Tassike elu topelt koorega »

Kuidas me Briti pubitoitude raamatut tegime

Raamat “Head Briti pubiroad ja millist õlut nende kõrvale juua” ilmus eelmisel nädalal. Mina fotograaf, autor James Ramsden. James on alates 2005. aastast Eestis elanud inglane ja tema raamatuga (ja selle tegemisega) seoses on mul mitu lugu jutustada. Ja üks raamat ka ära anda (vt loosimise videot postituse lõpust).

Head Briti pubiroad.

Kuna tegu on kirjastuse Pegasus välja antud raamatuga ja olen nendega varemgi koostööd teinud, oleks loogiline eeldada, et see projekt jõudis minuni kuidagi kirjastuse kaudu. Aga ei. See toimus hoopis teistsuguse ringiga. Asi oli nii, et olime veebruaris parasjagu hakanud pildistama taimetoiduraamatut “Toidud ainult taimedest” (mille esimene trükk on muide minu teada juba läbi müüdud!), kui märtsis laekus mu postkasti kiireloomuline e-kiri seoses ühe kokaraamatu pildistamisega kelleltki härra James Ramsdenilt.

Chips and James

Esiteks oli veider see, et hiljuti ühtesid tekste toimetades olin ise just Drink Barist (mille eestvedajana James ennast tutvustas) esimest korda lugenud (nende Inglise hommikusöök olla paremgi kui Inglismaal (!), nii et olin just võtnud plaani seda kohta mõne nädalavahetuse hommikul külastada). Ja nüüd kirjutaski sama koha pidaja mulle. Ma alati mõtlen, et sellised asjad ei ole päris juhuslikud kokkusattumused.

Teiseks oli naljakas see, et guugeldamine andis päris aukartustäratavaid tulemusi. Selgus, et James Ramsdenil on huvitaval kombel toidublogi, ta on kirjutanud toidust kuulsatele väljaannetele nagu The Times, The Guardian jt ning ühtlasi on (juba) ka ühe kokaraamatu autor. Mõtlesin, et mmhhh… mida-mida? Päriselt? Õnneks ei läinud kaua, kuni sain aru, et tegu on Jamesi nimekaimuga. :) Õige James elab ja toimetab ikkagi siinsamas Eestis, peab hoopis õlleblogi That English guy livin in Estonia who talks about beer ja Tallinna vanalinnas ehtsat Briti pubi nimega Drink Bar&Grill. Nii et ega see nimekiri ei olnud teps mitte vähem aukartustäratav.

Welsh rabbit

Kui ma veel samal õhtul Jamesiga kokku sain (sest nagu ma ütlesin, oli asjaga tuli takus – raamat pidi esialgse plaani järgi ilmuma enne suve), küsisin suurest huvist kohe ka seda, kust ta mu kontakti sai. Ja mis selgus – James küsis oma Facebooki lehel, kas keegi teab mõnd toidufotograafi. Sellele küsimusele vastanud kümmekonna kommentaari seas oli 2 minu jaoks täiesti võõrast inimest, kes soovitasid just mind. See on siiani kahtlemata üks paremaid tundeid üldse – avastada, et keegi, keda sa isegi ei tunne, teab sind, sinu tööd ja julgeb sind ka teistele soovitada. Suured tänud teile selle eest, Anu ja Elen, see tähendas/tähendab siiani mulle väga palju! :)

James ja Tim tööhoos

Edasi läks asi töiseks. Pildistama hakkasime Köögis, kus lisaks Jamesile aitas kokata ja toitusid mulle n-ö ette sööta Köögi peakokk Tim Bramich. Päevad olid nii pikad kui märtsis-aprillis valgust jagus. Vahepeal pildistasime ka Drink Baris õllevalikut (Drink Baris on minu teada kõige pikem õllemenüü Eestis – nende õllede või siidrite nimed ei öelnud mulle alguses midagi, sest ühtegi Eesti oma nende seas ei ole, aga nüüdseks on mõned juba suurteks lemmikuteks saanud, nagu näiteks Westonsi siider Old Rosie, peale mille kohtamist on mu usk siidritesse jälle taastunud, või nagu see õlu, mille pudeli mulle James ühel järjekordsel pildistamisel kaasa pakkis – BrewDogi Punk IPA – saab ikka kohe aru, millest õlu tehtud on – humalast!)

