Tassike elu topelt koorega »

Appi, blogis on auk! Ja tibake Augustiunetusest ja õllemuffinitest ka

Nüüd on küll blogisse postitamisega tekkinud ilmatum pikk paus, aga mis teha. Oleks siis asi selles, et ma poleks vahepeal süüa teinud, maitsvaid ampse pildistanud või külalisi võõrustanud ja neile kokanud. Kauuuuugel sellest! :) Suvi on kujunenud üle ootuste töiseks. Loomulikult on olnud see tegelikult mu enda valik ja ega ma ei kahetsegi, küll talvel jõuab magada. Lihtsalt nii toredad kokkamis-pildistamisprojektid on olnud, millele on raske ei öelda! :) Kindlasti kirjutan nendest ka blogis pikemalt, kui on õige aeg, aga lisaks “töödele” on ju ka ports oma suviseid käimisi – Kärdla kohvikutepäev (kuhu jõudsin sel aastal esimest korda), enda sünnipäev (juba 25. korda), pulm (tegelikult oli neid 2 tk, aga kahjuks ühel päeval, nii et pidi valima), puhkusereis mööda Eestimaad, Augustiunetus… ehk lühidalt öeldes – oleme suvega sõitnud maha sama palju kilomeetreid kui terve eelmise aasta jooksul kokku. :)

Aga tahtsingi pikemalt kirjutada tegelikult Augustiunetusest. Üldises plaanis oli see ikka sama tore, nagu eelnevatel kordadelgi – jällegi edasi arenenud ja laienenud. Väga lahe oli veel öötundidel näha Supeluse tänaval laia massi muusika saatel õõtsumas ja olemist nautimas. Nagu eelmiselgi suvel, oli ka sel aastal blogijatele mõeldud väike kiirmüügitelk Rannapargis ehk et müük kestab nii kaua, kuni asjad otsas. Kahjuks juhtus nii, et viimasel hetkel ei saanud mõned teised blogijad siiski üritusel osaleda ja lõpuks olime telgi all vaid kolmekesi – Augustiunetuse enda poolt organiseeritud joogi-koogipunkt, Andra ja mina. Mis pani kohe mõtlema, kuidas seda asja veel paremini teha saaks, aga eks seedime, arutame suurte korraldajatega ja kui hästi läheb, siis oleme järgmisel aastal veidi teise kontseptsiooniga esindatud. Eks paistab…

Augustiunetus 2012

Hästi suured tänud kõigile, kes te saite mahti läbi astuda ja ampse proovida. Nii tore oli jälle blogilugejatega silmast-silma kohtuda ja veidi juttu ajada. Juba sellepärast tasub see üritus ennast ära! Aga ka Pärnu patrioodina ei saa ma seal osalemist lihtsalt ära jätta.

Kui mina väikse hilinemisega müügiplatsile jõudsin, oli Andra oma koogikeste ja võikudega juba usinasti kauplemas. Sättisin ka ennast paika – pakkusin üht teravamat tomatisalatit krõbeda ciabatta‘ga ja õllemuffineid! Jah, nagu arvata võib, läksid need viimased nii mõnelegi härrasmehele pärast esimese sõnapoole kuulmist väga hästi peale. Aga õnneks mitte ainult meestele! Ja kuna väga mitmed küsisid ka retsepti ja lubasin selle blogisse panna, siis siit ta tuleb! :)

õllemuffinid

Nende muffinitega seoses pean kohe ka nende taustaloo otsast peale ausalt ära rääkima. Juba tükk aega tagasi käisid meil sõbrad külas ja tõid meile muffineid, mis olid tehtud tumedast õllest. Ja need olid tõsiselt väga head! Selle kinnituseks pean jällegi taustaks ütlema, et ma ei ole väga suur magusafänn ja eriti vähe fännan ma kuivi kooke. Ja just seda (kahjuks) väga paljud muffinid tihti on. Seega olen ma alati nende suhtes juba väga skeptiliselt häälestatud. Ehk siis kui ma ütlen, et need oli superhead, siis…! :)


