Tassike elu topelt koorega »

Kodus küpsetatud jõululeib ürdivõiga on ikka kõige parem

Tegin oma esimese leiva juuretisest umbes 2 kuud tagasi. Siis jäi see seest veidi nätske ja ei kerkinud nii hästi. Nüüd võin kinnitada, et leivateo puhul pole paremat nõuannet kui et harjutamine teeb meistriks. Ehk  iga tegemise järel läheb leib aina paremaks ja kujuneb välja juba kogenud silm ja käsi, mis ütleb, et nüüd on leivataigen parajalt paks või et nüüd on just see õige aeg krõbedaks küpsenud leivakoorikut pintseldada. Igatahes läks mul hästi, sest jõuludeks sain leivateo enamvähem käppa ja kahele jõululauale ka oma küpsetatud leiba viidud.

Jõululeib ürdikattega

Jõululeib sai tavalistest tegemistest veidi pidulikum, sest sinna sisse läks rohkem nodi kui muidu: rosinad, sarapuupähklid, kreeka pähklid, india pähklid ja päevalille seemned. Katteks valmistasin ka ürdivõid. See on üks mu lemmikutest asjadest, sest seda saab teha täpselt sellest, mille järgi parajasti isu on või mida hetkel juhtub kapis olema. Üks lemmikumaid maitsetaimi, mida ürdivõis kasutada, on kindlasti salvei, sest see annab võile just selle õige värske meki juurde. Seekord ei õnnestunud kahjuks Pärnu poest seda saada, niiet ürdivõi sai jõululeivale hoopis basiiliku ja pähkline. :)

Ürdivõi tegemiseks läheb vaja:

150g taluvõid (82%)
5-6 lehte basiilikut (või vastavalt soovile), peeneks hakituna
10-15 India pähklit (või vastavalt soovile), purustatult

Lase võid toatemperatuuril pehmeks minna. Haki basiilikulehed peeneks ja purusta India pähklid kas köögikombainiga või lihtsalt rätiku sisse mähituna ning paar korda näiteks pudrunuiaga tampides. Sega peeneks hakitud basiilik ja purustatud India pähklid või hulka. Võid segada saumiksriga või ka lihtsalt käsitsi. Paki ürdivõi kasutatud ja puhtaks pestud toorjuustu karpi või paberi sisse ning aseta külmkappi tahenema. Või kestab nii külmikus kaua ja igahommikune võileib saab palju värskema meki juurde :)

Ja nagu mainitud, võib sarnase meetodi järgi teha võid mistahes ürtidest, pähklitest. Täpselt enda maitse järgi. Ja sellest, kuidas mina leiba teen, kirjutan lähitulevikus kindlasti pikema ja põhjalikuma postituse.

 

  • Sa käid seal Pärnus ikka valedes poodides ;) Meil värsket salveid, rosmariini ja aed-piparrohtu ikka liigub, niiet tasub läbi hüpata..
    Aga sinu seekord tehtud ürdivõi sisu tundub ahvatlevana ja tahaks ise ka ära proovida!VastaTühista

    • marju

      Õige. Ma nüüd ju väljaspool linna, kui oleks kesklinnas edasi, käiks muidugi Margis! Aga tegelikult ka, õige mõte, sest Kaubamajas oli 23. detsembril ikka täielik kaos ja lisaks ei olnud poest ka kõike vajalikku saada. Teil oleksid mõlemad mured kohe lahendatud. Tulen varsti teile külla sinna kindlasti! :) Ja mis salveisse puutub, on mul Tallinna kodus muidu aknalaua pealt võtta – tõstsin selle sügisel peenra pealt osaliselt potti. Üsna mugav variant ;)VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*