Tassike elu topelt koorega »

Iseenesestmõistetav tort

See postitus sai alguse minu naiivsest (ja väga ekslikust) arvamusest, et küpsisetorti tehakse vaid üht, noh seda tavalist, moodi, teate ju küll. Nii nagu see käib. Nii nagu ema seda juba 1980ndatel tegi ja mida meie vennaga lastena siis varsti juba iseseisvalt tegime. Nii nagu kõik seda tegid. Või vähemalt nii ma arvasin.

Viimati tegin küpsisetorti nii ammu, et ei mäletagi. Pakun, et umbes 3-4 a tagasi. Mis mõttes nii ammu? Mhmh, mõtlesin täpselt sama. Ei tea, hakkas imelik. Imelik oli teha Eesti taasiseseisvumise aastapäeval ka ravioole, aga lõime käega. Hiljem selgus, et see maksis öösel kriipivate süümepiinadega kätte. Niisiis, kohe pühapäeva hommikul valmis lunastuseks see minu mõistes n-ö klassikaline küpsisetort, mille kohta üsna varsti selgus, et küpsisetordi klassika on ikka väääga lai mõiste.

Küpsisetort

Peaaegu igas Sõprade, Tuvikeste, Office’i vms sarja osas on üks selline koht, kus kõik tegelased eeldavad, et kõik mõtlevad üht asja. Kui aga kõik selle “ühe” asja välja ütlevad, siis kõlab korraga umbes 8 eri vastust. Tuleb tuttav ette, eks? Kui me pühapäevahommikul külmkapi sisu skänneerisime, et mis küpsisetordi tegemiseks puudu on, juhtus täpselt sama asi.

Minu vaatevinklist oli kõik vajalik olemas, puudusid ainult küpsised (ja oli tunne, et küpsisetordis küpsiste asendamine ei ole kõige parem mõte). Teisest vaatenurgast puudusid küpsised, kohupiimapasta ja veel teab mis imed. Mitte et need poleks sinna üldse sobinud või maitseksid jube halvasti, seda mitte, aga see ei olnud see mida mõtlesin, kui ütlesin küpsisetort. Sest kui mina ütlen karu, ütled sina püksid… eks!? See on umbes sama, kui oled väiksena õppinud, et kingapaelu seotakse kahe aasaga ja siis tuleb sõber, kes teeb samasuguse lipsu, aga ühega. Tulemus on sama efektiivne, aga meetod teine. Mis ei tee sellest ilmtingimata halba, aga see enda variant on lihtsalt see.

Vaarikad

Igaljuhul… komponentide vaidlus mahapeetud, kook (minu moodi) valmis tehtud ja siis pühapäevasele jahisõidule kaasa võetud. Võtsime seal veel aurava teema kohe üles, et selgusele jõuda, kuidas kellegi meelest see klassikaline küpsisetort siis ikkagi käib. Selgus, et meetodeid oli veel mitmeid. Sealt ulpis taaskord pinnale mõte, et pean ka oma küpsisetordi klassika, mis nii iseenesestmõistetav tundus, siia blogisse pistma.

Niisiis… küpsisetordi klassika tähendab minu jaoks kohvis leotatud küpsiseid, hapukoort ja peale riivitud šokolaadi ja tibake küpsisejääke. Vahel võis kaunistuseks olla igal torditükil ka marmelaadilõik. Kõik muud lisandid on ka lubatud, kuid põhiline, et küpsisetort oleks tehtud hapukoorest ja küpsistest, mis on leotatud kohvis. Punkt.

Küpsisetort

Uurisin veel ema käestki üle, et kust ja kuidas selline kook meie perre on tulnud. Selgus, et see on minu vanatädi vana hea retsept, mille mu kohvifanaatikust ema ka oma repertuaari võttis.

Võtsin tegemise ajal aega ka, jube kähku käib, 25 minutit.

