unistus on avada oma pagariäri. Ka mu kokaraamat tuleks väga magus :)VastaTühista

  • Madli

    Raske on valida. Mõlemad raamatud on suurt huvi pakkunud ja see retseptivalik neis on suurepärane! Kui tuleb valida nende 2 vahel, siis tahaksin olla “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni” autor. Mulle meeldib, et see raamat on kergelt õpetlikus vormis ja nii mitmekülgne.
    Ei suuda ära oodata millal mõlemad raamatud mu riiulisse jõuavad! :)VastaTühista

  • Andrea Kink

    Kuna olen ühe vanaema poolt pärinud slaavi vere ja teiselt puht eestlasliku, siis minu mõtteis oleks vahva selline retseptiraamat, kus oleksid sees nende mõlema parimad retseptid. Väikest viisi lõimumine siis retseptide näol :) Ja nende retseptid kindlasti vääriksid raamtusse panemist!VastaTühista

  • Monika

    Kui saaksin ise kokaraamatu teha, paneksin sinna lapsepõlve lemmikretseptid.VastaTühista

  • olen mõlemat raamatut juba käinud poelettidel sirvimas. eriti meeldib “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni”. minu kokkamisoskuste juures annaks ma välja arvatavasti raamatu sellest, kui untsu ka lihtsad retseptid võivad minna…nn real life cooking raamat. see vist käib küll huumoriraamtute osakonda, mitte kokanduse.VastaTühista

  • Merlin

    Oleks ainult inimesi, kellele kõiki neid hõrgutisi saaks valmistada. Ja ilmselt tuleb poodi suunduda, et vähemalt Koduköögi kuldvara endale soetada, sest trikid ja nõksud hea toidu valmistamiseks on alati teretulnud.
    Aga kui peaks endal tekkima võimalus mõni kokaraamat kokku panna, siis võiks see olla selline kooskokkamisele suunatud raamat, kas siis sõprade või perega. Ja seejuures tahaksin retseptide juures välja tuua ka erinevad variandid nö tervislikuma ja “vähemtervislikuma” variandi osas ehk mida millega teatud juhtudel edukalt asendada võib.VastaTühista

  • Inx

    Kõigepealt palju õnne Sulle Marju ja raamatute söögipoole autoritele loomulikult ka :) Sinu fotod on imelised ja nendes on mingit ebamaist rahu ja salapära, mis köidab. Ootan esitlust ja kui vähegi töögraafik lubab, olen kohal!!!
    Kui valida nende kahe raamatu vahel…siis valiks ikkagi mõlemad, sest kuulates iseennast tahan ma nii soolast, kui magusat. Üks päev nii ja teine naa.
    Kui rääkida aga sellest, millist kokaraamatut võiks ise teha…siis viimasel ajal olen üha enam sellel lainel, et mis oma aias see ka söögilaual ja poes enne vaatan ja mõtlen,kui ostan. Kuna tütretirts on uskumatult hea söögiisuga ja koos sellga kerkib kui saiatainas, siis ma teeks raamatu, kus oleks retseptid kasvavale lapsele. Sellised söögid, mis sisaldaksid kõike vajalikku kasvavale organismile, lähtudes tervislikkusest. Praegu nuputan pidevalt kuidas teha lapsele magusroogi, mida võin talle süümekaid tundmata pakkuda, sest päris ilma magusata on lapse elu pisut ehk siiski nukker. Ühesõnaga – lastele toitvat ja tervislikku :)VastaTühista

  • Gea

    Sooviks Tuuli Mathieseni “Koduköögi kuldvara”. Nii tore oleks korralikult süüa tegema õppida.:)VastaTühista

  • Jane

    Väga vahvad ja ilusad raamatud tunduvad olevat, juba pilte vaadates tekib kange tahtmine neid omada :)

    Seega kui mul avaneks kunagi võimalus koostada oma retseptiraamat, siis kindlasti oleks seal palju-palju värskeid salateid, mis mulle endale väga meeldivad ja mis eriti hästi sobivad grillihooajal liha juurde. Aga kindlasti ka selliseid mõnusaid lihtsaid ja kiireid toite, mida annaks igapäevaselt teha. Ning suupisteid, mida on lihtsalt nii meeletult hea vahel suhu pista :)VastaTühista