Väike õllevalik

Kui kohtad inimest, kes on mingil teemal väga kirglik, siis see automaatselt müüb. Heas mõttes. Ja nakatab. James on oma elus töötanud Inglismaal suuruselt maailma neljandas õlletehases, kus toodeti Suurbritannia olulisemaid õllemarke. Kuna tal on taskus ka pruulija diplom, töötas ta seal väikeses pruulikojas, kus aitas pruulida muu hulgas ka auhindu pälvinud ale-tüüpi õllesid. Varem on ta töötanud erinevates köökides chef’ina, mis annab talle päris hea aluse selleks, kuidas õlut ja toitu omavahel sobitada.

See, kuidas ta õlledest räägib, avas (ja raamatut lugedes avab edasi) mu silmi, umbes nii nagu kunagi restorani tööle minnes veinikoolitustel sommeljeed veinidegagi. Või kui Eestis hakkas arenema kohvikultuur ja baristanduse huvilisena sai käidud kohvidegusteerimistel ehk cupping‘utel erinevaid nüansse nii lõhnas, värvis kui maitses otsimas. Varem ei olnud nendest asjadest aimugi, nüüd ei kujutaks paljud inimesed elu ilma kvaliteetse veini või korraliku espressota Eestis tõenäoliselt ettegi. Ometi ei ole sellest nii palju möödas, kui asjad olid hoopis teisiti. Ja just samasugune muutus toimub mu arust hetkel ka õllede maailmas. Õllekultuuri tutvustasimega James Eestis tegelebki, sobitab neid toitudega ja juba päris paljud tuntud söögikohad müüvad just Jamesi soovitatud ja maale toodud õllesid. Kogu selle õllenduse juures ei saa mööda ka sellest, et igale õllele on loomulikult ka oma klaas, mis selle nautimiskogemuse hoopis teiseks muudab (juba pildistamisel võis näha, kui teadlikult James erinevate õllede kõrvale kindlaid klaase valas).

Samamoodi nagu koduveini tegemine, on tuure kogumas ka oma õlle pruulimine. Kes tagasihoidlikumalt kodus väikse ankruga enda tarbeks, aga järjest rohkem kuulen siit-sealt, et keegi on saanud ettevõtlustoetust oma pruulikoja rajamiseks… Nii et ma usun, et õllede teemast me veel kuuleme, sest nagu on nt Itaalia veinide või USA õlledega, just väiketootjate pudelid on eriti atraktiivsed ja hinnas.

magustoidud

Raamatu tegemise osas võin öelda, et meie koostöö sujus väga mõnusalt ja tunne oli jälle täiesti omamoodi. Kui mina pildistamisega tegelesin ning James ja Tim samal ajal veidi eemal köögis omavahel kokkasid ja naljatlesid, tabasin ennast mitu korda mõttelt nagu töötaksin praegu väljamaal. Seda tunnet süvendasid kindlasti ka turistidehordid, kes mu akna tagant mööda jalutasid ning siis tagurdasid, et tulla vaatama-pildistama, mida ma seal akna taga nii hoolega nokitsen. Ükskord õnnestus mul üks neist ka kinni püüda. :)

fishermans pie

Kuna raamatuga varasuveks ikkagi valmis ei saanud, võtsime tempot veidi maha ja pildistasime veel ka suvel, nii et purki sai raamat alles augustis. Septembri lõpuks jõudis peale kujundamist (Jan Garshnek), tõlkimist (Ingrid Selg), toimetamist (René Tendermann) trükki ja võib vist öelda küll, et nii see kaua tehtud kaunikene oktoobris ilmuski. Meeskonnatöö, nagu see raamatu väljaandmine on, tahangi öelda aitäh kõikidele tegijatele. Minu jaoks oli see väga suur väljakutse ja mul on hea meel, et sain selles projektis osaline olla.

