Tassike elu topelt koorega »

Kuum paar: metsik riis tulise aasiapärase vokiroaga

Igasugused idamaised vokid on mu suured lemmikud juba aastaid. Need sobivad minu arust Eesti kliimasse eriti hästi, sest need sisaldavad palju küüslauku ja ingverit, mis aitab meie talvedel kimbutavate haiguste vastu. Ja lisaks teeb vürtikas toit külmal ajal seest tunde nii mõnusalt soojaks (või on see sinna kõrvale võetud pokaal punast veini?).

Koostisosad

Igatahes, teine vokiroogade suurepärane omadus on see, et nende tegemiseks saab külmkapist igasugused jäänukid ära kasutada. Ja nii saab roog alati ka veidi isemööodi. Mina olen juba harjunud sellega, et külmkapis on peaaegu alati vokiroa põhikomponendid olemas. Poest on tavaliselt vaja tuua vaid liha-paprikat ja mõnd lisa köögivilja. Nagu siin on lisatud suhkruherneid.

Koostisosad

Roa valmistamine käib ise kiirelt. See ongi voki mõte. Sauhti pannile, kiirelt läbi vokkida ja valmis. Ei mingit kaane all hautamist ega pikaajalist küpsetamist. Porgand, paprika ja herned, kõik peavadki hamba all krõmpuvaks jääma. Selline valmistame aga sujub vaid siis, kui ettevalmistused on eeskujulikult tehtud. Mina panen kõigepealt liha sojakastme, küüslaugu ja ingveriga seisma, seejärel teen kõik ülejäänud ettevalmistused ära, nii et kui läheb vokkimiseks, siis läheb vokkimiseks. :)

Kui vokkpanni kodus ei ole, siis saab hakkama ka täiesti tavalise panniga. Küpsetamine võtab siis veidi kauem, kuid nõuded on pannile samad – kogu pann peab praadimiseks korralikult kuum olema.

Hiina riisiroog

Tegemiseks:

2 tl ingverit, peeneks hakitult
1 sp küüslauku, peeneks hakitult
sojakastet
1 tk kanafileed
Cayenne’i pipart
musta pipart
peotäis india pühkleid, pooleks lõigatuna
1 porgand
1 punane paprika
6 šampinjoni
4 sl aasiapärast kastet (magus-hapu, magus-terav)
peotäis suhkruherneid
riisi

Haki ingver ja küüslauk. Tükelda kanafilee õhukesteks suupärasteks tükkideks ja pane koos ingveri ja küüslauguga kaussi seisma. Lisa sojakaste (nii palju, et lihatükid saaksid kõik sellega kokku), sega läbi ning jäta 15-20 minutiks “tõmbama”. Samal ajal haki porgand ja paprika õhukesteks piklikeks ribadeks ning viiluta šampinjonid.

Pane riis soolaga maitsestatud vette keema. Seejärel lase vokkpann pliidil kuumaks ja lisa õli. Oluline on pann tõesti kuumaks lasta ning seejärel kõik asjad kiiresti läbi vokkida. Esimesena voki kanaliha koos küüslaugu-ingveri-sojakastmega, lisa kohe ka pähklid. Maitsesta musta ja Cayenne’i pipraga. Voki nii kaua, kuni kanaliha tükid on kooriku peale saanud. Seejärel lisa porgandid ja paprika. Voki kergelt läbi. Lisa šampinjoni viilud ja aasiapärane kaste. Voki veel kord läbi. Kõige viimasena lisa suhkruherned, seejärel võta pann tulelt.

Samal ajal peaks riis olema keenud. Nõruta ja tõsta kaussi. Teise kaussi tõsta vokiroog. Ongi valmis. Lisaks soovitan serveerida kuiva punast veini (nt mõnd Tšiili Syrah’d) ja süüa kindlasti pulkadega, siis on elamus palju ehedam :) Kes ei tea, kuidas pulki nii käes hoida, et nendega ka süüa saaks, siis üks lihtne videoõpetus aitab:

 

 

 

 

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*