Tassike elu topelt koorega »

Magus valu: maasika ja musta sõstra jogurtijäätis

Nädalavahetusel selgus, et lisaks seentele oli sügavkülma pimedates nurkades kükitamas veel veerand karbitäit musti sõstraid ja viimane poolik pakk terveid maasikaid. Nüüd siis tõesti kõige-kõige viimasemad. See, mis nendest välja kukkus, sai alguse mind laupäeval tabanud suurest jäätiseisust (ja seda ei juhtu juba iga päev, isegi mitte iga nädal). Esimese hooga tahtis see mu sammud otsejoones poodi seada, aga siis sündis mõte. Teen ise, jääkidest (sest poolik jogurtitops sitsis ka kapis) ja veel palju parema!

Maasika-mustsõstra jogurtijäätis

Magus valu – üks mu hea sõber kasutab seda väljendit taoliste heas mõttes piinavate hetkede puhul (kuigi tõenäolislet mitte köögis). Valu = pikk ooteaeg, magus osa = see, et tead, et tulemus on mmmmmhea ja on, mille nimel piinelda! Et igasugused marjad on mu lemmikud (ei tea, kas siin on mingi seos ka nimega?), ei jõua kohe suve ära oodata, et oma aia värsketest marjadest samasugust jahutust valmistada ja seda siis mõnuga 32-kraadise kuuma eest varjulisel terrassil limpsida, umbes nagu me eelmisel aastal jääkohviga tegime. Jah, topelt magus valu :)

Maasika-mustsõstra jogurtijäätis

Umbes 1l jogurtijäätise jaoks võta:

1 tassitäis (u 240 ml) külmutatud maasikaid
1 tassitäis (u 240 ml) külmutatud musti sõstraid
300 ml maitsestamata jogurtit
100 g suhkrut
2 tl viina (ei ole kohustuslik)
1 tl sidrunimahla

Maasika-mustsõstra jogurtijäätis

Lase marjadel sõela peal sulada. Kui sulanud, tükelda ja tõsta kaussi, lisa suhkur ja viin (mõlemad aitavad jäätisel jääda pehmemaks, kuna ei jäätu külmudes ära), sega läbi ja lase aeg-ajalt segades 2 tundi seista. Püreesta saumiksriga marjad (koos mahlaga), jogurt ja sidrunimahl. Tõsta plastmassist kaanega suletavasse karpi ja pane (esialgu ilma kaaneta) sügavkülma. Pärast 45 minutit tõsta karp välja ja sega vispliga juba kergelt jäätunud äärtega mass hästi läbi. Pista uuesti külma ja korda protseduuri veel 2-3 korda iga 30 minuti tagant, kuni mass on külmunud. Siis pane kaas karbile peale ja hoia serveerimiseni külmas. Maiust kaunistaks hästi paar piparmündilehte (mida mul kahjuks polnud Tallinnas võtta). Eeskuju võtsin David Lebovitzi erinevatest nippidest kodus jäätise tegemiseks.

Maasika-mustsõstra jogurtijäätis

Maius sai marjane ja mahlane, täpselt selline, mida ootasin. Olen väga rahul. Värsked mustikad, sõstrad, vaarikad, murelid… oeh, jään jäätist limpsides unistama. :)

  • eliis

    aga kust sa Tallinnas sellise väga maise laua võtsid? :DVastaTühista

    • Vat selle tegin ma eelmisel (st juba üle-eelmisel) nädalavahetusel aias ise ja võtsin aga linna kaasa :)VastaTühista

  • eliis
  • Kärt

    Lisaks sellele, et fotodel kõik harmoneerub ja teeb silmale lausa pai, siis see retsept sobib ka blogiga nii mõnusalt kokku: ümarmotiivid, roosad-lillad :)VastaTühista

    • Aitäh, Kärt. Mulle meeldib üle kõige see värv. Toidu puhul on see nii isuäratav :)VastaTühista

  • No näe, leidsidki marjad sügavkülmast. Ja tegidki sarnase marja-jogurti jäätise. Sinu tehnika oli muidugi üksjagu peenem :). Pildid endiselt imeilusad!VastaTühista

  • Tead, Juc, kui sa nüüd seda oma versiooni mainisid, siis mul tuli muidugi kohe meelde, et sina tegid ju ka hiljuti mustikatega üliisuäratavat “sohijäätist”. Aga oleks ma siis seda ka tegemise ajal mäletanud… valetaksin, kui ütleksin, et mäletasin :) Sealt alateadvusest need “oma” mõtted siis mul tulevadki. Selge, teinekord tean.

    P.S Tegi vähe murelikuks, kas mu peaga on ikka kõik korras… :SVastaTühista

  • Marju, ei sest ole midagi. Mul on pidevalt nii, et vahin hordide viisi ajakirju ja blogisid ja pärast enam ei mäleta, kust mingi mõttelõng alguse sai. Mulle jälle meeldis Sinu idee teha seda jogurtijäätist päris jäätise moodi aegajalt segades! :)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*