Tassike elu topelt koorega »

Rabarber joogi sisse ehk raberberist bellini

5 aastat tagasi kokteilimaastikul: 200 kokteiliklaasi, pakkideviisi fariinsuhkrut, piparmündi “põõsas”, kuhil laimisektoreid ja hirmuäratav kogus toorest jõudu – kõike seda oli vaja ühe Tallinna söögikoha avamispeol, et pakkuda kõikidele külalistele tervituseks värskendavat mojitot. Umbes sellel ajal hakkaski vist valge rummi (vähemalt sellisel kujul) tarbimine Eestis tuure koguma. Vahepeal on aga aastad läinud ja tänaseks on vist juba üsna tavaline, et igal teisel Eesti perel on köögikapis ühe jääpurustaja võrra ruumi vähem.

Üheks lemmik-mojitoks kujunes sel ajal kusjuures ingveri (mitte aiast korjatavate maasikate või vaarikate) oma, kus klaasi poetati lisaks fariinsuhkrule, laimisektoritele ja piparmündile ka väheke ingverit ning jooki pikendati mullivee asemel hoopis Schweppes Ginger Ale’iga. Aga üks parim suvine jahutaja on siiani tegelikult tavaline, külm ja piparmündine Virgin Mojito. Tuli just silme ette pilt rohimist vajava peenra, umbrohuämbri ja roosade kummikinnastega, mille sekka, kännu peale on eksinud ka üks selline värskuseklaas (hmmm…pean selle foto suvel ära tegema!).

Rabarberijook

Nüüd, mil mu mojito-isu on tasapisi taandunud (või ei ole hooaeg lihtsalt veel alanud?) avastasin enda jaoks 2 väga mõnusat ja oluliselt kergema vaevaga valmivat suvist jooki – ei mingit tampimist, ei mingit jää purustamist (ja see on ka 10 kokteili puhul üsna oluline, 200 ei hakka üldse rääkimagi). Lihtsalt kergelt kihisevad ja hapukat värskendust pakkuvad joogid.

Esiteks mimoosa, mis on mõnus C-vitamiini täis kerge kokteil (soovitavalt värskest) apelsinimahlast ja Proseccost (Itaalia vahuvein), teiseks hiljuti järele proovitud rabarberi-bellini.

Bellini-kokteil on pärit Itaaliast, täpsemalt Veneetsiast, kus seda hakati tegema juba 20. sajandi esimesel poolel. Joogi nimi on inspireeritud renessaansiajastu kunstniku Bellini ühest teosest, mis meenus kokteiliautorile, kui oli joogi valmis seganud ja selle roosakat värvust nägi. Roosat sellepärast, et bellini‘t tehakse tegelikult ehtsal kujul virsikupüreest, kuid nagu väga paljud, olen ka mina hetkel täielikult rabarberiusku ja tahtsin sellest midagi mahlast nädalavahetuseks valmistada. Nii sai, eeskujuks oli Jamie Oliver, mekkijateks enamjaolt naisseltskond, kellele pidigi hapukam rohkem (kui meestele) mokkamööda olema, seega sai jook igati püstised pöidlad!

Rabarberijook

Rabarberi bellini tarvis läheb vaja (u 6 klaasi):

300 g rabarberit (3-4 keskmise suurusega vart)
5 sl suhkrut
2 sl vett
Proseccot (või muud vahuveini)

Koori rabarber, lõika u 2 cm tükkideks, pane väiksesse potti ja lisa suhkur-vesi. Sega ja lase kaane all keema, kuumuta veidi, sega ja jäta kaas pealt ära, kuumuta veel aeg-ajalt segades, kuni tekib pehme kompotitaoline mass. Püreesta segu saumikseriga ja jäta jahtuma. Kui maha jahtunud, võid pista ka külmkappi, et jooks saaks ikka kosutavalt jahe.

Joogi serveerimiseks pane šampusepokaali põhja 1 osa püreed, vala pidevalt segades peale 2 osa Proseccot. Serveerimisel võid lisada pokaali segamiseks peenikese rabarberivarre. Kõll!

 

  • Aitäh kõikide inspireerivate fotode ja lugude eest. Rabarberibellini on hea mõte!VastaTühista

    • Tänan, Marju :) Mul on väga hea meel, et keegi leiab siit endale inspiratsiooni :)VastaTühista

  • Marite

    Tere Marju,

    Kena blogi – alles täna avastasin :)

    Aga üks suur küsimärk kerkis – kuidas ma saaksin retsepti ilma selle kogu jututa välja printida? Print selection on küll valik, aga samas on sul vahel pilt nö pealkirja ja teksti vahel…

    Joudu, jaksu ja imelisi maitse-elamusi!VastaTühista

    • Tere Marite! Tore kuulda, et avastasid mu blogi enda jaoks :) Kahjuks mul ei ole jah blogis veel sellist lahendust, et saaks eraldi nuppu vajutada ja kohe prinditakse ainult retsept. Aga võtan su soovi kindlasti arvesse tuleviku arenduse jaoks ja loodan, et sellepärast midagi järele proovimata siiski ei jää ;)VastaTühista

  • Marika

    Rabarberi belliniVastaTühista

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutud väljad on tähistatud tärniga *

*

*