Tassike elu topelt koorega »

Sügavkülmik ei ole küll muuseum, aga pannkoogid maasikatega maitsevad siiski hästi

Sattusin mõni aeg tagasi lugema artiklit marjade ja toiduainete säilitamisest sügavkülmas. Väga suurt sügavkülma mul (kahjuks) kodus ei ole, aga iga suvi ja sügis utsitab miski ikka tagant ja tuletab meelde, et aiast kõik hea ja parem ka sügavkülma saaks. Mõnel lumisel detsembripäeva hommikul on ju pannkooke maasikatoormoosi ja jäätisega süüa päris mõnus ;)

Aeg-ajalt kuulen ikka siit-sealt, kuidas keegi midagi sügavkülmas hoiab ja missugust erilist kraami kellelgi suuremates kogustes säilitatud on. Sellest artiklist sain suureks üllatuseks teada, et kala parimate omaduste säilitamiseks ei tasuks seda üle 1-3 kuu sügavkülmas hoidagi. Ja et ka viimase “kõlblik kuni” kuupäevaga ostetud hakkliha oleks soovitav enne külmutamist hoopiski ära praadida ning et elektrikatkestuse korral püsib sügavkülm külmana ööpäeva jne jne.

Ise ma liha ja kala tavaliselt ei külmuta, pigem ikka marju ja maitsetaimi. Neid läheb Eesti talvede üleelamiseks ja vitamiinikoguse kätte saamiseks ikka vaja. Vaatasin just järgi, hetkel on sügavkülmas alles veel: mustikad, astelpaju marjad, mustsõstrad, maasikad, jõhvikad, petersell, till, piparmünt ja suuremas koguses kitsemampleid ja kuuseriisikaid, mida sel aastal väga suure õhinaga nii Pärnu kui Tallina lähistelt metsadest toodud sai.

Maasikatoormoos

Õnneks on marjade säilitusaeg palju pikem kui näiteks kalal, väidetavalt võib neid säilitada sügavkülmas kuni 1a. Ehk ühest saagist teiseni. Ja mul kohe süda kergem – võin nüüd rahus selle pildi kõrvale ka pannkooke tegema minna. :)

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*