  • Mellu

    Väga lahe küsimus. Olen isgei mõelnud, et millist kokaraamatut ma tahaks kirjutada ning tean, et selleks saab olema “Hapukapsa raamat”. Ma armastan hapukapsast väga ja vaikselt kogun ning katsetan retsepte, mis minu kujuteldavasse raamatusse võiksid sattuda. Vaevalt, et keegi sellist raamatut osta tahaks, aga enda jaoks teeksin ikka.VastaTühista

  • Kadri

    Mina oleksin üldisema kokaraamatu (antud juhul Tuuli oma) autor.VastaTühista

  • Erin

    Karta on, et minust kokaraamatu autorit ei saa. Aga kui saaks, siis väga tõenäoliselt sisaldaks see palju magusaid retsepte – maiasmokkade pere nagu me oleme. Või siis oleks äkki hoopis selline elustiili kokaraamat. Noh, et kuidas maal elada, kanu ja koduloomi pidada, värsketest aiasaadustest perele ja sõpradele midagi lihtsalt ja mõnusat valmistada jms.
    Sulle, Marju, aga tuult tiibadesse ja edu järgmistes projektides!VastaTühista

  • Mari

    Mõlemad raamatud on väga ilusad ja võiksin vabalt mõlema autor olla, või siis mõne teise, kus on ka sama ilusad pildid. Eriti meeldib mulle see ajakirja stiilis kujundus. Tegelikult on minu lemmiksöögid sellised soolased road, mis valmivad kiirelt ja lihtsalt ning näevad seejuures isuäratavad välja.VastaTühista

  • Anastassia

    Palju õnne järjekordsete kokaraamatute puhul. Hoolimata sellest, et kodus on riiulid kokaraamatutest lookast ja ruumi uutele ainult millimeetrite jagu, siis Sinu tehtud piltidega raamatud leiavad alati tee niigi ülekooramatutd raamaturiiulisse. Ma vist ei pea kirjutama, et miks? Loomulikult seetõttu, et raamatud, kuhu käe külge paned, on tõeliselt ilusad ja ka põnevad – iga üks ise moodi. No ei saa poodi jätta! Küll oleks hea meel, kui saaksin omale ka Tuuli uue raamatu, sest magustoitude raamatu tõi juba hea kaaslane kingituseks :)Ise kirjutaksin kokaraamatu, mis sisaldaks mu ema-isa ja vanavanemate parimaid palu – et oleks mälestus nii endale, lastele kui inspireeriv lugemine ka võõrastele.
    Jõudu ja jaksu edaspidiseks :)VastaTühista

  • Laura

    Nii ilusad pildid!
    Ise teeksin kokaraamatu lihtsatest ja maitsvatest gluteenivabadest toitudest!:)VastaTühista

  • Kuna retsepte leidub internetis küll ja veel, siis kokaraamatuid kutsuvad mind ostma just raamatus olevad ilusad fotod ja kena kujundus. “Koduköögi kuldvara” tuleb endale küll soetada!
    Minu kokaraamat sisaldaks meie pere klassikuid: ema kasukas, isa peen salat krevettide ja vutimunadega, tädi purukook õuntega, vanaema räimed marinaadis, onu vürtsikas seljaka, mehe itaaliapärane pasta jne. Võib-olla peakski selle mõtte enne järgmist jõulu ära tegema: oleks kohe kõigile tore kink võtta!VastaTühista

  • Pille

    Nii palju kokaraamatuid siis ühe korraga. Kõik üsna vähe, kuid edukalt toiduajakirjanduse maastikul tegutsenud. Kõige rohkem tahaks hoopiski Lia Virkuse uut juubeliks valminud kokaraamatut sirvida, olen just tema näpunäidete järgi perekonna luues lauda katnud. Ise teeks oma kokaraamatu klassikast ja kohalikust märksõnadena lähtudes, aga kaunisse moodsasse võtmesse pannes, kus lisatud tekstil oleks kindlasti oluline osa. Et emotsioone ja meeleolusid oleks parajalt retseptide detailide juures. Edu Marjule ja raamatutele, toredat reisijätku!VastaTühista

