Tassike elu topelt koorega »

Uskumatult mahlased porgandimuffinid astelpajumarjade ja ajalookillukesega

Tuhat vabandust, aga nendest porgandimuffinitest ei jäänud muud järele kui need siin:

Porgandimuffinid

 

Ja ausalt öeldes vedas, et needki enne pessu minekut kätte sain. Täiesti uskumatult-uskumatult mahlased muffinid – minu elus pole  selliseid varem ette tulnud! Nii et ei saa kuidagi soojadest soovitustest mööda. Tasub proovida ja mugida! :)

Aga nüüd koogi juurde. Veel enne tegemist sattusin lugema porgandikoogi kohta ja sain teada, et eurooplased kasutasid porgandit oma magusates kookides ja teistes magusates söökides juba keskajal! Seda seetõttu, et teisi magusaineid oli sel ajal raske saada või olid need siis lihtsalt liiga kallid. Aga miks just porgand? Sest nii porgandid kui ka peedid sisaldavad tunduvalt rohkem suhkurt kui teised köögiviljad. Euroopast levis porgandikook ka USAsse, kus 1970ndatel võttis parajasti maad tõeline tervisliku toitumise hullustus. See aitas porgandikoogi populariseemisele ainult tublisti kaasa.

Aga sel ajal, 70ndate lõpus, sai USAs veel teisigi tervislikke toite paljude lemmikuteks, näiteks sushi. Kes on suurem sushi sõber, see teab kindlasti Calofiornia sushit. See sushi tüüp on just sellest ajast pärit ja selle mõtles välja üks sushikokk Los Angeleses, Californias – sealt ka sushi nimi. Kokk täheldas, et ameeriklastele tundub mõte toore kala söömisest vähe võõrastav, niisiis asendas ta toore kala krabipulga, avokaado ja kurgiga. Lisaks taipas kokk, et ka nori (tume vetikas sushi ümber) ei ole ameeriklastele just kõige ahvatlevam, mis sundis teda sushit hoopis teistpidi kokku rullima – riis väljaspool. Nori küll sushist kuskile ei kadunud, aga California sushi sai kiiresti USAs populaarseks ning tänapäeval on see sushi tüüp ka Euroopa sushirestoranide menüüs ja paljude lemmik.

Minu meelest päris huvitav aeg. Seda porgandikoogi lugu ma ei teadnudki, aga sushi asi tuli kohe seda porgandikoogi artiklit lugedes meelde. Ja lihtsalt pidin ära rääkima. Aga nüüd porgandikoogi juurde tagasi.

Algne retsept on pärit Joy of Baking lehelt, kuid kohandasin seda vastavalt oma külmkapi ja köögisahtlite sisule. Huvitav on see, et või asemel on kasutatud õli ja et taigen sisaldab väga suures mahus porgandit, õuna, pähkleid ja marju. Sealt ka see mõnus mahlasus.

20 muffini jaoks läheb vaja:

480 ml nisujahu
1,5 tl soola
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl kaneeli
4 suurt muna
240 ml suhkrut
180 ml õli (köögivilja või oliivõli)
480 ml porgandeid, riivitud (väike riiv)
240 ml õunu, riivitud (jäme riiv)
120 ml India pähkleid, tükeldatud
peotäis astelpajumarju (sügavkülmutatud)

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega omavahel kuivained (jahu, sool, küpsetuspulber ja kaneel). Suures kausis mikserda munad suhkru ja õliga. Tõsta ettevaatlikult taignasse kuivained ja porgand, õun, pähklid ja marjad. Jaga muffinivormidesse ja küpseta ahjus 20-25 minutit (tavaliselt küpsetan 18 min, aga kuna retseptis on või asemel kasutatud õli, siis küpsetusaeg pikeneb).

  • Ma teen umbes taolise retsepti järgi porgandikooki (õliga) ja see on alati imemaitsev ning mahlane! Õunad on muidugi huvitav lisand, mida peaks kindlasti järele proovima.VastaTühista

    • Mhmh, kindlasti! Mulle meeldis nende juures eriti veel ka see, et nad ei tulnud nii magusad kui tavaliselt muffinid on (enamasti ma panen alati vähem suhkurt kui retseptides ette nähtud). Aga need olid just sellised porgandised-õunased. Mõnusad :)VastaTühista

  • Mari

    Ma leidsin retsepti sellelt leheküljelt, kui otsisin vegan muffinite valmistamisõpetust, kuna tuli küll inimene, kes midagi loomset ei söö. Ahvatlevat vegan retsepti ei leidnud, mistõttu mugandasin seda. 4 suure muna asemel kasutasin lihtsalt 2 väikest saumikseriga püreestatud banaani ning astelpaju marjade asemel hoopis pohli, kuna avastasin viimasel hetkel, et astelpaju marjad olid otsa saanud. Ahjaa, natuke kardemoni lisasin ka juurde. Ja ausalt öelda parimaid muffineid pole ma veel saanud-teinud. Täielik hitt, aitäh retsepti eest!VastaTühista

  • Virve

    Superhead muffinid! Olen muidu ka “kuivade kookide” ehk muffinite ja keekside fänn, aga need on ikka ülihead. Mahlasus ja magusus on heas tasakaalus. Aitäh retsepti eest!VastaTühista

  • Triin

    Väga maitsvad ja mõnusad – astelpajud annavad mõnusa hapususe juurde. Ise lisasin veel veidi kademoni. Retsept läheb kindlasti kordamisele! :)VastaTühista

  • Kadi

    Aitäh suurepärase retsepti eest.Mõnusalt mahlased ja maitsvad muffinid :)
    Laps kes porgandit ei söö kiitis neid taevani :)VastaTühista

  • Airi

    Ma enam teistsuguseid muffineid ei teegi. Hea viis teha lapsele maiust ja samas ka pisut köögivilja sisse sööta. Vahel panen osa porgandi asemel ka suvikõrvitsat. Saavad veel mahlasemad. Suur tänu meie pere raudvarasse kuuluvad retsepti eest!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*