Ühest küljest on muidugi hea, kui saad raamatuga nii pikalt tegeleda, kui meie saime, sest siis saab teha asju rahulikult ja keskendudes. Tuleb veel mõtteid ja saab asju seedida ja vajadusel muuta. Teisest küljest on nt 6 kuud üsna pikk aeg, selle ajaga jõuan ma nii palju edasi arenenda, et kui praegu satuksin sama projekti algusesse, pildistaksin mõnda asja juba võib-olla teisiti. Aga see ongi kogemus ja peamine ongi, et see areng toimuks. Ja see on minu jaoks peamine, et selliseid võimalusi mulle antakse. Nii et suur aitäh!

Siin üks näide selle retseptiküljest (klõpsates näeb suuremalt ka ja pikemat näidist raamatust näeb siit):

Head Briti pubiroad, retseptivaade

Kuna ma tean, et mu isa mu blogi ise lugemas ei käi, küll aga teeb seda ema, siis ema, ära palun isale ütle, aga ma kavasten selle raamatu talle isadepäevaks kinkida! Sest lugeda ja süüa meeldib talle teha ning õlut juua ka. Ja mulle meeldib ikka mõelda, et kui juua, siis vähemalt kultuurselt ja teadlikult, eks :) Ja just seda see raamat annab – teadmisi eri tüüpi õlledest, pubide ajaloost, pubiroogade saamislugudest ja traditsioonidest… Ja kõik see on veel ka väga muhedalt ja humoorikalt kirja pandud, nii et raamatu lugemine on tõsiselt huvitav ja nauditav. Nii et siit ka väike vihje, kuidas mehi väheke rohkem köögi poole meelitada (vähemalt mul on see plaan), sest lisaks erinevate õlletüüpide tutvustamisele annab James raamatus ka kõikide roogade kõrvale õllesoovituse (just nii ja mitte vastupidi!) ja nende seas on ka Eesti marke.

Eriliste õllede hankimiseks on Jamesil oma baari juures ka väike poeke – Drink Shop, aga kinnitan, et melu ja justkui väljamaal puhkuse oleku tunde pärast (baar on vist kodubaar pea kõigile Eestis elavatele välismaalastele) tasub mõni õhtu (eriti kui tegemist on stand up comedy õhtuga) ka Drink Barist läbi astuda!

Drinnk Bar&Grill

Kui kellegi tekkis isu see raamat endale või mõnele oma lähedasele, sõbrale-tuttavale kinkida, siis annan ühe koopia järgmisel esmaspäeval ära ka. Nagu James oma raamatu alguses kuninganna Elizabeth I tsiteerib: A meal of bread, cheese and beer constitutes the perfect food., ootan soovijatelt siia kommentaaridesse oma elus olulisel kohal olevaid tsitaate, kuigi loomulikult on ka muud mõtted alati teretulnud. Selle, kes õlut ja toitu klapitama saab hakata, selgitame mõnel erapooletul viisil välja nädala pärast esmaspäeval! :)

***

Suur aitäh kõikidele tsitaatide jagajatele – nii palju häid mõtteid, et sellest pean ma ühel heal päeval kohe pikemalt kirjutama – mul on tsitaatidega oma lugu :) Nüüd aga loos. Kes saab siis selle raamatu endale, mille vastu tundis huvi lausa 57 lugejat? Lugesin tsitaatide jätjad kokku (kui keegi tegi 2 kommentaari, siis ikkagi 1 nimi läks kirja). Niisiis… õnnelik on… (eriti hästi näeb, kui muuta video kvaliteet HD peale):

Palju õnne sulle, Katrin, kes sa kommenteerisid Anu järel ja enne Pillet! Võtan sinuga ühendust! :)

  • Essa!

    Minu elu kõige olulisem (ja minulikum) tsitaat: “Real life is just around the corner.”VastaTühista

    • Kusjuures, minu õllesõbrast ja kokast mehele oleks see ka ideaalne Isadepäevakink :)VastaTühista

  • Eva

    Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.(Samuel Beckett).VastaTühista

  • Ma tsitaate ei jaga, sest mul on raamatuga omad diilid, aga näidisretsepti vaadates meenus kohe too Tim Bramichi kolmeliitrine klaaspurk marineeritud munadega sealsamas “Köögis”, kus te pildistamas käisite. Väga muljetavaldav :)VastaTühista

  • Laura

    Minu moyo elus:”Impossible is nothing”VastaTühista

  • Oi, seda raamatut loeksid ilmselt mu isa, vend ja mu kaaslane. Rääkimata minust endast ja mu kokandusfännist emast!