  • Kaja

    Olles suur muffinite fänn nii sööjana kui ka küpsetajana, siis minu raamat oleks ilmselt muffinitest.
    Tean, et nendest mõnusatest muffikutest on juba palju raamatuid aga siiski … miks mitte veel üks.VastaTühista

  • Liisu

    Minu kokaraamat kirjutaks millestki lihtsast, erinevad retseptid köögiviljadest, nendest annab teatavasti kõike teha. Pildid oleksid sellised maalähedased, nagu sinu blogis. Ilmselt ma paluks oma kokaraamatut üles pildistama just Sind :)VastaTühista

  • Liisa

    Parajalt paks, suur ja kaalukas. Mõnusalt paksul paberil. Lihtsate ja ületuunimata piltidega. Retseptidega, mille jaoks ei pea terve linna pealt kotitäit udupeenete nimedega maitseaineid kokku otsima. Selline, mida lehitseks lihtsalt vaatamise ja lugemise rõõmust ja uudishimust niisama ka siis, kui parajasti ei ole plaanis kokata. Selle postituse järgi tundub, et mõlemad raamatud on just sellised :)VastaTühista

  • Kätlin

    Minu raamat oleks kuidagi seotud juustudega – ei saa neist küllalt!VastaTühista

  • Heidi

    Minu kokaraamat oleks toitudest, mis sisaldavad peeti. Peet on lihtsalt minu lemmik köögivili. Sobib nii soolastesse kui magusatesse roogadesse.VastaTühista

  • Riina

    Minust ei saa iialgi kokaraamatu tegijat, aga need, mis praegu ilmunud – neid ma naudin küll, kaunid pildid ja isuäratavad road. Eelistan raamatuid lihtsamast, kättesaadavast toorainest toitude kohta.VastaTühista

  • Janet

    Oleksi tõeliselt uhke olles “Koduköögi kuldvara. Leivast kuni jäätiseni” autor. Üritame viimasel ajal võimalikult paljud asjad ise kodus valmistada ning sellised raamatud annavad selleks julgust, sest kokkamine – see on ju imelihtne! (: Tahaksin näidata inimestele, et ei pea olema just meisterkokk, et poe müüdavaid toite ise teha. Kindlasti tahaksin ka oma raamatusse sama ilusaid pilte, nagu on Sandra ja Tuuli raamatus! (;VastaTühista

  • ülle

    Mul pole kodus ühtegi kokaraamatut, ainult paar kalendrit kus retseptid, oleks tore üks nendest raamatutest endale saada!VastaTühista

  • ülle

    ise võiks teha kokaraamatu lastele lõusate piltide ja lihtsate retseptidegaVastaTühista

  • kaddi

    Mina sooviksin teha itaaliapäraste toitudega raamatu, mistõttu oleks oluline et ma Itaalias elaksin vähemalt aastakese, et tundma õppida itaalia kultuuri ja inimesi ja nende toitude eripära :) Kaunis unistus!VastaTühista

  • Ann

    Kui mina oskaksin teha süüa, kirjutada ja pildistada, siis teeksin oma hommikusöögi kokaraamatu.
    Minu jaoks on hommikusöök päeva alus ja tähtsaim söök päevas. Kuidas seda aga kiirelt ja ilma suure vaevata muuta täisväärtuslikuks toidukorraks? Seda tahaks ise teada ja teistelegi jagada!VastaTühista

  • Oi kui vahva!

    Olen alati olnud üks suur ise katsetaja ja proovija, ning nii mõnigi kord oleks igasugused nipid-seletused ka enne hea idee järele tegemist ära kulunud. Nii et tean, mis olukorras hakkajad noorkokad on ja minu üks unistus oleks kunagi teistele häid nippe edasi anda! Kuna aga tundub, et need teadmised tulevad alles pikema kogemusega, siis hetkel jätan selle mõtte kõrvale (aga miks mitte ta sealt riiulist kunagi jälle alla võtta) ja keskendun hoopis sellel, mis mul väga hästi välja tuleb!

