Tassike elu topelt koorega »

Vanaema hapukapsasalatist, lambakintsust ja nädalavahetusest

Vahel kohe on selline periood, kus mõni teema, ese või inimene just kui magnetiga tõmmatakse sinu ellu korduvalt tagasi, eks. Ikka ja jälle, uuesti ja uuesti. Alguses ei saa aru miks. Ja võib-olla ei pane seda alati ka tähele, sest tundub, et seos puudub. Aga samas, vahel on tunne, et kui neid pealtnäha juhuslikke pusletükke on kogunenud piisavalt palju, hakkad neid kõiki korraga “omades” suuremat pilti nägema. Tõenäoliselt on seda tulnud ette kõigiga ja igal teemal – alates mõnest vanast sõbrast, keda pole sada aastat näinud ja keda siis juhuslikult tänaval, poes vms kohas kohtad. Või siis hoopis mõnest ammu igatsetud, aga siiski millegipärast ostmata jäetud vidinast, mille su sõber sulle siis ühel päeval ikkagi kingib. Ja nii edasi, ja nii edasi. Selle postituse teemaga oli sama lugu. Liiga palju hapukapsajuttu sattus liiga lühiksesse perioodi. Ja seda ei saanud tähelepanuta jätta.

Sibulad

Pusletükid, millest see postitus sündis, olid järgmised:

1. tükk – äsja taasavatud Sadama turult ootamatult sülle potsatanud ämber hapukapsaga
2. tükk – sõit Pärnumaale – selgus, et isa oli samuti ostnud hapukapsast
3. tükk – eelmistest punktidest johtuvalt tuli jutuks, mida head hapukapsast teha saab, ja mulle tuletati kohe meelde vanaema hapukapsasalati retsept (sõin seda viimati u 10-15 a tagasi).
4. tükk – osalemine Pärnus Mahe Margis ühel toitumisalasel loengul, kus mainiti hapukapsast kui head piimhappebakterite allikat.
5. tükk – nädalavahetusega pikaks sirgunud sibulakesed Tallinna kodus

kapsasalat

Nendest juppidest piisas, et suur pilt kokku panna ja see vanaema retsept ka üles pildistada ja blogisse kirja panna. Ma ei tea, kas selle näol on tegemist mõne klassikalise salatiga või on see vanaema enda looming, igatahes on see väga mõnus, lihtne, maitsev ja tervislik kodune salat, mida just praegusel talvisel ajal teha. Mul oli kasutada köömnetega hapukapsas, aga loomulikult võib selle asendada missugusega tahes.

kapsasalat retseptiga

Ahjaa, Sadama turult potsatas mulle enne nädalavahetust külmkappi ka üks päris pirakas lambakints (tänud sulle, Liina!), mille ma siis oliiviõliga kokku määrisin, rosmariini-küüslauguga pikkisin ja öö läbi külmkapis seista lasin.

lambakintsSeejärel hõõrusin kintsu soola-pipraga kokku ja küpsetasin malmpotis tilga vee ja kadakamarjadega 130 kraadi juures 3 tundi. Kastmeks keetsin kokku osa lambast potti kogunenud mahlast, punaveini ja mustad ploomid, sekka ka veidi lume alt välja kougitud tüümiani. Lasin kastmel u 40 min madalal tulel keeda, siis lasin köögikombainis ühtlaseks massiks. Mõlemad, nii lammas kui kaste said tõesti väga maitsvad – lammas oli pehme, mahlane ja parajalt maitsestatud. Kaste mõnusalt paks ja (võib-olla veidi liiga) ploomine. Igaljuhul  tekkis kohe julgem tunne lambaga rohkem eksperimenteerima hakata!