    Minu läbi aegade nr.1 lemmiktsitaat on olnud: “You know, you don’t throw a whole life away just ’cause he’s banged up a little”

    Tsitaat on filmist Seabiscuit (üks minu lemmikumaid filme üldse) ning tegelaskujult Tom Smith. Ma armastan seda lauset, sest see tähendab minu jaoks nii palju. Ma ei kirjutaks sellest avalikult, kuid selle tsitaadiga elan ma oma elu täpselt nii nagu õigeks pean. Ja võitlen selle eest, et ka teised, keda armastan, saaksid elada head elu (nii hobused kui inimesed)

    Uskumatu, et midagi nii väikest võib nii tohutult mõjuda!VastaTühista

  • Tiina

    Kaks lemmikut, mille üle meeldib aeg-ajalt mõtiskleda: “If you want something you’ve never had, then you’ve got to do something you’ve never done” ja “Success is not the key to happiness. Hapiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.”VastaTühista

  • Annika

    Drink Bar on tõesti üks fenomaalselt hea koht pealinna pubimaastikul ja sealsed juustupallid linna parimad! Lisades siia juurde veel suure sümpaatia sinu fotode vastu, siis tuleb see raamat kindlasti soetada, kingituseks endale või kellelegi kallile. :)

    Tsitaatidest sümpatiseerib mulle väga Mahatma Gandhi poolt öeldu: “Be the change that you want to see in the world.”, et tegelikult algab ikkagi kõik meist endist. :)VastaTühista

  • “Living is easy with eyes closed.” (The Beatles) on olnud mu kõige pikaaegsem tsitaat – vist alates seitsmendast-kaheksandast klassist. Teine tsitaat on “Happiness is not something we find, it’s what we create.”VastaTühista

  • lemmiktsitaati mul tegelikult ei ole, ju vist pole väga elulooraamatute lugeja. pigem loeks seda õlleraamatut, arvestades, et teine pool on ka hakanud craft-õllede joojaks viimasel ajal :)VastaTühista

  • Merilin

    Käisin vist 10ndas klassis, kui ühes inglise keele tunnis oli seina peal hunnik tsitaate, mille hulgast pidime leidma selle “enda” oma… Nii see mul silma jäi, loomulikult ka kohe pähe ja olen avastanud, et minu jaoks on see parim tsitaat sõprusest.
    “Friendship is unnecessary, like philosophy, like art. It gives no survival value, rather it is one of those things, that give value to survive.” – C. S. LewisVastaTühista

  • Sirje

    Minul on kaks lemmiktsitaati : “The elevator to success is out of order.. you have to take the stairs, one step at a time” by Joe Girard. Teine tsitaat pärineb Coco Chanelilt “As long as you know men are like children, you know everything”.VastaTühista

  • Anneli

    Minu suur vaaritamise ja söömise lembus nõuab ka kindlasti mingil määral spordi tegemist ja enda liigutamist. Kuna alati ei ole lihtne ennast toast välja ajada, siis tuletan iga kord endale meelde “You are just one workout away from good mood!”VastaTühista

  • Alati kui mul on mõni keskmisest raskem olukord või kõik tööd/tegemised ei taha kuidagi moodi laabuda, siis tuletan endale meelde .. “Vähemasti julgen veel teha ja tahta seda, mis olen Mina!”
    Oluline on igas olukorras jääda iseendaks ja nii paistavad tulemused ka palju positiivsemad :)

    Jõudu ja tervist,
    positiivset meelt.

