Tassike elu topelt koorega »

Kardemonised vastlakuklid

Minu töö on süüdi selles, et minu pidupäevaroogade kalender on tavalisest nii umbes paari kuu võrra ettepoole nihkes. Näiteks just täna lõpetasin munadepühateemaliste roogade pildistamise – aknast välja vaadates ei ole kevadest veel aga halli haisugi (kuigi linnud  laulavad hommikuti akna taga juba päris usinasti!). Kui me Liinaga eelmisel aastal jõuluraamatut tegime (nii umbes ainsal kuumal suvenädalal), katsime jõululaua süldi, lihaleiva, küülikurulaadi, seaprae ja jõulukeeksiga juba augustis…

vastlakuklid

Hetkel on mul käsil päris mitu põnevat projekti, ikka toiduteemalisi. See tähendab seda, et tulen pildistamistelt tihtipeale väikese toidupaunaga koju ja suureks koduseks kokkamiseks otseselt vajadust (ja ausalt öeldes ka energiat) ei ole. Ja see, mõistagi, teeb omakorda blogimise raskeks. Sellistel hetkedel on aga hea toetuda juba varem valmis tehtud, kuid tegemise ajal veel mitte aktuaalsetele töödele, just nagu need vastlakuklidki! Neid õnnestus mul süüa juba eelmise aasta detsembris, kui Siljaga neid  ajakirja Toit&Trend jaanuari-veebruari numbri tarbeks pildistasime (tema küpsetas, mina jäädvustasin). Teisipäevase liulaskmiseni on veel vaid paar päeva, nii et võib mõtted valmis seada ja siis neid õigustatult mugima asuda. Kui need ainult ka mõttejõul valmiksid! :)

Jagan siin ka ülejäänud lehekülgi Silja pärmitaina küpsetiste teemalisest magusarubriigist. Mulle endale väga meeldis, kuidas need leheküljed ajakirjas minu fotodega kujundatud olid ja oleks kahju, kui need vaid ajakirja külgedele jääksid! Loodan, et inspireerib küpsetama :)

TT-magus-2013

 

Kardemonised vastlakuklid
Retsepti autor Silja Luide
Ilmunud ajakirja “Toit&Trend” 2013. a jaanuari-veebruari numbris

Tainas
2½ dl käesooja piima 
25 g pärmi 
500 g nisujahu 
½ tl soola 
5 sl suhkrut 
1 muna 
80 g võid 
1 tl jahvatatud kardemoni 
1 muna (määrimiseks)

Täidis
väike purk haput moosi (eriti hea on pohlamoos) 
4 dl vahukoort 
4 sl (tuhk)suhkrut 
1½ sl vanillisuhkrut 
tuhksuhkrut (pealeraputamiseks)

 

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa 250 g sõelutud jahu, sega läbi, kata rätiga ja jäta soojemasse kohta umbes pooleks tunniks kerkima. Sulata või ja jäta jahtuma. Kui tainas hakkab pisut mullitama, siis sõtku eelkergitatud tainasse kergelt vahustatud muna, sulatatud või, ülejäänud 250 g sõelutud jahu, suhkur, sool ja kardemon. Sõtku tainast seni, kuni see on ühtlane, elastne ja kerge läikega ning hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma. Samas ära üle sõtku, sest muidu muutub tainas kleepuvaks ja venivaks ning kaotab kohevuse. Sõelu tainale natuke jahu, kata kauss köögirätiga ja jäta veel umbes tunniks kerkima.

Vajuta tainast üleliigne õhk välja, aseta jahusele pinnale, vormi piklikuks ja lõika noaga 20–22 tükiks. Veereta käte vahel või jahuga kaetud pinnal ilusad ühtlased siledad pallid. Laota tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja lase veel umbes pool tundi kerkida, kuni need muutuvad õhulisemaks. Seejärel pintseldada lahtiklopitud ja natukese veega segatud munaga ning küpseta ahjus 220 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.

Lase jahtuda ja lõika kuklilt „kaas” pealt ära. Vahusta vahukoor (tuhk)suhkru ja vanillisuhkruga. Tõsta kukli peale 1–2 teelusikatäit haput moosi ja seejärel meelepärane kogus vahukoort. Kõige peale aseta tainast „kaas” ning raputa läbi sõela soovi korral peale tuhksuhkrut.

  • Oi, milline vastupandamatu vastlakuklite isu mul seda postitust lugedes tekkis! Ma ei tea, kus ma elanud olen, et sellel aastal veel vastlakukleid söönud ei olegi.. Tuleb asja parandada! :)VastaTühista

    • Kukild olid tõesti head! Sel aastal õigel ajal ise küll ei teinud, aga kahetsus tuli pärast poe omade söömist peale küll. Ei anna ikka võrreldagi kodutehtutega! Vähemalt need detsembris söödud olid head ja mahlased tõesti! :)VastaTühista

  • […] retseptid: Toidutare,  toiduteemal.blogspot.com, www.tassike.ee Rubriigid: […]VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*