Laupäeval oli ju ka imeilus tuulevaikne ja päikesepaisteline ilm. Siis õnnestus esimest korda üle jäätunud Pärnu jõe käia ära Paikusel, kuhu muidu peaks Tammistest päris suure ringiga sõitma. Avastasin sealt kohaliku Florinda kohviku, kust sai kohvi ja isuäratavaid küpsetisi kaasa haarata (aga kuna kodus oli lammas ja Pavlova ootamas, ei tahtnudki sel korral miskit kaasa haarata). Lihtne koht, mille kohta pärast “linna pealt” kuulsin, et kohalikud pidid kõik peoroad endale just sealt tellima. Eks näis, kui talvel sinna rohkem üle jää jalutama ei satu, tuleb suvel teekond paadi ja aerudega ette võtta! :)

Aga rääkides veel hapukapsast, siis oleks väga tore, kui keegi veel oma häid hapukapsaroogasid raatsiks jagada, sest mul näpud nende osas täitsa põhjas!

Ja pikka liugu ka! :)

 

  • Liina

    Hei, aitähid vastu võetud! Kas oled oma kätetööd juba Päevalehes näinud? Laupäeval ja esmaspäeval ilmus reklaam, neljapäeval tuleb minu teada ka :-) Nii et aitäh sulle!
    Mis aga hapukapsasse puutub, siis mul on tuleva laupäeva Postimees Arterisse tegemisel üks Moldaavia moodi hapukapsa-haugipalli supp. Kõlab jaburalt, aga maitseb oi kui hästi. Khm, eriti hästi kusjuures just peale eelmist õhtut :-PVastaTühista

    • Mis-mis?! Ei ole veel näinud, olin nädalavahetusel suht levist väljas, aga küll ma veel jaole saan! ;) Arterit ootan ka, kõlab keeruliselt, aga ma usun, kui sa ütled, et on hää! :)VastaTühista

  • anna

    sa oskad maailmatuma ilusaid pilte teha ja nendega tõelist rõõmu silmadele pakkuda :)VastaTühista

  • Liisa

    Lõika sibulatel enne “antennide” kasvatamist otsad maha, saad palju rohkem.
    Kuigi jah, nii ilusat pilti poleks siis saanud.VastaTühista

    • Liisa, täitsa tean seda nõksu ;) Tänasel päeval võiks isegi võrrelda seda vastlakukliga, millel on “müts” maha lõigatud. Põhimõtteliselt tuleks sibulaga sama teha ju :)VastaTühista

  • Rael

    Ma isegi ei märka alguses, mis söögiga on parasjagu tegemist, kui sa selliseid pilte teed.
    Lillat ma ei oska armastada, aga siin on küll täitsa sümpaatne. Ja see rida kausse on mõnus.VastaTühista

  • Marju, kas sibulad on sul mullas või vee sees? Ja kui otsa pealt lõikan, siis ainult õige pisut jah? Püüan ka siin kööki rohelisemaks teha, aga olen veel algaja:D
    Hapukapsast teen mina klassikalisel moel.
    Ahjus koos porgandi ja köömnetega. Toorelt ahju, enne ei prae. Aga panen tsipa soola ja ohtralt oliiviõli ning suhkurt ka. Meie pere armastab magusaid kapsaid. Ja siis lasen mitu tundi ahjus olla, vahepeal segan ja vajaduse lisan suhkurt.
    Kui salatina tahame süüa, siis söömegi lihtsalt niisama toorelt. No natukese oliivõli ja suhkru ning köömnetega jah.VastaTühista

    • Kati, need sibulad on mul vee sees, kuigi öeldakse, et mullas tulevad paremad ja ei pea nii väga muretsema ja hoolitsema (veega pead aeg-ajalt vett vahetama). Aga mul hetkel ei old mulda käepärast, nii et siis sai nii. Ja kui pealt tahad ära lõigata, siis jah – lõika umbes nii palju, et pealt jääks toorest sibulat koore seest u 1,5-2 cm läbimõõduga ringi suuruselt näha!

      Mulle meeldivad ka väga magusad kapsad, mm, neid võikski sööma jääda! Tervitused teile sinna kaugele! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*