Tädi Irma küpsisetort

3 pk kandilisi Kalevi küpsiseid (mul olid šokolaadiküpsised)
u 250 g hapukoort
suur tassitäis musta kohvi
paar šokolaaditükki
2 suurt peotäit vaarikaid (pole kohustuslik)

Mina tegin tordi, kus ühele korrusele läks 9 küpsist (3×3). Kokku tuli 5 korrust. Alustuseks tegin suure tassitäie röövlikohvi. Surusin vaarikad katki ja kui kohvi oli tõmmanud, kurnasin ära. Nüüd uputasin ühe korruse küpsised ükshaaval kohvi sisse, lastes sõltuvalt kohvi kuumusest neil seal u 5-10 sekundit tõmmata. Seejärel urgitsesin küpsise kohvitassist kahvli peale ja laotasin alusele. Tegin nii, kuni terve korruse jagu küpsiseid oli nii leotatud (kusjuures pakis katki läinud küpsised saab ikka kasutada, tuleb nad lihtsalt legona kokku panna).

Küpsisetort

Seejärel pigistasin küpsisekorrusele hapukoort ja määrisin selle laiali (koonerdada ja ülikorralik olla pole vaja). Leotasin järgmise korruse küpsised samamoodi, katsin siis puruks tambitud vaarikate ja hapukoorega. Jälle uus kiht küpsiseid, hapukoort, küpsiseid, vaarikatoormoosi ja hapukoort. Vaarikatega tuli kokku 2 kihti. Viimaseks katteks jätsin hapukoore. Riivisin peale mõne katki läinud küpsisetüki ja veidike šokolaadi. Pistsin külma ja umbes 4 tundi hiljem asusin filmi “Shrink” kõrvale sööma.

Ja kuna see õige küpsisetordi teema on endiselt väga aktuaalne ega lase mul öösiti hästi magada, siis oleks väga huvitav, kui kuuleks, missugused on teie  jaoks need klassikalise küpsisetordi parameetrid!? :)

  • Triin

    Meie küpsisetort on enamvähem sama. Kuigi hapukoore segasime alati kakaoga ja vahel lisasime sinna ka marmelaadi. Kohvi asemel kastsime küpsised kuumaks aetud mahla sisse. Peale panime sokolaadikihi ja veel marmelaadi. Küpsised olid alati Kalevi teeküpsised.VastaTühista

  • Triin

    enam-vähem*VastaTühista

  • Väga mõnus teemapüstitus :) Minu jaoks on klassika peaaegu sama nagu Sul – kohvis immutatud küpsised ja vahele hapukoor – ja mitte midagi muud. Aga peale käib mul traditsiooniliselt lihtne glasuur võist, suhkrust ja kakaopulbrist.VastaTühista

  • Merilin

    minu jaoks on klassikaline küpsisetort kohupiima ja vahukoore seguga, küpsised on piimas leotatud. ja vahele kindlasti mõnd haput moosi, jõhvika või pohla oma näiteks.VastaTühista

  • Liisi

    Kuna kohv mulle üldse ei maitse, siis tundub see kook .. noh, ise nii ei teeks:) Meie pere klassikaline küpsisekook on veel lihtsam – küpsised, hapukoor, küpsised ja sulatatud šokolaad. Küpsiseid immutame piimaga (võib ka lihtsalt piima laiali laotatud küpsistele lusikaga peale tõsta) ja hapukoore ega šokolaadiga ei maksa koonerdada. Nii on kõige parem;)VastaTühista

  • Enam-vähem sama, mis meie variant. Aga see viimane pilt peab küll olema läbi aegade kõige ilusam pilt, mis ühest küpsisetordist tehtud on!VastaTühista

  • Minu klassikaline küpsisetort käib kohupiimapasta ja halvaaga või kohupiimapasta ja marjadega, immutan enamusel kordadel piimaga, harva ka kohviga.VastaTühista