    Minu meelest on hommikusöök tõesti päeva tähtsaim söögikord (ei saa mina aru neist tilk-kohvi-üks-küpsis-lõunamaalastest) ja hea meelega paneks kaante vahele oma ideed-mõtted, mis kõike endale-perele päeva suurepäraseks stardiks valmistada! Alates suvistest mahedikest talviste pudrudeni, kevadistest muruomlettidest sügiseste soojade võikudeni. Loomulikult pikki nädalavahetustebrunche ja kiireid olen-juba-hiljaks-jäänud ampse unustamata. Oeh. Äkki, .. Äkki on paha sõna, aga eks unistada ju võib! :)

    Hommikuste kokkamisteni!
    KristiVastaTühista

  • Leena

    Mina sooviks “Koduköögi kuldvara”. Siis oleks kõik vajalik ühes raamatus olemas. Edu!VastaTühista

  • In.

    Mina ootaksin Marjult mingit raamatut nyydsest kaunist Kalifornia reisist.VastaTühista

  • Maarja

    Mina kirjutaksin raamatu hommikusöögiretseptidst ja -ideedest!VastaTühista

  • Palju õnne, nii ilusad raamatud!
    Mina unistan lastepäraste tortide ja lõbusate ampsude raamatust! See oleks pühendatud kõikidele emadele-isadele, kes hea meelega teeksid lapsele ise sünnipäevatordi, aga arvavad ekslikult, et see on liiga keeruline või nõuab spetsiaalseid vahendeid. Ei ole ju tegelikult nii! Kui jätta kõrvale kõik superkangelased ja multikategelased, saab lihtsa vaevaga maalähedasi ja armsaid torte teha :)VastaTühista

  • Mina tahaksin olla kokaraamatu autor, mis sisaldaks otsast lõpuni erinevaid jäätiseretsepte ja sekka lisaks ka mõne vahvliretsepti, milles saaks jäätist serveerida :)VastaTühista

  • Katrin

    Kuigi mulle igasugu “vanamoeline” nodi ja köögikraam hullupööra meeldib, siis need magustoiduraamatu pildid siin… No super!! Mitte, et mul mingit kunstilist silma/teadmist oleks siin kompositsiooni või miskit säherdust hinnata, aga minu arust lihtsalt geniaalne, kuidas vähemalt nendel piltidel figureeribki lihtsalt toit oma kogu oma ilus ja isuäratavuses, ilma tähelepanu mujale juhtimata! Ja samal ajal ei saa ikkagi ka Tuuli raamatu nodikraamiga pilte kiitmata jätta. :)

    Muidu on kokaraamatutega nii, et taban ent sageli mõttelt, et “no nüüd on küll kõik ideed ära tehtud, iga asja jaoks on oma raamat olemas” – ja siis tulete teie, Eestimaa imelised toidublogijad, ning libistate lauale uue taiese. Kui ma ise kokaraamatut teeks, siis koguks sinna ilmselt kokku mõned ootamatud kooslused, mis on valminud n-ö sundolukorras – kas on tulnud midagi enne riknemist ära kasutada, nädala toidujäägid kokku panna või leiutada õhtusöök/külakost ilma poest täiendavat kraami toomata. Läbiv idee võiks siis vist olla see, et kokkamine ei algaks niivõrd mõttest “mida mul selle jaoks vaja on”, vaid “mille jaoks mul asjad olemas on”, nii et kokkuvõttes läheks võimalikult vähe kraami raisku. :)VastaTühista

  • Hannele

    Oo, kui tore võimalus (taas!).

