Maasikahooaeg on täis hoos – oleme Saaremaal saanud maasikaid juba paar nädalat. Asi on vist ikka selles mustas kiles, millega maasikapeenrad kaetud on – mujal on igal pool 1-2 nädalat hiljem maasikad tulema hakanud. Kui ma eelmisel nädalal ühe hommikuga peenardele 1:0 tegin ja 9 kg marju korjasin, arvasin tõsimeeli, et see oli hea saak. Aga ei. See aupaiste jäi mu pea kohal üürikeseks…
Paari päeva pärast tuli samadest peenardest u 4 x niisama palju maasikaid veel (iga viimnegi majapidamises leidunud kauss või selle moodi esi lasti käiku) ja siis ei olnud mina enam see tubli korjaja… Sellistest kogustest rääkides võib arvata, et värskest kraamist on isu juba vähemalt 80% täis söödud, toormooski sügavkülma pandud ja nüüd võib natuke mängida ka ehk maasikaid mitte magustoiduks vaid hoopis soolaseks sissejuhatavaks ampsuks grillida!
Eelmisel suvel grillisime sarnaselt banaani – suitsupeekoni sisse keeratult ja grillitult. Banaan muutub küpsetades teadagi väga magusaks ja moodustab nii üsna huvitava koosluse soolasest peekonist ja mesimagusest banaanist. Aga lisaks banaanidele tasub seda sama trikki proovida ka maasikatega, sest tulemus on hoopis teistsugune. Maasikad muutuvad küpsedes hoopis hapukamaks ja mahlaseks. Kusjuures maasikad ja must pipar on ka head kaaslased, nii et huvitav kooslus mitut pidi! Ja lisaks valmivad need vardad grillil väga kiiresti, mis teeb neist hea ampsu grilliõhtute algusesse.
Grillitud maasikad peekoni ja musta pipraga
Puhasta maasikad ja keera iga maasika ümber üks peekoniriba. Torka rullid vardasse ja grilli, kuni peekon on küps. Maitsesta musta pipraga ja serveeri kohe. Kõrvale klapib hästi uut sorti siider Somersby Double Press (mida tootja ise soovitab muideks juua jääga).
Käs teil on maasikad juba valmis? Isu juba täis söödud? Või tehtud hoopis mõni hea maasikateemaline kokanduslik avastus? :)
Meie see aasta saame väga vähe maasikaid ja neistki enamus vanadest taimedest suure rohu sees otsitult. Sügisel panime 100 uut taime, aga kuidagi see kevad ei soosinud nende head saagikust. Õnneks on turul ka rikkalik saak niiet isu sööme täis küll:)
Aga sinu soovituse maasikate grillimiseks proovin nädalavahetusel ära.
Muide- tegin jõulude ajal eelroaks samamoodi kuivatatud ploome peekoni sees ja need osutusid tõeliseks hitiks:)
Sain äsja maitsta maasika-rohelise sibula salatit. Sibula kibedat maitset ei olnud üldse tunda. Üheks põhjuseks vōis olla selle Peipsi-äärne päritolu. Kindlasti tegi koosluse imeliseks palsamico ja sidruniōli kaste.