Tassike elu topelt koorega »

Poollollid ehk kiirmarinaadis kurgid jaanipäevaks

Ütlesin äsja ühele oma tuttavale, et mul on plaanis uues blogipostituses kirjutada kurkidest. Seepeale selgus, et too olevat kapis kurgifänn! Imestasin, et misjaoks siis kapis? Sest maasikate-vaarikate fännamine olla äge (moes?), aga kurgid… mitte nii väga võib-olla… Ei osanudki kohe esimese hooga seisukohta võtta, kas kurk on sattunud teenimatult vaeslapse ossa? Igatahes olen vähemalt sama suur kurgifänn kui vaarikate-maasikate oma (kui mitte suurem), eriti, mis puudutab värsket soola- ja marineeritud kurki!

See värskelt marineeritud kurkide retsept ja valmistamise moodus jõudis meie perre juba siis, kui ma väike olin. Eeliseks on kiiresti valmimine (kuna peale valatakse kuum marinaad), nii et sõltuvalt maitse-eelistustest hakkab nende krõmpsutamine juba 12 h pärast valmistamist pihta. Teeme neid suve jooksul iga natukese aja tagant (sest nende tegemine on pealegi imelihtne ka ju veel!) – need ongi mõeldud söömiseks poollollina (nii me neid nimetame) ehk mitte veel päris marineerununa, vaid nii 1-2 päeva jooksul, mil kurgil on veel värske kurgi mekk ja värv pooleldi alles. Nii et kurgifännid, on aeg kapist välja ronida ja jaanipäevaks suur purgi- või ämbritäis kurki marineeruma panna!

Poollollid kurgid

Poollollid kurgid* (värsked marineeritud kurgid, mida saab süüa juba 12-24 h pärast)

Vaja läheb:

värskeid väikseid kurke

5 l vett
7 sl soola
9 sl suhkrut
8 sl söögiäädikat
tillivarsi ja õisikuid
küüslauguküüsi

Keeda veest, soolast-suhkrust ja äädikast marinaad (vajadusel vähenda marinaadi kogust nt poole võrra). Lao pestud kurgid koos tillivarte, -õisikute ja poolitatud küüslauguküüntega suurde purki või nõusse. Kalla kuum marinaad peale. Jäta toasooja marineeruma. Poollollid kurgid on mõeldud söömiseks järgmisel-ülejärgmisel päeval, kuigi loomulikult võib neid ka kauem marinaadis hoida. Kui kurgid on meelepärases marineerumisstaadiumis, hoia neid koos anumaga külmkapis.

*Retsept ilmus ka ajakirjas “Kevad koduaias”.

Poollollid kurgid

Mõnusat jaani!

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*