Tassike elu topelt koorega »

Esimene rabarberikook ingveri ja toorjuustuga

Igal aastal on oma “esimesed“, eks: esimene talvine lumerookimine, siis suusasõit, esimene lumememm, siis kevadel tuleb juba päevitamine ja tedretähnid, rohimine, ujumine meres, siis ujumine jões (või vastupidi), paadisõit ja kalalkäik, siis veel esimene lehesadu ja esimene seenelkäik. Seda rooli veel vähe kulinaarsemaks keerates võib lisada, et ka esimene maasikatort, esimesed sparglid, esimesed “umbrohu”pirukad, grill, õunakook ja moositegu. Noh, neid leiaks kindlasti veel. Aga nende seas on kindlalt väärikal kohal selle aasta esimene rabarberikook. Võin uhkusega tõdeda, et nüüd on see mul siis tehtud, kusjuures rabarberitega, mis on pärit oma aiast.

Rabarberikook

Meil on aias eluaeg (s.t sellest ajast kui mina väike olin) olnud üks ja see sama rabarber. Ja minu teada asunud enam-vähem ka ühe ja sama koha peal (päris mitu aastat siis juba). Mäletan hästi, et väiksena aiamaal olles sikutasime vennaga mõlemad endale põõsast ühe jämeda varrika, jooksime vinta-vänta tuppa noa järgi ja seejärel juba kompostihunniku kohale neid koorima. Järgmiseks toodi toast suhkrutoos – hapu rabarberivars suhkrutoosi ja suhu, toosi ja suhu… hapu ajas näo jubedalt krimpsu, aga suhkur oli jälle nii magus… ja nii need päevad seal veeresid.

Lusikad

Igatahes ei ole üldse üllatav, et selle vahepealse ajaga, mil rabarberi suhkrutoosis solgutamisest on saanud minu jaoks nostalgia, on ka see rabarberipõõsas järjest enam “ära kustumas”. Möödunud aastal istutasime ta emaga siis lõpuks täitsa uue koha peale ja sel kevadel – voilà! Varred on kohe palju jämedamad ja on näha, et elujõud on sisse tagasi tulnud. Ainult tänu sellele saigi see selle aasta esimene rabarberikook juba 4. mail ahju.

Rabarberikook

See kook on tehtud mu traditsioonilise rabarberikoogi retsepti järgi. Retsept rändas juba aastaid tagasi kuidagi sugulaste kaudu mu emani ja sealt minuni. Nii et täpset autorit ma ei teagi, aga mul on hea meel, et pärast kõiki neid aastaid saan ma selle jube kortsus ja plekilise flaieri, mille peale ma selle koogi retsepti kunagi kiiruga üles kribasin, oma Anni Arro kokaraamatu vahelt lõpuks ära visata. Ainuüksi see väärib juba tähistamist! :)

Taigen:

100 g võid, toasooja
2,5 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna

Täidis:

500 g rabarbereid
200 g toorjuustu
100 g kohvikoort (10%)
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 muna
1 tl riivitud ingverit

Näpi või ja kuivained puruks, lisa muna ja sega tainaks. Suru lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele (u 2-3 cm). Koori ja tükelda rabarberid kaussi, lisa toorjuust, kohvikoor, suhkrud, ingver ja 2 muna. Sega ühtlaseks ja kalla taignale. Võid kaunistada maasikatega, kui neid juhtub käepärast olema (aga ei pea). Küpseta 200-kraadises ahjus u 35 minutit. Välja võttes lase enne söömist koogil vormis veidi taheneda.

  • Eva

    Kaunis nagu ikka!VastaTühista

  • Oi Mamm, jälle üks mõnus postitus.
    Ka minust ei läinud see rabarberi ja suhkrutoosi lugu mööda. Tegi kohe meele rõõmsaks ja viis mõtted neile suvedele kui suvilas koos aega veetsime :) Nii Hea! Ja tead, ma nii naudin neid pilte, kus Sa seda Marju nimelist lusikat oled jäädvustanud. See on ka minu lemmik oma teiste lusikate seast, ainult, et oma nimega :)
    Ja ma armastan neid postitusi, kus jagad lugejatega oma mälestusi :)VastaTühista

    • Aitäh, Kairi! :) Nii tore, kui minu mõtteid lugedes tekib lugejal sarnane mälestus, eks neid ühiseid rabarberisöömiseid on omal ajal kindlasti rohkem kui mitu olnud ;) Peab kordama.VastaTühista

  • Absolutely divine !!VastaTühista

  • mul lapsed juba nädalake käivad ja mõõdavad põõsa juures, et kas on vars juba piisavalt pikk, et kooki saaks ja nüüd lähen toon siis poest toorjuustu ära ja õhtuks saab kooki…olgu need varred siis kui pikad tahes :)VastaTühista

  • Eile õhtul kadus veel ahjusoe kook nii kiirelt kõhtu, et pool pere ainult ähhh juba otsas -jõudis öelda. Läheb kordamisele! Aitähhhhh!VastaTühista

    • Suur rõõm kuulda, Krista ja tore sind siin kommenteerimas näha! Au :) Me tegime eile sarnast hapukoorega versiooni ja no need rabarber+piimatoode-koogid vist ei saagi kunagi kuidagi halvasti maitsta! :)VastaTühista

  • ma su blogi suur fänn…nii ilus ja helge ja pildid SUPER! tulin jälle retspti otsima, et uuesti kooki teha, reede õhtu ikkagiVastaTühista

  • Jana

    Nii hea retsept!
    Tegin ja jube hea tuli!! Seega läheb kordamisele ja retsept läks ka jagamisele :)))VastaTühista

  • Karin

    Super hea kook! Olen juba paar aastat selle retsepti järgi küpsetaud ja kõik kiidavad, kes on maitsata saanud… 1000+ like :) :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*