    Mina tahaksin endale hea meelega magustoitude raamatut, sest olen maiasmokk, aga enamjaolt jään oma põhioskusele – küpsetistele-kookidele – truuks. See raamat aga tõotab igasugust muud hääd-paremat, millega oma perekonda ja sõpru üllatada. Nii et hea valik :)VastaTühista

  • Kui tore uudis, mida rohkem kokaraamatuid erinevatelt autoritelt, seda enam leiab inspiratsiooni, häid ning huvitavaid ideid ja mõtteid. Kui mina saan kokaraamatu autor olla, siis kindlasti on see seotud magusate kookide, küpsetiste ja maiustustega või tegelikult hoopis kõigega, mis puudutab toitu, sest kokkamine on vaieldamatult üks minu suurimatest kirgedest.VastaTühista

  • Tere, Marju! :)
    Tundub, et sellest uuest magustoitude raamatust saab minu tõeline lemmik. Nii ilusad pildid!! Magustoidud, tordid ja koogid- need ajavad ju lihtsalt hulluks. Kogu aeg tahaks midagi uut valmistada, kui vaid need kõik ära suudaks süüa:)
    Tulevikus oleksin ka ise mõne isuäratavate magusroogade pilte ja retspte sisaldava raamatu autor. Raamat oleks vägaväga magus:))
    Jõudu ja jaksu uute raamatute tegemisel!VastaTühista

  • Reet

    Tere!
    Olen selle blogi üsna uus lugeja, nii et kõigepealt tervitused! :)
    Mina olen üsna vilets argitoitude tegija, nii et ilmselt suudaksin kokaraamatu teha pigem kookidest. Minu jaoks on kook väga konkreetne asi – segad kõik ained kokku, paned ahju ja võtad välja! Just sellistest kookidest teeksin siis raamatu ka.
    Kui igasugustest vanadest retseptidest poleks juba nii palju raamatuid, siis sellise oleksin ka ise teinud.VastaTühista

  • Aiki

    Koduköögi kuldvara tundub nii mõnus, et selle autor oleks tore olla. Edu mõlema raamatu autoritle.VastaTühista

  • Mariann

    Oi valik on raske. Tuuli raamatut juba poes sirvisin, väga väga mõnus raamat, mis kindlasti leiab tee minu koju. Ehk siis tahaksin olla Tuuli raamatu autor.

    Edu nii sulle kui mõlema raamatu autorile.VastaTühista

  • tziiki

    mulle meeldiks teha mingi selline isiklikumat laadi kokaraamat, kus veidi juttu ka sees…mälestusi, kogemusi, meenutusi :)VastaTühista

  • See magustoitude raamat tundub vägev!VastaTühista

  • Kai

    Kui kunagi oma kokaraamatuni jõuan, siis oleks see küpsetistest – nii soolastest kui ka magusatest.VastaTühista

  • Kertu

    Mõlemad kokaraamatud tunduvad täpselt minu jaoks olema – olen suur magustoitude ja Tuuli fänn :)
    Minu enda kokaraamat oleks ilmselt erinevatest küpsetistest. Päris pisikesest plikatirtsupõlvest alates sai aidatud küpsetamist armastaval emal imemaitsvaid kooke valmistada (esialgu küll miksrioperaatorina, hiljem ka keerukamaid abitöid tehes), mistõttu on küpsetamine seniajani kõige hingelähedasem.VastaTühista

  • Terje

    Oeh, milline magustoitude raamat :) ja see koduköögi omagi on ihaldusväärne.
    Mina, kui lootusetu šokohoolik ilmselt pühendaksin oma raamatu ikka šokolaadile ja kakaole :)VastaTühista

  • Katrin

    Teeksin raamatu tervislikest taimetoitudest, mida saab soodsalt ning kiiresti valmistada. Kindlasti oleks see hästi värviline, sest taimetoidud on alati nõnda silmailu pakkuvad. :)VastaTühista

  • i.

