Tassike elu topelt koorega »

Porgandimaffia, röstitud porgandid ja sepik

Proovisin teha nädalavahetusel röstitud sidruni tšatnit (selle põnevalt kõlava asja retsept oli sügisest saadik juba bookmark‘ide all ootel). Tõotas tulla väga huvitav maitseelamus. Ütlen kohe ruttu ära, et ei tulnud. Ja ei tulnud sellepärast, et suutsin jälle asja ise vussi keerata :) Põhjuseid mitu:

1) röstisin sidruneid puupliidi ahjus, kus ühtäkki läks kuumus liiga suureks ja tegi sidrunid alt ühe hetkega liiga küpseks (no vähemalt see pidi olema hetk, sest ega ma seal elutoas kauem raudselt ei jutustanud ju!) Sellepärst sai möks kahvatu ja pigem helepruun kui särav sidrunikollane – allika järgi oleks pidanud see viimane variant tulema.
2) ülehindasin oma lembust sidrunikoore suhtes (ehk et asi sai ikka üsna kibe, hoolimata mee lisamisest ja eks osaliselt ka tänu kergele kõrbemisele).

Päris nurka ma seda retsepti siiski ei ole visanud, kindlasti teen ma seda tavalises ahjus ilma riskimata ühel päeval uuesti. Vähemalt millegipärast on mul tunne, et see asi võib väga maitsev olla… Seni aga kasutasin oma fantaasiat hoopis röstitud porgandite peal!

Röstitud porgandid

Igasugused röstimised on oma robustse tulemusega mu nõrk koht. Muidugi kokanduslikus mõttes, aga ka pildistamise mõttes. Või peaks ütlema võib-olla vastupidi, sest minu jaoks pole palju ahvatlevamaid toiduaineid, kui köögiviljad, mis mulle ahjust tullest röstimispannil rõõmsalt justkui hüüatavad: “Väsinud, aga niiii õnnelikud!” Ja porgandid ei ole röstimise suhtes absoluutselt mingid erandid (kui siinkohal peaks tekkima paralleel ühtede inimeste suurima hirmu, keeduporgandiga, siis teadke, et selleks on täpselt 0 alust) – pealt on küll veidi krimpsus, aga sisemine ilu nõuabki väikest ohverdust välimuses!

Porgandid kerkisid teemaks aga tänu Porgandimaffiale, mille tegijatele ma selle postitusega tahaks toetust avaldada. Jah, kes ei ole kuulnud, siis see ei ole mingi naljanimi, selline ühendus on päriselt ka olemas (vt Carrotmob ja Porgandimaffia FB leht). Tegemist on rahvusvahelise ettevõtmisega, mille eesmärk on “tarbida selleks, et aidata äridel teha sotsiaalselt vastutustundlikumaid otsuseid” ehk “tarbida nii, et võidaksid ettevõtted, mis teevad sotsiaalselt kõige vastutustundlikumaid otsuseid.”

Porganditšatni

Idee on lihtne – piitsa asemel antakse präänikut. Kui see kõlab veel veidi segaselt, siis selle pooleteise minutiga teeb asja algataja kogu iva selgeks:

Lisaks mõned näited sellest, mida Porgandimaffia on välismaal teinud. Näiteks Bangkokis ei müü ega jaga Villa Market enam kunagi kilekotte ja Antwerpenis pani 565-liikmeline maffia püsti Turga Marketis keskkonnasäästliku valgustus- ja jahutussüsteemi… Eesti esimene Porgandimaffia toimub 16. märtsil Tornimäe Mamos! 

Keda hakkas see väikestviisi maailma muutmise teema huvitama, uurige lähemalt ja osalege – s.t lõunatage, õhtustage või ostke 16. märtsil lihtsalt järgmise päeva hommikuks maitsvaid muffineid Tornimäe Mamost. Mina hoian igatahes pöidlaid, et Porgandimaffia tõmbaks asja kenasti käima ja et peagi saaks juba ka järgmistest huvitavatest aktsioonidest kuulda :)

Porganditšatni

Porgandite röstimine

10 enam-vähem ühesuurust kooritud ja pikkupidi poolitatud porgandit
peotäis tüümianioksi
3 kooritud ja poolitatud küüslauguküünt
oliiviõli
soola
värskelt purustatud musta pipart

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Laota fooliumile (või küpsetuspaberile) porgandi- ja küüslaugupoolikud, nirista üle oliiviõliga, jahvata peale mõnuga soola-pipart ja sega käega läbi (nii et kõik porgandid saaksid õliga kokku). Puista peale tüümianioksad. Rösti ahjus u 30 min (sõltuvalt porgandite suurusest), kuni porgandid on pehmed ja kergelt tumedamaks tõmmanud.

Edasi võib teha tervest kogusest üht sorti möksi, aga mina tegin 2 erinevat:

1. Porgandimöks meega

10 röstitud porgandipoolikut
3 röstitud küüslaugupoolikut
0,5 sidruni mahlt
1 sl mett
1 väike peotäis kõrvitsaseemneid

Pane kõik (mini)kombaini ja purusta kergelt tükiliseks massiks. Maitse ja maitsesta vajadusel soola, pipra, sidrunimahla või meega.

2. Porgandimöks päikesekuivatatud tomatitega

10 röstitud porgandipoolikut
3 röstitud küüslaugupoolikut
6 sl õli päikesekuivatatud pomatite purgist
2 päikesekuivatatud tomatipoolikut
4 peeneks hakitud basiilikulehte

Pane kõik ained peale basiiliku (mini)kombaini ja purusta väikeste tükkidega massiks. Maitse ja maitsesta vajadusel soola, pipraga. Enne serveerimist sega sisse hakitud bassiilik.

Serveeri leiva, saia või sepiku peal (mulle meeldib väga Selveris müüdav kõrvitsaseemnesepik) ja kui soovi on, siis õhukese toorjuustukihiga.

 

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*