Tassike elu topelt koorega »

Nostalgiline rabarberikali

Oleme Saaremaal nüüd pesitsenud tervelt nädala. Kuigi tundub, nagu see oleks olnud juba 2 kuud! :) Vist on väga palju jälle toimunud ja väga palju ka ära tehtud. Päris sisse ei ole aita veel saanud kolida (st ööseks, päeval oleme seal arvuti taga tööd teinud küll ja asju lahti pakkinud), aga see peaks nüüd lähipäevil juhtuma. Teisipäeval tulevad juba esimesed soolaleivalised, järelikult peab jõudma!

Kui eilne õhtu ja tänane päev välja arvata, on ilmad väga head olnud. Oleme saanud õues kõvasti toimetada, mina pildistada ja õhtuti ratastega lähedal asuvate külade vahel tiirutada ja jooksmaski käia. Eile õhtul hakkas aga sadama ja läks koledaks, kuigi õhk on siiani soe. Täna on aga õues selline tuul, et kui muidu olen igaõhtuseid sääsesöötmisi trotsinud ja veel hilistel tundidel vehkides taimi istutanud, siis tänase tuulega õue – ei, aitäh. Selle asemel küpsetasin toas pühapäeva puhul ühe ülilihtsa nn nätske Rootsi šokolaadikoogi – selle, mille retsepti ma Rootsi loo kommentaaridessegi postitasin – ja pildistasin oludest lähtuvalt toas rabarberikalja. Mis tuletabki meelde, et sellest ma ju tahtsingi kirjutada. ;)

Rabarberikali

Kui juunikuu “Oma Maitse” mu postkasti potsatas, jäi pilk seal kohe ühele Kersti Rea retseptile pidama. Nimelt rabarberikaljale, sest kui ma väike olin, siis minu onunaine valmistas seda jooki suviti väga tihti. Vähemalt sealt ma seda tundma õppisin. Ja seda kergelt kihisevat, mitte väga magusat ja naljakalt hallika tooniga kalja toodi palava suveilmaga keldrist 3-liitriste purkidega kohe mõnuga tuppa. Onu perest rändas selle kalja retsept omal ajal ka meie perre, kuigi tuleb tõdeda, et meil ei saanud sellest kunagi igakevadist traditsiooni, pigem tehti siis, kui mul või vennal tuli meelde: “Oh, kuule teeks seda head rabarberijooki, mida tädi Sirli teeb!”

Ja nüüd, kui “Oma Maitses” sarnase rabarberikalja pilti nägin, tuli see mulle jälle meelde ja otsustasin üle saja aasta selle tegemise ise ka ära proovida. Pärnus on rabarberipuhmas sel aastal kaljategemiseks eriti hästi sobivalt metsikuks läinud, nii et põhjust mitte tegemiseks ei leidnud ja ligi nädal tagasi sai kali käima pandud.

rabarberikali

Retsepti panin omavoliliselt kokku ajakirja ja onunaise omast, sest tundus, et mõlemas oli minu jaoks nii häid ideid – nt maitseks lisatud mustasõstralehti – kui ka selliseid, mis ma pigem (veel) ära jätaks – nt kaneel külma joogi sees ei ole mulle veel päris omane. :)

Kodune rabarberikali

1 kg rabarberit
5 l vett
500 g suhkrut
peotäis mustasõstralehti
1/2 tl (ehk u 15 g) pärmi
1 sidrun, ratasteks viilutatult
paar rosinat

Lõika rabarberid koos koorega tükkideks ja pane koos vee, suhkru ja mustasõstralehtedega suurde potti. Aja keema ja sega, kuni suhkur on sulanud. Kurna ja lase segul käesoojaks jahtuda. Seejärel lisa segule pärm ja sidrun, sega hästi läbi. Jäta segu 24 tunniks toatemperatuurile seisma. Siis eemalda sidruniviilud ja vala jook pestud ja kuuma veega üle valatud pudelitesse või purkidesse. Pista igasse nõusse ka paar rosinat, sulge pudelid-purgid ja jäta jook külma kohta umbes nädalaks seisma. Nädalaga peaks jook valmima. Üheks valmis saamise indikaatoriks on ka pinnale tõusnud rosinad!

 

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*