  • Minust on see küpsisetordi keemia kauge kaarega mööda käinud. Pika mõtlemise peale suutsin meenutada, et olen seda vist 2 x elus üldse teinud ja need jäid ka kusagile kaugesse keskkooliaega. Igatahes läksid sinna heledad teeküpsised, hapukoor, hapu moos ja peale riivitud šokolaad.
    Märksa enam istus mulle lapiku tordi asemel kolmnurkse Onu Tomi onnikese tegemine (3 küpsise laiune laotus kokku tõstetud), sinna keskele sai märksa põnevamaid täidiseid ja peale erinevaid glasuure leiutada. Aga jah, ka seda sai viimati oma 15 aastat tagasi tehtud:(.VastaTühista

    • Meie peres on täpselt sama retsept olnud, ainult selle erinevusega, et marmelaaditükke ei tohi olla. Ja ühe või kahe küpsisekihi vahele käib mitte ainult hapukoor, vaid see olgu segatud mõne hapukama moosiga – eriti hea on punasesõstra moos. Ülejäänud kihid on aga nagu ikka ainult hapukoorega.

      Samas juba mõned aastad olen ma ise pannud ka banaani rattakesi vahele. Imehea!

      Ja ALATI kui mina kooki teen, siis ainult tavalistest teeküpsistest (Kalev) :)VastaTühista

  • Nii põnev teema! Ja kui ilusad pildid!
    Minu lapsepõlvekodu klassikaline küpsisetort käis heledatest, piimas leotatud küpsistest, mille vahele pandi paksu kihina suhkru ja kakaopulbriga segatud hapukoor ja peale riivitud šokolaad, kaunistuseks vanaema kompotikirsid.
    Mäletan, et see tort võitis isegi kord aktiivilaagri (olid meil sellised kummalised laagrid põhikooli ajal) tordivõistlusel esikoha :)VastaTühista

  • ohjahh, küpsisetort…:) minu lemmikversioon ja mälestused küpsisetordist on teadküllkusteadküllkellefotode saatel ilusti rahvale vaatamiseks kirjas.
    Aga iseenesest on see minu jaoks täpselt selline magustoit, mida teed, siis ei tee aastaid ja siis jälle teed ja ohkad, kui hea ikka võib üks lihtne asi olla.VastaTühista

  • Triin

    Mina päris täpselt ei mäleta, kuidas meil lapsepõlves kodus küpsisekooki tehti aga nüüd on küll juba aastaid olnud retsept üsna sarnane sinu omaga. Mina kasutan tavaliselt nii valgeid kui šokolaadi küpsiseid koos ja teen neist justkui malelaua. Ei tea küll miks aga olen harjunud, et esimese kihi kastan kohvi sisse, teisi enamasti mitte. Esimese ja teise kihi vahele panen tavaliselt lisaks hapukoorele peeneks viilutatud banaani, teiste puhul piirdun vaid hapukoorega. Ja kõige viimase kihi peale hapukoort ja katki läinud küpsiste puru.VastaTühista

  • Jana

    Minu oma ja minu lapse oma ka sarnane, et ikka läbi kohvi – õudselt mõnusa maiste annab ja hapukoore asendame enamasti ka maitsestamata jogurtiga :) ja kõike palju ja kuhjaga :))) aitäh hea meenutuse eest, nüüd 1.septembriks lapsele jälle kook olemas :)VastaTühista

  • Inga

    Mina teen sama retsepti järgi küpsisetorti nagu sinagi, aga ma segan hapukoore kakaoga ära, sest mulle see hapukoore maitse eriti ei maitse, seega see kakao leevendab natuke seda.
    Kusjuures mul kerkis sama teema üles paar aastat tagasi, kui hakkasime sõbannale sünnipäevaks nn klassikalist küpsisetorti tegema ja siis mina ütlesin, et vaja läheb neid ja neid asju ja siis ta tegi suured silmad pähe, et mis sa nendega tegema hakkad ja siis tuligi välja, et igaüks teeb omamoodi :)VastaTühista

  • Minul on ka enam-vähem sama tort, ainult, et hapukoore segan kakaoga (see päris kakako) segamini (selle koguse peale u 2 spl). Peale käib meie tordile vahukoor, aga viimasel ajal (loe: selle nädala jooksul olen 3 korda küpsisetorti teinud) ja puhtast laiskusest ei viitsinud koort vispeldada. Siis panin peale kookosehelbeid ja banaaniviile (üldjuhul mulle banaan küpsisetordis ei meeldi, st teiste tehtud tortides, aga siin andis kohvi-kakaokreemi juurde mõnusa maitse).VastaTühista