    E.VastaTühista

  • Liisi

    Enamiku vajalikust elutarkusest on mulle õpetanud mu vanemad, aga neid asju, kuigi mõtlen neile alatihti, on kohe siia raske tsiteerida. Sestap kirjutan siia ühe hiljutise lemmiku: You can’t prevent the birds of sorrow from flying over your head, but you can prevent them from building nests in your hairVastaTühista

  • Ma olen päris pikalt oma quote-raamatut pidanud ja üks lemmikuid on luuletuse vormis:

    Today you are you
    That is truer than true
    There is no one alive
    Who is youer than you

    Ja raamatut sooviksin ka oma isale, kellele aegajalt meeldib toidu kõrvale õlu mekkida. :) :) Ps! Ise Walesis 1,5 aastat elades oleksin ise ka raamatust väga huvitatud. ;)VastaTühista

  • Trlp

    Hehee, näedsasiis, kes selle raamatu pildid teinud on… Meie kodune toimkond on olnud juba paar aastat Drink Baris ja Drink Shopis sage külaline. Ainult viimasel ajal on meie külastused veidi hõredamaks jäänud, sest värskelt lisandunud kolmas liige piirab õhtust liikumist veidi (kuigi oma esimese briti pubitoidu on ta juba saanud ja just sealsamas Drink Baris). Facebookist nägin siiski, et James on raamatuga maha saanud ja JUST mõtlesin, et nonii, kas seal on need munad ka nüüd sees. Baaris on ju ka munapurk riiulil. Ja ükskõik kui julge ja katsetamisaldis ma muidu toidu suhtes olen, vat need munad tekitavad mul kergeid õudusvõdinaid. Peaks selle retsepti nüüd kodustes turvalistes tingimustes ära proovima.VastaTühista

    • Kusjuures need munad on väga head! Olen ise teinud ainult veidi erineva marinaadiga (ja ka vuti- mitte kanamunadega) ja need on minu jaoks täpselt sellised parajad “kommid”, mid pistad suhu, kuni purk on märkamatult tühjaks saanud :) Nii et tegelikult mitte kui midagi õudsat seal ei ole – soovitan järgi proovida kindlasti! :)VastaTühista

  • Trlp

    Mõni hetk pärast kommentaari postitamist sattusin üsna juhuslikult Carl Sagani tsitaadi otsa, mis räägib raamatutest: “What an astonishing thing a book is. It’s a flat object made from a tree with flexible parts on which are imprinted lots of funny dark squiggles. But one glance at it and you’re inside the mind of another person, maybe somebody dead for thousands of years. Across the millennia, an author is speaking clearly and silently inside your head, directly to you. Writing is perhaps the greatest of human inventions, binding together people who never knew each other, citizens of distant epochs. Books break the shackles of time. A book is proof that humans are capable of working magic.”

    Spot on!VastaTühista

  • “Less is more!”VastaTühista

  • Inga

    Oh, mis mõnusad pildid! Südantsoojendav lugeda, kui inimesed mida nii entusiasmiga loovad.

    Minu hetkelise eluetapiks on unistuste paika seadmine. Sealt ka igapäevane mõte: “If you are not scared of your dreams, they are not big enough”. See lause paneb mind aina edasi ja edasi pingutama nende nimel ja seadma neid kosmosesse. Kui ma sinna ei jõua, siis tean, et vähemalt olen jõudnud taevasse. :)VastaTühista

  • Kristiina

    “Whatever happens tomorrow, we have today” .. ja “Happiness is a journey”.. ja “Küll on hea, et mul olen Mina, Mina ei vea end kunagi alt” :)
    Imeilus raamat!!VastaTühista

  • Kerlin

    Find something you are passionate about and stay tremendously interested in it.
    See lause pärineb superkokk Julia Child sulest, aga tundub, et seda oleksid sama hästi võinud öelda ka sina..VastaTühista

  • Edust ja õnnest on siin juba väga palju häid tsitaate. Üks minu lemmikuid, mis mind juba paar aastat saatnud on, pärineb Osholt:” Ainus asi, mida elus tõsiselt võtta, on nali.” Raamat on küll intrigeeriv ja kuna mu kaaslane on just selliste toitude austaja ning köögis igati tegija, siis arvan, et koostegemiseks saame sealt kõvasti inspiratsiooni :).VastaTühista

  • Tuula

    Minu elu lemmik tsitaat on hetkel: “Failing to prepare is preparing to fail.”
    P.S. Sinu kirjeldus raamatust muutis selle veel ahvatlevamaks.VastaTühista