Loomulikult küsisin külalistelt retsepti ja selgus, et nad olid muffinid teinud  retsepti järgi, mille leidsid blogist “Zoozi tegemisted” (ja mis täpsemal uurimisel pärines The Hummingbird Bakery raamatust “Cakes Days”). Originaalis tehakse seda kooki Guinnessi õllega ja küpsetatakse suures lahtikäivas koogivormis suure koogina. See on ka kindlasti väga hea. Aga mina olen neid korduvalt ja korduvalt teinud just muffinitena. Ja kuna just selliste maitsvate leidude jaoks ma ju 1,5 a tagasi blogi tegingi, siis ongi juba pikemat aega olnud plaan see retsept ka siia kirja panna. Loodan, et muffinisõbrad katsetavad ja kiidavad heaks! :)

 

Guinnessi muffinid kakaoga

Kogusest saab u 20-24 muffinit

2,5 dl Guinnessi õlut
250 g võid
80 g kakaod
300 g suhkrut
2 muna
1 tl vanilliekstrakti (vt kuidas seda ise kodus teha siit)
1,5 dl keefiri (või petti)
300 g nisujahu
2 tl söögisoodat
0,5 tl küpsetuspulbrit

 

Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Pane kõigepealt potti õlu ja või ning kuumuta, kuni või on sulanud. Samal ajal sega ühes suures kausis kokku suhkur ja kakao. Teises kausis sega jahu, sooda ja küpsetuspulber. Kolmandas suures kausis klopi munad vanilliekstraktiga kergelt lahti ja sega sisse keefir (või pett, mina kasutan keefiri). Kõigepealt sega omavahel kakao-suhkrusegu ja õlle-võisegu. Seejärel sega see suurde kaussi munasegu hulka. Sega veidi läbi, viimasena sõelu sisse jahusegu.

 

Vooderda muffinipann või muffinivormid soovi korral muffinipaberitega ja jaota tainas vormidesse (mina panin vormid suhteliselt täis – jätsin muffinipaberitel äärest alla 1 cm tühjaks). Küpsetasin 20 minutit, aga soovitan sõltuvalt ahjust, muffinivormide suurusest ja programmist (mul ei olnud pöördõhkuga programm, mis tavaliselt küpsetab ja kuivatab kiiremini) kuskil 18. minuti paiku hakata hambatikuga proovima. Kui tikk jääb kuivaks, võib muffinid ahjust välja võtta, lasta vormis veidi jahtuda ja seejärel tõsta välja jahtuma.

 

Minu jaoks on need muffinid väga head ka lihtsalt nii, tee või kohvi kõrvale, aga kui on soovi, võib jahtunud muffinitele peale teha ka katte. Vahustades omavahel nt toorjuustustu, tuhksuhkru ja vanilliekstrakti! Aga miks mitte proovida ka kohupiima vms lemmiktoodetega :)

 

  • Andra

    Oli väga tore kooskauplemine :) Kahju jah, et meid nii vähe oli, aga vähemalt saime mõtteid mõlgutada ja järgmisi kordi ette ära parandada :D Muffin maitses hea!VastaTühista

  • Hannele

    Oo! Õllemuffinid! Kindlasti proovin järgmisel muffiniteol sellegi retsepti. Kogused on vist ühe pannitäie jaoks, eks? (12 tk)VastaTühista

    • Oh, hea et sa mainisid, Hannele! Sellest kogusest (kuna see on originaalis mõeldud ju suure koogi tegemiseks) tuleb u 2 pannitäit (24 tk) või veidi vähem muffineid, sõltuvalt sellest, kui täis keegi vorme paneb ja kui suured need on. Aga igatahes hääd katsetamist :)VastaTühista

  • Kadri

    Super !
    Meie pere lemmikud, väga mahlased ja maitsvad.
    Aitäh retsepti eest :)VastaTühista

    • Rõõm kuulda, Kadri! Nüüd on ju Eestis täielik käsitööõllede buum, nii et maitseid, millega katsetada, jagub pikemaks ;)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*