Tassike elu topelt koorega »

Hot pot ehk Hiina fondüü lihast, köögiviljadest ja seentest

 

Ühe lausega igaks juhuks, mis see on? Hot pot, nimetatakse ka Hiina fondüüks, on einestamisviis, kus laua keskel on kuum pott (näiteks puljongiga), milles küpsetatakse varraste abil laual olevaid erinevaid komponente (tavaliselt liha, köögiviljad, seened).

Kui ees ootab seltskondlik koosviibimine, aga pea on õhtusöögiideedest tühi ja kere pärast päevatööd rampväsinud, on fondüü hea lahendus mitmel põhjusel:

1) ettevalmistused ei võta kaua aega, st komponendid tuleb vaid suupärasteks tükkideks lõigata,

2) enamik või vähemalt mõni külaline ei ole fondüüd varem (suure tõenäosusega) proovinud,

3) jätkub kauaks ja süüakse aegamööda, sest vardas küpsetad iga ampsu eraldi,

4) igaüks saab valida talle sobivad ampsud.

 

 

 

 

Hiina fondüü ehk hot pot kastmed

Ka komponentide osas on võõrustajal vabad käed. See teebki tegelikult iga fondüü-õhtusöögi ainulaadseks elamuseks ka neile, kes on juba ka varem varrastega toitu puljongis küpsetada proovinud.

Meie tegime sel korral näiteks veiseliha, kanaliha, šampinjonide, varsselleri, suvikõrvita ja lillkapsaga, aga võib kasutada mis tahes liha, köögivilju ja sama hästi sobivad fondüüpuljongis küpsetamiseks ka igausugsed mereannid. Ampsude dippimiseks segasime erinevaid kastmeid (küüslaugu, juustu, paprika ja tilliga). Ka neid võib valida vastavalt maitsele, teha ise peenra pealt toodud või talvel sügavkülmas säilitatud petersellist, tillist või ka mädarõikast, küüslaugust vms ning segada need vastavalt igaühe maitsele kas hapukoorega või maitsestamata jogurtiga.

Hiina fondüü ehk hot pot

 

 

Tehes veidi internetis taustauuringut selgus, et Hiina hot pot‘i valmistamise traditsioon on juba üle 1000 aasta vana. Ainuüksi see räägib juba iseenda eest ning seltskondliku õhtusöögi õnnestumises ei tuleks kahelda. ;)

 

 

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*