  • Raamat näeb üleni nii äge välja! :) Juba siis kui James’i FB-lehel selle tutvustust nägin, mõtlesin, et see võiks meil kodus järeleproovimiseks olla küll;)
    Mul on keskkooliajast alates üks põhilisi ja lemmikumaid tsitaate, mida endale ikka üsna sageli kordan, üks Tammsaare oma: “Te ei julge? Tähendab – teil pole tahtmist. Tahtmine annab julguse!”VastaTühista

  • Angela Salu

    Minul lemmiktsitaati : “You can teach a squirrel to dance, but you cant let him miss the M32 turnoff for services at junction 50″ By Dave ParkerVastaTühista

  • Elisabeth

    Otsing head tulemust ei andnud, et kes selle tsitaadi autor on olnud, aga üritan end motiveerida järgmisega: “She turned her can’ts into cans, and her dreams into plans.”

    Marineeritud munade isu tuli nüüd. Oi-oi-oi..VastaTühista

  • KKJ

    “Be yourself, because those who matter don’t mind, and those who mind don’t matter.”
    ― Dr. SeussVastaTühista

  • Maarja

    See raamat väärib küll oma lemmiktsitaadi jagamist :)
    “If only everyone could live with their inner craziness…people would be fairer and happier.” Pärinema peaks see lause Paulo Coelho sulest.VastaTühista

  • Ly

    Try a little harder to be a little better

    sellise tsitaadi paigutasin oma töölaua keskele hiljuti, motiveerib, tasa ja targu :)VastaTühista

  • Liina

    Tundub, et see raamat oleks kümnesse kink minu mehele, kes on tõsine Suurbritannia, õlle ja inglise toitude fänn. Drink baaris oleme käinud fish&cipsi söömas ja see on seal väga hea. Ma loodan, et sellise suurepärase raamatu kõrval hakkaks mu mees rohkem süüa vaaritama ;)
    Tsitaat, mida me üksteisele ikka vahel kordama peame: “Igas halvas asjas on midagi head. Alati.”VastaTühista

  • Sigrit Pirnpuu

    Iga antud lubadus on võlg. (Itaalia vanasõna)VastaTühista

  • Jana

    ‘Revenge is a dish best served cold’VastaTühista

  • Katrin

    Olen juba väga pikalt elanud ja tsiteerinud oma poja ütelust mulle ” Unistused on täitmiseks ! Siis saab uue unistuse välja mõelda” Mu poeg oli siis 7 aastane, kui ta mind selle elutarkusega varustas.VastaTühista

  • Merle

    “The only real stumbling block is fear of failure. In cooking you’ve got to have a what-the-hell attitude.” (Julia Child)
    Väga päevakohane, kui just neli plaaditäit makroone on untsu läinud. Aga kartus veelkord ebaõnnestuda ei saa must võitu. Parem on analüüsida vigu ja neist õppida ning proovida järgmisel korral paremini.
    Aga pildid on kaunid ja raamat isuäratav! Sinu ind ja kirg on silmnähtavad! Tore, et jagasid!VastaTühista

  • Kätlin Tuisk

    Tere!

    Olen umbes pool aastat olnud Sinu ja Su blogi suur fänn. Käin siin kui mitte iga päev, siis üle paari päeva kindlasti uudistamas, kas on midagi uut, huvitavat ja põnevat kirja pandud ja postitatud. Need lood siin on nii armsad ja alati innustavad. Olen ise ka püüelnud selle poole, et kevadel-suvel-sügisel näpud mulda pista – nii mõnus ja rahustav, ootusärevus ja kui viljad valmivad siis siiras rõõm selle üle. Lisaks olen alati pooldanud isetehtud kingituste kinkimist – seega olin rõõmus, kui leidsin jõulupakkide sildid ja ideed – kavatsen neid sel aastal kasutada ja aitäh selle eest!
    Olen Sinu blogist paljusid retsepte ise ka proovinud – lasanje on super ja rabarberi napsu teen kindlasti kevadel ka.
    Täna siia sattudes mõtlesin, et miks mitte oma mõtteid jagada ja osaleda ka loosis. :)
    Minu lemmik tsitaadid on olnud juba pikka aega järgmised:

    Confuzi “The will to win, the desire to succeed, the urge to reach your full potential… these are the keys that will unlock the door to personal excellence.” – Sarnane mõte tuleb välja tegelikult ka mu teisest lemmikust

    “That knowing is better than wondering, that wakeing is better than sleeping and that even the biggest failure, even the worst most intractable mistake beats the hell out of never trying.” Abraham Lincoln.
    Sest alati peaks endasse uskuma ja püüdlema paremus poole. Alati on midagi uut õppida ja edasi areneda. Ja läbikukkumiste järel peaksid inimesed tõusma kõrgemale kui varem.