  • Meil käis küpsisetort ikka kohupiimaga. Heledad küpsised kohvist või piimast läbi, ühe kihi vahele moos, teiste vahele kohupiim. Peale riivitud šokolaad.
    Ema räägib, et kui tema väike oli, panid nad õega tordi peale veel marmelaaditükke ja pähkleid.

    Minu praegune lemmik on aga hoopis selline – šokolaadiküpsised, kohupiima-vahukoorekreem ja kompotikirsid. Küpsised leotan kompotivedelikus. Peale ikka riivitud šokolaad. Nii et kui keegi ütleb küpsisetort, siis mõtlen just sellise tordi peale :)VastaTühista

  • Katrin

    Imestan, et sellist, nagu mina koguaeg söönud olen, pole veel kordagi ette tulnud. :) Koopiatibi oma oli neist kõige lähemal, aga meil tehti kodus ja praegu ka küpsisetorti valgetest Kalevi küpsistest, vahele vaheldumisi kohupiimakreem, hea moos, tavaliselt hapum ning banaani või mõnda muud pehmet puuvilja. Küpsiseid leotati alati mõnes mahlas, mis parajasti saadaval oli – õuna oma oli kõige tavalisem. Ja kaeti pealt kohupiimaga ning kaunistati puuviljadega. Muud moodi ei kujutaks seda kooki ettegi. :)VastaTühista

  • Maailma kõige ilusamad fotod!VastaTühista

  • A

    mina olen alati teinud ühe kihi heledatest ja teise shokolaadiküpsistest, leotanud kas kohvi, kompotivedeliku või harvem ka piimaga. vahele läks kohupiimavahu-hapukoore segu ja peale shokolaadiglasuur (enamasti sulatatud või kakaopulbriga – ehtsa kakaoga ikka). ja enamasti keerasime selle kokku “onu tomi onnikeseks”. sellisel juhul panime pealmise kihi keskele ka kompotikirsid.

    nüüd seda enam ei tee, elukaaslasel ja lapsel gluteenitalumatus ja eks ka tervel inimesel ole parem jahutooteid mitte süüa… aga lugedes hakkas suu vett jooksma küll :)VastaTühista

  • Aitäh kõikidele meenutajatele kommentaaride eest! Neid sai kohe üllatavalt palju! :)

    Minu jaoks oli huvitav kuulda, et tehakse ka piima või mahla sees. Ja hapukoort ei ole ma kakaoga kunagi vahele seganud, aga sain jälle targemaks. :) Kompotikirsside sobimist sellele tordile kujutan juba väga hästi ette… ja Jaanika, sinu halvaa on ka huvitav mõte! :)

    Sain päris mitmelt inimeselt kohe individuaalselt kiitvaid sõnu, et see nii huvitav arutelu, mida jälgida ja et kohe huviga loevad teiste kogemusi ja traditsioone. Järelikult ei ole ma ainus, kes selle mõtte peale on kunagi mõelnud ja aitäh teile veelkord oma kogemusi jagamast!

    Siinne traditsioonilise küpsisetordi nimekiri ei ole muidugi lõplik… täiendused on alati oodatud ;)VastaTühista

  • Merle

    Küpsisetort, minu arm! Võiks õhata. Sõin just eile viimase tüki oma tordist, mis sai tehtud kohvis immutet šokolaadi Selgadega, hapukoore ja vaarikatoormoosiga ja kaetud mustikatega. Väljamaal ei ole selliseid tavalisi kohvi/teeküpsiseid kahjuks leidnud, küll katsetanud selle ja tollega aga ikka pole õige. Seega olen tassinud neid ka kaasa, et oma sõltuvust kordki pikal eemalviibimise ajal rahuldada ja teinud kodumaal kohe ohtrasti küpsisetorti :) Aga issu immutas mul alati kohviga ja mina teen sama. Vahest panen hapukoore sisse kakaod ka, enamasti teen üleühe moosi- ja hapukoorekihid. Banaanirattakesed annavad hõrku nüanssi :)Ei saa küll!VastaTühista