    Tuuli raamat on täiuslik. Sellist raamatut tahtnuks ise osata teha.VastaTühista

  • Kirkemari

    Ma teeksin sellise kokaraamatu, kus oleksid lihtsalt ja kiiresti valmivad, aga väikest üllatust pakkuvad toidud sees. Sellised, millega saaks külla tulevaid sõpru üllatada. Retseptid järjestaksin raamatusse just nii, nagu üheks mõnusaks õhtusöögiks neid vaja läheb: eelroog, põhiroog, magustoit ja selle kõige juurde sobilik jook/kokteil. Ühesõnaga selline kokaraamat, mille võtad ette ja kasutad sealt kohe 3-4 retsepti korraga:) Kõige ideaalsemas variandis oleksid pildid sealjuures ilusti kaunistatud laudadega, nii et ka lauakaunistamisnippe saaks sellest kokaraamatust.VastaTühista

  • Helena

    Kunagi võiks ilusate raamatukaante vahele saada kokaraamatu tervislikest snäkkidest-suupistetest, nii magusatest kui soolastest, mida võiks enda ‘erilisi’ meloodiaid tegevale (loe: tühjale korisevale) kõhukesele kui ka ootamatutele külalistele pakkuda :)VastaTühista

  • mammu

    hm, väga huvitav. ükspäev just mõtlesin toitudele, mis võiksid olla ägedates klaasnõudes ilusad, armsad. jah, muidugi on magustoite klaasnõudes serveeritud aga ikkagi on ju keraamika enamasti see, mille seest me sööme. klaasikunsti inimesena oleks kindlasti ülilahe selline raamat, kus oleks mõeldes mingile toidule valminud ka temale mõeldud konkreetne serveerimisnõu klaasist:) mõlema, nii toidu kui nõu sünnilugu oleks kindlasti tore kõigil lugeda. toit ja klaasidisain koos. mul hetkel ei tule ette, et ma oleks meil sellist raamatut riiulil näinud:)VastaTühista

  • ML

    Mina sooviksin oma raamatukokku Koduköögi kuldvara. Lihtsalt ennast tundes, kuigi olen suur magusasõber (õigemini koogid kukuvad mul palju paremini välja kui pirukad), siis tean, et neid eksootilisi maiuspalu ma ei viitsiks tegema hakata, kuna vajavad kindlasti mingeid erilidi koostisaineid.VastaTühista

  • Laura

    Viimasel ajal on ilmunud nii mitu suurepärast kokaraamatut, et raamatupoes on keeruline teiste valdkondade teostega tutvuda, sest kipun kogu aja just retseptikogumikke lehitsedes veetma!
    Öeldakse, et söömist alustatakse silmadega, jätkatakse ninaga ning alles siis on oma osa suul. Minu alustan ka retseptide valimist silmadega, seepärast usun, et kokaraamatute visuaalse poole olulisust on raske üle hinnata. Pärast Silja Luide raamatu “Magus kiusatus” ostmist ja põhjalikku läbitöötamist tean kindlalt, et kui fotode autoriks on Marju Randmer, siis kvaliteedilt järeleandmisi tehtud ei ole ja pildikeel on detailideni läbi mõeldud, värske, uuenduslik. Suur tänu oma annet jagamast nii blogi kui raamatute vahendusel – see annab paljudele päevadele värvi ja sära juurde!
    Kui mul avaneks võimalus kokaraamat välja anda, oleks retseptide valikul ja järjestusel kindlasti lähtutud erinevatel aastaaegadel saada olevast kodumaisest toorainest.VastaTühista

  • Maarja

    Tere,

    nii toredad kevadiselt värsked raamatud, tahaks kohe poodi kaema minna. Aga ise tunnen puudust nt raamatust, kus sees leiduks lastele mõeldud tervislikke ja kiireid ampse. Eriti just kevadisel-suvisel ajal tahaks ruttu lapsed söönuks saada ja jälle õue toimetama!

    Maarja SaaremaaltVastaTühista

  • Karmen

    Sooviksin väga, et Eestimaa pered oleksid lahked oma suguvõsa parimaid retsepte jagama ja oleks võimalik anda välja raamat perereliikviateks kujunenud retseptidega, mida põlvest põlve edasi pärandatakse ning sageli ka saladuses hoitakse. Minu ristivanemate peres on alati küpsetatud niisugust Napoleoni kooki, mis maitseb imeliselt, kuid mille valmistamise saladust ma siiani ei tea.VastaTühista

  • Reelika

    Paneksin kokku teose, mis sisaldaks valitud palasid toiduga pirtsutavate laste menüüdestVastaTühista

  • Hurraa!! :) Jään meili ootama!

    KristiVastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*