    Lõpetuseks tahan öelda, et olen suur fänn ja ootan alati põnevusega uusi postitusi. :)

    päikest.VastaTühista

  • Elasin 6 aastat UK-s, nähes marineeritud munade purki meenusid head ajad. Samuti õppisin nautima tõelist head siidrit!
    Lemmikt tsitaat: “There is no limit to how far your influence can reach but to find out you must engage life with passion. When you do anything with passion, you express every aspect of who you are. Passion releases all the energy you posses. At that moment you put yourself on the line, for if your throw everything you have into a pursuit, your defects and weaknesses are also exposed. Passion brings up everything.”VastaTühista

  • Gaili

    Mulle meeldib tihtipeale Dalai Lama öeldu, näiteks “If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”VastaTühista

  • James McSavile

    Better to have a bottle in front of me than a frontal lobotomy.VastaTühista

  • Kadri

    Mulle meeldib Rein Taagepera ütlus – Ainus inimene, keda muuta saab, vaatab meile peeglist vastu.VastaTühista

  • Igavesti lahe projekt Sul jälle lõpetatud, Marju! Pildid ilusad nagu alati ja aina ilusamaks lähevad! Lahedaid tsitaate on nii palju, aga hetkemeeleolus meenusid kaks:
    Sa ei saa muuta tõika, et mure ja vaeva linnud aeg-ajalt üle su pea lendavad, aga ära lase neil oma juustesse pesa ehitada /Hiina vanasõna/
    ja
    Difficult takes a day, impossible takes a week!
    Jõudu Sulle!VastaTühista

  • Janet

    Tõesti imelised pildid! Olen samuti huvitatud nii kokandusest kui ka fotograafiast, seetõttu tundub ka raamat põnev. Blogi on Sul juba suurepärane!

    Tsitaati võib mõista iga üks, kuidas endale heaks arvab, aga minu arvates, on see väga elutruu: “When everyone goes home, you’re stuck with yourself” – Layne StaleyVastaTühista

  • Appius Claudius Caecus.. “Every man is the architect of his own fortune”VastaTühista

  • Anu

    Hahaa, you’re very welcome! Nii tore on ennast mainituna ära näha! Mul ka kohe soe tunne :) Aga Su pildid on lihtsalt nii professionaalsed ja isuäratavad, et kui James facebookis nõu küsis, siis kes siis veel eks? :) Sinu piltide fänn (seesama) AnuVastaTühista

  • Katrin

    Mul on üks vähe pikem tsitaat välja pakkuda, küll mitte õlle-, aga veinialane. Leidsin selle internetiavarustest kunagi ammustel aegadel, kui olin alles värskelt avastanud, et Dreamer Late Harvest ei pruugi just veinielamuse tipp olla, ning üritasin ammutada mingeid esmaseid teadmisi veini serveerimisest. Kõige rohkem meeldib mulle selle tsitaadi juures, et see on hõlpsalt laiendatav elule kui sellisele üldse. :)

    “Anything involving wine should be enjoyable. When you successfully pour a cork-free glass of red wine that has been allowed to breathe properly, appreciate it. On the other hand, if the cork breaks in half, and won’t come out, what the heck! Push it into the bottle, pick out the bits of cork and stop worrying. The world hasn’t come to an end.”