    • M

      Vanal ajal meie peres küll hapukoorega küpsisetorti ei tehtud, ikka ainult kohupiim (segatuna värskete või külmutatud marjadega) ja moos, peal vahukoor ja marjad, küpsised immutatud mahlaga. Hiljem hakkasin ise immutama kohviga, kohupiima asemel või sellele lisaks kasutama hapukoort (ja veel hiljem hoopis maitsestamata jogurtit) kakaoga või halvaaga segatuna. Viimase aja avastused on pudingud, mis sobivad torti suurepäraselt. Ja ka juba maitsestatud jogurtit on samuti kaubaks läinud – tort nendega viimastega veidi lahjem ja mahedam :)VastaTühista

      • Ulvi

        Minu tort käib ainult nii-heledad Kalevi küpsised läbi kange kuuma kohvi kihiti kakaoga-suhkruga segatud hapukoorega (umbes 4 kihti)ja 1 kiht vaniljekohupiima, peal kindlasti vaarikad või maasikad ja vahukoor. Torti hoida külmikus 1 öö(toidukile peale panna) ja kaunistada vahukoore jm ga järgmisel päeval.VastaTühista

  • jäi kahesilmavahele, et kas hapukoorele ka suhkrut lisatakse?

    meil on ka kas mahlas või piimas leotatud küpsis, toorjuustuga segatud kohupiimapasta ning siis vastavalt tujule täidis või kaunistus: marjad, šokolaad, kommid jne. kusjuures ei mäleta lapsepõlvest üldse küpsisetorti. kohviga ei ole teinud kunagi, sest miskipärast on vanast ajast jäänud arusaam, et lastele ei tohi kohviga asju pakkuda (lapsena ei antud meile isegi kohvi maitsta, ainult viljakohvi sai koolis)…VastaTühista

    • Homemona, minu retsepti järgi ei käi suhkrut hapukoorele juurde. Küpsised on nagunii magusad ja tegelikult, sellepärast see tort mulle väga meeldibki, et ei ole suuri suhkrukoguseid sisse segatud :)VastaTühista

  • Hille

    Minu lemmikuks on küpsisetort või ja halvaaga. Küpsised leotan kanges kohvis. Kihtide vahele ning peale või ja halvaa segu (halvaa saab päris edukalt lihtsalt kahvliga purustatud). Või peab olema ikka see õige või :)VastaTühista

  • Iti

    minu küpsisetort käib nõnda, et immutamiseks kasutatakse kirsikompotivedelikku (kirsid lähevad siis hiljem koogi peale silma- ja maitseiluks) ja kohupiima-koore segu käib siis korruste vahele. mõnikord ka banaanilaaste mõnele keskmisele korrusele – olenevalt, mille isu on. kirsikompott tavaliselt oma aia kirssidest – maitse ja välimus kohe võidavad. kui need aga agaralt juba ära maiustatud on, sobivad ka ploomid või sügavtalvel kasvõi siis poest muretsetud ananassi- või virsikukompott.VastaTühista

  • Annika

    Tegin eile õhtul just küpsisetorti, praegu imbub külmkapis. Mina teen tavaliselt Selga tavalistest ja kakaoküpsistest triibulise tordi. Vahele läheb hapukoor, moos (nt mustasõstra või vaarika) ja purustatud banaanid. Peale riputan samuti riivitud šokolaadi.
    Sel korral polnud aga hapukoort käepärast ja tegin Türgi jogurtiga. Ootan juba, mis välja kukub :)

    Selline tort valmib kiiresti. Kunagi aga mässasin rohkem, immutasin küpsiseid mahlas ja sulatasin peale šokolaadi. Nüüd aga immutamisele aega ei kuluta – hapukoor immutab neid ööga niigi.VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*