Tassike elu topelt koorega »

2010. aasta läheb krõbedate ampsude saatel

Aasta viimane päev ongi käes. Mulle kohe meeldib aasta lõpus väike kokkuvõte teha ja enda jaoks olulisemad hetked, kasulikumad õppetunnid ja juurdeõpitud elutarkus üle korrata. See annab hea tunde mööduva aasta suhtes ja mõtteid-ideid järgmiseks. Ühe kokandusliku idee olen saanud juba mitmel korral külas saadud sinihallitusjuustu-pirni suupistetest. Vana-aasta õhtul saavad nad endale ka 2 seltsilist: oliivi-kitsejuustu ja päikesekuivatatud tomatite-kitsejuustu ampsud.

Niisiis, nagu mõni autoga, lükkasin mina täna, aasta viimasel hommikul, peaaegu et esimese asjana ahjule hääled sisse ja hakkasin õhtuseks aasta ärasaatmispeoks suupisteid valmistama. Nende tegemine on väga lihtne, nii et kui õhtune menüü ei ole veel külalistele kutsetega laiali saadetud või viksilt ja viisakalt lauale välja prinditud, soovitan järgi proovida.

Suupisted

Vaja läheb:

800g lehttainast

Pirni suupistete  katte jaoks:

3 pirni
150g sinihallitusjuustu
suhkurt peale raputamiseks

Kitsejuustu-oliivi suupistete jaoks:

55g kitsejuustu
mandliga täidetud rohelisi oliive

Päikesekuitavatatud tomatitega suupistete jaoks:

1 väike purk päikesekuivatatud tomateid
55g kitsejuustu

Laota taigen lauale ja lõika pooleks, nii on seda lihtsam rullida. Mina kasutasin pool tainast pirni-sinihallitusjuustu ampsude jaoks, teise poole jagasin oliivide ja tomatitega variandi vahel omakorda pooleks.

Kõikide suupistete puhul rulli kõigepealt taigen, lõika taigen u 3x3cm ruutudeks ja lisa kattematerjal. Pirnide puhul pane pirnid alla ja sinihallitusjuust peale, siis sulab kate hästi taigna külge. Kitsejuustul sellist head omadust ei ole, aga selle-eest ta maitseb hästi, nii et kitsejuustu puhul vajutasin selle kohe alguses veidi rohkem taigna sisse. Lisa tomatid ja oliivid ja pane 200 kraadini eelkuumutatud ahju u 15 minutiks küpsema.

Hiljem selgus, et lehttaigen käitub ahjus päris äkiliselt ja nii hüppasid paar tomatit ja oliivi  taigna seljast maha (aga küll ma selle vea järgmine kord parandan – tuleb nad hoolsasti kitsejuustu tutsaku sisse mätsida).

Ja nii lihtsalt ongi maitsvad ampsud valmis. Need on head nii soojana kui külmana, nii et võib juba varem valmis teha. Serveerimisel võib kasutada tikke, aga ei juhtu ka midagi kui neid näppudega suhu pista :) Ja loodetavasti annab 2010. aasta nende krõbedate ampsude saatel teatepulga sõbralikult lennukale ja seiklusterohkele 2011. üle – mõnusat vana-aastaõhtut! :)

  • Oh kui Hea!
    Oma 2011 aasta esimesel hommikulgi saan suhu pista neidsamu sinihallitusjuustu ja pirniga näkse. Oma äranägemise järgi lisasin ka hakitud kreekapähkleid, imehea! Mul oli neljapäeva õhtul poes asju valides sama tunne, et tahaks teha neid. Ilma et ma oleks reedel su blogi veel näinud, seadsin minagi oma sammud vanalinna ahju äärde ning hakkasin taigent rullima (jällegi veinipudeliga). Minu näksid tulid ilmselgelt mitte nii esinduslikud (ja tikuga oleks need välja näinud väga koomilised), kuid siiski väga head. No nii mõõtudega 10x 9 cm ehk :)
    Nii ma nakatasin veel üht inimest, kes läks otsejoones poodi, et õhtuseks küpsetamiseks vajalikke aineid varuda :)

    Aga jaa kreekapähkel on imeHea kõige sellega.

    Palju Häid mõtteid ja uusi katsetusi alanud aastaks!VastaTühista

  • Hannele

    Pirni-sinijuustu ampsud on tõesti maitsvad ja meie peres juba pikalt pidulaual olnud. Oliivide-kitsejuustu varianti peaks ka proovima, aga mina soovitan hoopis peedi-sinijuustu varianti. Ütlemata mahe ja muhe suutäis!VastaTühista

  • Aitäh Kairi ilusate soovide eest – Häid uusi mõtteid ei ole kunagi küllalt! :) Ja hea on kuulda, et aastavahetus läks mõnusasti ja ikka hea ja parema seltsis!

    Hannele, peedi-sinijuustu variant on väga huvitav. Kohe hakkasidki mõtted liikuma, kindlasti mõtlen midagi huvitavat ühel päeval nende komponentidega välja. ;)VastaTühista

  • Helle

    Head uut aastat ka sinu TASSIKESELE!
    Soovin selleks põnevaid ideid ja head katsetamist.VastaTühista

  • KUI ilus leheküljeke Sul on. Fantastilised pildid!!! Need pirnisuupisted tahan kohe kindlasti järgi proovida:)VastaTühista

    • Aitäh, Andra! :) Kindlasti proovi järgi, need on head ampsud igaks puhuks, mahlased ja samas soolased-magusad koos. Ja nii tore, et mind ka üles leidsid. Ja muidugi mõnusat katsetamist 2011. aastal! ;)VastaTühista

  • Pole su blogi peale veel sattunudki, väga ilusad fotod ja üldse väga kaunis ja stiilne veebikodu sul. Jõudu uueks aastaks ja palju postitusi :) !VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*