    (http://www1.iwon.com/home/info/learn2/tutorials_qa_overview/0,14899,food_587_0,00.html)

    See raamat kõlab hästi ja oleksin ma Eestis, tormaksin kohe poodi uudistama. Ühest küljest olen ka mina Sinu fotograafilise käekirja austaja, teisest küljest aga olen hakanud ise endale soetama vähem koka- ning rohkem toiduraamatuid, mille lugemine pakuks midagi enamat kui koostisosade ja tegevuste loetelu. Igatahes õnnitlused raamatu valmimise puhul ja hiljemalt jõuluks koju tulles uurin kindlasti lähemalt järele! :)VastaTühista

  • Pille

    Tegelikult on ju üllatavalt suurepärane, kui palju ühest hobist on kasvanud välja nö päris töösid. Vaatan, Sind, praegu Terevisioonis näiteks. Loomulikult oled Sa ka Eesti parim toidufotograaf, mis on ju algusest peale selge. Ja edu ja indu ja jätkuvat köögikunsti!

    Tsitaat võiks olla Peter Mayle “Elu Provence`is”: “Miks mitte teha igapäevasest vajadusest igapäevane nauding?VastaTühista

  • Mart Sander

    “Never Suck all the Juice out of a tractor” – Albert EinsteinVastaTühista

  • Liisi

    “Maybe tomorrow, I’ll want to settle down,
    Until tomorrow, I’ll just keep moving on.” – Littlest HoboVastaTühista

  • Maarit

    Minul on kaks mõtet:
    * If you cannot put your heart in it, take yourself out of it. (kahjuks ei teagi, et kes seda on öelnud)
    * Kui Sa midagi kogu hingest ihkad, aitab Sind salamisi selle saavutamisel kogu Universum (P.Coelho, Alkeemik)

    Sinu tegemiste kohta on alati rõõm lugeda, sest seda õhkab kohe väga kaugele, et teed oma asju südamega!VastaTühista

  • Aino

    Meie elu on selline, missugused on meie mõtted. M.Aurelius

    Raamat oleks ideaalne kingitus meie issile!VastaTühista

  • Minu minori mõtet Mulle meeldib
    Press your space face close to mine, love…
    Freak out in a moonage daydream (oh yeah) BowieVastaTühista

  • Doris

    Hommikul mõtlesin sellele küsimusele ja tuli meelde see: “Endaga ei ole mõtet tüli norida.” -Chalice.
    Ja nüüd tuli see loos ja see mõte taas meelde ja sellest oli jälle kord abi tänase päevaga kogunenud pingete lahendamiseks. Nii et ikkagi väga väärt mõte!VastaTühista

  • Ave

    Kõige, kõige, kõige… :))
    “You are the butter to my bread and the breath to my life” Paul Child /”Julie & Julia”/VastaTühista

  • Astrid

    Lemmiktsitaadiks: Nothing of me is original. I am the combined effort of everybody I’ve ever known.

    Mu elukaaslane veel isa ei ole, aga arvan, et selle raamatu lapsendaks ta hea meelega:DVastaTühista

  • Riin

    Mulle jäi ühest viimasena loetud raamatust meelde selline ütlus “Alusta sealt, kus oled”. Ilmselt käib see iga asja kohta ja tundub mõnusalt optimistlik ja samas nii universaalne :)VastaTühista

  • Aplaus!

    Ja ma võin kinnitada, et lähiajal kolib see nett raamat mõnest raamatupoest minu köögiriiulile. ;)VastaTühista

  • Regina

    Sinu fotod on väga kaunid ja pakuvad rõõmu meelele!
    Ja siit ka minu lemmiktsitaat rõõmust…
    “Rõõm on parfüüm, mida pole võimalik teistele piserdada, ilma et mõni piisk sulle endalegi ei langeks” E.W.EmersonVastaTühista

  • Tuuli

    “Your mind is like a parachute. It only functions when it’s open.” Autorit kahjuks ei tea, kirjas oli see ühe Hollandi hosteli seinal.
    “Be yourself; everyone else is already taken.” Oscar WildeVastaTühista

  • mercredi

    Enjoy the little things in life, for one day you’ll look back and realize they were big things. (Kurt Vonnegut)VastaTühista

  • Karmen.

    Minu üheks lemmikuks on Luule Viilma tarkusetera: Tahtmine meeldida tähendab elu elamata jätmist, teistele tõmmata ja lükata olemist, teiste naeru naermist ja nutu nutmist.Kuni tuleb meeleheide, mis ütleb, et ise olen elanud mõtetut elu! Ja veel üks tore ütlus: Te ei saa kunagi teist võimalust esmamulje jätmiseks!VastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*